Internet partnereink:

w6 Info Bt. - Weboldalak, komplett webes megoldások, tárhely, email, honlapkészítés, Joomla!

 

Támogatóink:

KORMÁNYOS AUTÓSISKOLA
6720 Szeged, Tisza L. krt. 14.
+3620-220-33-35
+3620-220-28-58
kormanyosautosiskola.hu
kormanyos97@invitel.hu

 

web fejlesztés:   w6.hu

Joomla! rendszerek átalakítása

 

Hírek  2013.

Archívum: 2002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010. 2011. 2012.ALGYŐ!
Évzáró a Faluházban!
Algyő 2013. December 27.

Helyszín, az Algyői Faluház! Ott hívta össze, az egyébként nagy létszámú klubtagokat, és a lelkes érdeklődőket Algyői Klubunk vezetősége: Leléné Juhász Erika klub elnök, Fróman Gábor t. őrnagy klub alelnök és Benedek Káplár Csaba t. százados klubtitkár. A rendezvényre meghívták Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnököt, Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester megyei titkárhelyettest, és Váradi P. Panna ömt őrmestert egyetemi és ifjúsági referenst.

A hagyományos hivatalos formát követtük! Bőven volt miről beszámolni, a viszonylag nyílt beszélgetés során szó esettm, nemzeti ünnepeink megemlékezései, a tavaszi hősök napi megemlékezésről, a repülő veteránok összejöveteléről, a hagyományőrzők terveiről, a nyári ifjúsági táborról, a szabadidő központ várható terveiről, a Német és az Olasz vendégek fogadásáról. Hasznos volt a település hagyományinak megünneplésében való részvétel, a harmonika klubbal volt közös rendezvények. Kiemelt jelentőségű volt a nyári tábor Csiszér István fontos szerep vállalásával, és kiemelkedő jelentőségű az Első Világháború centenáriumi évfordulója alkalmából a 46. Szegedi Honvéd Gyalogezred hagyományainak feltárása és méltó megünneplése. Ez már előre is jelzi, a 2014 év számos feladat mellett, az egyik legkiemelkedőbb eseményét.
Sok szó esett a megyei rendezvényekkel összefüggő feladatok, az Olasz Alpesi Tartalékosokkal közösen vállalt feladatokról. A nemzetközi célba ugró versenyről, a rendezés időpontja körüli eseményekről, támogatókról, pénzről, az egyetemi, és az önkéntes műveleti tartalékosokkal kapcsolatos tervekről, és ki tudja még kisebb csoportokban mi minden, ám nagyon fontos dolgokról.
A következő évi feladatokról is szó esett! Folytatni kell a jövőben is az iskolai fiatalok körében végzendő munkát, és erre a klub elnökének jó tervei vannak. Folytatni kell a toborzást a településen élők körében, ahol nagyon fontos cél, a műveleti tartalékos katonatoborzással párhuzamosan, a klub létszámának növelése. Mindez az Első Világháború Centenáriumának jegyében.
A Magyar Tartalékosok Szövetsége megyei vezetősége nevében Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök köszönte meg, a végzett értékes munkát. Ki emelte a klub elnöke, a vezetőség, a klubvezetőség, Leléné Juhász Erika elnök, aki az Küldöttgyűlésen részesült kitüntetésben, Fróman Gábor t. mk. őrnagy alelnök Aki a megyei vezetőségben is kiemelkedően értékes munkát végez és Benedek K. Csaba klub titkár, a Szerb kapcsolatok terén végzett értékes, kiemelkedő munkáját! Köszönet a megyei vezetőséggel folyamatos jó együttműködést. Szükség van a jövőben is jó ötletekre, a megvalósításukhoz nélkülözhetetlen társakra, és a feltételekre, melyek, ha keservesen is, de – eddig - mindig össze is jöttek! Ezért a jövőben is meg kell őrizni, bővíteni és erősíteni a klubon belül a baráti, egymást segítő, támogató jó közösségi ”szellemet”! Külön kiemelte Herceg József Polgármester Úr kiemelkedő érdeklődését, segítő támogató munkáját, mellyel megtisztelő és nélkülözhetetlen számunkra, melyért elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki.

A klubnapon sokan hozzá szóltak. Valamennyien a helyi összefogás szükségességét hangoztatták, Váradi Panni az ömt. tartalékos klubba kérte fiatalok jelentkezését. Itt mutatkozott be a 46. Gyalog Ezred hagyományőrzőinek csapata, csupa új ruhában, fiatalokkal, Csiszér István vezetésével. A klubnap egy finom disznótoros vacsorával fejeződött be, ahol a tagok, és a vendégek nagyon jól érezték magukat. Sok sikert kívánunk ennek a legújabb kis közösségünknek!

Kedves Magyar Tartalékos Bajtársak, Kedves Magyar Barátaim!
A Német Bundeswehr tartalékosainak nevében szeretnék nektek békés, boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánni, valamint az új - esztendőre sok sikert és minden jót!
Közép - Frankföldről szeretettel barátotok és bajtársatok
Reinhard Gernandt


EJTŐERNYŐSÖK!
Évzáró a Propeller sörözőben!
Szeged 2013. December 23.

Rendhagyó helyszín, mégis a klub „otthon volt” nem azért mert az ejtőernyősök – Fiuk, Lányok - iszákos emberek lennének. Szeged belvárosában a Propellersöröző, a nevét onnan kapta, hogy a falán egy nagy légcsavar „propeller” a dísz és egyben a „névadó” is. A „Gazda” Csorba József tartalékos hadnagy, ejtőernyős klubunk elnöke, a légcsavar kalandos történetét is elmondta, de ez egy másik érdekesség! Ott hívta össze, az egyébként nagy létszámú klubtagokat, és a lelkes érdeklődőket.

Ha hagyományos hivatalos formát követtük volna lett volna bőven miről beszámolni, mégis viszonylag nyílt beszélgetés során szó esett (esemény, helyszín, külföldi vendégek, történet történetet követve) a tavaszi ejtőernyős táborról, az ejtőernyős négy tusárol, az árvízi védekezésről. A nemzetközi célba ugró versenyről, a rendezés időpontja körüli eseményekről, támogatókról, pénzről, az emlékezetes „hétvégekről” alap és tovább képzésekről, az egyetemi, és az önkéntes műveleti tartalékosokkal kapcsolatos tervekről, és ki tudja még kisebb csoportokban mi minden, ám nagyon fontos dolgokról
Az ejtőernyősök a nagy átlagtól – bizonyos dolgokban – kissé eltérő emberek. Teljesen más érdeklődési kör, más habitus, nagy kitartás, önzetlen áldozat vállalás terén kicsit több, fárasztó edzések, sajátos baráti kör és más dolgok. Mégis legalább egyben egyformák vagyunk, Ők is emberek, hihetetlen szorgalom, bátorság, kivételes bajtársiasság jellemzi Őket, és jó „iskola ez gyereknek, fiatalnak, és felnőtteknek is” Hihetetlen összetartás és állandó élcelődés, ezek mind, mindenütt – az ejtőernyősök között - jelen vannak! A munkában, ejtőernyőzés közben, általában nem szabad hibázni, mert annak súlyos következményei lehetnek.
Ami elmúlt, szép volt, jó volt, de már a következő évi feladatokról is szó esett!

Meg kell „célozni” az iskolai fiatalokat, és erre a klub elnökének jó tervei vannak. Folytatni kell a toborzást az egyetemi hallgatók körében, ahol nagyon fontos cél, a műveleti tartalékos katonatoborzással párhuzamosan, azoknak a motivációknak a kidolgozása, „kitalálása” hogy az ejtőernyőzés, kredit pontokat jelentsenek, a munkában résztvevő egyetemi hallgatók számára, és örökzöld téma volt, a pénz, a támogatók gyűjtése. Köztudott, hogy az ejtőernyőzés nem „tömegsport” ám rendkívül fontos katonai jellegű képesség, ami meglehetősen költség igényes, és főleg a fiatalok körében, ezzel van a legtöbb probléma. Nagyobb gondot kell fordítani a jövőben a „szervezeti élet” követelményei teljesítésére is, melyek ugyan nem hasonlíthatóak, a monoton ejtőernyő hajtogatás, a kemény fizikai felkészülés, az elméleti ismeretek elsajátítása, az ezernyi szakmai fogások fontosságához, mégis teljesíteni kell!

A Magyar Tartalékosok Szövetsége megyei vezetősége nevében Pál Mihály t őrnagy Úr, a MATASZ Szeged járási elnöke köszönte meg, a végzett értékes munkát. Ki emelte a klub elnöke, a vezetőség, a szűk „stáb” kiemelkedő munkáját, a megyei vezetőséggel jó együttműködést. Szükség van a jó ötletekre, a megvalósításukhoz nélkülözhetetlen társakra, és a feltételekre, melyek, ha keservesen is, de – eddig - mindig össze is jöttek! Ezért a jövőben is meg kell őrizni, bővíteni és erősíteni a klubon belül a baráti, egymást segítő, támogató jó közösségi ”szellemet”!

Rendezvényeinken ebben az évben is kiemelkedő jelentőségű volt a Magyar Honvédség ejtőernyőkkel, zenekarral való támogatása, a Rendőr Szakiskola, szállással, lőtérrel és ellátással kapcsolatosan, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége, az együttműködő hazai és külföldi ejtőernyős klubok, segítők, támogatók sokoldalú áldozatvállalása. Mindez a krónikus pénzhiány mellett! Szükség is lesz erre az összefogásra a jövőben is. Szinte bizonyos, hogy növekszik az érdeklődés a kiképző táboraink, és a versenyeink iránt, ami jelentős többlet feladatokat fog jelenteni a jövő évben.
Helmut Gottschalk-Gaudig alezredes Úr Karácsonyi üdvözlete. Vele létesítettük a Csongrád Megye és a Német Tartalékosok Közép Frankföldi Vezetősége Együttműködési szerződését 2005.-évben!Kedves Barátaim! / Tisztelt Kollégák! / Tagtársak!
Tábornok és Tiszt Urak!
Hölgyek! Urak!

A Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöki átadás-átvételét követően szeretném megköszönni az elmúlt 12 év, és különösen az utóbbi négy évben történt együttműködésünk során nyújtott támogatásotokat. Természetesen a sok – sok jó szándékú, önkéntes segítőkész Kolléga nélkül nem tudtam volna végig dolgozni elnökként ezt az időszakot. Így hálával gondolok azokra az emberekre, akikre bármikor számíthattam akár a hazai, akár a nemzetközi kapcsolatok megvalósítása tekintetében.  A tanulságom óriási, amit remélem,  még tudok hasznosítani . A magam részéről bármikor készen állok azokon segíteni, akik hozzám fordulnak a jövőben és itt köszönném meg azon igen szépszámú  tagtársaimnak a telefonhívásait, akik elismerően szóltak erről a négy év erőfeszítéseiről, eredményeiről, a lelkiismeretes munkáról.

                Év vége lévén megragadom az alkalmat és valamennyi tagtársamnak, együttműködőnek boldog és szeretetteljes karácsonyi ünnepeket, valamint eredményekben gazdag, sok boldogságot nyújtó újévet kívánok a családotok és a MATASZ felvirágoztatása terén.

 Nagyra becsüléssel és tisztelettel: Dr. Czuprák Ottó a MATASZ ex elnöke.


ÉVZÁRÓ, A
HARMONIKA KLUBBAN!
Szeged 2013. December 20.

Klubjainkban évente rendszeresen kerül sor az évzáró, ünnepélyes klub közgyűlésre. Itt kerül alaposabb elemzésre az év során végzett munka, és körvonalazódik az elkövetkezendő év legfontosabb tennivalói.

A Kék Csillag étteremben gyűlt össze a klub tagsága, és hallgatta meg Bánki András t. őrnagy klub elnök beszámolóját a klub végzett munkájáról.  Az egyik legnagyobb klubunk a Harmonika klub, és a méreteihez illő nagyon szép, tartalmas munkát végzett a 2013 év során is. A klub bizonyosan a legnagyobb létszámú közösségünk, ahol az elmúlt évben is nagyon szerteágazó, sokoldalú, látványos programok egész sora valósult meg. Több mint hetven helyszínen szerepelte, külföldön, belföldön, köztük a két fordulóban le bonyolított III. Harmonika fesztivál, s helyi Társadalmi eseménnyé Nőtt Harmonika Bál, és az Olasz Alpesi Tartalékosokkal a Hódmezővásárhelyi, és a Szegedi Dóm közös fellépés. Nagyon fontosak voltak a „határ menti területeken” végzett közös fellépések egész sorozata Szerb Barátainkkal, sajnos a nagyon sok munkával járó, látványos eseményeket, nem követte minden esetben egy szerény tájékoztatás, hogy így ez a munka szélesebb tájékoztatást kaphatott volna.
A Klub Elnök beszámolójában egy területet említett, és ez az iskolai rendszerű, a fiatalok körében végzett harmonikaoktatás. Ennek okait elemezve, feltárta az okokat, és ez egyik fontos feladata lesz ennek megoldása, az elkövetkezendő évben. Mégis több fiatal dolgozik a klub keretein belül és a cél tovább növelni számukat. Itt láttuk, hogy kiválóan tud muzsikálni 90-éves idős, és a 15-éves fiatal, és Őket a harmonika jól össze tudja kötni. Ehhez elegendő egy jó közösség, néhány jó szervező, ez az igazi fiatalítás!

Az évzáró klub közgyűlésre, meghívták az együttműködő, a kulturális munkában érintett városi és környékbeli állami társadalmi vezetőket. Jelen volt a közgyűlésen Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, aki meleg szavakkal köszönte meg a klub, és a vezetőség, élükön Bánki András Úr színvonalas, kiemelkedő munkáját, a klub egészének tevékenységét, hatását a Tartalékos Szövetség egészére, ismertségének, elismertségének bővülésében játszott nagyon kedvező hatására. Röviden beszélt a Tartalékos Szövetség rendeltetéséről. Elmondta, hogy a tartalékos katonai szolgálat tervezése, szervezése, állami feladat! A Tartalékos szövetség társadalmi szervezet, ezért a honvédelem ügye, klubjainkban a tartalékosok társadalmi összefogása, társadalmi háttér tevékenységént, ez lehet az általunk vállalható és teljesíthető feladat! „Jó úton jártok, ezt a tevékenységet és irányt kell bővíteni a jövőben is”
Az együttműködők elismerését köszönetét Neparácki István Úr a helyi kulturális közélet ismert tagja, a Heller Ödön Művelődési Ház igazgatója fogalmazta meg, köszönte az éves kiemelkedő munkát, és további sikeres évet kívánt a klubnak!
Támogatásra, segítségre lehet számítani Olasz Barátainkkal alakuló kapcsolatainkban, Lengyel Országból is van érdeklődés az itteni tartalékos harmonika közösség munkája iránt, és jól alakul a kapcsolat a Hódmezővásárhelyi helyőrségi Honvéd zenekar felé, valamint Szeged, és a környék településeinek irányába is. Élni is kívánunk ezzel a lehetőséggel! Köszönettel vettük a Klub azon felajánlását is, hogy egyes egyéb, tartalékos klubok rendezvényein is készséggel lépnek fel, nyújtanak segítséget, más tartalékos klubok számára. Nagy segítség ez, gyakorlatból tudjuk, hogy a zene a közösségek alakulásában, összetartásában milyen nagy jelentőségű!

Az éves munka értékelését követően került sor az elismerések átadására. MATASZ Emlékérem elismerésben részesült Molnár Sándor alelnök Úr, Mizsei Zoltán t őrmester Úr, Oklevél és ajándéktárgy átadás elismerésben részesült, Haág Zalán Úr, Molnár Ernő Úr, és az Olasz Alpesi Tartalékosok fogadásával összefüggő kiemelkedő munkája elismerése kép, Dr. Bálint Csilla Úrhölgy. Ez a nagy létszámú közösség egy közös vacsorával, és a klub tagjainak f ellépésével folytatódott, ahol játszott a legidősebb, valamint a legfiatalabb Harmonikás, sokszorosan kipróbált szólisták, párosok, a legkülönfélébb számokkal szórakoztatták a közönséget, melyek ez alkalommal, a saját tagságon kívül a nagyszámú vendég, barátokkal, rokonsággal is bővült! Köszönet az eredményes jó munkáért, további sok sikert kívánunk!

Élve az alkalommal további sok sikert, jó munkát, Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet Kívánunk, a klub tagjainak, érdeklődőknek, segítőknek támogatóknak, családjaiknak, akik nagyon nagy részt vállalnak Harmonikásaink „küldetésében”!


ÜNNEPI  HANGVERSENY!
HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 2013. December 15.
A legjobb és a legszebb hagyományok ápolása, a Karácsonyi ünnepek tájékán a Honvéd helyőrség Zenekarának ünnepi hangversenye, melyet ebben az évben a Hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc igényesen felújított, Művelődési központban tartottak meg. Ez volt helyszíne az Olasz Alpesi Tartalékosok múlt havi nagyon sikeres fellépés helyszíne is. A hangversenyre meghívást kapott a vendégek széles sorában prof. Dr. Antonio dal Fabbro Úr is. A jeles kulturális rendezvényen az 5. Bocskai Dandár Parancsnoksága, Hódmezővásárhelyi kikülönített részei, Helyőrségi Honvéd zenekara, a város, a megye és a meghívottak nagy számban vettek részt.

A Karácsonyi hangversenyt Takács Attila ezredes Úr az 5. Bocskai Dandár Parancsnoka nyitotta meg, köszöntötte a hangverseny részvevőit Lázár János országgyűlési képviselő, a miniszterelnökséget vezető államtitkár, és Dr. Kiss-Rigó László Szeged-csanád megyei megyéspüspök, aki megáldotta a hangverseny szereplőit, résztvevőit.

Az ünnepi hangversenyen fellépett a helyőrségi zenekart kiegészítendő, iskolai egyesített kórus, a városi felnőtt énekkar, végül az összes meghívott vendég közösen, közismert karácsonyi dalokat énekelt. Szép, minden igényt kielégítő, nagyszerűen rendezett, kiválóan összeválogatott számokból álló hangverseny volt ez, minden résztvevő igazán jól érezhette magát. Vezényelt Kovács István őrnagy, és meghívottként a Debreceni zenekar karmestere.

A műsort követő fogadáson Dr. Böröndi Gábor dandártábornok Úr köszöntötte a vendégeket, a fellépőket, és a meghívott vendégeket. Személyes elemektől és érzelmektől sem mentes köszöntőjében még közelebb hozta a közelgő ünnepeket, a családokat a katonák munkájához, a közélet különféle szereplőihez. A fogadás során adta át prof. Dr. Antonio dal Fabbro Úr, a korábbi közös rendezvényünkhöz tartozó ANA Magyar Alpesi Tartalékosok ajándéktárgyait, Huszár Ferenc alezredes helyőrség parancsnok Úrnak, és Dr. Palotai Jenő ny. ezredes Úrnak a MATASZ megyei elnökének. Tartalékos küldöttségünk tagja volt Váradi Palotai Panna ömt őrmester, aki ez alkalommal a tolmács szerepét is betöltötte.
Gratulálunk a szervezőknek, szereplőknek, gyerekeknek, felnőtteknek! Szép, látványos, igényesen szervezett és bemutatott hangverseny volt, nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a nagyszerű élményt! 


CSONGRÁD MEGYEI
KÜLDÖTT GYŰLÉS!                   
2013. december 2.
A Magyar Tartalékosok Szövetsége alapszabálya szerint a tisztség viselőket négyévente újra kell választani. A választásokat meg kel előzze, az elmúlt időszak munkájának értékelése, alapos elemzése, az eredményes munka értékelése és tovább folytatása, a hibák megállapítása, és felszámolása. Így jártunk el ebben az évben is, ennek alapján került sor erre a fontos összejövetelre. Külön gondot fordítottunk az írott és íratlan szabályok betartására! Szerencsére nem tapasztaltunk a közös társadalmi tevékenységünk ellen ható, egyénieskedő, személyeskedő, tolakodó, csoportérdekekre való törekvést, így munkánkat zavartalanul, az alkotó munka légkörében végezhettük!

A küldött gyűlésre az országos küldött gyűlés után került sor. Fontos tapasztalatot, tanulságokat hozott, hogy az országos küldött gyűlésen elmaradt az elmúlt négy, de az elmúlt egy év, elemző értékelése. Nem volt beszámoló, nem került tisztázásra egy sor olyan kérdés, melyek áttekintése, és alapvető változások elhatározása nélkül nem is tudjuk, hogy lehet tovább menni. Alapvető változások szándékával mentünk el a rendezvényre. Nem értettük számos nagy megye távol maradását, néhány. Zavaró volt a folyamatos időzavar, és előkészítés sajátosságai, a mandátumok vizsgálatnak menete, a „furcsa jelölések”, elképzelések. Az elvtelen, időigényes viták, a „folyosón sugallt” de semmire nem kötelező „megfoghatatlan kilátásba helyezett, állítólagos ígéretek” és más furcsaságok. Remélhetően ezek a kedvezőtlen előjelek, a jövőre nézve, csupán a múló emlékekben maradnak meg, és az új Elnök és az Elnökség zavartalanul tudja végezni a munkáját. Mi magunk lelkes szorgalmas munkával, nem csak szavakban, hanem a valóságban is megyénkben végzett munkánkkal támogatni fogjuk a közös tevékenységünket, járulunk hozzá a várható eredményekhez! Várjuk a helyes célokat, irányokat, a szükséges megállapodásokat, és az elemi feltételek biztosítását! Legyen változás, érdemi, tényleges előre lépés!

Munkánkat, a ciklus során mindvégig a legalapvetőbb követelményeknek a betartásával, az alapszabály szerint, kezdtük és valósítottuk meg. Egy alapos beszámolóban, részletesen elemeztük munkánkat, tisztségviselőink tevékenységét, lehetőségeinket, a követelményekkel vetettük össze. Megállapítottuk, hogy a vállalt feladatokat, alapvetően teljesítettük, néhány területen erünket és a lehetőségeket meghaladó módon sikerült előre lépni. Kiemelkedett tevékenységünk sorából a két ejtőernyős rendezvény, és az Olasz Alpesi Tartalékosok látogatásának megszervezése. Ebben nagy segítséget kaptunk a HM illetékes szerveitől a Helyőrségtől, az Elnökségünktől a szállás költség befogadásával, Alelnökeink személyes közreműködésükkel, a megyei közgyűléstől, a Püspökségtől, az Olasz Alpesi Tartalékosoktól, és leginkább Nagyszerű közreműködött Munkatársainktól. Helyi segítőktől, támogatóktól! Hívő Embereken át, Egyházi személyiségeken keresztül a Polgármesterekig! Fiataloktól, idősekig! Nyugdíjasoktól, a különféle Tartalékosokig!

Ejtőernyős és minden további rendezvényeinken jelentős feladatokat vállaltak klubjaink, melyben ki emelkedett Algyői klubunk, fontos feladatok átvállalásával és teljesítésével. Algyői klubunk egy nyári iskolai honvédelmi táborral is nagyszerű munkát végzett. Klubmunka területén Szőregi klubunk is jól szerepelt, érzékelhető, hogy egy jó közösség van alakulóban. A Rúzsai lövészek, egy szép területi versenyt rendeztek köszönet érte. Az Újszentiváni hagyományőrzők, több rendezvényen voltak jelen, a 46. Gyalogezred hagyományőrzői is ütemesen készülnek az I. Világháború centenáriumának megemlékezéseire. Harmonika Klubunk színvonalasan végzi a kultúra ápolása és a közösség formálása területén munkáját, ejtőernyőseink jól állták a sarat a Német tartalékosok versenyén. Nemzetközi kapcsolataink Német viszonylatban kissé szerényebben, Szerbia vonatkozásában kissé színesebben, Olasz Alpesiek tekintetében jelentős fejlődést, míg Lengyelország viszonylatában ígéretesnek mutatkoznak a fejlemények.

A szervezeti élet területén, folytatjuk az eddig is bevált szervezetépítő munkánkat. Így biztosítottnak látjuk a szervezeti élet folytonosságát, a folyamatos taglétszám kezelését. Meg kell alakítanunk a közigazgatás változott rendszerének megfelelő járási vezetőségeinket. Meg kell teremtenünk, az elképzeléseknek megfelelően az ÖVT az ÖMT, és az ÖTT tartalékosok „beintegrálásának” lehetőségét, a rendelkezésre állási időszakban. Változatlanul legfontosabbnak tartjuk a tényleges tartalékosok körében, a velük végzendő munkát, a fiatalok, főleg az egyetemi és középiskolás korú fiatalok, tartalékos tiszt tanáraik útján az eredményes munkát. Mindennek a „fontos komponensnek” ki kell egészülni azokkal a „potenciális tartalékosokkal” a haza és a honvédelem ügyét szerető, támogató, fiatal és minden más korosztály tagjaival, akik eddig is segítették munkánkat. Ebből a körből kiemelkednek a fiatalon nyugállományba került katonák. Fontos terheket vállaltak, és vállalnak, a még egészséges, nagy tapasztalatokkal rendelkező, tartalékos és nyugállományú katona tagjaink. Velük közösen végzett, munkájukkal szemben a legjobb tapasztalatokkal rendelkezünk. Gondolnunk kell folyamatosan tevékenységük elismerésére. Egészében egy motivált, tehetséges közösségre van szükség, ahol egymást segítve, támogatva, megbecsülve, folyamatosan értékeljük, elismerjük az értékelhető, elvégzett munkát. Kerülnünk kell a jövőben is az öncélú, magamutogató, egoista törekvéseket! Ezek köreinkben is, és a társadalom, a közélet szereplői körében is csak ellenérzéseket váltanak ki.

Várjuk az érdemi lépéseket, a központi küldött értekezleten felmerült kérdések megvalósulását. Helyben a szükséges fiatalításokat elvégeztük, ahol elsősorban az elvégzett tevékeny munka, a mozgékonyság, az új hasznos gondolatok befogadására való készség, és a közösség bizalma volt a meghatározó! Várjuk a különféle tartalékosok (ÖVT, ÖMT, ÖTT) bekapcsolódásának az új Elnökség által jelzett lehetőségeinek megalkotását, a HM illetékes szerveivel a tartalmas, a kölcsönös előnyökön alapuló megvalósulását. Várjuk a működésünk legalapvetőbb feltételei (főleg tárgyi, anyagi, pénzügyi) megteremtését, melynek keretei között meg lehet valósítani terveinket! Elnök Úrnak, Elnökségünknek tartalmas, alkotó munkát, azt a képességet kívánjuk, hogy hatékonyan tudják segíteni a megyékben, járásokban és a falvakban folyó színvonalas, értékes tevékenységet. Helyben létrehoztuk a további eredményes munkánk feltételeit, készen állunk rövid és középtávra szóló terveink megvalósítására. Ehhez kérjük és várjuk Tagságunk, Együttműködőink és Segítőink támogatását!


HATÁROZAT!
2013. december 2.-án

Megyei küldött gyűlésünkön tagságunk meghallgatta a vezetőség beszámolóját, elismeréssel, jóváhagyta az éves és az elmúlt négy év végzett munkájáról szóló beszámolóját, válaszokat.
Egyetért a következő négy év, programszerű feladataival és jóváhagyta a következő év fontosabb tervezett rendezvényeit.

Tisztségviselőknek megválasztotta:

Megyei elnök:

Dr. Palotai Jenő ny. ezredes
colonelpalotai@gmail.com
+3620-955-16-84

Megyei alelnökök:

Fróman Gábor t. mk őrnagy
fromang@t-online.hu
+3620-466-56-40

Bánki András t. őrnagy
ab.gordius@t-online.hu
+3630-383-74-26

Demcsák Zoltán ömt. hadnagy
szerkeszto@hargitastudio.hu  
+3620-95-68-704

Megyei titkár:

Lehel Zoltán t. hadnagy.
csongrad.toborzo@regiment.hu
+3670-779-31-03

Megyei titkár helyettes:

Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester
osw.dekanyne@gmail.com
+3630-955-89-76

Tagozat vezetők referensek

Kocsis István ömt. őrnagy
megyei ifjúsági tagozat vezető
kocsiscsalad@gmail.com
+3620-296-29-82

Váradi Palotai Panna ömt őrmester
megyei egyetemi önkéntes műveleti tartalékos, és külügyi referens
audorsa@gmail.com
+3630-637-89-98

Sok sikert, jó egészséget kívánunk további munkájukhoz
SZEGEDI EJTŐERNYŐSÖK
Szászország 2013
Meghívást kapott a szegedi tagszervezetünk Szászországba 2013. november 21.-24 között, ahol a Német tartalékosok a Német Vörös Kereszt és a társ segélyszervezetek közös gyakorlatán vettünk részt. A MATASZ Szegedi ejtőernyős klubjától Csorba József t. hadnagy, Kiss Antal ny. őrnagy és Bernát László zászló vett részt. A helyszín Chemnitz közelében lévő katonai gyakorló tér volt, ahol felderítési gyakorlatot, közös menetgyakorlatot és kutyás keresési gyakorlatokat hajtottunk végre. A feladatok között a térképes terepen való menet, felderítési gyakorlat, rádiós kommunikáció, valamint az elsősegélynyújtás és a segélyszervezetekkel való együttműködés kapta a hangsúlyt.
Konkrét program a tábor kiépítésével kezdődött, amely egy éjszakai menettel folytatódott csapatban.
A következő nap reggelén, a katonai gyakorlótéren található erdőben kutyás keresés volt, ahol a kutató egységek kapták a fő feladatott. Nekünk a rejtőzködés és a kutyák és kereső csapatok elől való álcázás volt a feladatunk. A következő feladat az ellenséges egységek felderítése és jelentése a kijelölt területen. Ezt követően egységes és összehangolt támadást imitáltunk a többi egységgel. A gyakorlat szombat este ismét rejtőzködéssel és kutyás kereséssel zárult. Vasárnap reggel értékelést követően haza indultunk. A hangulat jó volt és a csapat munka is megfelelő összhangban zajlott. A táborban az éjszakázást viszont a folyamatos pára és köd nehezítette, ami miatt a ruházatunk és felszerelésünk mindig nedves volt. A Német szervezők nagyon örültek a részvételünknek és jelezték, hogy szívesen részt vennének hasonló közös gyakorlaton nálunk is.
Köszönjük Csapatunknak a részvételt, a nagyszerű helytállást, érdekes beszámolójukat. Fontosak ezek a rendezvények, az emberi kapcsolatok erősítése, és a Magyar Tartalékos ejtőernyősök munkájának, ismertségének és elismertségének erősítése miatt! Gratulálunk, további sok sikert kívánunk!


Tisztelettel meghívjuk Tagságunkat
A MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE
Csongrád Megyei Küldöttgyűlésére
Helye: Megyei Toborzó Iroda Szeged Boros j. u. 5.
Ideje: 2013. december 2. 16,30.

A MATASZ. Alapszabályának 8.§. (3) bekezdése alapján, ha a küldöttgyűlés a tervezett napirend szerint a fenti helyen és időben nem lenne határozatképes, azonos napirenddel 17.00 órára kerül összehívásra. A megismételt taggyűlés – jelen értesítésre tekintettel – a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

Napirendi pontok: 1./ Beszámoló, a vezetőség négy éves munkájáról, és, a
következő négy év főbb feladatai. Különös tekintettel,
a 2014 év feladataira, az új helyzetre. Vita.
Előadó: Dr. Palotai Jenő ny. ezredes

                               2./ A Vezetőség megválasztása.
Előadó: Fróman Gábor t. mk. őrnagy Levezető elnök
Pál Mihály t. őrnagy  Jelölő Biz. Vez.

                               3./ Bejelentések, elismerések, egyéb tájékoztatók.
Előadó: Dr. Palotai Jenő ny. ezredes

A Jelölő Bizottság tagjai, és elérhetőségük:

                                Elnök:  Pál Mihály t. őrnagy          +3620-973-27-76
Tagok:  Ugri György t. szds.          + 3670-313-47-71
Csorba József t. hdgy.      +3630-973-03-84
Demcsák Zoltán t. hdgy.  +3620-956-87-04

Megjelenésetekre, részvételetekre feltétlenül számítunk, munkánk javítására, eredményesebbé tételére, vonatkozó javaslataitokra, igényt tartunk.

Szeged, 2013. november 15.
Megyei Vezetőség nevében

/:Dr. Palotai Jenő ny. ezredes:/
megyei elnök

 


AKTUÁLIS!
2013. november.

A kérdéseket Demcsák Zoltán ömt hadnagy a MATASZ Csongrád Megyei Vezetőségének kommunikációs feladatokért felelős alelnöke, fogalmazta meg. Válaszol: Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök.

Hogy sikerül a 2013. évi elképzeléseket teljesíteni, melyek a 2014. év legfontosabb célkitűzései?
Még kissé korai, hogy végleges mérleget készítsünk éves munkánkról. És előttünk van az országos tisztújítás, ami értékeli az elmúlt négy év munkáját, meghatározta a belátható jövő feladatait, és nagyon fontos az egész Szövetség jövője szempontjából! Feltehetően egy reális értékelés készül az elmúlt évek munkájáról! Le kell vonni a személyi konzekvenciákat az elmúlt évek sikertelenségeiből! Megyénkben, az általános helyzet, a környezetünk állapota nem javult. Ez a körünkben végzett munkában szerencsére alig volt érzékelhető. Szerényen, de sikerült rendezvényeinket, tájékoztatóinkat, a MH szerveivel, és csapataival, hazai és külföldi együttműködő partnereinkkel kapcsolatainkat megőrizni. Lengyelek és az Olaszok területén szerényen fejleszteni. Egy egész sor feladatot messze a lehetőségeink határán túl oldottunk meg. Ez Társaink nagyfokú áldozatvállalásával, szorgalmával, az Elnökség és Partnereink támogatásával, Együttműködőink segítségével volt lehetséges.

Jó szinten sikerült az ejtőernyős négy tusa versenyünket, a tavaszi ejtőernyős tábort, és a nemzetközi ejtőernyős célba ugró versenyt megrendeznünk. Több lövészetet, kisebb nagyobb versenyt, rendezvényt tudtunk megvalósítani, jelentős összefogást igénylő munka volt az Olasz Alpesi Tartalékosok látogatása. Szervezeti életünk területén, egy helyben topogunk! Külföldi kapcsolataink területén rend van. Járási vezetőségeink létrehozásával, ugyan sokat foglalkoztunk, de viszonylag kevés eredménnyel, ezt mintha az Elnökség nem is értené! Társadalmi szervezetként a jövőben sem szabad állami feladatokba beavatkozni. Az állami feladatokat ismerve, követve, annak a társadalmi háttér tevékenységét – feltételek esetén, amit lehet - bátrabban kellene vállalni. Vártuk, és most is várjuk, Elnökségünk célirányos, okos, szakmailag megalapozott lépéseit, az intézményes feltételek megteremtését. A HM (vagy adott szervezeteivel) megállapodást, ahol a részletek tisztázásra kerülnek! Ezek a reményeink, főleg az Elnökség háza táján az utóbbi évben tapasztalt céltalan, érthetetlen, megosztott „fásultság” miatt – remélhetően átmenetileg - de sajnos szertefoszlottak!
Talán nem kellene egy „élve boncolással” sok időt tölteni, indulatokat gerjeszteni, mert az nem vezetne messze, talán további károkat okozna. Valószínűleg a volt gyenge teljesítmény felelősei is át látják a helyzet tarthatatlanságát (ezt már a júniusi küldött gyűlésen is fel kellett volna ismerni) és át adják helyüket, ezzel is megteremtik egy alkotóbb munka feltételeit!

Hogyan tovább?

A jövő terveiről majd az új Elnök és elnökség megválasztása után lesz érdemes beszélni. Biztos, hogy rendezni kell a sorokat, sokkal jobb kommunikációra, elképzelésekre van szükség. Nagy tanulságai vannak az elmúlt négy évnek! Őszintén szembe kell nézni a körülményekkel, reális értékelés kell. Elnököt és Elnökséget a leginkább ismert, tehetséges, széles körben támogatott, együttműködni képes, rátermett, szorgalmas, köztiszteletben álló, vezetésre alkalmas küldöttek köréből válasszunk, ne önjelöltek, elképzelés nélküli, szűk csoportérdek képviselőjét, akinek netán éppen most kedve lenne elnöknek lenni!

A választás bizalom! Bizalom az ajánlók és a támogatók szándékának komolyságával szemben, a jövővel szemben, a választók részéről! A mandátum elvben négy évre szól, de az új elnöknek és elnökségnek, kimondva, kimondatlanul legfeljebb fél éve van, hogy definiálja a MATASZ -t, kialakítsa azokat az irányokat, melyeket a Honvédelmi kormányzat a tartalékosoktól, társadalmi háttértevékenységként elvár, és támogat, kijelölje azokat a rövid és középtávú feladatokat, melyeket azonnal meg kell kezdeni, és a megyékre, járásokra, falvakra támaszkodva! Meg kell alkotni, találni azokat a motivációkat, ami tartalmat, lelket visz ebbe a munkába! Megteremteni ehhez a szükséges (mindenoldalú) feltételeket, megszervezni ehhez az egész szervezeti rendszerünket, és értékelhető eredményeket kell felmutatni. Ha ez nem így fog történni, kezdeményezni kell a leváltásukat! Jó ezt előre tisztázni, mert egy újabb név év így nem telhet el.

Összegezve: Új rugalmas, tehetséges köztiszteletben álló, garanciát jelentő múlttal rendelkező (Fent és Lent egyaránt elfogadott és támogatott) Elnök, és Elnökség kell! Teljesen másra, okos megfontolt hatékony munkára, türelemre, összefogásra és nem kirekesztésre, a feladatok pontos megfogalmazására, feltételek megteremtésére, a támogatott lehetőségek összehangolására, információkra, konstruktív, teljesen új szemléletre és további lelkesedésre van szükség! A Tartalékosokkal, a tartalékosokért, minden tehetséges Társunkkal, a haza a honvédelem ügyéért fogjunk össze! Erről volt szó az alakuláskor, fogjunk végre ténylegesen össze ennek megvalósításához! Legyünk egy „jól járható híd” a társadalom és a hadsereg között!

Ezekkel a célokkal megyünk a november 23-i Küldöttgyűlésre! Küldötteinket ezek a gondolatok foglalkozatják, és szeretnénk, ha ebben tudna a Küldöttgyűlés jó megoldásokat találni. Ezek az eddigi munkánk során szerzett tapasztalatok, ez, az út látszik járhatónak, eddigi eredményeink forrása is ez volt. Ehhez a munkához kérjük és várjuk Társaink további segítségét!


Kedves Barátaim!

E megtisztelő levelet ma kaptam, és mivel Olaszország Magyarországi Nagykövetének elismerése a munkában részt vett Minden Társunknak is szól, ez úton megosztom Veletek! Köszönöm a munkátokat, további közös munkánkhoz sok sikert, jó egészséget, boldogságot kívánok!
Szeged, 2013. november 8.
Dr. Palotai Jenő ny. ezredes               F:\Olasz Alpesi\1. logo Alpesi.jpg         F:\Olasz Alpesi\1. logo_szlags.jpg
                  
ALPESIEK NEMZETI SZÖVETSÉGE
TREVISOI CSOPORTJA
 LÁTOGATÁSA MEGYÉNKBEN!
SZEGED – HÓDMEZŐVÁSÁRHELY
2013. Október 31 – November 3.

Az Olasz Alpesiek Nemzeti Szövetsége (ANA) Treviso területi Tartalékosainak 49 fős küldöttsége látogatást tett megyénkben. A küldöttség részét képezte a „Voci del Bosco” az Erdő Hangjai, neves kórus is, akik két helyen tartottak nagyon sikeres koncertet. A látogatásra az Olasz Szövetség „Giuseppe dal FABBRO tábornok” Magyarországi Alpesi Csoportjának segítő, közreműködő támogatásával prof. Dr. Antonio dal FABBRO tartalékos százados, a csoport elnökének, és Dr. Sallai Imre ny ezredes Úr segítségével kerülhetett sor. Kiemelkedően hasznos, és helyes volt az a döntés, mellyel a vendéglátás költségeit sikerült úgy megosztani, hogy a Vendégek felajánlott költségeit, a vendéglátók nagyvonalúan átvállalták!

A küldöttség külön autóbusszal 2013. október 31.-én érkezett meg, elhelyezésük, és ellátásuk, a Hódmezővásárhelyi Honvédségi Szállodában történt. Pénteken a küldöttség egész napos Hódmezővásárhelyi programon vett részt. Reggeli után laktanya látogatás, a csapatmúzeum megtekintése, a laktanyai kápolna bemutatása után a városi templomban az alakulat lelkésze, szentmisét mutatott be olasz nyelven. A Szentmise után városnéző körséta következett, majd egy magyaros ebédre került sor.
Ebéd után a küldöttség a Kincses temetőbe vonult, ahol koszorút helyeztek el az Első Világháború áldozatainak emlékművénél, meglátogatták a hősök sírkertjét. A koszorúzáson rész vettek a helyőrség katonái, közreműködött a helyőrségi Honvéd Zenekar, és a koszorúzás a közben a kórus! Ezt követően a küldöttség, és a kórus tagjai a Besenyei Ferenc Művelődési Központba látogatott, megszemlélték az esti fellépés helyszínét.
A Gondos előkészületek után 18 órakor kezdődött a két részes ünnepi koncert, melynek felében a Helyőrségi Honvéd zenekar, és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Harmonika klubjának tagjai léptek fel, a műsor második részében az Olasz Tartalékosok kórusa mutatta be színvonalas műsorát. Az ünnepi műsor műsorközlő párosa: Molnár Ernő és Kürtös Ildikó ”magyaros ruhában” jól felkészülten, gördülékenyen vezették a színvonalas műsort. A közönség számára, egy nagyon élvezetes, szép műsort mutattak be a fellépett művészek. Egészen magas színvonalú volt a Honvéd zenekar koncertje Kovács István őrnagy úr vezényletével, a fellépett harmonikások Bakos József t őrmester, és Mizsei Zoltán t őrmester. A műsor végén elismerések átadására került sor, Kocsis István ömt őrnagy Úr, a MATASZ Csongrád megyei ifjúsági tagozatának vezetője a MATASZ emlékérem ezüst fokozatát vette át, és további okleveleket, emléktárgyakat adott át Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ megyei elnöke. Harmonikásaink a vacsorára is magukkal hozták, hangszereiket, és vacsora után, válogatott népszerű melódiákat adtak elő, a „közönség” közreműködésével, a Vendégek nagy örömére!

Szombaton a küldöttség Szegedre, majd Ópusztaszerre érkeztek és megtekintették a Honfoglalás panorámás körképet, látogatást tettek a skanzenben. Az ízletes ebédre a Szeri Csárdában került sor. Itt is ismerkedhettek a magyar konyha ízeivel. A kora délutáni órákban Szegedre érkeztek, ahol Dr. habil. Zakar Péter történész Úr, a Megyei Közgyűlés alelnöke mutatta be a belváros legfontosabb részeit, a rendelkezésre álló rövid időben, majd együtt a Belvárosi temetőbe vonultak, ahol megtekintették Szanka József tárlat vezetése mellett, Első Világháborús kiállítását. A kiállítás megtekintése után koszorúzásra került sor a Világháborús emlékműnél. A koszorúzást Csepi László ny. őrnagy Úr vezette, közreműködött a Helyőrségi Honvéd zenekar, egy középiskolás Fiú szavalata hangzott el, majd a Megyei Közgyűlés, az Olasz, a Magyar Tartalékosok, és a Bajtársi Egyesület tagjai helyezték el koszorúikat, közben a Kórus egy nagyszerű, dallal tette színesebbé, bensőségesebbé a koszorúzást.

Az esti program az ART Hotelben tartott rövid pihenő, felkészülés után, a Dóm ban bemutatott Püspöki Szentmisével folytatódott, melyen közreműködött, - a liturgia része ként - az Olasz „Voci del Bosco” kórus is. Majd a Szentmise résztvevői megtekintették a MATASZ Harmonika klubjának tagjai, és a Kórus ünnepi koncert műsorát. A Színvonalas műsor, a Dóm kiváló akusztikája, igazi művészi élményt jelentett, a nagyszámú közönségnek.
A szentmisét követően a távozó résztvevőket, a helyőrségi zenekar pattogó katona indulói fogadták. Az Olasz és a Magyar Himnusz után a jól megszervezett koszorúzás „szóvivője” Csepi László őrnagy, köszöntötte a résztvevőket. A meghívott vendégek, köztük Olaszország Nagykövete, a Megye és a Város Vezetői A MATASZ koszorúját Juhász István vezérőrnagy, Széles Ernő dandártábornok a Missziós tagozat elnöke és Dr. Palotai Jenő ezredes a MATASZ megyei elnöke helyezte el. A Szegedi Bajtársi Klub és mások, koszorút helyezetel el az 5. Szegedi Honvéd Gyalogezred emléktáblájánál. A koszorúzáson, a Kórus, és fiatal műveleti tartalékos katonák működtek közre, Szalóki András őrnagy Úr irányítása alapján Váradi Panna őrmester, és Versegi M. Erik ömt kk. közreműködésével. A Szózat, és a kürtös, „takarodója” után a meghívott résztvevők, a Püspök Úr fogadásán vettek részt. A fogadás keretein belül került sor prof. Dr. Antonio dal FABBRO tartalékos százados Úr részére történt Magyar Tartalékosok Emlékérem arany fokozata, kitüntetés átadására. A határozatot Váradi P. Panna ömt őrmester olvasta fel, a kitüntetést Juhász István vezérőrnagy Úr! a MATASZ alelnöke adta át, Olaszország Nagykövete, és mintegy Ötven Honfitársa, a meghívott megyei, városi, katonai, MATASZ, rendőri és Társadalmi szervezetek vezetői jelenlétében! A kitüntetést a jelenlévők nagy elismeréssel fogadták!

A sűrű program keretein belül a Trevizó Alpesi csoport vezetője, a Voci del Bosco Kórus vezetője, a Honvéd Helyőrség, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, az ANA Bubapesti Csoportjának vezetője kezdeményezésére egy szándék nyilatkozatot írtak alá, melynek kényege: a sikeres találkozónk és közös munkánk folytatása érdekében, egy konkrétabb, szorosabb együttműködés építésére tovább erősítjük kapcsolatainkat. Keressük az újabb lehetőségeket, formákat, területeket, a Felek tovább elemzik feltételeiket, lehetőségeiket. Valószínűleg újabb találkozókra kerülhet sor Budapesten, vagy Trevizóban, ennek ki dolgozása a felek együttműködő tevékenységével folytatódik! Együttműködők elismerésüket és köszönetüket fejezték a jelen látogatás körülményeiket megteremtett „házigazdáknak” a Honvéd Helyőrség Parancsnokságának értékes közreműködéséért, segítségükért, a Magyar Tartalékosok Szövetsége megyei vezetőségének, a munkában részt vett Társaknak!
Vasárnap, a küldöttség tagjai – reggeli után - a laktanyában a laktanya névadójának szobra előtt egy közös képpel köszöntek el a vendéglátóktól, az alakulat Parancsnokától, a közreműködött állomány tagjaitól, a MATASZ érintett közreműködőitől. Köszönetünket fejeztük a MH helyőrség Parancsnokának, oklevelet és emléktárgyakat adtak át a Vendégek és a Házigazdák. Külön szeretnénk köszönetet mondani a sajtók, a médiák jelentős érdeklődéséért, nem szoktuk meg ezt az élénk érdeklődésüket, jó lenne, ha az alkalom áttörés lenne, és a jövőben több olyan eseményről jelenne meg tudósítás, ami a tartalékosok körében folyó munkáról ad tájékoztatást. Erre nagy szükség volna.
Érdekes volt, hogy a megkerülhetetlen Első, Világháborús hadszínterekről, híres csaták helyeiről, az Egykori „ellenségekről” abban a formában esett szó, minden esetben, hogy Olaszország az „Osztrákokkal” háborúzott és nem a Magyarokkal. Érdekes volt az a megállapítás is, hogy nagyon keveset tudunk egymásról, és ezért a jövőben többet kellene tennünk. Olasz Barátainkban, nagyszerű Társakat, nagyon kedves, színpatikus Embereket ismertünk meg. Minden fontosabb helyszínen énekeltek, pillanatok alatt kiváló hangulatot teremtettek, igazi „követei” voltak az Olasz népnek, kultúrájuknak! A zene, az ének, a jól felkészült harmonikások, a zenekar, az Olasz Himnusz, az ízletes ételek, a jól kidolgozott és megvalósított program, a színvonalas idegen vezetések, a Magas Rangú Vendégsereg és Vendéglátók, csak erősítették azt a vendéglátói szándékot, hogy a Vendégek jól érezzék magukat! A célunk ez volt, és ezt maradéktalanul sikerült elérni! Bensőséges búcsúzkodás után elindultak haza. Remélhetően, nem csak az udvariasság miatt nyilatkoztak úgy, hogy nagyon jól érezték magukat, láthatóan, jól érzékelhetően, ez így is volt!


Városi Televízió Szeged: Legyünk barátok békeidőben, hogy a bajban igazi bajtársak lehessünk

Olasz és Csongrád megyei tartalékos katonák rótták le tiszteletüket a Belvárosi temetőben az I. világháborús emlékműnél Halottak napján. Ezt követően a dómban Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált szentmisét, melyen a harcokban elhunytakra emlékeztek.

A teljes cikk itt olvasható!


RUZSA
Járási Lövészverseny!                   
2013. Október 26.
Csongrád megye Homokháti térségének lövészet iránt érdeklődő tagjai rendszeresen tartanak sportbaráti kapcsolatokat, váltott helyszínekkel rendeznek lövész versenyeket. Versenyeiket Lányok, Fiuk, egyéni és csapatverseny rendszerében szervezik, igen nagy lelkesedéssel.
Ebben az évben Ruzsán került sor a versenyre, melyben Kedves Barátunk Szögi Imre a klub elnöke vállalta a szervező szerepét, melybe bevonta, és értékes, szakszerű, segítő munkát végzett Csikesz Péter t őrnagy Úr! A rendezvényre meghívták Dr. Palotai Jenő ny ezredest a MATASZ Csongrád megyei elnökét. Palotai ezredes köszöntötte a résztvevőket, beszélt az ilyen, és ehhez hasonló rendezvények fontosságáról, szükségességéről. Beszélt a fiatalok minél nagyobb számban való bekapcsolódásának szükségességéről, majd kisebb érdeklődő csoportban beszélt az önkéntes tartalékos rendszerről, a fiatal motivált tartalékosok, tartalékos szolgálat vállalásának lehetőségéről, jelentőségéről.

Szép számmal vettek részt a versenyen a Röszkei „lövészek” jó eredményt is értek el, melyben benne volt az a segítség, amit a helyi önkormányzattól kaptak és kapnak!
Javasoltuk, hogy a településen, a haza a honvédelem iránt érdeklődők körében célszerű lenne, a volt katonák, határőrök és főleg a fiatalok bevonásával, egy jó tartalékos klub alakítása. Többen vállalták is az előkészítő munka megkezdését, köztük Friedrichné Irénke Néni „önkéntes határvadászt”, támogatta, és segítségét ajánlotta a jelenlévő Turucz József Úr is. A beszélgetés során felajánlottunk, több olyan segítő volt Katonatársunk nevét, Akikkel már korábban egy ilyen kérdés támogatásáról már tárgyaltunk! Megbeszéltük a munka megkezdésének sorát, javaslatokat tettünk a tennivalókra vonatkozóan, Várjuk a lelkes kezdés folytatását.
A verseny befejező mozzanata volt az eredményhirdetés, majd, egy finom pörkölt elfogyasztásával, a késő délutáni órákban ért véget a verseny.  Palotai ezredes egyben meghívta a verseny valamennyi résztvevőjét Szegedre 2013. november 2.-án a Belvárosi Temetőben megrendezésre kerülő I. Világháborús Emlékmű koszorúzási ünnepségére, és a Szegedi Dómban tervezett Püspöki Szentmisére, Hangversenyre, és az egykori 5. Szegedi Honvéd Gyalogezred Dóm falánál elhelyezett emléktáblája koszorúzási ünnepségére. Köszönet és elismerés Szögi Imre klub elnök Úrnak, lelkes, szakszerű értékes munkájáért! További sok sikert kívánunkSZEGED
II. Alsóváros Félmaraton!                   
2013. Október 26.

Tavaly novemberben rendezték meg először a Szeged Alsóváros Félmaraton elnevezésű baráti amatőr utcai futóversenyt, amelyben sok amatőr futó vett részt. Múlt szombaton verőfényes, már-már nyárias napsütésben a BSI Futónagykövet „szegedi tagozata” ismét futásra invitált mindenkit, akár kicsit, akár nagyot, hogy együtt fussanak pár kört alsóváros utcáin. A versenyen részt vett, és elindult Demcsák Zoltán ömt hadnagy a MATASZ Csongrád megyei alelnöke is!
A kijelölt rajtnál együtt indították el a nagy létszámú mezőnyt szombat délelőtt, mely 64 felnőttből és 11 gyermekből állt. Mindenki maga választhatta ki a számára megfelelő távot, a kicsik 1,1 kilométert futottak, a nagyobbak 5,1, 9,1, 13.1, 17.1, és 21.1 km távok egyikét teljesíthették. A legfiatalabb versenyző 3 éves volt, a legidősebb pedig 58. A legnépszerűbbnek a 21.1 kilométeres, félmaratoni táv bizonyult, amelynek 47-en vágtak neki. Külön érdekesség, hogy Kopasz Fanni 13 évesen életében először 1:52:50 alatt futotta le a félmaratoni távot, amelyet Magyar Tartalékosok Szövetsége külön elismerés formájában díjazott.
A futóverseny nem lezárt utcákon zajlott, ezért a futók biztonságáról az Alsóvárosi Polgárőrség, a Szegedi Kerékpáros Sport Club kerékpárosai, valamint a gyerekek legnagyobb örömére a rendőrség is gondoskodott.
Az amatőr szervezésű verseny rendkívül jól sikerült, baráti, sőt már-már családias hangulatban zajlott, ahonnan senki nem távozott üres kézzel: mindenki kapott emléklapot, e gyermekek mézeskalács befutóérmet, a félmaratont teljesítő futók kézzel készített kerámia érmet, valamint különböző ajándékokat. A díjak mindegyikét a verseny indulói ajánlották fel, nevezési díj nem volt, a batyus buliról maguk a résztvevők gondoskodtak.
Reméljük, hogy jövőre még többen kedvet kapnak, hogy rajthoz álljanak és célba érjenek ezen a nagyszerű hangulatú rendezvényen, amely jól bizonyítja, hogy a futás minden korosztályt megmozgat, a „lábunk mindig kéznél van”!

 
KOSZORÚZÁS ÚJSZENTIVÁN
2013. Október 19.

Az egykori Újszentiváni MN 9247 volt katonái, tiszthelyettesei, zászlósai, tisztjei, a Szegedi Bajtársi Klub kezdeményezésére, korábban egy emléktáblát helyeztek el a laktanya falán, és ezt minden év októberében megkoszorúznak. Eben az esztendőben október 19.-én került erre sor, igen nagy létszámú főleg Szegedi érdeklődő jelenlétében. Az ünnepségen rendszeresen képviselteti magát az RT ezred, a volt parancsnokok, a helyi közélet képviselői is. Eljöttek a Békéscsabai Fürjes laktanyai, jelenleg működő RT. alakulat képviselői is, köztük Gulyás László őrnagy Úr a MATASZ BM alelnöke, az alakulat korábbi, és itt volt a Jelenlegi Parancsnok és Wertheim Albert ny ezredes Úr, a MATASZ BM. elnökségi tagja.

A bensőséges ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött, majd Csepi László őrnagy Úr köszöntötte a megjelenteket. A köszöntő után Kispál Jenő t őrnagy, az alakulat utolsó parancsnoka emlékezett meg az elhunyt bajtársakról, és az alakulat fennállása alatt végzett munkájáról, az alkalmazott technikai eszközökről, az alakulat életéről. A részletes visszaemlékezés után koszorúzásra került sor. A Magyar Tartalékosok Szövetsége koszorúját Dr. Palotai Jenő ny ezredes megyei elnök és Váradi P. Panna ömt. őrmester helyezte el. Az ünnepségen jelen volt, és közreműködött a III. Szegedi Honvéd Hagyományőrző Z. Parancsnoka Dr. Vass László hő alezredes Újszentiváni klubunk elnöke, és korábbi klub titkárunk, Kiss Kornél hő hadnagy.
A koszorúzás után a megjelentek megtekintették a „laktanya” egykori épületeit, a mérő dombokat, az egyes helyeket, ahol valaha éltek és dolgoztak, nosztalgiáztak, beszélgettek, majd a vendégek egy tartalmas jó ebédet fogyasztottak el.

Szép, jó, helyes hagyomány ez, melynek motorja a Bajtársi Klub, és vezetője Csepi László őrnagy, és Nagyszerű Társai, Kispál Jenő őrnagy, Nagy Zoltán alezredes, Cékmán István alezredes, és szinte felsorolhatatlan a sok segítő, támogató, közreműködő! Figyelemre méltó a nagy létszámú érdeklődő, a volt Szegedi nyugdíjasok, a klub más tagjai, akik élvezve a szép őszi nap adta lehetőségeket, a nap hátralévő részében jól érezték magukat ebben a közösségben. Legyen így sokáig, további sok sikert kívánunk értékes munkájukhoz!


SZERBIA HÓDSÁG (ODZACI)
HIVATALOS LÁTOGATÁS
2013. Október 18.

Tanácskozásra hívtak Szerb Barátaink Együttműködő Partnereink, az ORVSS vezetői, a Szerbiai Odzsaci magyar nevén Hódságra. A tanácskozáson rész vett az OPBCC Apatin, Bács, Szabadka, Magyarkanizsa, Zombor Kikinda és Hódság Tartalékos vezetőinek küldöttségei. A Hódsági városházán Slobodán Popovics, a Tartalékosok városi elnöke, majd az önkormányzat Elnök Asszonya köszöntötte a tartalékosok megjelent vezetőit, köztük a Csongrád megye küldöttségét, Dr. Palotai Jenő ny ezredest és Benedek Káplár Csaba t századost.

Az Elnök Asszony köszöntőjében elmondta, hogy Hódságon a Szerb tartalékos katonáknak, és a szövetségnek szép, hasznos, támogatásra méltó hagyományai vannak, és örült, annak, hogy ezt a találkozót Hódságon bonyolítjuk le. Minden küldöttség röviden beszámolt működési területén a gondokról, és az eredményekről. Csaknem minden település küldöttsége az egyre gyengülő (a korábbi állapotokhoz viszonyítva) állami támogatásról beszélt, és ez már túl van azon a szinten, ami elviselhető. Egyre fogynak azok a volt vezetők, akik tekintélyüknél, kapcsolataiknál, és egyéb lehetőségeiknél fogva támogatást ismertséget tudnának biztosítani. Ilyen állapotok között nem tudják azt a színvonalú munkát biztosítani, mint amit eddig végeztek. A délutáni megbeszélésen fel is merült, hogy a tanácskozás egy petíciót fogalmaz meg kérve ennek a helyzetnek állami, központi felülvizsgálatát. Később ezt a gondolatot elvetették, azzal, hogy az ORVSS, fennállása óta olyan munkát végzett, és Szerbiának olyan vezetőim voltak, hogy ezt beadványok nélkül is megtették.

A Tanácskozás célja az volt, hogy az országhatár teljes szélességében, a Dunától a Román határig, összegyűjtve a települések tartalékos vezetőit, meghívva a határ Magyar oldalán lévő MATASZ vezetőket, és mindenütt felélénkíteni munkánkat, és bizonyos, hogy mindkét oldalon meg lesz ennek a látszata és visszajön majd a támogatás is. Ők a tartalékosok feladatának tartanák a katasztrófa védelmet és szinte minden olyan rendkívüli eseményt, ami előre nem látható.
Dr. Palotai Jenő ny ezredes felszólalásában elmondta, hogy nálunk a katasztrófa védelemre egy önálló állami szervezet jött létre, nagyon eredményesen működik. Ez nem jelenti azt, hogy ebben a Honvédelemnek nem lenne feladata, sőt bizonyos katasztrófa szint meghaladása esetén – központi döntés alapján - a MH is beavatkozik a katasztrófa elhárítás folyamatába. Nálunk egyre inkább tisztul a profil, a tartalékos szövetség a különféle önkéntes tartalékosok körében, a honvédelem, mint állami feladat, társadalmi háttér formálásában tudhat leginkább munkát végezni, a szervezeti keretei, lehetőségei között. Ehhez még több rész kérdés megoldása szüksége. Beszélt a júniusi árvíz adta helyzetről, és röviden tájékoztatta a jelenlévőket új önkéntes tartalékos rendszerünkről. Beszélt arról, hogy tartalékosainkat megyénkben milyen eredményességgel sikerült „mozgósítani” a behívottak, 100%-a eleget tett a behívó parancsnak!
Elmondta, hogy tetszik az elképzelés, kár, hogy nem hívták meg Bács-Kiskun Megye és Baja MATASZ vezetőit, akár azonnal is állást tudtunk volna foglalni, ennek a jó elképzelésnek a megvalósítása mellett. Vállalta, hogy a tanácskozásról tájékoztatja az érintett vezetőket, a központunkat, és javasolta, hogy jövő év tavaszáig végezzük az elő munkálatokat, és tavasszal, a MATASZ tervezett tisztújító feladatai után térjünk vissza ennek megvalósítására. Úgy javasolta, hogy élénkíteni kellene a települések között hivatalos kapcsolatokat, és azoknak legyen része a tartalékosok közötti kapcsolat. A javaslat megértést és támogatottságot kapott.

A hivatalos tervezett programon belül megtekintettünk egy funkcióját vesztett valószínű filmszínházból át alakított íjász lőteret, ahol egy alkalmi lövészetet szerveztek, a részt vevők ki is próbálhatták ennek az érdekes és látványos sport tevékenységnek a részleteit is. Ez követően Kula közelim kis településre mentünk, ahol egy teljesen helyi erőből ki alakítottak egy amatőr festők házát, bemutatva annak korábbi romos képeit, és az ott lévő állandó kiállítást, majd, egy szintén elhagyatott és a helyi Nő szövetség által felkarolt, berendezett és működő paraszt házat, melyet helyben, egy néprajzi múzeumként működtetnek. Ennek a legnagyobb értéke az, hogy nem bontották le a házat, a Nőszervezet térítés nélkül kapta meg, rendezte be, és működteti a házat! Érdekes, talán működési területünkön is lehetne hasonló elképzeléseket megvalósítani és támogatni, megelőzve azt, hogy alkalmas házakat, az enyészet semmisíthetne meg!

Az ebéd, és a délutáni program is, javarészt, a lehetséges és szükséges feladatok vitatása és tárgyalása kötötte le. Lényegében megerősítették, és mi támogattuk a délelőtt megfogalmazott gondolatokat. Ebben a munkában meghatározó jellegű feladatokban vállaltak jól működő kapcsolataink, területeink, és azok vezetői. Szabadka képviseletében Kovács Imre alezredes Úr, Vojiszlav Raicsovics őrnagy Úr, és Magyarkanizsa képviseltében Sándor Tibor őrnagy Úr, akik e kérdés biztos támogatói, hozzáértő segítői ennek a munkának, és biztonsággal támaszkodhatnak ebben a feladatban a működési területükön működő közös Magyar és Szerb tartalékos kapcsolatokra. Ki bővítve Bács Kiskun megye más érintett területeivel, és Baja egyébként is működő kapcsolataival.BOLGÁR VENDÉGEK!
Szeged 2013. Október 14.

Az Internet adta széles lehetőségekkel élve, megkerestek bennünket, a Bolgár Tartalékos Tiszt, Tiszthelyettesek Russzei Regionális Szövetségének a PCOC3P, Magyarországon tartózkodott 55 fős küldöttségének vezetői Dimitar Valkov t. mk. százados, alelnök kezdeményezésére.

A szép számú küldöttség október 18.-án érkezett Temesvárra, majd Budapestre utaztak, és onnan Harkányba, ahol külön tartalmas program szerint egy éjszakát töltöttek, majd rövid Budapesti tartózkodás után, útban hazafelé, még egy éjszakát Szegeden töltöttek. Itt találkoztunk egyezetett időpontban a Tisza Sport Szállóban, és egy nagyon érdekes tartalmas beszélgetést folytattunk. A találkozón rész vett Dr. Palotai Jenő ny ezredes megyei elnök, és Váradi P. Panna ÖMT őrmester, Aki tolmácsként segítette a munkát.

A Vendégek látogatásának az okát, az I. Bolgár Hadsereg Dél Baranyai harcainak emléke, az ott harcolt túlélő, és elesett katonák emlékhelyének meglátogatása és koszorúzás adta. A résztvevők nagy többségének Nagyapja, Dédapja harcolt itt 1945 telén, és voltak részesei az akkori kegyetlen harcoknak. Harkányban önálló temetőben nyugszanak és rendszeresen ápolják, koszorúzzák, az ebben a térségben elesett katonák sírjait, emlékművét.
A hadtörténelemből ismerjük, hogy Drávaszabolcs térségében meglepetés szerűen egyetlen, az éjszaka leple alatt, 1945. március 6-10 között, a Dráva jobb partján rekedt, pihent Német F. Hadseregcsoport részei hét helyen keltek át, és lepték meg az I. Bolgár Hadsereg pihenőben lévő fő erőit, és hatalmas öldöklés helyszínévé változtatták a térséget. Tolbuchin marsall III. Ukrán Frontjának, 57. Hadserege mentette meg a megmaradt erőket, és kényszerítette a Német csapatokat, az eredeti terveik megváltoztatására! (Pécs visszafoglalása, és az É. Ny.-i irányba támadó 57. Hadsereg hátba támadása)

Az út megszervezését a Bolgár Tartalékos Szövetség szervezte. Az I. Bolgár Hadseregben nagyon sok Russze-i illetőségű katona szolgált. Kutató munka során keresték meg a túlélők és az elesettek rokonait, unokáit, dédunokáit, és abból alakult ki a népes csoport! Természetesen jelen voltak a Tartalékosok helyi vezetői is. Több tartalékos katona nyugállományú, tiszt tiszthelyettes, és továbbá családtagjaik is részesei voltak ennek a gazdag programnak. Nagy segítséget kaptak Russze Román testvér települése Giorgiu tartalékos katona vezetőitől, akikkel nagyon jó együttműködés van már hosszú évek óta.

Bemutatkozó beszélgetésen elmondták, hogy országos szervezetük tagja a CIOR -nak, tudják, hogy a MATASZ és a Bolgár Tartalékos Szövetség között van együttműködés, és mivel Russze és Szeged az egymáshoz legközelebb eső nagyváros, ezen az úton kutatva jutottak el hozzánk, és kifejezték azt a szándékukat, hogy együttműködést szeretnének Szeged, és Russze tartalékosai között. Tájékoztatójukban elmondták, hogy Bulgáriában is hasonló képen, át tértek a „tömeg hadseregről, a profi hadseregre” Jelentős szerepet vállalnak a különféle missziós feladatok teljesítésében. Tartalékos szervezeteikben, - elsősorban – és legtöbben a tartalékos, nyugállományú, tisztek, tiszthelyettesek dolgoznak. A „Civilek” és „legénységi állományú” személyek kevesen vannak. Tartalékosaik munkájukat társadalmi tevékenység ként végzik. Tevékenységük „tartalmáról” részletekben nem tárgyaltunk.

Kedves, barátságos közeledésüket tisztelettel vettük, tájékoztattuk Őket, tevékenységünkről, szerény eredményeinkről, gondjainkról. Közöltük, hogy jelentkezésükről tájékoztatjuk Elnökségünket, arról, hogy a MATASZ -ban tisztújításra készülünk, és azt követően, addig kérjük türelmüket, és vissza fogunk térni a kapcsolatok tovább fejlesztésének kérdéseire. Javaslatunkat megértve, lehetőségeinket keresve köszöntünk el, azzal, hogy Mi is, Ők is otthon, minden Illetékest, a találkozónkról tájékoztatunk. További részletek, a Bolgár Szövetség tevékenységéről:

www.rusersoszr.dir.bgKOSZORÚZÁS SZABADKA
2013. Október 10.

Szeged testvér városa Szabadka október 10-én ünnepelte felszabadulását. Ez a nap a város számára jelentős ünnep, évente megemlékeznek azokról az önkéntesekről, akik nagyon nagy áldozatokat hoztak szabadságukért. Büszkék a helyi emberek arra, hogy szinte saját erejükkel, összefogásukkal űzték el a betolakodókat, vetettek véget városuk megszállásának.

Ezen a napon fiatalok és idősebbek elhelyezik az emlékezés és kegyelet virágait az elesett hősök emlékművénél, és a pravoszláv temetőben az elhunytak emlékműénél is. A megemlékezésre rendszeresen megívják együttműködők küldöttségeit is, így kapott meghívást több más Magyarországi együttműködő Partner között, a Magyar Tartalékosok Szövetsége is. Pál Mihály t őrnagy a MATASZ Szeged városi elnöke, és Lehel Zoltán t hadnagy a MATASZ megyei titkára. Küldöttségünk részt vett Szabadka Polgármesterének az ünnep alkalmából adott fogadásán, a város ünnepi közgyűlését követően, helyezte el a Szövetség koszorúját, és vett részt a temetői megemlékezésen. Részt vettünk a közös ünnepi ebéden. Alkalmunk volt találkozni és néhány fontos kérdést megbeszélni az ORVSS jelen volt Vezetőivel, Barátainkkal, Kovács Imre alezredes Úrral és Sándor Tibor őrnagy úrral, a közeli jövő programjaira vonatkozóan.

Az ilyen ünnepségek hasznosak, erősítik az áldozatok emlékének megőrzését. A szónokok többször említették, hogy a soknemzetiségű városban fontos az összetartás, egymás tisztelete, megbecsülése, a népeket megosztó minden törekvés elleni fellépés. Az akkori harcokban elhunyt hősök emlékét megőrzik, és erre tanítják a fiatalokat. A koszorúzáson részt vettek a diplomáciai testületek tagjai, a fegyveres erők és rendvédelmi szervezetek vezetői, iskolák és természetesen Szabadka Város Vezetői is.TARTALÉKOSOK NAPJA
Budapest 2013. 10. 05.

 

Két éve, a Magyar Tartalékosok Szövetségében folyó munka elismeréseként, október 4.-ét Magyarország Honvédelmi Minisztere, a Magyar Tartalékosok Napjává nyilvánította! Azóta minden évben megünnepeljük Tartalékosainkat. Értékeljük, elismerjük a végzett munkát, elismerésben részesülnek a legtöbbet, a legjobban dolgozott Társainkat. Így van ez Országosan és így történik ez a megyénkben, klubokban is. A központi rendezvényre szombaton került sor. Az ünnepségen jelen volt Dr. Deák János ny. vezérezredes Úr, a MATASZ alapító elnöke, Tiszteletbeli Elnökünk, Erdélyi Lajos dandártábornok a MH. Személyügyi Csoportfőnöke, Vanyúr Tibor mk ezredes a HKNYK Parancsnoka. Korábbi Elnökök és az együttműködők vezetői, tagjai, és a megyék küldöttségei. Megyénket Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, Fróman Gábor t. mk őrnagy megyei alelnök, Pál Mihály t. őrnagy Szeged városi elnök, és Váradi P. Panna önkéntes műveleti tartalékos őrmester képviselte.

Ebben az évben a MH Központi Művelődési Ház Gobelin teremben jöttünk össze. Az ünnepi beszédet Dr. Újházi László őrnagy Úr mondta. Szónokunk alapító tagja, a külügyekért felelős egykori alelnöke, Ő jelenleg is a CIOR állandó képviselője, Szövetségünknek. Széles látókörű, felkészült, nagy tapasztalatokkal rendelkező egyetemi docens, ezért mondanivalója nagy figyelmet érdemel! Az ünnepi beszéd, némileg formabontó volt! Főleg abban az értelemben, hogy –szokványos módon -”nem sorolta az „eredményeket, gondokat a történelmi előzményeket” hanem tudományos igényességgel, de bárki számára érthető módon elemezte az állami feladatokat, a társadalmi lehetőségeket, azok jelentőségét, a tartalékos katona, a tartalékosok helyét, szerepét, a múltban, a jelenben és a jövőben, hazánkban és következtetéseit a nemzetközi összehasonlításokkal tette még színesebbé, érdekesebbé. Több idézete, csaknem pontosan fedik a jelenlegi helyzet sajátosságait!

 

Sokkal több mondatot szó szerint lenne jó idézni, de erre egy ilyen tudósítás nem elegendő! Beszédében – hangsúlyozva a Tartalékos – jelentőségét, „a Tartalékos lényegében két Ember, egy időben katona, és egy időben civil ember is” „minden tartalékos tagja kell, legyen a Magyar Tartalékosok Szövetségének, és Szövetség minden tagjának tartalékosnak kellene lennie”! Továbbá „egy évben a tartalékos 25 napig katona, és 340 napig civil ember” „a rendelkezésre állási időszakban könnyen elfelejti, feledésbe merülnek a szolgálatban szerzett ismeretek, emlékek” „civil emberként össze kell fogni környezetét, tartalékos társait, ébren tartani a haza a honvédelem gondolatát”! És „az állami feladatokat a Honvédség végzi, a tartalékosnak társadalmi szerepe, is fontos” „a tartalékosnak egyszerű, mindenütt rendelkezésre álló eszközökkel kell Tartalékosként élni” „környezetében akár egy pörkölt elfogyasztásával, egy-egy pohár mellett is lehetséges értékes, szükséges munkát végezni” Sorolhatnánk a gondolatokat, és úgy gondoljuk ez a dolgok társadalmi háttér tevékenységünk lényegi, módszertani kérdései.

Megtisztelő volt Dr. Benkő Tibor vezérezredes Úr levele, a Magyar Tartalékosok Szövetségéhez, melyet a HM képviselő, Erdélyi Lajos dandártábornok Úr ismertetett. Ebben a levélben Vezérkarfőnök Úr elismerte, és értékelte a MATASZ alakulása óta végzett munkát!

Az elhangzott gondolatokat nagy figyelemmel hallgatták a MH jelenvolt fontos Képviselői, és a Hallgatóság egyaránt. Haza utazás közben beszélgetve azt a következtetést vontuk le, és tartottuk az ünnepség legfontosabb mondanivalójának, hogy ez volt a régóta keresett, vitatott
MATASZ STRATÉGIÁJA! Ezen az úton el lehet indulni, csupán hozzá kell igazítani a Szövetségünk lehetőségeihez, adottságaihoz, meg kell ehhez szerezni a szükséges eszmei és anyagi támogatásokat! Nagyon fontos lenne ez a feladat. Sok dologban máris késésben vagyunk, mégis megfontoltan, tervszerűen kellene haladni, nem szabad kapkodni. Alapos elemzés után, ha szükséges, szakutasítások módosítására tett javaslatokkal, a feltételek keresése, kutatása, javítása lehet a megoldás kulcsa. Egyre világosabb, hogy eddig a „gombhoz kerestük a kabátot” most változni látszik a helyzet, végre úgy tűnik, hogy a „kabáthoz kereshessük a gombot” Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a Honvédelem ügyének Felelősei nem támogatnának egy jó, előre mutató hasznos, költséghatékony elképzelést!

Talán most a helyzet is szerencsés! Tisztújításra készülünk a Magyar Tartalékosok Szövetségében. Beindult a jelölő bizottság tevékenysége, meg kellene ismerni a támogatható leendő vezetők körét, mellőzni a „tehetségtelen, esetleges önjelölteket”. Szakítanunk kellene a teljesen hibás színvonaltalan kommunikációval. A „következetességet” a szubjektív ötletszerű kapkodó stílussal, az egymás véleményének a lebecsülésével, figyelmen kívül hagyásával.  Egymást tisztelve, becsülve, meg kellene őrizni eddig elért eredményeinket, újakkal kellene gyarapítani. Okosan fejleszteni és felhasználni külföldi kapcsolataink tanulságait, meg kellene szervezni saját magunkat, vezethetővé kellene tenni a Magyar Tartalékosok Szövetségét! Olyan emberi kapcsolatokat kellene kiépíteni, a vezetés minden szintjén melyben az érintettek jól érzik magukat, el kell ismerni a tényleges, az értékelhető munkát, olyan vezetőket kellene választanunk, akik élvezik a küldöttek bizalmát! Biztosítanunk, és meg kellene teremtenünk működésünk legalapvetőbb feltételeit! Törekednünk kellene – a társadalom összképének megfelelően – hogy minden korosztályának, szereplőjének helye legyen itt, vallásra, felekezetre, rangra, érdeklődésre tekintet nélkül – legfőbb rendező elv, a haza és honvédelem ügye iránti elkötelezettség! De különösen nagy szükség van a fiatal jól motivált védelmi és műveleti Tartalékosok bevonására a Magyar Tartalékosok Szövetségébe. Nélkülük öncélúvá, értelmetlenné, válhatna, az egész társadalom, de kiváltképp a tartalékosok között végezhető, egyébként nagyon hasznos, fontos feladat!

A tartalmas finom ebéd után, még visszatértünk ünnepségünk helyszínére, ahol Elnök Úr, rövid tájékoztatót adott az Elnökség döntésének megfelelően, a november 23.-ra módosított küldöttgyűlés lefolyására, a küldöttek meghívásának rendjére. Dr. Hajós Dezső Úr, bemutató, ismertető tájékozatót tartott, a megújuló honlapunk tervezett megjelenésére és a koordinált működtetésének elképzeléseiről. Az elgondolás hasznosnak, jónak, színvonalasnak látszik! Jó volt újra találkozni a megyék küldötteivel, alkalom nyílt gondolataink egyeztetésére, cseréjére. Úgy tűnik, a fő kérdésekben egyetértünk! Változás kell! Jó előkészítés után, majd a tisztújítás során ismételten találkozva, helyes, jó döntést tudnak majd küldötteink hozni!


III. HARMONIKA FESZTIVÁL!
SZEGED 2013. 09. 28.

Harmadik alkalommal került sor Szegeden, a Szegedi Ifjúsági Házban Harmonika klubunk szervezésében HATÁRTALAN HARMONIKASZÓ címmel a III. Harmonika Fesztiválra. A közelmúltban felújított Ifjúsági Ház nagyszerű otthont nyújtott ehhez az egyre népszerűbb, egyre nagyobb érdeklődést kiváltó rendezvénynek. A Fesztivált Bánki András t őrnagy, a harmonika klub elnöke nyitotta meg, köszöntötte a megye, „harmonika barátok” megjelent nagy családját, határon innen és határon túlról! Nyitó beszédében elmondta, hogy az eddigi helyszíneket „ki nőtte” a rendezvény, szükség volt nagyobb létszámot befogadó helyet keresni és erre az IH nagyszerű partnernek bizonyult. Köszöntötte a segítőket, támogatókat, minden közreműködőt. A rendezvényen részt vett Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ Csongrád megyei elnöke.

A nagyon látványos műsort külön színesítette a műsor felvezető részében a Madarasi gyermek harmonika zenekar, a kiválóan felkészült egyéni és közös fellépők egész sora, a szintén Szerbiából érkezett Magyarkanizsai zenekar, Fülöp Zsombor, Zsombor Aranka, Karkus Tamás, Brojcsin Tamara, Demjén Gergely és Tanítványai, Dukai Lilla, szólóban és közösen, Mizsei Zoltán és Barátai. A Gála műsorban fellépett: A Madarasi fúvós hangszerekkel kiegészített 12 tagú harmonika zenekar, Bakos József, Mizsei Zoltán, Dr. Bálint Csilla, Váradi Aranka, Zeljko Stojanovics, Szász Szabolcs és Marosi Zoltán és Barátai. A nagy siker és az érdeklődés miatt sok fellépőnek „meg kellett műsorát toldani” ezért csaknem este tíz óra is elmúlt, mire a gála műsor befejeződött.

A Harmonika klub teljes vezetősége, csaknem teljes tagsága rendezőkké alakultak át. Szükség is volt rá, a nagyszámú fellépő, a meghívottak, a külföldi fellépő, Vendégek, nagyszámú fiatal ellátása, minden oldalú kiszolgálása nem kis feladatot jelentett. Nagyszerűen működtek közre a bevont családtagok, rokonok, barátok. A rendezvény során derültek ki újabb lehetőségek, tehetségek, képességek, melyeket a klub további rendezvényein hasznosítani fogunk. A sikerre és az érdeklődésre tekintettel a Fesztivál műsorának nagy részét megismételve október 4.-én a Klub Algyőn is –az első sikeres fesztivál fellépés eredeti helyszínén – meg tartják az ez évi fesztivál „második fordulóját” bizonyára hasonló érdeklődés mellett! Ismét eljönnek a hazai fellépők mellett a Szerbiai Testvér települések együttműködő, és érdeklődő tagjai.

A Harmonika Fesztivál megszervezése, érdekében, Együttműködők, Támogatók, Segítők és Minden Közreműködő nagyszerű, színvonalas munkát végzett. A klub Vezetősége, és mindenekelőtt Bánki András t őrnagy Úr a klub elnöke nagy szorgalommal és hozzáértéssel végezte munkáját! Elismerés és köszönet az elvégzett munkáért, további sok sikert kívánunk munkájukhoz! Minden – a munkában részt vett – fellépő, segítő, rendező, támogató, közreműködő, kiemelkedő munkát végzett, mégis a legnagyobb sikert a zene, a kultúra, a harmonika aratta! Ez a rendezvény is jól bizonyította, hogy a zenének nagy közösségformáló, és összetartó ereje van. Van és lesz a kultúrának, a művészetnek helye a Magyar Tartalékosok Szövetségében, éppen úgy, mint az Olasz Alpesi Tartalékosok Szövetségében, akiket november első napjaiban látunk vendégül, mely közös műsorban a Klub Harmonikásai, szervezői, aktivistái és más közreműködői is megtisztelő, fontos helyet, szerepet fognak kapni.


EJTŐERNYŐS ÜNNEP
SZOLNOK 2013. 09. 21.

Első alkalommal került sor Szolnokon, az ejtőernyős ünnep megszervezésére. A legnagyobb ejtőernyős hagyományokkal rendelkező katonai alakulatok, az egykori és jelenlegi ejtőernyősök ünnepi találkozójára került sor Szolnokon. Az ünnepséget Dr. Orosz Zoltán altábornagy Úr, a Vezérkarfőnök helyettese nyitotta meg. Az ünnepség keretein belül beszédet mondott Dr. Boda József vezérőrnagy Úr, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnöke. A rendezvényen a MATASZ Szegedi ejtőernyős klubját Kiss Róbert és Tóth Nándor vezetésével, szerény küldöttségünk képviselte. Az ünnepségen a résztvevők megkoszorúzták a Hüse Károly fiatalom ejtőernyős baleset következtében életét vesztett emlékművét. A Helyőrségi Klubban ejtőernyős kiállítás nyílt, melyet az érdeklődők megtekinthettek.

                          

II. VILÁGHÁBORUS
LENGYEL EMLÉKMŰAVATÁS!
Szentes 2013. szeptember 21.

A II. Világháború után közel hét évtizeddel, azt gondolhatnánk, hogy már minden eseménye ismert, megtettünk mindent az elesett katonák emlékének felderítése, méltó emlékek állítása, hőstettük megőrzése érdekében. De még láthatjuk, lehet mit pótolni! A történelemből ismert Varsói Felkelés egyik nagyon fontos mozzanata volt a felkelők minden oldalú segítése, támogatása. A hadi helyzet miatt, ez csak légi úton volt megoldható, és ezt a Szövetségesek a Földközi Tenger térségében települt légi támaszpontjairól „légi hidat” létesítettek és működtettek!

A Lengyel Országból elüldözött katonák, mindenütt azt keresték, hogy milyen módon vehetnek részt Hazájuk felszabadításában. A Szövetséges hatalmak közül Nagy Britannia légiereje fogadta be legnagyobb számban a Lengyel pilótákat, és amikor arra nagy szükség volt, Ők is vállalkoztak a veszélyes feladatok végrehajtására. Szintén a hadi helyzet miatt, ennek a „légihídnak” a vadászrepülő biztosítását megoldani nem lehetett! A bombázó gépekből alakított gyenge fegyverzettel ellátott repülőgépek, ugyan nagy, és fontos szállítmányokat vittek, de lényegében védtelenek voltak. Csupán az mesterségbeli tudásukra, ügyességükre, a szerencséjükre hagyatkozhattak, az egész magyar légtér átrepülése során.

A repülések során sok gép megsérült a légvédelem, és az ellenséges repülőgépek támadásaitól, de ez a légi híd eredményesen működött. De több szállító repülőgépet ért végzetes találat, ezek közül. A Rúzsa felett lezuhant repülőgép személyzetének emlékére az elmúlt évben, a Szentes felett lelőtt gép túlélőinek és repülőhalált halt áldozatai emlékére 2013. szeptember 21.-én egy szép bensőséges ünnepségen, a Lengyel Nagykövet, a Katonai Attasé, a Megyei Kormánymegbízott, a Lengyel Konzul, magyar és lengyel dísz alegység, jelenlétében emlékeztek, és leplezték le az új emlékművet. A megyében élő Lengyel származású Emberek közül is sokan voltak jelen.

Az avató beszédek sorát Szirbik Imre Polgármester kezdte. Méltatta pilóták hősiességét, beszédében méltatta a Magyar Lengyel történelmi barátság jelentőségét: „Európában minden ország már viselt háborút egymás ellen, ez alól csak a Magyar - Lengyel kapcsolat a kivétel, Mi egymással soha nem háborúztunk” Beszédet mondott a Lengyel légierő parancsnokság képviselője. Egy itt születet Lengyel énekművész Hölgy két nyelven adott elő egy szép katonadalt! Szép megható, tartalmas volt a Roman Kowalski Lengyel Nagykövet magyar nyelven mondott avató beszéd. Teljesen sajátos és felemelő mozzanat volt, amikor a Katonai Attasé kérte az áldozatokat, hogy „jelentkezzenek” ekkor az elesett katonák helyett egy dob szóló, helyettesítette, a „katonákat” Érdekes, és nagyon megható mozzanat volt ez! Az emlékművet Dr. Kis-Rigó László megyés püspök szentelte és áldotta meg. Közös imát mondtak a jelenlévők, a háborúkban életüket áldozók lelki üdvért! 

Örültünk, hogy részesei lehettünk ennek a szép tartalmas ünnepségnek, további erőt, lendületet ad majd a közelmúltban kezdeményezett, a helyi Konzul Karol Biernacki Úr, támogató közreműködésével létesítendő Lodz-i tartalékosokkal tervezett együttműködő kapcsolat létesítéséhez! A rendezvény egyben alkalmat adott régi, tisztelt, megbecsült katona Társakkal való találkozás, közös emlékek meg elevenítésére. Az emlékmű, a katasztrófát szenvedett Halifax típusú repülőgép, melynek szárnya, rozsdamentes acélból készűlt, belépő éle Lengyelország felé mutat. Az emlékmű, a Lengyel származású Brzózka Marek Szegeden élő szobrászművész alkotása.


XVII. TISZAI HALLÉ FESZTIVÁL
Szeged 2013. szeptember 7-9.

Sor érdekes és fontos rendezvény, mint a Szatymazi repülőnap, a különféle települési hagyományőrző és gasztronómiai esemény között is kiemelkedő esemény, az ebben az esztendőben XVII alkalommal megrendezett Szegedi Nemzetközi hallé fesztivál. Nagy előkészület, széles körű összefogás, kiváló idő, egy nagyszerű csapat, és egy kiváló vezetővel az élén, megnyílt az országban, de határainkon túl is ismert XVII. Szegedi Hallé Fesztivál! Szinte képtelenség felsorolni a résztvevők, közreműködők, érdeklődők, vendégek, és a programok hosszú sorát. A Magyar Tartalékosok Szövetsége ebben az évben az ismert okok miatt, - egy héttel korábban rendeztük meg az ejtőernyős célba ugró versenyt – ezért most ejtőernyőseink és meghívott vendégként vettünk részt ezen a csodálatos rendezvényen.

A vendégek fogadása pontban a tervek szerint, nagyon színvonalas körülmények között, a Házigazda Frank Sándor Úr vezetésével a Dokkon kezdődött meg. A fogadáson nagy számban vettek részt a közélet, a társadalmi élet, állami és társadalmi vezetők, a társadalmi szervezetek számos képviselői, majd a meghívott vendégek megtekintették a Tartalékos Szövetség Szegedi Ejtőernyős Klubjának, látványos ejtőernyős „célba” ugrását.

Az ejtőernyős ugrásokat repülőgépek látványos átrepülése vezette be. A repülőgépekből, először a célszalagok kidobása, majd azt követően „élesben” ki ugrott az első két ejtőernyős, majd a második fordulóban a második kettő, köztük, a beöltözött „Szegedi Boszorkány” aki maga a Klub elnöke, Csorba József t hadnagy volt. Ejtőernyős-ként már régóta sikeres Ember, sportolóként is, MATASZ Vezetőként is, most ezúttal „Szegedi Boszorkány”- ként is „új ábrázattal” igen nagy sikert aratott, főleg a személyes ismerősök között is.

Mind a négy ejtőernyős, hibátlanul, jól oldotta meg a feladatát. Mindannyian pontosan, szépen értek földet! Nem csoda, hiszen valamennyien ismert kiváló sportolók.
Réczi Attila 6500 ugrással a háta mögött, ejtőernyős oktató, tandem pilóta, a Magyar ejtőernyős válogatott tagja, a klasszikus ejtőernyős sport többszörös magyar bajnoka, a VB. II. helyezettje.
Csorba József t hadnagy, az ejtőernyős klubunk elnöke (banya) Ő volt ez évben, alaposan ki maszkírozva a „Szegedi Boszorkány” több mint 3000 ugrással, tandem pilóta, kiképzés vezető, oktató 28 éve ejtőernyőzik. Ez alkalommal Ő hozta a paprikát, melyet „szokásos látványossággal” helyezett el az óriás (3500 literes, 7000 adagos) kondérban.
Tóth Nándor Szegedi ejtőernyős 530 ugrással, az idei év legeredményesebb szegedi ejtőernyős versenyzője cím birtokosa, a klub első osztályú ejtőernyőse.
Molnár Tamás műveleti tartalékos százados 30 éves ejtőernyős tapasztalattal, ejtőernyős kupola formaugró, egykori ejtőernyős hivatásos katona, 4100 ugrással a háta mögött.

A földön hatalmas tömeg várta érkezésüket, köztük Dr. Palotai Jenő ny ezredes, a MATASZ megyei elnöke. Közös fotó után gratulált az ejtőernyősöknek! Lényegében az első látványos mozzanatok egyike volt, és folytatódott a látványos, idegenforgalmi, gasztronómiai csúcs érdekesség, melyre több mint kétszázezer vendéget várnak helyből, az országból, és határainkon túlról.

A Szegedi oldalon is megtalálható volt, szinte minden étel és ital „ami a szem, száj ingere”! De az Újszegedi oldalon települt, ebben az évben is a „protokoll” és a „verseny mezőny”! Családok, Barátok, „Csalhatatlan Kóstolók” jelen létében folyt az amatőr versenyzők vetélkedője. Több száz, köztük Szőregi klubunk „csapata” is részt vett, Balázs István t őrmester klub elnök vezetésével. Versenyzők, csapatok százai, „kóstolók” ezrei, érdeklődők tízezrei, töltötték itt a napot, hallgatták a legkülönfélébb műsorokat a Tisza mindkét oldaláról. Igazi ünnep, igazi fesztivál, kiváló hangulat, ételek, italok felsorolhatatlan tömege „volt itt” jelen. Családok apraja – nagyja, közösségek, baráti társaságok, közös érdeklődési emberek, munkatársak! Őszinte sajnálatunkra, ez évben mi csak nagyon szerény mértékben lehettünk jelen, de jövőre újra itt leszünk csapatostól!

A rendezvényen alkalom nyílt a közélet, a segítők, támogatók, együttműködők számos, fontos képviselőjével találkozni, rövid, de érdekes, és hasznos beszélgetéseket folytatni. Különféle megközelítésben, de többször felmerült a Magyar Tartalékosok Szövetségének tevékenysége, lehetőségei, jövője, tevékenységének lehetséges területei, és sok más kérdés. Nyilvánvalóvá vált, hogy, sokoldalú változásokra van szükség, és csak olyan változások képzelhetők el, melyek a szükséges, és közös érdekeken alapszik, csak ilyen változások kívánatosak, és vélhetően csak ezekhez szerezhető meg a nélkülözhetetlen társadalmi támogatottság!

Sok sikert kívánunk a Rendezőknek, Szervezőknek, Frank Sándor Úrnak, VENESZ díjas Mesterszakácsnak, - e rendezvény „Lelkének, Motorjának”- Kitűnő Szakember Csapatának, segítőknek, fellépőknek, közreműködőknek. Frank Sándor Úr nemcsak kiváló szakács, hanem, nagyszerű házigazda, kitűnő üzletember, segítő, támogató barátja a Magyar Tartalékosok Szövetségének, a Tartalékosok körében folyó áldozatos munkának! Köszönjük a meghívást, köszönjük, hogy ismét itt lehettünk, szerény részesei lehettünk a rendezvénynek, hogy csekély mértékben is hozzájárulhattunk, ehhez a nagyszerű rendezvényhez. Ezzel a csodálatos rendezvénnyel, tovább erősödött, Szeged város jó híre, a Szegedi Nemzetközi Hallé Fesztivál, a Szegedi Hallé, a különféle helyi gasztronómiai csodák ismertsége, elismertsége, és a jövőben újabb Vendégek jönnek el erre a rendezvényre!


XIV. TARTALÉKOSOK
Nemzetközi Ejtőernyős Célba ugró Versenye.
Szeged 2013. augusztus 31.

Egyik legfontosabb rendezvényünkre, kifogástalan időben, pontos szervezés mellett, mintegy 80 fős ejtőernyős mezőny, öt nemzet tartalékos katona versenyzői részvételével került sor a XIV tartalékosok nemzetközi célba ugró ejtőernyős versenyre Szegeden! A „népes mezőnyt” két repülőgép szolgálja ki. A résztvevők között szép számmal voltak, sportolók mellett, jelenleg is aktív, tényleges, műveleti tartalékos, és nyugállományú, katonák. Válogatott sport, és katonai ejtőernyősök, köztük több „híresség” mint, Mészárovics György ny főtörzszászlós, a legtöbb ugrással rendelkező, Magyar ejtőernyős! A bejelentett, és ismert gyors változtatások miatt, több időpontot, részfeladatot módosítani kellett, ennek ellenére nagyon jól sikerült a változások pontosítása. Már a pénteki napon, megtörtént a regisztráció, a versennyel kapcsolatos szakmai eligazítások, tájékoztatók, sorsolás, elhelyezés, étkezés és egyéb, de fontos „formaságok”! Ezeket a verseny igazgatója Várnagy Gyula t alezredes Úr, Kiss Antal t őrnagy Úr és Csorba József t hadnagy Úr – az ejtőernyős klubunk elnöke - végezte el, majd gyakorlatilag, megkezdődött a verseny!

A hivatalos nyitó ünnepségre meghívták a verseny Fővédnökét, védnökeit, a megye, és a város közreműködő, segítő, támogató, együttműködő önkormányzatai, társadalmi szervezeteinek vezetőit! A Hódmezővásárhelyi helyőrségi honvéd zenekar, térzenei műsora után, a himnusz eljátszásával kezdődött a nyitó ünnepség. Dr. Palotai Jenő ny ezredes, a MATASZ megyei elnöke köszöntötte a megjelent Vendégeket, köszöntötte a szép számmal nevezett csapatokat, versenyzőket, minden résztvevő Nemzet versenyzőit, tartalékos, és aktív katonákat! Köszöntötte a szervezőket, közreműködőket, a verseny iránt érdeklődő Vendégeket! A Rendezők ki állították az értékes versenydíjakat! A nyitó ünnepségen sportszerű küzdelmet, esemény rendkívüli esemény nélküli sportszerű, jó versenyt kívánt a résztvevőknek! A nyitó ünnepség látványos bevezető része a Szózattal ért véget, majd rendezők egy rövid fogadást rendeztek a meghívott Vendégek részére.

A fogadáson a megyei elnök köszönetet mondott a meghívottak segítő támogató közreműködéséért, röviden tájékoztatta a meghívottakat a Tartalékos szövetségben folyó munkáról, rövid távú tervekről, az előttünk álló legfontosabb feladatokról, továbbra is kérte segítőink, közreműködők együttműködő, támogató munkáját! Külön köszöntötte, a Szegedi repülő klub elnöknek megválasztott Balázs Gábor Urat! Külön öröm, hogy a szegedi sárkányrepülés nagy „úttörője” került ebbe a fontos tisztségbe, jó együttműködést, és sok közös sikert kívánt a további munkájához! A fogadáson jelen voltak a külföldi csapatok vezetői, ahol a résztvevő Lengyel csapat Krakkói illetőségű volt, érdeklődésünkre elmondták, hogy Lodz megyében nagyon magas színvonalú, ejtőernyős sport tevékenység folyik, és tervezett együttműködőink között, ilyen területen is jó „kilátásaink” vannak! Szerb Barátaink, már szinte „haza jönnek” a szegedi versenyre, az egyik leányversenyzőjük, eddigi gyakori és eredményes tevékenysége elismeréséért, már a „szegedi Marica” nevet kapta. Herceg József Polgármester Úr, megjegyezte, hogy mindennek ára van, amibe bele fogunk, de az ejtőernyőzésnek, ennek a sajátos sportnak, a Tartalékosoknak ezen a területen végzett tevékenységének az értéke is nagy, a fiatalok nevelése területén!

Közben tovább folytatódott a megkezdett verseny. A meghívott vendégek megtekintették, az ugrásokat, ahol több un. 0 pontos ugrás tanúi lehettek, ami nagyszerű eredménynek számít! (1000 méter magasságból egy 2 cm. átmérőjű kört kell „földet éréskor” sarokkal eltalálni, ez igen nagy felkészültséget, gyakorlatot, ügyességet igényel!)

A verseny vasárnap is folytatódott, az izgalmas és nagyon sportszerű verseny szakmai értékelését Várnagy Gyula alezredes és Kiss Antal őrnagy Úr végezte el, magyar és angol nyelven. Az értékes díjakat, a Csapatverseny első, második és harmadik helyezettjének, az egyéni verseny első, második és harmadik helyezettjének, valamint a legeredményesebb Magyar és a legjobb eredményt elért külföldi versenyző részére Fróman Gábor t mk. őrnagy, megyei alelnök, és Balázs Gábor Úr a Szegedi Repülő egyesület újonnan megválasztott elnöke adta át. Köszönetet mondott a versenyzőknek, rendezőknek, közreműködőknek az értékes, eredményes lelkes munkájukért, további munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánt!

Részletes eredmények!

Csapatverseny:   I. Helyezett: Szerbia Csapata (Dovdrjev, Bodrozic, Stojanovic. Cvetkovic)
II. Helyezett:  SZHESE 1. (Orsy, Göbölös, Réczi, Gál)
III. Helyezett: Lengyelország (Gosiewski, Zajackowski, Posstawka, Gloc)

Egyéni verseny:  I. Helyezett: Aleksandar Cvetkovic Szerbia
II. Helyezett: Orsy László Magyarország
III. Helyezett: Gregorz Zajackowski Lengyelország

Legeredményesebb külföldi versenyző: Aleksandar Cvetkovic Szerbia

Legeredményesebb Magyar versenyző: Orsy László Magyarország

Köszönjük, hogy eljöttetek, köszönjük a részvételeteket! Várunk Benneteket itt 2014 évi versenyünkön! Viszont látásra jövőre, ismét Szegeden!KLUBNAP!
Szőreg 2013. augusztus 27.

Szőregi Klubunk, éves munkatervüknek megfelelően klubnapot szervezett, ahol, áttekintették az év eleje óta végzett munkájukat, az év hátralévő részének lehetséges tennivalóit. Balázs István t őrmester Úr a klub elnöke tájékoztatta a részvevőket, melyre meghívták és megjelent Dr. Palotai Jenő ny ezredes megyei elnök is.

A megyei elnök is köszönte a meghívást, méltatta ennek a Kis Közösségnek a nagyszerű munkáját, közös, és közösség formáló tevékenységét! Kitért arra, hogy az egész társadalom úgy „egész” hogy benne vannak a fiatalok, a középkorúak és az idősebb korosztály is. Az idősebb korosztály, már teljesítette a kötelességét, és ezért tisztelet és megbecsülés jár Nekik! Ők nemzedékeket neveltek fel, akik már gyermekeik, unokáik útján teljesítik a haza iránti kötelességeiket, és ez, igen nagydolog! „Legyenek büszkék arra, hogy ez mindennél fontosabb, és erre, csak azok a szülők, nagyszülők képesek, akik ezt a pótolhatatlan feladatot már elvégezték! Becsüljük meg tehát Őket, mert a társadalom részéről ez a legkevesebb! Ez nem pénz kérdése, ez becsület, tisztesség kérdése!”

A rövid beszédek után, a megyei elnök, elismeréseket adott at a klub három tagjának, majd közösen egy kiváló közös pörkölt, sütemények elfogyasztása után, teljes egyetértésben, nótázásba fogott a klub tagsága, ami a jó hangulatból láthatóan, talán estig is eltartott! Tovább erősödött az a közös meggyőződés, hogy a MATASZ ezen szintjén nem nagy stratégiákat, megvalósíthatatlan, feltételek nélküli terveket, - hogy más egyéb nagy szavakat ne használjunk – kellene eredmény nélkül „szövögetni” hanem a településeken, működőképes, jó, összetartó emberi közösségeket (itt, a klubforma mellett döntöttek) kell alakítani, és működtetni! Ehhez nyilvánvalóan kell egy jó vezető, néhány aktív segítő, kevés támogatás, és a lelkes tagság közreműködése. Itt minden megvan, íme az eredmény! További sikereket, jó munkát, tisztességet, erőt és egészséget kívánunk további munkájukhoz!


MATASZ - ORVSS
HATÁRMENTI TALÁLKOZÓ
Magyarkanizsa, 2013. 07. 20.

Szerbia Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége a Dunától a Román határig terjedő területén működő szervezetei és a MATASZ Csongrád és Baja városi képviselői határ menti találkozót tartottak. A találkozón jelen volt Dr. Milorad M. Drobac t ezredes az ORVSS, és Borszéki Tivadar ny vezérőrnagy a MATASZ korábbi elnöke.

Nem kis nehézségek árán, sikerült időben Magyarkanizsára érkezni, ahol a helyi Polgármester, valamint Apatin, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Odzacsi, Zombor, Szabadka és Más települések vezetői fogadták küldöttségünket. Magyarkanizsa Polgármestere tájékoztatta küldöttségünket a település életéről, elismeréssel szólt a településen élő tartalékosok hasznos munkásságáról, a tartalékosok határ menti együttműködéséről. Sándor Tibor t őrnagy Úr a szervezők, vendéglátók nevében köszöntötte a vendégeket, tájékoztatót tartott a Szerb tartalékosok munkájáról, együttműködésünk tovább fejlesztésének irányáról, lehetőségeiről, majd és ismertette a találkozó programját. A MATASZ helyzetéről, munkánk részleteiről, szerény eredményeinkről, közös gondjainkról Dr. Palotai Jenő ny ezredes Csongrád megyei elnök tájékoztatta a Vendéglátókat.

A program alapján látogatást tettünk Adorján településen. Felkerestük a település Tisza lövész klubját, melyet egy nagyon, lelkes, „megszállott” helyi Magyar Származású Tartalékos Katona vezet. Segítségére vannak természetesen fiatalok, és egy „alkalmi lövész versenyt” szervezetek, ahol Társaink is jól megállták a helyüket! Legjobb eredményt Kicsis István műveleti tartalékos őrnagy Úr érte el, de hasonlóan jó eredményt ért el Demcsák Zoltán műveleti t hadnagy Úr is. Az eredmények szakszerű értékelése után küldöttségünk Velebit településre utazott, és ott megtekintettünk egy családi múzeumot, melyet egy a településre 250 évvel ezelőtt, „bevándorolt” család létesített, és alapított egy igazán, csak a család tagjaiból álló, vendéglátó és pálinkafőző vállalkozást. Pálinka főzdéjük híres egész Szerbiában, kiváló minőségét, az évszázados hagyományok, a garantált minőség, a mesteri körülmények igazolják!

A hivatalos programot egy kiválóan megszervezett ebéd, gyümölcs és „italkóstoló” tette emlékezetessé, ahol vendéglátóink bemutatták a Szerb konyha legfinomabb bárány, baromfi és sertés sültjeit, a legváltozatosabb étel érdekességeket, italokat, gyümölcsöket és süteményeket. A vendéglátók nagy figyelmességét mutatta, több születés Napos Résztvevőt a program keretében köszöntötték, köztük Palotai Jenő Társunkat. Itt adtuk át a közös munkában megérdemelt emléktárgyakat, okleveleket, és ajándékokat.

A találkozón Borszéki Tivadar ny vezérőrnagy Úr köszönte meg a nagyszerűen szervezett programot, a hivatalos tervekhez igazított személyes figyelmességet. Megállapította, hogy az évekkel ezelőtt ebbe a munkába fektetett idő és energia meghozta a gyümölcsét, ma a határmentén, jól együttműködő tartalékosok közösségei, egymást jól értő barátokká váltak, az együttműködésük folyamatos, tartalmas, és minden remény megvan arra, hogy a jövőben tovább, helyes irányba fejlődjön. Erre biztosíték, a határ mindkét oldalán élő és dolgozó tartalékos vezetők, és szövetségeink tagjai. Sok sikert kívánt a munkában részvevő, és a munkájukat támogató, segítőknek!  Hasonló képen nyilatkozott Dr. Milorad M. Drobac ezredes Úr is, aki szintén, elismeréssel szól eddig végzett közös munkánkról, és további sikereket kívánt a közös munkánkhoz!

A fárasztó program, a kánikulai meleg, tovább erősítette Magyarország és Szerbia Tartalékosaink, a Térségben élő és dolgozó Emberek kapcsolatát, közös munkáját, együttműködését, tevékenységét! Ha ezt a célt a legszerényebb mértékig is sikerült megvalósítani, munkánk nem volt hiábavaló. Külön köszönet Sándor Tibor őrnagy Úrnak, Kovács Imre alezredes Úrnak, a vendéglátóknak, Házigazdák minden Tagjának!

További információkSzerbiából a találkozóról:
Vajdaság Ma hírportálról:
Az Új Kanizsa Újságból:
http://kanjiza.rs/hun/azaku legújabb számábol 7. 25

 


HONVÉDELMI TÁBOR
Algyő, 2013. 07. 29.- 08. 02.

Rekkenő hőségben, igazi táborozási viszonyok között, idilli környezetben, nagy érdeklődés és támogatás mellett szervezte meg Algyői klubunk, kiemelkedő helyi támogatás mellett az I. Algyői Honvédelmi ifjúsági diák tábort.

Ennek a nagyszerű településnek a Vezetői kezdeményezésére tizenöt fiú és három leány részvételével egy egyhetes, bentlakásos tábort szerveztek az Algyői szabadidő központ területén. Igazi sátorban, telefonok, internet, „családi kapcsolatok” nélkül, szigorú napirend szerint, mint az igazi Újoncok. Bevonulás, felszerelés, körlet berendezés, ébresztő, étkezések pontos időben (naponta öt alkalommal) kiképzés, szabadidős programok, takarodó stb. A fegyverek zaját az éjszakai mennydörgés, villámlás, zivatar „imitálta” mindez sátorban, de a végrehajtott menetgyakorlatok, „harcászati foglalkozások” meleg, hőség, fáradtság, engedelmesség, parancsok teljesítése, gyakorlása igazi volt.

Képzésükről Csiszer István szakaszparancsnok „gondoskodott” ellátásukért Ördög Erika, szakmai főtanácsadó Fróman Gábor t őrnagy Úr volt, és nagyon fontos volt Herceg József Polgármester Úr folyamatos érdeklődése, minden napi látogatása.

A Fiuk, Lányok keményen végig csinálták a tervezett programot, fáradtan, de Mindannyian elmondták, hogy egy teljesen új, talán egy életre szóló élmény volt, (szülőknek is) van élet (átmenetileg legalább is) telefon, számítógép nélkül is! A Gyerekek és a Szülők sem tudták, hogy minden gyerekre lényegesen jobban oda figyeltek, mint a rendes, megszokott otthoni viszonyok között, és bármi történt volna, azonnal szakszerűen intézkedtek volna, mindenki értesítésének, lehetősége folyamatosan biztosított volt.

Az egyik Szülő a Zászló levonása után elmondta, hogy egy „másik gyereket kapott vissza”, mintha nőtt volna, kicsit lebarnulva, fáradtan, de kicsit elevenebben, kicsit megkomolyodva! Minden eddigi aggodalma elszállt egyetlen pillanat alatt, és ha lehet, jövőre újra szívesen küldi gyermekét ebbe a táborba.

A Szervezőknek is sok tanulságot adott ez a tábor. A legfontosabb, hogy mindenki jól érezte magát, senkit nem ért semmilyen baj, mindenki vidám ép, egészséges. Van, amiből több kell, van, amiből kevesebb is elégséges, van, amit jobban elő kell készíteni, tehát 2013 táboroztatásának sikeres tapasztalatai értékek a jövőre nézve.

Szép volt, jó volt, jövőre újra találkozunk! Így búcsúztak Szülők, Gyerekek, Szervezők! Gratulálunk, köszönet mindenkinek aki ebben a szép munkában részt vett!

 


KÉKTÓ FESZTIVÁL
2013. június 29.

Újszentiváni MATASZ Klubunk 6 fővel a hétvégén, Baráth Gábor Pálffy huszár bajtársunk meghívására második alkalommal látogatott a Hódmezővásárhelyhez közeli Rárósra, és a derekegyházi Tompahátra, ahol idén is megrendezésre került a Kéktó fesztivál. E jeles ünnepet a szervezők, akik egyben tenyésztői is, a Furioso-Northstar lófajtának szentelik évről évre.
A programok pénteken délután kezdődtek, amikor is a résztvevő lovasok Rárósról átlovagoltak Tompahátra, ahol az elmúlt években az önkormányzat áldozatos munkája nyomán egy csodálatos emlékpark létesült ezen esemény fogadása céljából. Itt bajtársaimmal díszegységet adtunk azon emléktáblánál, melyet két éve állítottak fel. A koszorúzás végén díszsortűzzel tettük látványosabbá a rendezvényt.
Ezt követően visszatértünk Rárósra, ahol a további programok mellett fegyverbemutatóval színesítettük a rendezvényt, és lehetőséget biztosítottunk az érdeklődők számára, hogy kipróbálják a 48-49-es szabadságharc legkorszerűbb fegyvereit.
Másnap a rendezvényen kétszer láttunk el szintén díszelgő feladatokat. Első ízben délelőtt 10 órakor megemlékezésre és koszorúzásra került sor a Rárós melletti avar kori síremléknél és kopjafánál. Majd délután a Pálffy Huszár Hagyományőrző Egyesület markotányos népdalköré mögé sorakoztunk fel a színpadon, amíg a hölgyek legcsodásabb katonanótáik eléneklésével szórakoztatták a Vendégeket.
Számunkra rendkívüli öröm volt, hogy ismét meghívást kaptunk a rendezvényre, s bízunk benne, hogy ez a további években is így lesz majd.

Június 29-én, szombaton délután klubunk 4 tagját szerencse és megtiszteltetés érte. A Kéktó fesztivál ünnepségein teljesítettünk szolgálatot, ahol megjelent Kovács Ferenc úr, nyugalmazott honvédtiszt, aki felkért bennünket, hogy vegyünk részt az általa szervezett megemlékezésen. Kovács úr, most jelentette meg a Szent Jobb 1938.ik évi országjárásról szóló könyvét, melyet a 75. évforduló alkalmára írt. Szent királyunk „Útja” ez alkalommal mintegy másfél órára Hódmezővásárhelyen is megállt, s áldotta meg a várost.
Ezen eseményre emlékezve, a Szent István templomban egy szentmisére és emléktábla avatására került sor, Jelen sorokat Kiss Kornél hő hadnagy Úr, Újszentiváni klubunk titkára, az események szervezője és lelkes résztvevője készítette!


HOGY KÉPZELJÜK EL MAGUNKAT?

Megalakulásunk óta polémia volt a Magyar Tartalékosok Szövetségében, hogy – bár központi kezdeményezésre jött létre - kell, e, a MATASZ? Mire van szükség, mire vagyunk képesek, milyen feladatokkal foglalkozzunk? Milyen legyen a szervezeti felépítésünk, milyen legyen az irányítási, együttműködési rendszerünk? Ki, hogyan biztosítja működésünkhöz a legalapvetőbb feltételeket, és sorolhatnánk még tovább azokat a meghatározó jelentőségű kérdéseket, melyek döntő fontosságúak voltak és jelenleg is azok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége – elképzelhető- terveiben, életében, munkájában.

Az – elmúlt évben - az egyesülési törvény módosítása során, és annak módosítása miatt, az Elnökség „gondolkodásában” felmerült, a MATASZ alapvető, strukturális átalakítása is.  Több, „elvben önálló társadalmi szervezet egyesüléséből igazi szövetséggé alakulás”, és ennek több változata. Az alakulás óta lefolyt viták, elképzelések, igények, és lehetőségek, a Korábbi Elnökök ezen a téren végzett munkálkodásának áttekintése, hatalmas, terjedelmes, időigényes munka lenne. Most csupán a kialakult helyzetet figyelembe véve, néhány gondolat erejéig kíséreljük meg, elképzeléseink közreadását, hozzájárulva az eddigi munkához, a közös gondolkodáshoz, bemutatva elképzeléseinket!

Néhány alapvetés! A teljesség igénye nélkül!

A honvédelem állami feladat, nemzeti ügy! Anyagi hátterét az állam a költségvetésből biztosítja. Állami felelőse a mindenkori honvédelmi kormányzat! Tartalékok és Tartalékosok nélkül, valóban nem képzelhető el hatékony honvédelem, erős honvédség, hadsereg! Ezen belül az összes lényeges kérdés, mint, a tartalékosok létszámának pontos meghatározása, alkalmazásuk, képzésük, továbbképzésük, igazgatási, nyilvántartási, mozgósítási feladatai úgyszintén állami feladat, melyet a MH illetékes szervezete végzi!

Ennek a fontos feladatrendszernek, nélkülözhetetlen társadalmi háttér „támogatásra” van, és, - lehet - szüksége! Ezt hazai és külföldi példák, egész történelmünk számos alkalommal már igazolta. Szerény társadalmi háttér tevékenységének szervezésére, „híd” létesítésére, és működtetésére, a társadalom és a haderő között, a hadsereg – feladatai, rendeltetése, és egyéb okok miatt, - maradéktalanul nem képes! Erre a MATASZ alkalmas!

Célcsoportjaink középpontjában a fiatalok, a katonai szolgálatot teljesített, idő előtt a hadsereg kötelékéből kivált kiképzett tartalékosok, és a középiskolák, kiváltképp a szakmunkás képző középfokú tanintézetek „ötöd, és hatodéves” végzős hallgatói. Továbbá az egyetemeken tanuló fiatalok, akik egy később újragondolás tárgyát képező tartalékos tiszt utánpótlás, képzés jó forrása lehet!

A különféle tartalékosok személyes rész vállalása, bekapcsolódása (ÖVT, ÖMT, Potenciális tartalékosok) „rendelkezésre állási időszakban, mintegy 340 nap/év, (ezen belül is, a lehetőségeknek, igényeknek megfelelően mindössze, néhány nap, néhány óra) a tartalékosok szervezeti munkájába, kívánatos lenne. Összefogásuk, a településeken folyó hasznos, célszerű, eredményes hazafias honvédelmi nevelő munka, területi, települési munkájába, a MATASZ természetes képessége, lehetősége. A társadalom és a hadsereg közötti fontos társadalmi háttér feladatnak az ellátására, - bizonyos feltételek teljesülése esetén - kizárólagos lehetőségeivel a Magyar Tartalékosok Szövetsége képes! (Hasonló képen, mint a BM és a Polgárőrség. Az Ő együttműködésük jó szinonima) Ennek a kölcsönös előnyök alapján történő bemutatása, elfogadtatása lett volna talán eddig is, és most is a MATASZ Elnökének, Elnökségének az egyik fontos feladata!

Elgondolásunk „A” változatát, mely lényegében az Elnök Úr által előadott, már az Elnökség által is csak részben támogatott változat képezte. Azt a küldött gyűlés által, egységben elvetett változat jelentette, melyet a megyei vezetőség sem tartott támogathatónak (részletek nélkül) elvetette.

Az elvetett elképzelés (A változat) legnagyobb hibája az volt, hogy a Tartalékosok társadalmi szervezetéből, éppen a valóságos tartalékosokat hagyta volna ki, illetve értelmetlenül különítené el, a káros, haszontalan szegregáció! (akiknek a legnagyobb feladatokat kellett volna tervezni) Ez minden logikus, reális szemlélettel ellentétes, és nem egyeztethető össze! Torz, hibás elképzelés lett volna! Az sem érthető, hogy egy olyan, lényegében még nem is létező, ráadásul osztódásunk (gyengülésünk) után létrehozandó, látszat „még nem is létező fiktív egyesülettel” kötöttünk volna egy színlelt szerződést! Ezért (és egyéb okok miatt is) ezzel a továbbiakban a realitások szinte teljes hiánya miatt tovább már nem foglalkozunk! Nem érintették a korábbi javaslatok az un. „honvédelmi sportok” területét (repülés, ejtőernyőzés, lövészet, búvár sport stb.) továbbá a tartalékos szövetségben végzhető katonai jellegű képzési, elő és utóképzési feladatokat, és a hazafias honvédelmi nevelés széles körű lehetőségeit sem! Az újabb elgondolás, viszont összhangban lenne az érvényben lévő MATASZ alapszabályával! Lényeges, alapvető változtatásokra nem is volna feltétlenül szükség!

                                            

További fontos feladata lehet a Magyar Tartalékosok Szövetsége, szervezeti rendszerének kialakítása, (saját magunk megszervezése) egy olyan struktúra kialakítása, melynek keretein belül a MATASZ irányítható, vezethető, (jelenlegi struktúránk erre több ok, és körülmény miatt nem alkalmas) egy olyan kép bemutatása, melynek alapján igazolni tudjuk, hogy a ránk bízott feladatok megvalósítására képesek vagyunk! (megoldás lehet, az eddigiek során végig jelen volt alapvető problémánknak)

A 2012. szeptemberi kísérlet (HM Szabó ezredes, szakmailag megalapozottabban, jobban, hatékonyabban, célirányosabban, irányított, társadalmi háttér tevékenység) elvetése, talán annak is következménye, hogy (Szegedi szemináriumon tett kísérlet ellenére) nem tudtunk egy olyan struktúrát felmutatni, melynek működtetésével a különféle tartalékosok szervezeti összefogására képesek lennénk!

A munkánkban, (MATASZ) azóta tapasztalható, és egyre erősödő „impotencia” a tevékenységünkben érzékelhető „felesleges időt, energiát igénylő, feltételek, igények és lehetőségek nélküli pótcselekvések” egyáltalán nem erősítik helyünket, szerepünket! Csupán egy nem kívánatos további „egyre gyengülő vegetációra” alkalmas! A küldött gyűlésen tapasztalt több fontos jelzés, jelenség, arra mutat, hogy több érdemi változtatásra van szükség! A tapasztalható túlélési praktikák már semmire sem alkalmasak! Alapvető változásokra van szükség! Az érdemi változásoknak el kell érniük a végrehajtó munka szintjét, a megyéket is. Megyénkben a tevékenységünket – egy célszerű nem végleges változat – ként, az alábbiak szerint képzeljük, és javasoljuk megfontolását, a MATASZ meglévő alapszabálya alapján:


Elgondolásunkban kiemelten hangsúlyos szerepet kap a közigazgatás szervezeti felépítésének követése. Nem zárjuk ki, (sőt!) a katonai igazgatás működésének követését (nyilvántartás, mozgósítás stb. lehetőségei) sem. Ennek megvalósítása központi támogatás, megállapodás, és segítés nélkül, nem képzelhető, és nem is valósítható meg! A végrehajtó munka szintjén nem megosztani, hanem éppen egyesíteni kell a különféle tartalékosok (ÖMT, ÖVT, Potenciális és más Tartalékosok) tevékenységét. A konkrét munka központja a településekre kel, hogy koncentrálódjon! Értelmes, átlátható célok nélkül, eredmény, hasznos munka nem érhető el. Ezért a területeken, ilyen elképzelésekkel nem szándékozunk foglalkozni! Ehhez egy teljesen új szemléletre, egy szélesebb látókörű vezetésre, támogatásra, hiteles emberekre, pontos, folyamatos együttműködésre, az állami feladatok megvalósításában résztvevő szervekre, hivatalokra, összefogott, egységes irányításra van szükség!

Mivel az ügy egy alapvetően más szemléletet igényel, átgondoltabb, más, új, megvalósítható koncepciókra van szükség! Ennek további tervezése, szervezése, építése, feltételek biztosítása, már csak a MATASZ tisztségviselőinek újjá választása után látszik reális, megvalósítható célnak!

A fentebb vázolt elképzelések megvalósíthatóságának függvénye: A HM illetékes szervével történő megállapodás szakmai szempontok és a közös, kölcsönös előnyök alapján, a legteljesebb mértékig mellőzve, az áttekinthetetlen, személyes ambíciókat, azok esetleges lehetőségeit, hátrányait! Adatokkal, számvetésekkel, bemutatva a lehetőségeket, elemezve a feltételeket! Az itt elemzett kérdések, az eltelt évek gyakorlati tapasztalatain alapulnak, és a többször felmerült közösségi célok megvalósításának céljait, hasznosan költség hatékonyan, gazdaságosan, aktuálpolitikai kérdések nélkül célszerűen, ésszerűen szolgálnák! A Magyar Tartalékosok Szövetségében, a közeli jövőben sorra kerülő tisztségviselők választásánál, ezen elképzelés, megfogalmazásra kerülő, és végrehajtható koncepciónk része, eszköze lehet! Ez egy munkaanyag, megyei szintünkön végzett munka tapasztalatiból levont és a jövőre vonatkozó következtetésekkel.NÉMET TARTALÉKOSOK
LÁTOGATÁSA!
Szeged - Rúzsa 2012. június 20 - 23.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége és a VdRBw a Német Tartalékosok Szövetsége tíz évvel ezelőtt kezdte meg a kapcsolatok keresését, építését, a két tartalékos szövetség Berlini együttműködési szerződése alapján. Csongrád Megye számára a Bajor országi Közép Frankföld megyét jelölték ki. Ennek megfelelően kezdeményeztük a kapcsolat felvételét, látogatást, a szerződés előkészítését, melyet két éves munka eredménye kép, 2005 évben írtunk alá, mely jelenleg is érvényben van, ennek alapján végezzük munkánkat. A két megye között stabilizálódott az együttműködés, közben az éves találkozók rendszeréről, megállapodás alapján áttértünk a kétéves találkozók tervezésére, majd elhatároztuk, hogy a kapcsolatok konkrét formáit, eseményeit áthelyezzük a települések területére, és a megyei vezetőségek, vezetői találkozóinak gyakoriságát ritkítjuk, az időközben bekövetkezett világgazdasági válság hatása, az anyagi lehetőségek jelentékeny szűkülése miatt.

A szerződést aláíró Helmut Gottshalk-Gaudig alezredes urat, Michael Cordes o ezredes, Őt a jelenlegi Elnök Reinhard Gernandt őrnagy Úr követte. Mindhárom eddigi elnök nagy híve, jelentős támogatója a Magyar – Német Tartalékosok együttműködésének. Elveinknek megfelelően Reinhard Gernandt őrnagy Úr nagyon hatékony személyes közreműködésével alakult ki jó kapcsolat Rúzsa és Großhaslach települések között, országosan az első, település szintű kétoldalú kapcsolat. Az óta a két település képviselői évente találkoznak és aláírás előtt áll a két falu közötti állami együttműködési szerződés aláírása. Ez évben már jártak itt Német Barátaink, akkor a Rúzsai Tűzoltóknak hoztak értékes felszereléseket.

Most 9 tagú tartalékos küldöttség érkezett Hans Rudelsberger t tizedes vezetésével. A küldöttség tagja Reinhard Gernandt őrnagy Úr, megyei elnök is, így alkalom nyílt, újabb megyei szintű megbeszélésre. A látogatásra Katona Csaba t törzszászlós klub elnök részletes, gazdag programot készített, melynek keretein belül, Szegedi, a környező települések érdekes látványosságai valósultak meg. Ezek része ként, a Szegedi Lőtéren végrehajtott, pisztoly és puskás lőgyakorlat közben bonyolítottuk le a megyei vezetői egyeztetést, megbeszélést. Értékeltük közös tevékenységünket, melyet jónak minősítettünk, helyesnek tartjuk azt a törekvést, hogy kapcsolataink bővítése területén helyes irány a települések kétoldalú kapcsolatainak fejlesztése. Megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt Farkas András t százados, egykori Rúzsai elnökünk nagyszerű emberi tulajdonságairól, végzett munkájáról, sírhelyét a küldöttség a program önálló részeként hivatalosan meg fogja koszorúzni. Tájékoztattuk egymást, hogy mivel minden fontos kétoldalú kérdést megtárgyaltunk, - költség kímélés – miatt, a júliusi partnerségi szemináriumon nem veszünk részt.

A kétoldalú kapcsolatok építése tíz évvel ezelőtt kezdődött meg, ennek emlékére a Német Tartalékosok Szövetsége, a munkában jelentős részt vállalt Dr. Palotai Jenő ny. ezredest a VdRBw érmével tüntette ki, melynek átadására a Szegedi BM Lőtéren az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmával került sor. Ez alkalommal adták át a Vendégek ajándékaikat, kívántunk egymásnak további sok sikert együttműködő munkánkhoz!

A meglepett kitüntetett: Dr. Palotai Jenő ny ezredes őszinte szívvel mondott köszönetet az elismerésért! Elmondta, hogy kiváló hazai segítő, és Német Együttműködő Partnerek nélkül eredményes közös tevékenység nem jöhetett volna létre, köszönetet mondott, és sok sikert kívánt a jelenlévő, köztük sok fiatal Német Tartalékosnak. Kérte adják át elismerését, köszönetét a korábbi vezetőknek, az „úttörő partnernek” Helmut Gottschalk-Gaudig t alezredes Úrnak, Michael Cordes t o ezredes Úrnak volt elnököknek, és a közös munkában jelenleg is résztvevő Német Bajtársaknak!

A jól előkészített és végrehajtott találkozó érdekében végzett kiemelkedő munkájukért, köszönetet mondunk a Rúzsai Klub Elnökének Katona Csaba t törzszászlós Úrnak, Lőw Szabolcs t őrmester Úrnak, Frank Kügler t szakaszvezető Úrnak, a Klub egész tagságának az összefogásért, a közös munkáért, az anyagi és egyéb áldozatokért, melyek nélkül ez a többnapos, nagy létszámú küldöttség látogatása nem valósulhatott volna meg. Elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki a Szegedi Rendőr szak és szakközépiskola vezetőinek és a közreműködő munkatársainak a színvonalas segítő közreműködéséért. Köszönetet mondunk Váradi P. Panna műveleti tartalékos őrmesternek Ő napokkal ezelőtt még a gátakon keményen dolgozott, aki tolmácsként segítette közös munkánkat! Gratulálunk, további sok sikert kívánunk a Magyar és Német Tartalékosok közötti eredményes együttműködéshez!


POLGÁRŐRNAP!
Felgyő, 2013. június!

Polgárőr Barátaink 2013 évben is megtartották a nagy érdeklődéssel kísért Polgárőr Napot. Ez alkalommal csatlakoztak a Felgyői Falunaphoz, így költség hatékonyabban, kevesebb idő és energia ráfordítással sikerült a rendezvény. A mai szerény anyagi lehetőségek mellett ez sem egy elhanyagolható szempont. A Polgárőrnap sikeréért védnökséget vállalt Farkas Sándor Úr a térség Országgyűlési képviselője, és Dr. Lukács János dandártábornok Úr Csongrád Megye Rendőrfőkapitánya.

A megye legtöbb településének Polgárőrei képviseltették magukat, hangulatos, látványos programokkal, elmaradhatatlan pörkölt főzéssel ünnepeltek! Meg is volt minden okuk erre, hiszen a Megyei Elnök Batiz István Úr eredményes munkáról számolt be, elismeréssel szóltak a meghívott Vezetők, Védnökök, és a kiosztott elismerések is azt igazolják, hogy Polgárőreink nélkül ma településeink közbiztonsága nem lenne ennyire méltó a minden szintű elismerésre.

Batiz István t alezredes Úr, szinte egyenesen a „gátakról” jött, mint tartalékos műveleti honvéd alezredes, az elmúlt héten még tartalékos katonaként részt vett az árvízvédelmi munkákban. Polgárőreink nyolc éve együttműködő partnereink, kiváló Emberek, nagy munkát végeznek településeiken. Tovább javítjuk, bővítjük együttműködő munkánkat, hiszen Ők azt a munkát végzik a Közrend Közbiztonság állami feladatainak, háttér tennivalóiban, melyeket a Tartalékos Szövetségnek kellene végezni, ugyanazon területeken a Haza védelme, a honvédelem területén. Ezt a gondolatot ajánljuk Elnökségünk számára is, további megfontolás, és a kérdéskör gondozása céljából! Tehát hasonló, önzetlen, önkéntes tevékenységről van szó a haza szolgálata érdekében, csak hazánk más és más érdekkörében! Szép, nagyszerű lelkesítő célok, feladatok, de a konkrét tennivalók, módjukban, módszerükben, céljaikban, egymástól mégis eltérnek! Szoros együttműködésünk a kölcsönös előnyök alapján viszont, nagyon eredményes lehet! Nem vetélkedésről van szó, hanem együttműködésről! További sok sikert, jó egészséget kívánunk Polgárőr Barátainknak, megtisztelő, felelősségteljes munkájukhoz!


Anya és Lánya: Dr. Palotai Erzsébet t. alezredes és Váradi Palotai Panna t. őrmester a 2013 évi Nagy Dunai Árvízvédekezésnél!
Két helyszínen, kerültek alkalmazásra. A közös búcsuztatáson találkoztak! Az Anya vissza az ügyvédi munkához, Panni Szegedre az Egyetemre, folytatódnak a felfüggesztett vizsgák! Sok sikert!


100%!
Szeged, 2013. június 21.

Ez a szám, tömören jelentheti a teljes, a minden, az egész, az összes és még további szavakat, fogalmakat! A mi esetünkben most azt mutatja, hogy a 2013 évi árvízvédekezésnél, mennyi volt a behívásra tervezett, a különféle úton „mozgósított” és bevonult önkéntes műveleti tartalékosok létszámát Csongrád Megyéből! Ezekkel az elismerő szavakkal értékelte tájékoztatójában Nagy László őrnagy Úr, a 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Parancsnoka, az önkéntes műveleti tartalékos rendszer végrehajtott első „bemutatkozó feladatát” az egykori Hadkiegészítő Parancsnokság nyugdíjasainak találkozóján. A hallgatóság tagjai hosszú éveken keresztül végezte különféle beosztásokban a hadkiegészítés, a mozgósítás feladatait, tehát pontosan tudják, hogy milyen bonyolult feladat a minden napi feladatok teljesítése mellett egy ilyen feladat 100%-os végrehajtása!

A behívott önkéntes tartalékosok nagyon fegyelmezetten, pontosan teljesítették kötelességüket, pontosan igazolták, rátermettségüket, felelősség érzetüket, elhivatottságukat a haza szolgálata iránt! Ez egy állami feladat, ebből is világosan látható, hogy ez nem volt és nem is lehet egy társadalmi szervezet feladata, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy a tartalékosok a rendelkezésre állási időszakban történő szervezeti összefogása, nagyon fontos társadalmi háttér feladat lehet, és erre bizonyos feltételek teljesülése mellett, a Magyar Tartalékosok Szövetsége lehet az egyetlen, és legalkalmasabb! Ezt, a feladatban részt vett, időközben leszerelt Önkéntes Műveleti Tartalékosok is megerősítették! Kevés gyakorlat, szerény tapasztalatok is mutatják, hogy jól és hatékonyan tudna a MATASZ, ezekhez a nyilvánvaló állami feladatokhoz szükséges „társadalmi háttér tevékenységhez” eredményesen hozzá járulni!  Természetesen ennek alapvető feltétele, hogy a Tartalékos Szövetségnek nagyon sürgősen létre kell hoznia, ahol megvan szervezni, korszerűsíteni szervezeti rendszerét, pontosítani együttműködési feladatait az érintett állami szervekkel! Pótcselekvések helyett, az állami feladatoknak megfelelően, a „kölcsönös előnyök alapján” munkálkodni, a haza, a honvédelem érdekében!

Szó nincs, nem is lehet, ennek az eredményesen végrehajtott feladatnak, látványos, szép eredményeinek a „kisajátításáról”! De ezt a feladatot – központi döntés és irányítás alapján, végig kiválóan menedzselve – részarányosan a megyénkben élő Önkéntes Műveleti Tartalékosok hajtották végre! Ők, innen vonultak be, ide szereltek le, kivel-kivel naponta találkozunk, itt élnek! Rajtunk múlik, hogy „segítséggel” mikor találjuk meg egymás kezét! Okos, értelmes, hasznos, meggyőző javaslatokkal, érvekkel, a Tartalékos szövetségnek meg kell tudni, mutatni lehetőségeinket, és meg kell találnunk, e fontos, az eddig kellően fel nem ismert helyünket, lehetséges szerepünket, ebben az érdekes, szép munkában. A Magyar Tartalékosok Szövetsége jelenleg is (még mindig) az útkeresés, az identitásának kutatása folyamatában, talán meg találja ezen a területen is a hasznosságát, lehetőségeit. Szinte kizárható, hogy hasznos, okos, helyes, megvalósítható, konkrét, jó javaslatok, mellyel a tartalékosok körében végzendő közhasznú munka javítható lenne, ne találnának érdeklődést, meghallgatást! Ha lesz ilyen, bizonyára, segítséget és támogatottságot fog kapni, a MATASZ a jövő munkájához!


FESZÜLETAVATÁS!
Tiszasziget 2012. június 16.

Ez a Csongrád megyei kistelepülés alig egy kilométerre fekszik a Szerb határtól, nevezetessége, hogy a falu központjától nem messze található a mélypont emlékhely, Hazánk legmélyebb pontja 75,8 m.  Területét többször pusztította el a Tisza, az árvíz, de szorgalmas Népe mindig képes volt arra, hogy újra építse, újra és újra, új életet kezdjenek! A Falu korábbi neve Ószentiván volt.

Az Újszentiváni MATASZ klubunk tábori lelkésze, Fazakas Gusztáv József plébános úr kezdeményezésére, és kérésére június 16-án, vasárnap részt vettünk összesen 7 fővel település fő útja melletti feszület felavatásának ünnepén. A kereszt leleplezését azonban megelőzte a falu templomában tartott szentmise, melyet Kiss-Rigó László Szeged-Csanád megyés püspök úr celebrált. A jeles rendezvényen képviseltették magukat Bodó Imre a Kormányhivatal Szeged járási vezetője, Kalmár Ferenc és Pálfy István országgyűlési képviselő urak.
A klub különítménye vezetésem alatt a szentmisén díszsorfalat állt a templomban a két oldalsó oltárnál. Tóth Zoltán őrmester úr külön dicséretet érdemel, hiszen zászlóvivőként szabályosan, és látványosan, a „hadi reglama szerint” vitte be, majd vezette ki a hadi lobogónkat.

A szentmisét követően az egyházi menetben a templomi zászló után mi haladtunk, majd, a feszület két oldalán álltunk díszsorfalat. A felszentelés előtt Ferenczi Ferenc polgármester úr beszédében köszönetet mondott azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a feszület megszületéséhez.
A felszentelést követően az egységet visszavezettem a templomkerthez. Úgy vélem a különítmény minden tagja precíz és szép munkát végzett a program során, melyért elismeréssel és köszönettel tartozom a klub vezetése nevében. A tájékoztató, tudósító jelentést Kiss Kornél hő hadnagy Úr, klubunk titkára, a MH. műveleti tartalékosa készítette.


EJTŐERNYŐS NÉGYTUSA!
Szeged 2013. június 14 – 16.

Alapos előkészítés után, minden készen állt a 2013 évi Tartalékosok Ejtőernyős Négytusa versenyének megkezdésére Szegeden. Az élet azonban közbe szólt, a nagy Európai esőzések miatt, rekord magasságú árvíz vonult le a Dunán, és több Európa nagyobb folyón, így Német és Lengyel meghívott vendégeink lemondták, az utolsó napon a részvételt. Hasonló kép, a Magyar Katona csapatok is árvízvédelmi feladatok miatt, távol maradtak erről a népszerű versenytől.

A verseny regisztrációjára, eligazításokra, megnyitására a MH. 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi központban került sor. Csorba József t hadnagy Úr az ejtőernyős klub elnöke, a verseny főszervezője, ismertette a versennyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd a Tartalékosok megyei elnöke nyitotta meg a versenyt. Még ezen a napon került sor az úszás, következő napon a lövészet és a tájékozódási futás végrehajtására, és folyamatosan a repülő kapacitást figyelembe véve az ejtőernyős ugrásokra. Minden tervezett ugrás megvalósult.

A versenyt Kiss Antal t őrnagy Úr a verseny igazgatója értékelte. A részletes szakszerű értékelés során elhangzott, hogy kitűnően előkészített, szabályos, sportszerű keretek között megvalósított versenyen szoros, de jól értékelhető volt a verseny. A külföldi versenyzők közül, Dobó Zsejkó az úszásban elért 2. helyezése volt a legjobb eredmény, a Nemzetőrök csapatának teljesítményét külön értékelték, mert ejtőernyős versenyzőket nem tudtak indítani.

Csapat összetett versenyben:
I.helyezést: Szeged II. csapata
II. Helyezést Last Minute csapata
III. Helyezéstz Szeged I. csapata érte el.

Egyéni összetett versenyben:
I.helyezést: Tóth Nándor
II. Helyezést: Csorba József
III. Helyezést: Kiss Róbert érte el.

A dobogós helyezéseket elért versenyzőknek az okleveleket Dr. Palotai Jenő ny ezredes a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei elnöke adta át. Gratulált a győzteseknek, helyezetteknek, a sportszerű versenyzőknek, minden résztvevőnek! Köszönetet mondott a szervezőknek, közreműködőknek, segítőknek, támogatóknak, az értékes, pótolhatatlan munkájukért! „Találkozunk 2014.-ben” mondattal zárta be ezt a nyilvánvalóan népszerű, ejtőernyős versenyt az árvízvédekezés miatt kényszerűen távolmaradt versenyzők pedig, az árvízvédekezésnél nyújtott fontos, kiemelkedően eredményes munkájukért az „igazoltan távol” minősítést kapták! A verseny befejező mozzanata egy finom, bajtársi vacsora volt, jó hangulatban, a verseny több vidám mozzanatának felelevenítésével fejeződött be. Ezek a versenyek fontosak a Magyar Tartalékosok Szövetsége életében, alkalmasak a Szövetség munkájának megismertetésére, elismertetésére, közösség formáló, nevelő ereje, sport értéke nem vitatható!


Huszártoborzó Hadjárat!
Erdővidék 2013. június 7-9.

Dr. Kádár László őrnagy úr, a háromszéki hagyományőrző alakulatok főparancsnoka, lelkes csapatával, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesülettel, élükön Jakab Kevend kapitány úrral idén negyedik alkalommal szálltak lóra, s járták be Háromszék vármegye vidékét, hogy felelevenítsék a huszártoborzás hagyományainak több száz évre visszanyúló szertartását. A háromszékiek mellett természetesen képviseltette magát Udvarhely, és Csíkszék is.

A „mi kis” Szegedi MATASZ csapatunkkal, Dr. Vass László alezredes úr, Klub elnök vezetésével, Tóth Zoltán hő őrmester klub alelnök, Szerénységem, és Másokból álló - csapatunk,- a legmesszebbről érkezettek voltunk.
A mintegy 40 lovas és az 5 őket kísérő szekerek személyzete ezúttal a varázslatos szépségű Erdővidéket vette célba fiatal legények felkutatása érdekében, hogy erősítsék a nagy múltú 11. Székely Határőr Huszárezred sorait. Vargyastól,  Bardóc és Baróton át, végül Nagybaconban, mindenhol sikerrel járt a toborzás, s a helybeliek is kíváncsian figyelték, ahogy szeretett fiaik felcsapnak katonának. Ezért bár mindenhol nehéz szívvel engedtek el a legények, a jókedv, és a pazar vendéglátás nem marad Erdővidék kedves székely emberei részéről.

Ahogy a korábbi években is, a rendezvény fővédnöke és lelkes támogatója, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke ismét velünk lovagolt. Számunkra nagy megtiszteltetés volt részt venni a hadjáratban, látni, egy hazaszerető közösséget, és velük tartani egy olyan csodálatos vidéken, ahol mi szegediek eddig még nem jártunk. Ezúton is köszönjük a lehetőséget Dr. Kádár László őrnagy, és Jakab Kevend István százados uraknak. Isten tartsa meg a háromszéki bajtársakat erőben és egészségben, s remélem még sok hasonló rendezvényen vehetünk részt Székely Testvéreinkkel. A beszámolót Kiss Kornél hő hadnagy Újszentiváni klubunk titkára készítette, köszönet az értékes színvonalas munkáért!KÜLDÖTT GYŰLÉS!
Budapest, 2013. június 1.

Korábban tervezett és jelzett, kezdetben megyei elnökök értekezletével összevontan került összehívásra a MATASZ legmagasabb döntési fóruma a küldött gyűlés. A feladat az volt, hogy az egyesülési törvény követelményeinek megfelelően határozza meg a Szövetség működéséhez feltétlenül szükséges változásokat, módosításokat! Előzmény volt, hogy februári küldöttgyűlésen Juhász István ny vezérőrnagy alelnök Úr megbízást kapott a feladat előkészítésére, egyeztetésekre, melyet az elnökség több alkalommal is megtárgyalt. Megyénk négy fő meghívására kapott lehetőséget. Dr. Palotai Jenő ny. ezredes Fróman Gábor t mk őrnagy, Váradi P. Panna t szakaszvezető és Kiss Kornél műveleti tartalékos hő hadnagy Úr.

Az elnökség elképzelését Dr. Czuprák Ottó ny ezredes, elnök Úr terjesztette elő. Érdekes és jó, –a tervezett céltól néha eltérő - előadásában tájékoztatót adott a MATASZ általános helyzetéről, gondosan kerülte azokat a nehezen megkerülhető, anyagi és más kérdéseket, melyek szándékainkon kívül mégis, közelről érintik a tartalékosok körében folyó munkát. Az előadás lényege, a MATASZ szerkezeti módosítása, „esetleg új névvel” „egyesületi formára” mely az egyesülési törvény előírásainak megfelelően, és a tartalékosok, valamint a társadalom körében segíteni, szolgálni tudja a jövőben is - társadalmi háttér tevékenység ként,- a hazafias, honvédelmi nevelési célokat, a tartalékosok összefogását, és esetlegesen más feladatok felvételét a szerkezeti bővítés útján. Ennek központi (nagybani) elképzelése, még úgy ahogy, látható volt, de a megyék, járások (nagy városok) és a települések konkrét kérdései fel sem merültek, még elképzelések formájában sem!

A küldöttek az előadás után igen aktívan, szakszerűen vettek részt a vitában, mely tárgyszerű, hozzáértő volt. Tükröződött, hogy az évek tapasztalatai, nagyon sok hasznos ismeretet adtak, melyeket szükséges a jövőben megismerni, megbecsülni és hasznosítani. Érdekes volt, hogy csaknem minden felszólaló a változtatás szükségességét hangsúlyozva, elismerve, a bevált hagyományok megőrzéséhez ragaszkodva fogalmazta meg véleményét. Valóban kár lenne egy bizonytalan, feltételek nélküli új szerkezet létrehozása, amikor a kívánt célok ezek nélkül is elérhetőek. Nem hagyhatók figyelmen kívül a MATASZ alakulásának körülményei, az alakulás módja, Szövetségesi helyzetünk, és ezen a területen a gyakorlat, elvárások, vállalásaink, az egész rendszer célja, tervezett rendeltetése, az azóta bekövetkezett változások a honvédelem, a társadalom területén.
Lényegében funkcionális változtatásokra lenne szükség, és ez a cél a strukturális változtatás elemeivel keveredve került javaslatba, és ez nem találkozott a jelen volt és felszólalt elnökségi tagok, küldöttek és megyei elnökök véleményében. Ezért a névváltoztatás, és más átalakítási tervek kérdésében nem született döntés, ezzel a kérdéssel tovább kell az elnökségnek foglalkoznia, és újabb javaslataival a következő küldött gyűlésen kell majd érdemben dönteni. Kimondva, kimondatlanul, zavarónak tűnik, az alakulásunk óta tartó „permanens útkeresés” „ha valami nem megy, szervezd át” régóta ismert, de régen elvetett „túlélő” szemlélet! Fontos és konstruktív volt Juhász vezérőrnagy úr kiegészítő, tájékoztatója, az előkészítő munka során megvizsgált, és elemzett változatokról, így legalább ismeretessé váltak az elő munkálatok mozzanatai, részletei is.

Számos konkrét, fontos kérdés is felmerült, melyre sajnos nem kaptunk ez alkalommal választ. Több érdekes vonás tarkította a helyzetet, ami azért figyelmet érdemel! Nem volt jelen a HM egyetlen képviselője sem, nem voltak jelen a korábbi elnökök, vajon meghívták Őket? Nem esett szó (még javaslatra sem) a közelgő tisztújító választásokkal kapcsolatos elképzelésekről, (ha késve nem is, de már nagyon időben vagyunk, a korábbi választás tanulságai?) a HM, a HKNYP központi és megyei szerveivel az együttműködés kérdéseiről, működésünk feltételeiről és számos konkrét, fontos kérdés, javaslat megválaszolatlan maradt. Az elnökségi tagok ellenvéleményei az elnök Úr, elnökség nevében előadott álláspontjaival szemben, komoly kommunikációs ellentmondásokra utalnak! Ezek a kérdések akár rövidtávon is komoly működési zavarokat okozhatnak. Feltétlenül fontos a jövőben az ilyen fontos javaslatok, elgondolások (akár ötletek) tervezetét a küldötteknek megküldeni, hogy a tanácskozáson, tényleges alkotó vita, érdemi munka folyhasson! Érdekes volt a műveleti tartalékosok meghívása és részvétele, egy jól előkészített, döntésre érett javaslattal, megfelelő szintű meghívott potentát vendégekkel bizonyára hasznos, eredményesebb lehetett volna ez a tanácskozás. A javaslat egyhangú elutasítása, - egyebek mellett - azt is mutatja, hogy az elképzelés lényegesen nagyobb egyeztetést, és konzultációk, egyezetések, akár viták további sorát igényli! Lényegében ugyan ezen anyagi, emberi erő, idő ráfordítással jó munkát is végezhettünk volna. Több bíráló gondolat talán a „bajtársiasság a hasonló cipő miatt” nem is hangzott el. Meg volt azért ennek a küldött gyűlésnek is a tanulsága, ezért a jövőben célszerű erre nagyobb gondot fordítani.KLUBNAP
Szőreg,2013. május 28.

Éves munkatervüknek megfelelően, Szőregi Klubunk, klubnapot szervezett. A klubnapot összekötötték a tagok tájékoztatójával, az alakulás óta végzett munka áttekintésével, értékelésével. Balázs István Úr, a Klub elnöke tájékoztatta a tagságot, tervekről, elképzelésekről. Tervezik, hogy egy iskolai honvédelmi napot tartanak, ehhez egy együttműködési megállapodást készítettek, melynek aláírása még hátra van. Az iskolák központosítása le lassította ezeket a folyamatokat, mert az iskolák a jövőben ilyen megállapodásokat, csak a tankerületek köthetnek, és az némileg lassítja az ilyen folyamatokat.

A klub tagjai érdekes játékokkal szórakoztatták a tagságot, egy kitűnő babgulyást főztek, és közös ebéden vettek részt. A klub rendelkezik egy énektanár személyében, egy ügyes citerással, aki az alkalomból, szeged környéki katonadal gyűjteményéből, egy „szép nóta csokrot” készített, melyet a klub tagjai közösen énekeltek, barátságban, kellemesen töltötték a délutánt.

Az együttműködési megállapodás aláírása után a tervezett honvédelmi napot megtartják, most már gyermekek bevonásával. Keresik a tevékenységeik újabb lehetőségeit, formáit. Az együvé tartozásnak, jó közösségek alakításának, jó, hasznos módszere lehet, az ilyen baráti összejövetel, egymás megismerésére, ez nagyon jó lehetőség. A klubnapra meghívták Dr. Palotai Jenő ny. ezredest megyei elnököt, aki elismeréssel nyilatkozott eddig végzett munkájukról, okleveleket adott át, és további sok sikert, jó egészséget kívánt Balázs István t őrmester, klub elnöknek, és a klub tagságának!


MEGEMLÉKEZÉS!
Algyő, 2013. május 26.

Május utolsó vasárnapján kerül sor minden évben Algyőn a Honvédelem, a Hősök Napja, a Gyermek Nap, és a Repülés történeti emlék napi megemlékezésekre.

Ebben az évben is a MATASZ Algyői Klubja Leléné Juhász Erika, Fróman Gábor t őrnagy és Benedek Káplár Csaba összeszokott csapata készítette elő, és vezette le a tartalmas ünnepséget. Az ünnepségen jelen voltak a Település Vezetőin kívül, a Megyei Katasztrófavédelem vezetői, a Megyei Polgárőrség és a Tartalékos Szövetség, Dr. Palotai Jenő ny ezredes megyei elnök. Ez alkalommal mutatkozott be a Haditechnikai Park, melynek egyik legértékesebb tagja a nevezetes AN-2 repülőgép. Ez alkalommal lehetősége nyílt a Gyerekeknek, hogy be is ülhettek ebbe a szépen karba helyezett gépbe.

A többi haditechnikai eszköz, katonásan besorolva, szép és látványos eleme volt a rendezvénynek. Jelen volt MATASZ Szegedi Lövész klubja érdekes sport, és hatástalanított hadifegyver, bemutatójával, Andrássy Árpád klub elnök vezetésével. Most esett át a „tűzkeresztségen” az újonnan beszerzett „gulyás ágyú” is melyben természetesen ez alkalommal is, kiváló minőségű bab gulyás készült, melyet Magyari Béla t százados Úr, egykori kollégánk főzött. Látványos volt a Hagyományőrzők dísz őrsége, és látványos közreműködése, a koszorúzási ünnepségen.

Az időjárás lehetett volna kegyesebb, melegebb, de ez sem zavarta a veterán repülőket, a közreműködő fúvós zenekart, a karate bemutatót, a nagy számban kitelepült árusokat, főző helyeket és a nagyszámú érdeklődő családokat, gyerekeket. Ennek a rendezvénynek is hasznos tanulsága, hogy a település vezetése szívesen támogatja azokat a hasznos törekvéseket, melyek jól illeszkednek a település életébe, hasznos más klubokkal, településekkel az együttműködés, mert jól egészítik ki egymást a jól működő klubok. Köszönet minden közreműködőnek Herceg József Polgármester Úrnak, Aki lelkes támogatója és híve a településen a Tartalékos Szövetség klubjának és tagjainak!


KOSZORÚZÁS
2013. május 25.

A Szegedi Bajtársi Egyesület minden évben megemlékezést, koszorúzást szervez. Szeged egykori jelentős katona hagyományokkal rendelkezett helyőrség volt.  Egykori laktanyáknál elhelyezett emléktábláknál rendszeresen koszorúzásokra kerül sor. Az eseményen ebben az évben is nagy számmal jelentek meg a volt katonák, hozzátartozók, az egykori Bajtársak. 16 évvel a szegedi laktanyák bezárása után, és a 6 évvel a Kossuth és a Török Ignác (Zalka) laktanyák emléktábláinak felavatását követően, Csepi László nyá. őrnagy úr gondos szervezőmunkájának köszönhetően ismét emlékezésre hívta össze a jelenleg aktív, a már nyugállományba vonult katonákat, és hozzátartozóikat.

Az emléktáblák díszőrségét most is a Magyar Tartalékosok Szövetsége Újszentiváni klubja adta. Számunkra megtisztelő volt, hogy az idén is minket kértek fel, s tiszteltek meg e nemes feladattal. Büszkék vagyunk rá, hogy együtt emlékezhettünk azon elődeinkre, kik e kaszárnyák falai közt teljesítették katonai szolgálatukat, állampolgársági kötelességüket.

Megtisztelő volt számunkra a díszőrség, Kelemen József ny altábornagy úr a Bajtársi Egyesületek Szövetségének elnöke jelenlétében. A jelenleg aktív állományú tiszturak közül, koszorúval tisztelte meg a rendezvényt Nyers József mk. ezredes úr az MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, és Lele András őrnagy úr, a 2. Toborzó és Érdekvédelmi központ parancsnok helyettese.  A koszorúzás elején a himnusz befejezése kép a szózat dallamait a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjas MH. 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarának köszönhettünk, melyet Kovács István őrnagy úr vezényelt.

Bízunk benne, hogy a jövő évben is lesz alkalmunk részt venni a klub rendezvényén, s hogy más egyéb rendezvényeken is lesz módunk közösen megemlékezni elődeinkről, hőseinkről. Jelen tudósítást Kiss Kornél hő hadnagy úr, Újszentiváni klubunk titkára, rendezvény lelkes közreműködő szervezője készítette.


MATASZ – ORVSS TALÁLKOZÓ
SZEGED, 2013. május 24.

A Szerb Tartalékos Katonai Elöljáró Szövetsége Határ menti Képviselői, találkozó megbeszélés megtartására kérték a MATASZ Csongrád Megyei vezetőségének képviselőit. A Találkozóra Szegeden a 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központban került sor. A Szerb Tartalékos Küldöttséget Kovács Imre ny alezredes Szabadkai Titkár, illetve Sándor Tibor I. o. kapitány Úr Magyarkanizsai titkár, a MATASZ érintett területeit, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, és Pál Mihály t őrnagy Szeged városi elnök képviselte.

A két tárgyaló fél kölcsönösen tájékoztatta egymást szervezetik helyzetéről, feladatairól, lehetőségeikről. Egységes álláspont alakult ki abban, hogy tovább kell folytatni, főleg a határ menti, testvér települési kapcsolatok tovább fejlesztését, azok bővítését a tartalékosok együttműködésének lehetőségeivel. Mivel mindkét területen hasonlóak a viszonyok, változások várhatóak, az ORVSS határ menti találkozóra hívta a MATASZ Csongrád megyei vezetősége négytagú küldöttségét július második felében egy későbbi időpontban, és a MATASZ hasonlóképpen a június 14 – 16 közötti időpontban a Tartalékosok Szegedi ejtőernyős négy tusa versenyére hívta meg a Szerb Délvidéki terület tartalékos ejtőernyős sportolóit a rendezvényre. Ebben az időpontban már számos kérdésben döntés fog születni, és akkor pontosítjuk az együttműködés további kérdéseit, programjait.

A tárgyalások teljesen nyílt, őszinte légkörben, a közös gondok megértésével, bajtársias légkörben folytak. Köszönet a MH. 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ munkatársainak a segítő, támogató munkájukért.HELYŐRSÉGI TAVASZI SZEMLE!
Budapest, 2013. május 17.

Idén második alkalommal került megrendezésre Budapesten, a Hősök terén az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Tavaszi Helyőrségi szemléje. A helyőrségi dandár mellett több egyéb alakulata vonult fel, hogy tisztelegjen Dr. Benkő Tibor vezérezredes, és Vargha Tamás államtitkár úr előtt.
A MATASZ Újszentiváni klubja Dr. Vass László alezredes úr parancsnoksága alatt 5 fővel képviseltette magát a rendezvényen. Meghívásunkat Székely Tibor ezredes úrnak, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnökéneke szervezte. Feladatunk volt, hogy a szövetség egyéb korszaki hagyományőrzőivel egyetemben díszsorfalat álljunk az ismeretlen katona sírjánál. Nekünk megtisztelő volt, hogy, közvetlenül az elöljárók széksorai mögött álltunk fel. A rendezvény minden bajtársamnak rendkívüli élményt nyújtott, hiszen nagy megtiszteltetésnek tartjuk, ha a kormányzat valamely tisztviselője, és a Vezérkar Főnöke előtt volt szerencsénk tisztelegni.
Egy sajnálatos eset azonban mégis árnyékot vetett az egész eseményen volt részvételünkre, melyet akár megszégyenítésünknek is tekintünk. A rendezők parancsa értelmében csakis úgy léphettünk a térre, hogy fegyverzetünket nem vihettük be a helyszínre. Még a tiszturaktól is megtagadták az oldalfegyver viselését. Ez komoly felháborodást okozott köreinkben.

Így ezúton is szeretnénk tisztelettel tájékoztatni a Rendezőket, akik, rendezvényeiken igénybe kívánják venni a 48-49-es szabadságharc hagyományőrzőit, hogy a Honvédség mindenkori reglamáihoz hasonlóan, ránk is érvényesnek tekintjük az egykori, (melynek hagyományait, tisztességgel őrizzük) szolgálati szabályzatot. A Habsburg császári hadsereg szabályzatát is, melyet átvett az 1848-ban felállításra került Magyar Honvédség, Gál Sándor ezredes úr fordítása nyomán. Ez szigorúan meghagyja, hogy a tiszt oldalfegyver nélkül sehova nem megy, sehol nem jelenik meg. Emlékeztetnénk a szervező-rendezőket, hogy mikor a fegyverletételekre sor került 1849 augusztusában, a cári tisztek még hadifogságban is engedélyezték a magyar a tiszturaknak az oldalfegyver viselését.

Ahogy a Magyar Honvéd, a mindenkor hatályban lévő esküt letette a haza védelmére, úgy mi, az 1848-as honvédsereg hagyományőrzői esküt tettünk az V. Ferdinánd apostoli király által adományozott alkotmányra, mely eskü kimondja „...magyar hadi ministerének, vezéreinek, és a többi elöljáróinak engedelmeskedem, őket megbecsülöm, védelmezem, parancsolatjokra és rendeléseikre minden szolgálatokban figyelmezek...”

Az 1848-as Honvéd, ruházatával, felszereléseivel együtt tekinthető a hagyományok őrzőinek, ezeket jelentős anyagi áldozatok árán szerezték és szerzik be, a rendezvényeken szabad idejük feláldozásával vesznek részt! Ezek alapján tehát a 48-as honvédsereg hagyományőrzőit nem tekintheti senki terroristának, vagy nincs joga egyéb, veszélyes elemnek gondolni, aki „esetleg” azért hord korhű, díszes fegyvert, ruhát, hogy merényletet kövessen el olyan személy ellen, akinek védelmére felesküdött. Sokkal inkább, azért, hogy emlékeztessünk minden honfitársunkat a 48-as eseményekre, a résztvevőkre, történelmünkre. Jelezni kívánom, a szervezőknek, és rendezőknek, hogy e sorokkal, csupán az a célom: felhívni a figyelmet arra, hogy oldalfegyver nélkül, valamint a legénységi állomány esetében szíjzat, felszerelés és szálfegyver nélkül nem kívánunk több, ilyen rendezvényen megjelenni. E beszámolót Kiss Kornél hő hadnagy, a rendezvény egyik résztvevője, az Újszentiváni klub titkára készítette.Műszakiak Napja!
SZENTES, 2013. április 30.

Idén április 30-án került megrendezésre az MH. 37. Műszaki Ezred „Műszakiak napja” nyilvános ünnepi rendezvénye a szentesi Damjanich János laktanyában. Az 1848-49-es szabadságharcban Komáromnál hős elődeikre való megemlékezésre ismét meghívtak bennünket is, mint a szabadságharc honvédseregének hagyományőrzőit. A MATASZ Újszentiváni Klubja 6 fővel, míg az Algyői Klub ifj. Veres Csaba őrmester úr személyében képviseltette magát. A műszakiak napján, nyitott laktanya kapu várta a nagyszámú érdeklődőt Szentesen, a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki ezred, Damjanich Laktanyájában, ahol, hagyományoknak megfelelően a Rendőrséggel közösen rendezték és ünnepelték meg ennek a fontos szakcsapatnak a napját. Hatalmas érdeklődés, gyerekek, felnőttek, nyugdíjas katonák, tartalékosok, társszervek tagjai hozzátartozók egész tömege vett részt ezen a rendezvényen. A Magyar Tartalékosok Szövetségét Fróman Gábor t mk őrnagy Úr vezette küldöttség, és Újszentiváni hagyományőrző klubunk tüzérei képviselték Kiss Kornél hő hadnagy klub titkár vezetésével

Megérkezésünket követően elfoglaltuk a számunkra kijelölt sátrat, melyben eszközeinkből, és felszereléseinkből igyekeztünk egyfajta rögtönzött kiállítást csinálni. Ezt követően az ezred bevonulásával együtt részt vettünk az ünnepségben, melynek keretein belül tisztelegtünk Domján László vezérőrnagy úr, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Szentes Polgármestere, a Megyei Rendőrfőkapitány, és a nagyszámú érdeklődő, vendég, az alakulat volt Parancsnokai előtt. Az ÖHP Parancsnokát, a honvéd zenekar felhívó jele mellett három fontos tábori ágyúnk tüze is fogadta.
Az ünnepség hivatalos részének végeztével elvonultunk sátrunkhoz, ahol az érdeklődőknek igyekeztük bemutatni a korabeli fegyvereket, azok működését, egyenruháinkat, és rövid történelmi visszatekintés keretében a szabadságharc főbb eseményeit, különös tekintettel a komáromi tutajhíd felállítására és az első komáromi csatára április 26-án. Ezen felül 12.00-kor a szervezőkről kaptunk negyed órát, hogy az alakuló térre bevonulva is megmutathassuk fegyvereinket. Külön öröm volt számunkra látni, hogy, a jelenleg aktív állományú katonák is érdeklődtek az elöltöltős fegyverek iránt, kicsit elrugaszkodva a jelen kor haditechnikájától, s így átérezhették elődeik helyzetét.
A napot végül az utolsó ágyútöltetünk ellövésével, mintegy búcsúszóval zártuk, és elindultunk haza, bízva abban, hogy jövőre ismét lesz módunk részt venni e nagyszerű rendezvényen. Továbbá ezúton is szeretnénk megköszönni Nyers József ezredes úrnak szíves meghívását. A tudósítást Kiss Kornél hő hadnagy Újszentiváni klubunk titkára, a hagyományőrző rendezvények fáradhatatlan szervezője és résztvevője készítette. Köszönet a résztvevőknek, lelkes, látványos munkájukért!


MATASZ TÁJÉKOZTATÓ!
Szeged, 2013. április 30.
A MH. Műveleti Tartalékos rendszerének fejlesztése, építése tovább folytatódik, létszámuk az országban eléri a négyezer négyszáz főt, és ez már egy jelentős szám. Az elmúlt évben több összevonásra került sor. Ez alkalommal Dr. Palotai Jenő ny ezredes a MATASZ megyei elnöke tájékoztatta a megyei és járási összekötő tisztek csoportját a tartalékosok körében a megyében folyó munkáról, elképzelésekről. Az állami feladatok ezen a területen terv szerint folynak. Ennek a feladatnak Csongrád Megyében a társadalmi háttér tevékenységének kialakítása, tervezése, szervezése, és megvalósítása lehet a Magyar Tartalékosok Szövetsége teljesíthető megyei feladata.

A Szövetség megalakulása lényegében a Honvédelmi Felső vezetés döntése alapján, „felülről építkezve” kezdődött meg, az elképzelt „feladatok” folyamatosan változtak, többségében teljesíthetetlen, feltételek nélküli olyan tennivalókra „gondoltak” az érintettek, melyeknek, vagy a feltételei hiányoztak, vagy olyan állami feladatok voltak, melyeknek megvalósítására működő katonai szervezetek álltak és áll rendelkezésre. Időközben megfeledkeztünk azokról a lehetőségekről, melyek rendelkezésünkre álltak. Pontosan fogalmazva, saját szervezeti rendszerünk kialakításáról, tevékenységünk kereteinek létrehozásáról, „saját magunk megszervezéséről” félkészülési feladatok végrehajtásáról.

Tény az, hogy pénz nélkül, semmi nagyobb „ívű feladat” nem képzelhető el, de kétségtelen az is, hogy lényegesen költséghatékonyabban megvalósíthatóak olyan dolgok, melyekre nagy szükség lehet!

Ezek a társadalom hazafias honvédelmi nevelése, a tartalékosok körében végzendő társadalmi háttér tevékenység, bizonyos katonai elő – utóképzés, pályára irányítás, toborzás és más fontos „társadalmi” feladat! Ebben a helyzetben érkeztünk el a jelenlegi időszakhoz, a közigazgatás fontos átszervezésének, a kormányhivatalok létrehozásához, a járások rendszerének kialakításához. Ezekből helyesen értelmezett réteg feladatok kialakítása, megvalósításuk, a Tartalékos Szövetség szervezeti rendszerében teljesíthető célok lehetnek! Ez az állami feladat jelen van a katonai igazgatás feladat rendszerében is, ennek lehetőségeit kellene felismerni a Tartalékos Szövetség munkájában is! Voltak ezzel összefüggő elképzelések, de ezek „utóélete” a gyenge előkészítés, a koncepció nélküliség, az egyeztetések, a feltételek hiánya, és a döntő szintű és irányú, silány minőségű információ áramlás áldozata lett!

Korábban is, és most is –felfogásunk szerint- a Tartalékosok körében végzendő társadalmi háttér tevékenység fő helyszíne a települések, kel legyenek, ahol az emberek a tartalékosok élnek! Ebből kiindulva, ott kell létre hoznunk legalapvetőbb szervezeti egységeinket „klubjainkat” a 2012. májusi Szegedi szemináriumunk alapján!

A közigazgatás járási szerveinek létrejötte, egy fontos szervezeti szint, melyet megyénkben mindenképp le kell követnünk, és ebben fontos szerepe lehetne a tartalékosok összekötőinek, akiknek megbízatásukat, nem csupán a tartalékos behívás időszakában, hanem a rendelkezésre állási időszakban is érvényesnek kellene tekinteni! Kérjük és várjuk javaslataikat, a tartalékosok körében különféle, főleg társadalmi feladatra alkalmas emberek, leendő klubvezetők, szervezők, személyére vonatkozóan. Felkészítésük, már az illetékes MATASZ vezetők feladata lesz. Szükséges ennek az „irányító” szervező szintnek létrehozása, mert másképp a MATASZ nem szervezhető, vezethető, és nem fogható össze, Csongrád Megyében! Erre jó, első alkalom lehet, az ez évben sorra kerülő MATASZ vezetők választása ahol így kellene már a választásokat szervezni.

Különféle szintű összekötő feladatokba kinevezett járási szintű műveleti tartalékos tisztek eme csoportja, együtt is és külön is szimpatikusnak tartja ezt az elképzelést, de leszerelésük után ők maguk is tényleges szerepkör nélkül maradnak, ezért bár a helyes törekvések elvi támogatása mellett valóságos segítséget alig tudnak adni. Lényegében Ők maguk sem ismerik, működési területeiken a műveleti tartalékos katonai szolgálatot vállalt „tartalékosokat” így érdemi segítő támogatást nyújtani nem tudnak, ennek részleteit „központi szinten” kellene rendezni. Félő, hogy ezen a területen is az ÖVT szervezés kedvezőtlen tapasztalataihoz hasonlóan alakulhatnak a dolgok! Ennek okai máig nem lettek pontosan feltárva!

Így ez alkalommal is szerény, helyi –megyei- elképzeléseinket tudtuk csak megismertetni, ez nem pótolhatja a megfelelő szintű központi elképzeléseket, melyet már több alkalommal, illetékes központi rendezvényeinken ismertettünk! Számos tapasztalatot szereztünk, a különféle iskoláskorú fiatalok körében végzendő munka területén, de ezek szabályozása, pontosítása, messze meghaladja helyi lehetőségeinket! A suli program iskolai, oktatási, állami feladat, ezt csupán segíteni tudjuk szerény lehetőségeink útján! Mindamellett, hogy további „várakozásra vagyunk kárhoztatva” folytatjuk szervezetépítő munkánkat, létrehozunk egy járási vezetőséget Hódmezővásárhelyen, ahol már az előkészítő munka előrehaladott állapotban van, de úgy érezzük, ebben a munkában teljesen magunkra vagyunk hagyva! Mindent „saját erőforrásainkból” tudunk csak megvalósítani, ez felveti tevékenységünk hasznosságának, szükségességének, értelmének, megkerülhetetlen kérdését is! Mégis törekvéseink támogatásához kértük a jelenlévő járási összekötő tisztek segítését, támogató együttműködését!

Rendezni kellene a Magyar Tartalékosok Szövetsége helyzetét! Aki ezt egy sima társadalmi egyesületnek gondolja, annak le kell mondania azokról a célokról, melyek az alakulás során elképzelések voltak, melyek tényleges, hasznos, értékelhető társadalmi háttér tevékenységet jelentettek volna (jelenthetnének ma is) a különféle tartalékosok körében! Ezek a kérdések a mai napig nincsenek jól megválaszolva! Megfelelő szinteken tovább kellene gondolkodni a jó, a helyes, célszerű megoldásokon, figyelembe véve a hazai és külföldi (hiszen nemzetközi együttműködő kapcsolataink egyik célja éppen ez) tapasztalatokat, időben megtenni a célszerű javaslatokat, elősegíteni a legjobb, hatékony, takarékos döntések meghozatalát! Fel kellene számolni, a hibás egyéni ambíciók keresését, a pótcselekvéseknek tűnő kapkodást!

Jó volt az egykori Bajtársakkal ismét találkozni, széles látókörük, hatalmas élettapasztalatuk, segítő, támogató együttműködő szándékuk egyik biztosítéka lehet, az eredményes munkánknak, de nem szabad megfeledkezni ennek a munkának a fontossága folyamatos hangsúlyozásáról, értékeléséről és elismeréséről! Végül pontosítottuk elérhetőségeinket, a folyamatos, megbízható, közös kapcsolattartás lehetőségeit.


Felvidéki Tavaszi Hadjárat!
2013. április 26-28.

Idén immár 16.-ik alkalommal került sor Tárnok István őrnagy, és kedves fia, Tárnok Balázs főhadnagy úr, valamint az izsai 8. Coburg huszárezred hagyományőrzőinek köszönhetően a Felvidéki Tavaszi Hadjárat emlékünnepségeire. A fent említett urak jóvoltából, amit Fülöp Tibor alezredes úr idén a Tavaszi Hadjáratot, melyet 25.-ik alkalommal szervezett meg, az a határon átnyúlva bejárja azon településeket, melyeket az egykori fősereg Görgei Artúr vezérőrnagy parancsnoksága alatt bejárt. 2013-ban e dicső napok április 26-27-28-a voltak. A rendezvényen, mintegy 40 lovas, és mintegy 50 gyalogos katona volt jelen, az anyaországból, Felvidékről, a Székelyföldről és Gyulafehérvárról. A MATASZ Újszentiváni klubja Dr. Vass László alezredes úr parancsnoksága alatt 6 fővel képviselte a szegedi honvédeket.

A pénteki nap Nagysallóban, az egykori ütközet helyszínén állított emlékműnél kezdődött, ahol díszsortűzzel emlékeztünk meg az 1849. április 19-én zajlott ütközetre. Ezt követően Szőgyénbe mentünk, ahol Görgei Artúr vezérőrnagy mellszobra mellett álltunk díszőrséget. Ez a helyszín számunkra kimondottan kedves, tekintve, hogy hazánkban méltatlanul elhanyagolják Görgei Artúrt, és még mindig az áruló mítosz keresztje nyomja vállát, halála után 97 évvel.

A következő állomásunk Köbölkút volt, ahogy el obeliszk emlékeztet rá, hogy Pöltenberg vezérőrnagy huszárjai egy lovassági ütközetben nyitottak utat a főseregnek Komárom felé. Majd Bátorkeszi következett, ahol az önkormányzat és a polgármester úr szívélyes fogadtatása és finom ebédje várt bennünket. A napot végül Búcson zártuk. Ez a helyszín szerencsére ismét része volt a programnak, és bízunk benne, hogy lesz is, tekintve, hogy különleges eseményre került sor. Székely testvéreink Gyergyószentmiklósról ugyanis kopjafaállítással köszöntötték felvidéki elszakított testvéreiket. Az ünnepséget itt is gyalogsági díszsortűzzel zártuk. Kedves házigazdánk az este folyamán legfinomabb borait kóstoltatta a vitézekkel, és vezetett körbe bennünket többszintes borpince rendszerében. Így bizonyára érthető, hogy fájó szívvel hagytuk el Búcsot. Bár a szombati nap, hasonló, kellemes programokat és vendégszeretet hordozott magában. Szombaton első állomáshelyünk Dunamocs volt, ahol Dr. Vass László alezredes úr előadását hallgathatták a helyi érdeklődők, és volt szerencséjük kipróbálni a lovaglást, és a korabeli fegyvereket. Ezt követően Dunaradványba vonultunk, mely a folyam partján, festői képet nyújt az idei érkezőknek. Itt szintén egy borpince tulajdonosa és a település alpolgármestere fogadott bennünket. Volt alkalmunk egy pár órás pihenőt tartani Dunaradványban. A napot Madaron zártuk, ahol tavaly jártunk először, és ezúttal is nagy várakozással és kedvel vártuk a megérkezést. Polgármester úr menetünk előtt hintón járta végig velünk a falt, mire a sportcsarnok melletti emlékműhöz értünk, és sorakoztunk fel díszegységet adni. Ezt követően a lovasság tartott bemutatót, majd a gyalogság egy rövid csatajelentet elevenített meg, mely puskaporossá tette a levegőt.

Vasárnap reggel, a lovasság elvonulása után a gyalogság felsorakozott, hogy Hatos Mihály főhadnagy úr miséjén vegyen részt. A főhadnagy úr ugyanis a háromszéki Torja község plébánosa, és a 11. Székely Határőr Huszárezred tisztje és tábori lelkésze. Többeknek volt alkalma többször hallgatni Hatos plébános urat, ezért talán a hétvége legszebb és legáhítatosabb momentuma volt tábori miséje. Bízom benne, hogy akik először vettek részt miséjén, azok is várni fogják legközelebb, hogy Hatos főhadnagy urat hallhassa. Ezt követően Izsára látogattunk. Tárnok őrnagy úr itt adta át az általa alapított Szini Sebő Alajos emlékérmet több bajtársnak, többek között nekem is. Ezúton is szeretném megköszönni a Coburg huszárok ezen elismerését. Az izsai ebédet követően szintén egy fontos eseményre került sor.

Következő állomásaink ugyanis Révkomárom és Komárom voltak. Így a révkomáromi Klapka szobornál tartott ünnepséget követően menetben vonult át az Erzsébet hídon, és érkeztünk meg az Anyaországba. A komáromi városháza kertjében Petőfi Sándor emlékére állított kopjafánál tisztelegtünk, majd Szőnyben ért véget hadjáratunk ahol bekapcsolódtunk a Komáromi Napok központi ünnepségeibe.

Hosszú és fárasztó három nap áll mögöttünk, azonban bajtársaim nevében is bizton állíthatom, hogy megéri minden fáradalom bejárni elődeink útján, tisztelegni emlékük előtt, valamint érezni a felvidéki magyarok szeretetét, és átélni az elszakítatás fájdalmát. Remélem jövőre is lesz alkalmunk képviseltetni magunkat a rendezvényen. A beszámolót Kiss Kornél hő hadnagy Úr, a MATASZ Újszentiváni klub titkárunk készítette! Gratulálunk Klubunk részvett vezetőinek és tagjainak, további sok sikert kívánunk munkájukhoz!HARMONIKA EST!
Felsőzsolca, 2013. április

Ismét a nótáé, a zenéé volt a főszerep Felsőzsolcán, a Rendezvények Házában.
A nagysikerű őszi nótaest után, az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület szervezésében a Magyar Tartalékosok Szövetsége Délalföldi Harmonika Barátok Klubja adott nagysikerű koncertet. A rendezvény fővédnöke Dr. Tóth Lajos, városunk polgármestere volt. Az előadásra érkezőket az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület az elnöksége által összeadott jóféle pálinkával, és a Nyugdíjas klub asszonyai sütötte süteménnyel várta. A terített asztalok mellett 250 vendég mulatott, nemcsak Zsolcáról, hanem más településekről is. Az öt Szegedi harmonikás remek hangulatot teremtett.

A megjelenteket Siska András, a Magyar Nótások Országos Szövetsége elnöke köszöntötte. Köszöntőjében elmondta, hogy mint régi barátokat üdvözölheti a Molnár Sándor vezette Dél- alföldi Tartalékosokat. ( A Szerencsejáték szegedi vezetőjeként, lelkes, és hatékony támogatója volt a Csongrád Megyei, Szegedi nóta és zenei életnek.) Molnár Sándor Juhász Gyula: Tiszai Csönd című versét szavalta el- ezzel emlékezve a költő születésének 130-dik évfordulójára-, majd bemutatta a harmonikásokat: Bakos József, Kovács József, Mizsei Zoltán, Dr. Rátkai Sándor személyében.
A bemutatást követően Dr. Rátkai Sándor, Molnár Sándor, Kovács József Dankó Pista dalaiból összeállított csokrot adott elő. Ezzel emlékezve a szegedi születésű világhíres nótaszerzőre, akinek ez évben van születésének 155, halálának 110-dik évfordulója.

A nóta-blokk után Bakos József francia müzetteket, majd nagysikerű operett slágereket játszott. Mizsei Zoltán következett, aki világslágereket, polkákat, majd Brahms: Magyar Táncok című zeneművét adta elő virtuóz módon. Zárásként Monti Csárdás című művével koronázta meg az estet.
A közel két órás műsor végén a közönség felállva, szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a Délalföldi harmonikásokat.

A műsor előtt és után- testvértelepülésünk Nyikómalomfalva- elromlott templomi orgonájának felújítására gyűjtöttünk adományokat. Az összeadott pénz, több mint 30.000,- Ft lett. Ezután a Pokol Csárda különtermében Nádi Gyula üzletvezető látta vendégül a Szegedi, Tartalékos Harmonikásokat, a város vezetőit és az E.F.E. Elnökségét, ahol a résztvevők éjfélig harmonikaszó mellett énekeltek.
A nézők visszajelzése alapján megállapítható, hogy sikerült egy szép estét varázsolni a közönségnek, és megmutatni, hogy él a civil összefogás a városban.
Egyesületünk pedig új színfolttal gazdagította a zenei palettát. A tudósítást Pásztor József Együtt Felsőzsolcáért Egyesület titkára készítette a helyi lap számára, és küldte meg köszönettel számunkra. Gratulálunk, további sok sikert kívánunk!


ADY HÉT 2013!
SZEGED 2013. április 22 - 25.

A Szegedi Ady Kollégium, hagyományosan minden év április második felében megrendezi az Ady napokat, gazdagon, tartalmasan, méltó módom emlékezve a Névadó személyiségére, munkásságára. A rendező, körültekintő munkáját ebben az esztendőben is az Ady Kollégium, Igazgatója Kocsis István t őrnagy Úr, a MATASZ Szegedi Ifjúsági Tagozatának vezetője, és a kollégium, nevelő testülete vállalta magára. A rendezvényen jelen volt Dr. Palotai Jenő ny ezredes a Tartalékos Szövetség Csongrád megyei elnöke.

A gazdag több napon át tartó programja széles körű tennivalóit szervezettem, minden oldalról biztosítva, színvonalasan valósították meg. Ennek keretein belül 24-én kapott szerepet a Magyar Tartalékosok Szövetsége, azon belül a Szegedi Ifjúsági Tagozat. Ekkor került sor a lövészet végrehajtására, melyen belül jó eredményt értek el a házigazdák, melyek csapatban is és egyéni versenyben is a megtisztelő első helyet érték el, az ugyancsak jól szerepelt Ortutay Kollégium csapatával szemben. Figyelemre méltó, hogy a több leányversenyző ért el igen jó eredményt.

A sikeres közös munkát méltatta Kocsis István Igazgató Úr, egyben köszönetet mondott a résztvevő csapatoknak, nevelő testületeiknek, a széles körű szervező, felkészítő munkáért! Kiemelte, hogy ebben a mezőnyben, az elért eredmények értékét növeli, hogy itt versenyeztek a jövő vadászai, akiknek igencsak közel áll a fegyver, mindennapi tevékenységéhez. Bejelentette, hogy május hónapban kerül sor a MATASZ Megyei Elnöke által alapított vándorserlegért az újabb lövész versenyre, melyre a felkészülés is volt a jelenlegi verseny.

A Díjak átadásában részt vett MATASZ megyei elnök gratulált a győzteseknek, helyezetteknek, minden résztvevőnek, a felkészítő tanároknak, szervezőknek végzett munkájukért, és további sok sikert kívánt munkájukhoz. Felvetette a 18 életévüket betöltött V. évfolyamos középiskolás, továbbtanulást fontolgató fiataloknak, figyelmükbe ajánlotta a szerződéses katonai, és tartalékos katonai szolgálat vállalásának széles lehetőségeit.


TAVASZ ÜNNEP
GYENESDIÁS! 2013.

Az elmúlt hétvégén (április 19-21) Gál Lajosnak, Gyenesdiás község polgármesterének, valamint Dr. Boronyák Tibor huszárszázadosnak, a Gyenesdiási Asbóth Sándor Huszárbandérium (9. Miklós huszárok) meghívására idén is jelen voltunk a Rügyfakadás –Tavasz ünnep rendezvényen. A klub összesen 9 fővel, és egy tüzérségi 3 fontos löveggel vett részt a rendezvényen Dr. Vass László alezredes úr vezetése alatt.

A péntek esti megérkezés, elhelyezkedést követően a százados úrral megittuk az áldomást, megemlékezendő a korábbi évek kellemes rendezvényeire, majd a szállásunkon nyugovóra térve készültünk a másnapi programokra.

Szombaton délelőtt a Balaton parton összeállt a menetünk, tüzérségi díszlövéssel köszöntöttük az ünnepet, majd a zenészekkel és a lovassággal egyetemben elindultunk a rendezvény fő helyszínére, a Gyenesdiási Nagymezőre, mely fent a hegyen, nem messze a Festetich kilátó alatt terül el. Az úton azonban több megállónk is volt, ahol kedves fogadtatásban volt részünk, és természetesen minden földi jóval, mi szem-szájnak ingere lehet. Ilyen állomás volt pék András és felesége Julika háza, mely a 71-es főút mellett áll, s mely egy patinás régi parasztház, ahol az ügyes kezű házaspár kerámia termékeket készít és árul. Tőlük évről évre nehezen indulunk tovább a hegyre, hiszen vendégszeretetük semmihez sem fogható. A program azonban megkövetelte utunk folytatását.

A Nagymezőre felérve bemutató tartottunk az érdeklődők számára, melyen a 19. század fegyverzetét, egyenruháját, és harcmodorát is bemutatta Dr. Vass László alezredes úr, Újszentiváni MATASZ klub elnöke. Ezt követően pedig egy „kis összecsapásra” került sor a huszárokkal, és a betyárokkal, természetesen jó hangulatban. A nap további része az ifjonc legények kiképzésével folytatódott, kiknek a lelkesedése nem eresztett bennünket egy pillanatra sem. Majd sötétedés előtt lejöttünk a hegyről, és visszatértünk a szállásra.

Másnap szintén hasonló bemutatókkal, lövésekkel és ekkor is a gyerekek kiképzésével töltöttük a napot. Az élelmezésünkre ismét nem lehetett panasz, hiszen tábori szakácsunk, Ivanics Lajos ezúttal is egy 19. századi étellel lepett meg minket, mely kimondottan ízletesre sikerült.

A nagy távolságra való tekintettel délután 4 órakor indultunk haza. A klub tagjai mindannyian ismét rendkívül jól érezték magukat, és bízunk benne, hogy jövőre, ha visszatérünk Gyenesdiásra, már feláll az ifjoncokból álló gyalogsági alakulat. A beszámolót Kiss Kornél hő hadnagy a MATASZ Újszentiváni klubjának titkára készítette. Gratulálunk a tartalmas, szép rendezvényhez, további sok sikert kívánunk!


POLGÁRŐRÖK
Küldöttközgyűlése 2013!
2013. április 20.

Polgárőr Barátaink éves Küldöttközgyűlésére került sor, 2013. április 20.-án Szegeden. A Tartalékosok Szövetségét Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, és Váradi P. Panna t szakaszvezető képviselte. A végzett munkáról Batiz István elnök Úr tájékoztatta a résztvevőket, majd a szabályoknak megfelelően a Pénzügyekről, és az ellenőrző bizottság munkájáról tájékoztatták a küldötteket. Elismeréssel szóltak a Polgárőr Szervezetek Szövetsége Együttműködő Partnerei, mindenekelőtt, a Megyei Rendőr Főkapitányság Közbiztonsági Igazgatója, és a Polgárőr Szövetség elnökének megbízottja. Mindketten elismeréssel emlékeztek meg a megyei polgárőrök értékes, áldozatos munkájáról.

Az Országos elismerések mellett, itt adták át a Megyei Kormányhivatal, a Megyei Közgyűlés, Rendőrség, a Katasztrófavédelem és a NAV jelenlévő vezetői a különféle elismeréseiket, jutalmaikat, ajándéktárgyaikat. Itt jutalmazták meg, ismerték el, - főleg az együttműködő Rendőrök – segítő támogató munkáját! A nagyszámú elismerés mögött kiemelkedő munka, értékes, nélkülözhetetlen együttműködés áll! Megfogalmazódott, hogy Polgárőrök nélkül ma már nem képzelhető el a területeken a nyugodt, biztonságos élet.

Természetesen itt is szóba került a nélkülözhetetlen eszköz, a pénz, de a legfontosabb mégis az Ember, a Polgárőr, áldozatos munkája, a közösségért érzett felelősség, a közösségért végzett önkéntes, áldozatos munka! Az elismerések után a küldöttek és a meghívottak egy közös ebéden vettek részt! Polgárőr Barátainknak, - Együttműködő Partnereinknek – további jó munkát, sok sikert kívánunk!Német Vendégek Látogatása!
Szeged - Rúzsa 2013. április 11 - 14.

Együttműködő Partnereink a Bundeswehr Közép Frankföldi Vezetősége Küldöttsége, Reinhard Gernadt t őrnagy Úr vezetésével megyénkbe látogatott. A küldöttség tagjai Helmut Betz megyei alelnök, Hans Rudelsberger Klub elnök és Erwin Erdel Urak. Vendégeink Rúzsán lettek elhelyezve Frank Kügler t szakaszvezető Rúzsai Vendég házában. „Milyen Kicsi a Világ” Frank Kügler t szakaszvezető Németországban 26 évvel ez előtt, ugyan abban a logisztikai zászlóaljban volt sorkatona, ahol a jelenlegi delegáció vezetője Reinhard Gernadt őrnagy, parancsnoki beosztásban teljesített szolgálatot. Nagy öröm volt, az ismételt – immár teljesen kötetlen - találkozás. Ez a világon úgy látszik mindenütt egyformán öröm! 

Vendégeink április 12-én egész napos Szegedi Programon vettek részt. A Vendégeket, Dr. Palotai Jenő ny ezredes megyei elnök, Demcsák Zoltán t hadnagy megyei alelnök, Lehel Zoltán t hadnagy megyei titkár, Dr. Balázs József t hadnagy, Dékány Lajosné t főtörzsőrmester megyei titkár helyettes, és Váradi P. Panna t műveleti szakaszvezető, aki ezúttal tolmácsként dolgozva fogadta, és a tárgyaló csoport tagja volt. A 2. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központban kezdődött a program. Itt tájékoztatót hallgattak meg a központ munkájáról, és megtekinthették Műveleti Tartalékosaink beosztásba helyezési gyakorlati, technikai konkrét feladatait is. Részletesen tájékoztattuk Vendégeinket helyzetünkről, a jövőbeli elképzelésekről, a közigazgatás átszervezéséről, klub rendszerünk fejlesztésének terveiről, lehetőségeiről.

A Központ Parancsnok helyettese, Lele András őrnagy Úr tájékoztatta a küldöttséget, az ÖVT és az ÖMT rendszeréről, az egyetemeken folyó toborzásról, és arról a fontos társadalmi háttér tevékenységről melyet a MATASZ végezni tud, az állami feladatok kiegészítése kép. Majd kérdésekre, válaszokra, beszélgetésre került sor. A következő állomás a Megyei Védelmi Bizottság, ahol Fehér István ezredes Úr tájékoztatta a küldöttséget, a védelmi igazgatás helyzetéről, feladataikról. Ezt követően a Megyei Közgyűlés alelnöke Vízhányó Ferenc alelnök Úr fogadta, és beszélgetett, kérdezett, és válaszolt a felmerült kérdésekre. Beszélt lehetőségeinkről, gondjainkról, terveinkről, elképzelésekről. Kiemelte, hogy nagyon sok tennivaló van a hagyományőrzés különböző területén, a hazafias, honvédelmi nevelés különféle területein.

Látogatásunk következő állomása a Szeged Városi Tűzoltó Parancsnokság volt, ahol Hallai Zsolt tű őrnagy Úr tájékoztatta a vendégeket, majd a küldöttség ketté vált, a MATASZ és katona vendégek a Kiskőrösi Halász csárdában ebédeltek. Természetesen egy ízletes szegedi halászlé és szegedi túrós csusza, illetve palacsinta, volt a menü.

A délutáni program első állomása Algyő volt, ahol vendégeink megtekintettek, egy települési klubunkat, ahol tájékoztatót Leléné Juhász Erika klub elnök tartott, majd Fróman Gábor t  mk őrnagy alelnök Úr, és Benedek Káplár Csaba klub titkár egészítette ki a tájékoztatót. A tájékoztatókat és beszélgetéseket követően, egy látogató körútra került sor. Megtekintettük a település közelmúltban elkészült 16 tantermes - minden igényt kielégítő, XXI századi követelményeknek is megfelelő - iskoláját, a Borbála Fürdőt, majd a helyi szabadidő parkot, központot, ahol jelenleg folyik egy haditechnikai eszközökkel berendezésre-bővítésre kerülő fejlesztés.
A délután második tervezett programja Újszentiván Hagyományőrző klubunk látogatása. Ebben a klubunkban az 1848 – 49 Forradalom és Szabadságharc során kiemelkedő hősiességgel harcolt, Szegedi III. Zászlóalj történetét, harcait, a híres Szőregi csata emlékeit mutatta be Dr. Vass László hő alezredes zászlóalj Parancsnok, klub elnökünk, távollétében, Tóth Zoltán hő őrmester és Kiss Kornél hő hadnagy klub titkárunk és a klub tagjai. Nagy sikere volt a vendégek hagyományos fegyverek „ki próbálása” és Kiss Kornél hő hadnagy Úr szép, ügyes előadása a zászlóalj harci útjáról, (térképpel illusztrálva) a klub munkájáról. A klub tagjai bemutatták, korhű, működőképes fegyvereiket, és Csapat zászlójuk jelenlétében, alaki foglalkozást tartottak. Nagy tetszést aratott a német nyelvű vezényszavak (K.U.K. hivatalos vezényleti nyelve volt) alkalmazása, és ismerete, majd baráti beszélgetés, vendéglátás követte a látogatást.

A gyorsan elrepült nap után, a Toborzó irodában egyesült a küldöttség szabadidős, és a tűzoltó laktanyában, és a katasztrófavédelemnél vendégeskedett, a küldöttséggel együtt érkezett tűzoltó vendégekkel, és együtt utaztak Rúzsai szálláshelyükre. Következő napon helyi programok során, délután kapcsolódtunk újra a tervezett programokhoz.

Szombat délután Rúzsán került sor, a vendégek által ajándékba hozott tűzoltó 60 rend tűzoltó ruházati anyag ünnepélyes átadására a tűzoltó laktanya előtt. Jelen volt és beszédet mondott a helyi tűzoltó egyesület elnöke, ahol köszönetet mondott az ajándékokért, és köszönetet mondott a Tartalékos Szövetség jelen lévő képviselőinek, akik hasznos szerepet vállaltak Rúzsa és a két ajándékozó Großhaslach és Petersaurach települések közötti kapcsolat létesítésében és egyre bővülő működésében. Ezt követően több települési programon vettünk részt, majd este egy közös bajtársi vacsorán köszöntük meg vendégeink látogatását. Kölcsönös ajándékozással emlékeztünk meg látogatásukról, és 2015-ben esedékes 4 fős, Németországi látogatásban állapodtunk meg. Bár a meghívás egy korábbi, ha lehetséges még ez évre szólt, de anyagi okok miatt, valamint azért, mert számos kérdés még, kimunkálásra vár, a MATASZ céljait, lehetőségeit illetően, ezért a meghívás teljesítését későbbi időpontra tudtuk csak vállalni, melyet Partnereink megértéssel tudomásul vettek. A találkozó végig őszinte, jó bajtársias légkörben folyt, nyíltan beszéltünk gondjainkról, a jövőbeni elképzelésekről, megvalósítható, mértéktartó terveinkről. Itt a települések közötti kétoldalú kapcsolatok tovább fejlesztésének lehetőségeiről, szükségességéről, ennek fejlesztéséről állapodtunk meg.

Elismerésünket és köszönetünket fejezzük a munkában részt vállalt Társainknak értékes munkájukért, Elnökségünk, a Toborzó és Érdekvédelmi Központ Parancsnokának, érintett munkatársainak, és az együttműködő Partnerek támogató munkájáért. Rúzsai Klubunk Tagjainak kiemelkedő, önzetlen, áldozatos tevékenységéért!


ADY-HÉT PROGRAM
Szeged Városi Kollégium Ady Endre Tagintézmény, Közép fasor 23.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket más kollégiumokból is!

2013. április 22. hétfő

1445 – 18 Csongrád Megyei Középiskolás
Ady Endre Vers- és Prózamondó Verseny
szervező: Fazekas Csaba, helyszín: ebédlő. Sorrend sorsolása 1430-tól a földszinti társalgóban

1530-1830                PÓKER BAJNOKSÁG - SZVK rendezvény, kollégiumonként 3-3 fős csapatokkal
szervező: Kórus József, helyszín: 4. emelet DÖK-terem.

2013. április 23. kedd

16-18               Sakk szimultán Péczely Szebasztián Zsombor kétszeres EU-bajnok sakkozóval
(SZVK rendezvény). A Szeged Városi Kollégium intézményeiből előzetes jelentkezés alapján 4-4 főt várunk.   

szervező: Szani Zoltán, helyszín: ebédlő, gyülekező 1530 –kor.

    1. Kerékpáros ügyességi verseny - SZVK rendezvény a kollégiumi sportpályán

               tagintézményenként 5 fő részvételével
szervező: Mózesné Szabó Zsuzsanna, jelentkezés 1530-tól

18-19               vacsora
19-20                 LUDAS MATYI, AVAGY A LIBÁK GÁGOGÁSA - kollégisták színielőadása az ebédlőben, szervező: Nicoara Anita

2011. április 24. szerda

17-19                Asztalitenisz háziverseny    
szervező: Szekeres József, helyszín: ebédlő

16-tól      BEmutatkozik a MATASZ – Magyar Tartalékosok Szövetsége
Kiállítás és beszélgetés az érdeklődőkkel
szervező: Kocsis István, helyszín: földszint zeneszoba

15-17      LÖVÉSZ CSAPATVERSENY - SZVK rendezvény
A Szeged Városi Kollégium intézményeiből tagintézményenként előzetes jelentkezés alapján maximum két 4 fős csapatot várunk. szervező: Fazekas Csaba, Gabnai Sándor, helyszín: a kollégium udvara

1930 -20 30 SPORT-totó 3-4 fős csapatok részvételével
szervező: Tánczos József, helyszín: 2. emelet tanuló

2011. április 25. csütörtök

16 – 18    KOLLÉGIUMI BALLAGÁS
Szervező: Szani Zoltán, Szekeres József
A rendezvényekre, versenyekre jelentkezzetek a szervezőknél!GYALOGSÁGI „TAVASZI HADJÁRAT!”
Tápióbicske 2013. Április 4-6.

Dr. Vass László hő alezredes úr, Kun Attila hő százados úr, Szkenderovics Zoltán hő főhadnagy úr, és Kiss Kornél hő hadnagy, és még további Társaink, szervező munkájának eredményeként április 4-6. között első alkalommal jártuk végig gyalog a tavaszi hadjáratot. Összesen 42,6 km-t jártunk végig, első nap Tápióbicske – Tápióság – Tápiószecső – Kóka - Dány községek érintésével, majd másnap a Király erdőn áthaladva érkeztünk meg Isaszegre. Ez az útvonal az egykori III. Damjanich János vezérőrnagy vezette hadtest útvonala, melyet most a Váci Nemzetőr Bandérium 3 tagja, a kecskeméti Kiskun Huszár-, és Honvéd Hagyományőrző Egyesület 15 gyalogosa, és 3 Nádor huszárja, valamint a Szegedi III. Honvédzászlóalj, és a MATASZ Újszentiváni Klubja teljesített.

Az egykori főtiszteket megelevenítve, Dr. Vass László hő alezredes úr, aki korábban – viszonylag keveset - alig pár alkalommal ült lovon, most a teljes „hadjáratot” lóháton teljesítette, mely úgy gondolom szintén jelentős teljesítmény, - legalább is nem kevés - egy olyan ember számára, aki eddig csak ismerkedett a lovaglással.

A településeken mindenhol hatalmas ováció és tapsvihar kísérte utunkat, a falvak között pedig a nagykátai rendőrkapitányság, a községi polgárőrségek, és a Nádor huszárok vigyázták, hogy a hadjáratban résztvevőket ne érje baleset. Szerencsére a klub minden tagja teljesítette a hadjáratot, így veszteségről nem számolhatok be. Külön elismerés a legénységnek, amiért a 31-es főút, mintegy 2 km-es szakaszát erőltetett menetben, minden akadály és veszteség nélkül teljesítette. Április 5-én a tervezett időponthoz képest 5 perccel korábban érkeztünk meg Dányba, míg másnap Isaszegre 12 óra helyett, 11 órára megérkeztünk a városba, ahol aznap díszegységet adtunk az ünnepségeken, majd a magyar gyalogság szerves részét adva a kecskeméti honvédekkel együtt kivertük Isaszegről a császári csapatokat a csataimitáció során.

Végezetül pedig április 7-én, Gödöllőn a Grassalovich-kastély kertjében részt vettünk a lovassági egységekkel a díszszemlén, ahol Dr. Kedves Gyula ezredes úr osztotta meg gondolatait a tavaszi hadjáratról.

A számítástechnika korában e teljesítmény csaknem „emberfelettinek” minősíthető, és intő példa kell, hogy legyen az elkényelmesedett ifjúság számára. Továbbá méltó módja, hogy megmutassuk, és megízleljük hogyan is zajlott a szabadságharc azon része, amelyről talán kevesebb szó esik, és amelyet eddig mi magunk se tudtuk elképzelni.

A rendezvényen megjelent, elismerését, köszönetét fejezte ki a részvételért, szervezésért több magas rangú vendég élén: Dr. Hende Csaba Úr, Magyarország Honvédelmi Minisztere is!

E beszámolót Kiss Kornél hő hadnagy, Újszentiváni Klubunk titkára, a „hadjárat lelkes szervezője és résztvevője készítette. Gratulálunk ennek a nagyszerű rendezvény minden szervezőjének, résztvevőjének! Ez egy nagyszerű közösség! A kedvezőtlen idő ellenére minden tervezett rész programot, jó szinten sikerült megvalósítani!
Kevés pihenő, és máris tovább! Április 12.-én Újszentivánon a „Laktanyában már fogadják” a Német Tartalékosok Közép Frankföldi vezetőségének küldöttségét, ahol rövid előadást alaki és lövészeti bemutatót tartanak a vendégeknek, melyről részletesen később beszámolunk!BOSZNIA – AFGANISZTÁN! KFOR, IFOR, ISAF!
EMLÉKEK, ÉLMÉNYEK!
Algyő 2013. április 5.

Három rövidítés, Hazánk, Katonáink, három sikeresen végrehajtott katonai, missziós feladatának, helyszínéről. Egyben három sikertörténet. Mindhárom részese volt Nyers József mérnök ezredes Úr, a 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki ezred Parancsnoka, Aki élményeiről, emlékeiről Agyői Klubunkban tartott nagyon érdekes, tartalmas és színvonalas tájékoztatót! A találkozót Juhász Erika klub elnök, és Fróman Gábor t mk őrnagy szervezte, igen jelentős érdeklődés mellett. A rendezvényen részt vett Herceg József Polgármester Úr, Algyő Polgármestere, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes MATASZ megyei elnök is. A rendezvényen Szeged, Mindszent, Hódmezővásárhely, Makó, a Helyi és a környező településeken élő, honfitársaink, munkánk – a Tartalékosok Szövetsége - iránt érdeklődők vettek részt.

A jól felépített, digitális eszközökkel színesített, és támogatott előadás, bemutatta, rövid áttekintéssel mindkét fontos térség előzményeit, társadalmi, történeti háttér eseményeit, a kialakult helyzetek okait, és bemutatta a következményeket. A világ két, egymástól nagyon távol eső részét, a történelmi fejlődés két teljesen más térség, mégis a kibékíthetetlen ellentétek, az ősi ellenségeskedés, az esztelen pusztítás, a rombolás, a legalapvetőbb emberi is kulturális értékek semmibe vétele az igénytelenség bemutatása volt a jellemző. A két térségben mégis azonos volt, a Magyar Honvédség jelenléte, alkotó közreműködése, segítő munkája, építő tevékenysége, a megoldás, a kibontakozás irányába történő elmozdulás elősegítése. Mindez egy nemzetközi összefogás keretei, és része képen!

Ezredes Úr elmondta, hogy a Magyar Katonák kiemelkedő eredményességgel oldották meg a rájuk bízott feladatokat. Érzékelhető volt ugyan az idegen katonákkal szembeni ellenérzés, mégis a Magyar Katonák pontos, fegyelmezett munkája meg hozta a helyi lakosság elismerését. A hosszú, történelmi előzményeket figyelembe kell venni, és valószínűleg a megoldás is nagyon hosszú időt fog igénybe venni. Ehhez Katonánk nagyszerű, elismerésre méltó munkát végeztek, büszkék lehetünk ott szolgált katonáinkra, értékes tevékenységükkel hozzá járultak, a helyzet, kedvező alakulásához!

Részletesen beszélt a Magyar Kontingens Boszniai munkájáról, élményszerűen a Mostar Öreg Híd pusztulásáról, újjáépítéséről, hidak, alagutak, vasúti pályák építéséről, sokoldalú feladatokról, kiterjedt területek aknamentesítéséről. Beszélt Afganisztán helyzetéről, a helyzet alakulásának okairól a kibontakozás lehetőségeiről. Mindenütt érdem szerint kiemelve a Nemzetközi Katonai erők jelenlétét, és azokban a Magyar Katonai kontingens nagyra értékelt, elismert szerepéről.

Az előadást nagyszámú kérdés követte, melyekre Ezredes Úr nagyon türelmesen és alaposan válaszolt. Végül, a tájékoztató résztvevői, elégedetten, sok új információ birtokában, úgy távozhatott, hogy erősödött a Magyar Honvédségről szóló tájékozottsága. Hazánk itteni térségében különösen sok volt műszaki katona él, akik értékelni tudták azt a műszaki, szakmai munkát, melyet katonáink a világ e két fontos, de háborús térségében végeztek.

HÁROMSZÉK
2013. Március 15.             

A MATASZ Újszentiváni klubja, erdélyi kapcsolatainak révén idén első alkalommal teljesített szolgálatot a székelyföldi Háromszék vármegyében, ahol 11 fővel voltunk jelen. A programjaink a következőképp alakultak.

Itthonról az indulásunk március 14-én történt, és a kiutazás során gyulafehérvári barátainknak köszönhetően kitérőt tettünk Szászsebesre. Itt a február 5-én elesett honvédek emlékére állítattak egy oroszlános kőoszlopot, melyet megkoszorúztunk. Ezt követően látogatást tettünk Gyulafehérváron az erődben és a székesegyházban, ahol volt alkalmunk letisztelegni Hunyadi János, és több erdélyi fejedelem szarkofágja előtt. Estére sikeresen kiértünk Háromszékre, ahol Gelencén, ez a történelmi Magyarország legkeletibb települése voltunk elszállásolva.

Másnap március 15-én díszegységként szolgáltunk Kézdivásárhely Fő terén, Gábor Áron szobránál. Az ünnepség végeztével visszatértünk Gelencére, a községi megemlékezésen részt venni, ahol személyemet érte a megtiszteltetés, hogy felhúzhattam a székely lobogót.
Az este a csapat nagy részének bállal folytatódott, én azonban elkísértem Dr. Vass László alezredes urat Torjára, ahol a polgármester úr meghívására előadást tartottunk a 48-as eseményekről. Másnap, bár az ünnep már elmúlt a programjaink tovább folytatódtak. A Sepsiszentgyörgy melletti kis település Gidófalva vendégei voltunk. Gidófalva születte két hős székely honvéd, az egyik Czetz János vezérőrnagy, Bem altábornagy vezérkari főnöke, valamint Nagy Sándor tüzér főhadnagy, Gábor Áron őrnagy segédtisztje. A református templomnál zajlott az ünnepség, ahol a Gidófalvi bajtársak kérésére néhány gondolatban méltattam Czetz János honvédtiszti pályafutását.

Gidófalva után Árkosra mentünk, ez szintén Sepsiszentgyörgy mellett helyezkedik el. Ide Dr. Kádár László huszár őrnagy hívott meg, aki a háromszéki hagyományőrző alakulatok főparancsnoka.  Neki köszönhetjük, hogy elkalauzolt minket a július 5-i espres-tetői ütközet helyszínére, majd a július 23-i szemerjai ütközet emlékművéhez is, ahol a kedves bajtársaknak előadást tartottam az ütközetekről.

Március 17-én vasárnap, bár már csak a hazaút volt előttünk, mégis szakítottunk időt arra, hogy Maksán Gábor Áron síremlékénél tisztelegjünk, majd Kökösnél ahol elvesztettük a hős székely ágyúöntőt is volt alkalmunk fejet hajtanunk előtte, és Mara Gábor őrnagy úr előtt, aki a 85. háromszéki honvédzászlóalj parancsnokaként szintén Kökösnél esett el július 2-án. A történetírás sajnos Gábor Áron mellett kissé háttérbe szorítja őt, ezért is bátorkodtam megemlíteni a nevét.

Bajtársaimnak köszönöm a kitartásukat, hiszen kemény háromnapos szolgálaton estünk át, melyben az időjárás, a háromszéki szeles idő nem kímélt minket. Bízom benne, hogy hamarosan visszatérhetünk Háromszékre. A tudósítást Kiss Kornél hő hadnagy Úr, Újszentiváni klubunk titkára készítette. Köszönjük Vass László hő alezredes Úr, Tóth Zoltán hő őrmester, és minden résztvevő munkáját!

KOSZORÚZÁSOK,
MEGEMLÉKEZÉSEK!    
1848 – 1849 EMLÉKÉRE!
2013. Március 15.                               

Koszorúzásokra, megemlékezésekre került sor megyeszerte, sok helyen, csaknem mindenütt! Az ünnepségeken részt vettek klubjaink, tartalékos szövetségünk tagjai. Több helyen részt vettek, elhelyezték a megemlékezés és hála virágait, az 1848 Forradalom és Szabadságharc emlékhelyein. Több helyen, főleg Hagyományőrző klubjaink tagjai, hagyományőrző ruháikban, dísz őr-ként, koszorú vivőként is részesei, közreműködői voltak a megemlékezéseknek. Ki kell emelni fiatal társainkat, akik nagyon fegyelmezetten, maradéktalanul elvégezték azokat a feladatokat, melyekre megbízatást kaptak!

Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Algyőn, Szőregen, Ruzsán, Újszentivánon, Bordányban, és egyéb helyeken, klubjaink képviselőikkel, továbbá részt vettek a koszorúzásokon. Tisztségviselőink: Dr. Palotai Jenő ny. ezredes, megyei elnök, Bánki András t őrnagy megyei alelnök, Demcsák Zoltán t hadnagy megyei alelnök, Dékány Lajosné t főtörzsőrmester megyei titkár helyettes, Pál Mihály t őrnagy Szegedi elnök, Ugri György t százados Szeged városi alelnök. Továbbá, Bolgár József hő alezredes, Fróman Gábor t őrnagy Benedek K Csaba t százados, Váradi P. Panna t szakaszvezető, Katona Csaba t törzszászlós klub elnök, Balázs István t őrmester klub elnök, Leléné Juhász Erika klub elnök, Széll Pál t törzszászlós, Hölgyek és Urak, és sokan mások!

Az előre jelzett, és végül mégis beköszöntött kedvezőtlen, igazi, kemény télies havas időjárás, jelentősen megzavarta az ünnepi rendezvényeket! Sokan otthon maradtak, szabadtéri, gyermekekkel tervezett szabadtéri műsorokat törölni kellett, de mégis a legtöbb helyen az alkalomhoz illő, méltóságteljes módon került sor a megemlékezésekre. Iskolákban, Művelődési házakban, néhol Templomban kapott a megemlékezés méltó helyet. Értékes visszaemlékezések, a tudomány neves művelői, csak értékesebbé tették a szakszerű, érdekes, színvonalas megemlékezéseket.

Újszentiváni Klubunk Hagyományőrző tagjai, nem kevés anyagi és egyéb áldozatok árán, nagyobb létszámú küldöttsége, több járművel, utazott Erdélybe, Háromszék megyébe, ahol részt vesznek a helyi ünnepségeken, Dr. Vass László hő alezredes, Kiss Kornél hő hadnagy, és Tóth Zoltán hő őrmester Urak vezetésével. Útjukról, hazaérkezésük után részletesebben beszámolunk!

 

GYALOG TÚRA
Újszentiván, 2013. március
A MATASZ Újszentiváni Klubja, több hagyományőrző egyesülettel karöltve arra készül, hogy április 4-6-a között, az egykori III. (Damjanich) „hadtest” útját gyalog tegye meg a Tápióbicske és Isaszeg között. Ez a menet mintegy 40 kilométert tesz majd ki.
Mivel e „hadjárat” fizikailag igen megterhelő, ezért a klub vezetősége úgy döntött, hogy csakis azok jelentkezhetnek a „hadjáratra”, akik egy előre meghatározott menetútvonalon, egyfajta próbaként teljesítik.
Március 2-án a klub 7 tagja indult el a Szeged – Deszk – Szőreg – Újszentiván –Szőreg - Szeged körúton. Az út tartalmazott aszfaltot, kövezett utat, és igen saras megterhelő földutat, melyeket az elmúlt napok esőzései igencsak feláztattak.
Minden nehézség ellenére az elinduló 7 hagyományőrző közül mindenkinek sikerült teljesíteni a távot, és ezzel jogot szerzett, hogy elinduljon a „hadjáraton”. Mint a klub titkára és tisztje ezúton is gratulálok mindenkinek, és bízom benne, hogy élesben is ugyanis ilyen kitartással fogják teljesíteni a menetet.


SZOLNOK
2013. március 9.
Március 9-én, szombaton immár tizenhatodik alkalommal került megrendezésre a szolnoki ütközet emlékünnepsége. A rendezvény fő programja volt, az 1849. március 5-én Damjanich és Vécsey vezérőrnagyok hadtestei által vívott ütközet bemutatása a császári-királyi csapatokkal szemben.
Ahogy már megszokhatta Szolnok városa, idén is mintegy 300 hagyományőrző honvéd, és császári, illetve lengyel lepte el a Kossuth teret. Ugyanis az egykori résztvevő alakulatokat megelevenítendő jelen volt a Lengyel Légió, és a híres szegedi III. (fehértollas) zászlóalj, mely egykor igencsak kitűnt az ütközetből, hiszen egy teljes császári tüzérüteget foglalt el, majd mintegy 600 császári sorgyalogost szorított a Zagyvába.
A MATASZ Újszentiváni Klubjának képviseletében, a 25-ből 16 fővel voltunk jelen, Dr. Vass László hő. alezredes úr parancsnoksága alatt. A nagy létszámú részvételért hálás köszönet a kedves bajtársaknak!
A rendezvény reggel 9-kor kezdődött, és a délelőtt alaki kiképzéssel, valamint parancsnoki egyeztetéssel telt. Délután 3 órakor az MH. 86. Szolnoki Helikopter Ezred parancsnokhelyettese, és honvédjeivel együtt koszorúzásra került sor az egykori ütközet emlékművénél.
Ezt követően a hagyományőrző alakulatok díszszemlére sorakoztak fel a Kossuth téren, majd az egyes fegyvernemek bemutatóit követően sor került az akkori ütközet újra játszására, melyet Dr. Kedves Gyula ezredes gazdagított ismertetőjével, mint a rendezvény állandó kommentátora.

                                               
ÓVODÁKBAN!
2013. március.

Bolgár József hő. alezredes úr, a Magyar Huszár-, és Katonai Hagyományőrző Szövetség tüzérfőnöke évről évre nagy gondot fordít rá, hogy a 48-as szabadságharcról a legapróbbak is szerezzenek ismereteket. Ez idén sem volt sincs másképp.
Az alezredes úr fiával, Bolgár Attilával, aki a MATASZ Újszentiváni klubjának tüzér tisztje ma volt alkalmam ellátogatni a Fő fasori oviba ahol, mint egy harminc poronty tátott szájjal és csillogó szemmel hallgatta előadásunkat a forradalmi honvédsereg fegyverzetéről, egyenruháiról, és harcmodoráról. Számunkra külön öröm ennek a korosztálynak a látogatása, hiszen őket még nem rontotta meg számítástechnika és az internet világa, számunkra, hogy úgy mondjam igenis kunszt 48-ról beszélni.
Tegnap a hő tiszturak a Deszki óvodát látogatták meg, de az elkövetkező napokban március 15-e kapcsán feltűnnek Tiszaszigeten, és Szeged több más óvodájában is.

 

MÓRA FERENC MÚZEUM
Kiállítási megnyitó!
Szeged 2012. 03. 12

A Szegedi Móra Ferenc Múzeum immár sok éve kiemelt figyelmet szentel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bemutatásának, így március 15-e táján. Idén is kiállítással lepte meg Szeged városát a múzeum vezetése, mely Kossuth szavait idézve: „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” nevet viseli idén.
A kiállítás megnyitójára 2013. március 12.-én került sor. Fogas Ottó igazgató úr köszöntője után, Dr. Csikány Tamás honvéd ezredes úr osztotta meg gondolatait, mit is jelent számára Szeged városa a szabadságharc tükrében. A szegedi III. honvédzászlóalj, és a MATASZ Újszentiváni klubjának képviseletében 6 fővel láttunk el díszelgő feladatokat, majd díszsortűz leadásával köszöntöttük a Móra Ferenc Múzeum új kiállítását, mely a tervek szerint június elejéig lesz látható, s melyhez tárlatvezetéssel járulunk hozzá.

Rendezvényeinken nagy jelentősége van a megjelenésünknek, magatartásunknak, fellépéseinknek, a formaságoknak, és nem utolsó sorban, az egyenruhának! Abban sem volt soha sehol, semmilyen ellenvélemény, hogy a hazafias, honvédelmi nevelést a fiatalok körében kell kezdeni. Ennek fontossága hangzott el több alkalommal a MH képviseletében több alkalommal. A toborzás fontos területe az egyetemek, főiskolák, és a különféle középiskolák tizennyolc évet betöltött tanulói köre. Mindezek érdekében, azt gondoljuk, hogy már az iskolákban, de, az óvodáknál előbb, jobb és alkalmasabb területet keresve sem találunk. Ezt mutatták be hagyományőrzőink nagyon jól!
Ugyan ebben a klubunkban hangzott el, az évzáró klubgyűlésen, hogy hasznos lenne egy újabb kor, a MN (ma még raktáron is lévő) egyenruhájának beszerzése, a hagyományőrzés területébe beillesztve népszerűsíteni történelmünk, honvédelmünk, egy-egy időszakát. Érdemes lenne ezen elgondolkodni, és lépni!
Megértve a takarékosság fontos szempontjait, szíves figyelmébe ajánlható Mindenkinek, - ez alkalommal - az óvodások körében készült néhány fénykép, annak kifejező ereje, összevetve, azt, a különféle módon megindokolt, de egyébként feleslegesen elherdált százmilliók sorsával!

A fenti rendezvényekről Kiss Kornél hő hadnagy Úr Újszentiváni klubunk titkára, az események személyes, lelkes résztvevője küldte a képes beszámolókat.    
IV. TOROS
PÁLINKA FESZTIVÁL
Szeged, 2013. március 1-3

Több rendezvény volt ebben az időszakban. Klub rendezvény, Hagyományőrzők kiképzése. Bár kicsit hűvösebb volt, de a szép napos idő már ki csalogatta az Embereket! Hiába itt a tavasz. Minden rendezvényünkön –sajnos- hosszasan részt venni természetesen nem tudtunk, viszont, haza jövetben, meg álltunk a város legnagyobb tömegeket érintő rendezvényén, és eleget tettünk Szatymazi Barátaink, mindenekelőtt Rácz László „Királyi Mesterszakács” Szatymazon alakulófélben lévő klubunk, leendő tagja meghívásának!

Végig sétáltunk a hatalmas sokaság egy részén, melyen részt vett a Város és a Környék sok ismert, közéleti szereplője, a Kormány Hivatal, a Szegedi Polgármester, Pártok, Civil Szervezetek, Kereskedők, a toros ételek, és pálinkakészítők, igazi profi és amatőr mesterei, forgalmazói. Ott volt természetesen a szakszerű és kritikus zsűri, a Szegedi és környéki Hatalmas Vendégsereg.

Érdekes találkozások, még érdekesebb beszélgetések, emlékek, közös sikerek és megoldatlan gondok egyformán szóba kerültek, de azért mégis a leg lényegesebb, az egyes kiállító helyek, ki települt konyhák, remek műveinek, megtekintése, és főleg kóstolása volt ennek a napnak a kiemelkedő, legfontosabb része.

Érdekes beszélgetések között – sok más mellett - két gondolatot érdemes kiemelni. Az egyik a ma élő fiatalok helyzete, melynek során Egyik Ismert volt magas közéleti Szereplő, Egyetemi Tanár, elmondta, hogy a mai ifjúság, egészen más, mint mi voltunk, de éppen olyan értékesek. Kétség kívül, sok az előre pontosan nem kiszámolható körülmény. Viszont, széles körűek a lehetőségek, nagyobb a választási lehetőség, és a gondok mellett a ma élő fiataloknak nagyobb is a felelőssége, több önállóság kell, nekik kell választani, felelősen dönteni, és ezeknek a következményeiért vállalni kell a felelősséget! A másik érdekes gondolat, a honvédelem kérdései, ebben nagyon fontosnak ítélték a tartalékok, a tartalékosok szerepét, itt is az újszerűség jelentősége, a fejlett technológiák, technikai eszközöz, és nem utolsó sorban a Nők tömeges megjelenése fogalmazódott meg! A közelgő Nőnap alkalmából ez, hangot is kapott, mindenekelőtt a jelenlévő tartalékos Katona Váradi P. Panna t szakaszvezető személye irányában. Természetesen a tartalékok között az Ember, a semmivel össze nem hasonlítható legfontosabb tényező!

Érdekes, tartalmas volt ez a rendezvény, itt most a legváltozatosabb ételek és italoké volt a szó! Bár jelen volt itt is a közélet, a politika, de most a jelen levők békésebb oldala, az egyetértés, a barátság, látszott! Csupán egy-egy oda illő vicces megjegyzés erejéig terjedtek a más-más világlátás képviselőinek inkább barátságos találkozásai.

KÜLDÖTT ÉRTEKEZLET!
Budapest, 2013. február 23.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége éves tervének megfelelően, évértékelő Küldött gyűlésre került sor Budapesten a Stefánia Palotában. Az értékelést és a 2013. évi feladatokat Dr. Czuprák Ottó Elnök Úr ismertette. Megyénk munkájáról elismeréssel szólt, köszönetet mondott azokért az erőfeszítésekért, mely egész évben jellemezte munkánkat, tevékenységünket. Külön kiemelte fontosabb rendezvényeink színvonalas, széles tömegeket érintő és költséghatékony megvalósítását, és a helyi toborzó szervekkel való eredményes együttműködést, az egyetemi toborzó pontban, a Toborzó Iroda Munkatársainak tevékenységét segítő Váradi P. Panna, helyi bölcsész Hallgató, t szakaszvezető eredményes közreműködését. Az értékelést megköszönve, a beszámolót tudomásul vettük!

Jelen voltak az Elnökség tagjai, Tagozatok vezetői, a Megyék küldöttei és több meghívott, többek között a Szövetség eddigi Elnökei: Dr. Deák János vezérezredes Úr, Borszéki Tivadar vezérőrnagy Úr. Megyénket Dr. Palotai Jenő ny ezredes megyei elnök, Bánki András t őrnagy megyei alelnök, Pál Mihály t őrnagy Szegedi elnök és Balázs István t őrmester Szőregi klub elnök képviselte. Palotai ezds. felszólalásában megköszönte munkánk elismerését! Beszédében a jövőről beszélt, arról, hogy az elsődleges feltétele a tovább lépésnek, hogy saját magunkat kell megszervezni, mert ennek hiányában a szövetség nem működtethető, a feladatok meghatározása során látni kell, hogy melyek az állami feladatok, annak vannak felelőse, és vannak társadalmi feladatok, ezeket kell a Tartalékos Szövetségnek végezni. Beszélt arról, hogy a Tartalékosok Szövetségének a Tartalékosokkal kell foglalkozni, a Védelmi és főleg a Műveleti tartalékosokkal, azok körében is a konkrét katonai szolgálaton kívüli rendelkezésre állási időben! A hangsúlynak át kell helyeződni a sor végére, a végrehajtó munka területére, a klubokba, a településekre! Ott élnek, ott vannak a tartalékosok!

Bár sokszínű, értékes munkát végzünk, mégis egy sokoldalú támogatást igénylő a Magyar Honvédséghez kötődő társadalmi szervezet voltunk , vagyunk, és maradunk a jövőben is! Beszélt az önzetlen tevékenység folyamatos értékeléséről, és a jól végzett munka elismeréséről. Ennek eddig is és ezt követően is nagyon nagy a jelentősége! Beszélt munkánk „értékéről” de őszintén beszélt munkánk feltételeiről a felhasznált anyagok, eszközök „áráról” is, melyet nem ritkán saját zsebből fizetik Társaink! Ez azért így nem tartható fenn, hiszen számos helyen finoman fogalmazva is, másként „működik a takarékosság!”

Küldöttségünk álláspontja az volt, hogy a MATASZ számos tekintetben megérett a korszerűsítésre, változásokra van szükség! Jobban kell működni az információs rendszernek, sokkal nagyobb rugalmasság és operativitás kell a jövőben, nem konzerválhatóak a korábbi fogyatékosságok! Több hozzászólás hangzott el, melyek szintén a rugalmasabb, és a szakszerű működést érintették.

A Szervezet korszerűsítése, és a működésünket érintő jogszabályi változások miatt, valóságos szövetséggé alakulásunk miatt több szervezeti változást kell előkészítenünk. Ez egy nagy, és fontos feladat, hosszú távon fogja érinteni a munkánkat, ezért egy előkészítő bizottságot hozott létre a közgyűlés, melynek vezetésével Juhász István vezérőrnagy Urat bízta meg ezzel a feladattal. Tábornok Úr beszélt ennek a feladatnak a fontosságáról, a rendelkezésre álló viszonylag rövid időről. Kérte a javaslatok, elképzeléseket.

Az elmúlt év óta ez volt az első küldöttgyűlés, de már látható, hogy ebben az évben több alkalommal fogunk találkozni, mert sok fontos küldött gyűlés szintű döntésre lesz szükség. Jó volt hallani, Társaink – néhol csípős ízű – de jobbító szándékú véleményét, azt a lelkes tenni akarást, melyekkel eredményesebb lehet Szövetségünk és közös munkánk.
A Magyar Honvédséget Bozó dandártábornok Úr MHVK személyügyi Főnöke képviselte. Beszélt a közeli jogszabályi változásokról, méltatta azt a sokoldalú, értékes munkát, ami a szövetség végez, és a jövőben végezhet. Ezek közül kiemelte a, fiatal korosztályok főleg az egyetemek, főiskolások körében folyó toborzó munkát. Méltatta azt az önzetlen tevékenységet, melyet a szövetségünk – amely egyelőre, csak a nevében szövetség – annak aktivistái végeznek. Több kezdeményezés lehetőségéről beszélt, ha jó elképzeléseink vannak, álljunk elő azokkal, ne várjunk „felkérésre” a mi helyzetünk nem ilyen, mi valamennyien „katonák” vagyunk - voltunk, eskünk egy életre szóló volt! Tisztelettel, örömmel és kíváncsian várják javaslatainkat, jobbító elképzeléseinket! Köszönetet mondott munkánkért, és sok sikert kívánt a tervezett szervezeti átalakítás előkészítéséhez, végrehajtásához, és további jó egészséget kívánt munkánkhoz!EGYEZTETŐ MEGBESZÉLÉS
Székkutas 2013. február 21.

Egyeztető megbeszélésre került sor, melyen négy egymást régóta ismerő és tisztelő ember vett részt. Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, Dr. Szöllősi Sándor ny. ezredes járási elnök, Labádi Ernő ny. alezredes, és Ugri György t százados, az egyik legnagyobb jártassággal és mozgalmi tapasztalattal rendelkező Barátunk, Szeged városi alelnökünk, aki egyben elnöke Dorozsmai klubunknak.

A találkozónak, a megbeszélésnek rendeltetése az volt, hogy, tájékoztassuk, és egyben felkérjük Labádi Ernő ny. alezredes Urat, Kedves Barátunkat, Székkutas Nagyközségben a Magyar Tartalékos Szövetség helyi klubjának szervezésére, a klub alakítás lehetőségeinek felmérésére. A megyei elnök részletesen tájékoztatta, a MATASZ céljainak, rendeltetésének kérdéseiről, a járási elnök a járási rendszer bevezetésének sajátosságairól, a változott körülményekről, és Ugri Gyuri Barátunk a jól ismert, ám sokszor feledésbe merült közösség alakító, működtető, összetartó módszerekről, gyakorlati tapasztalatokról. Közösen adtunk választ a felmerült kérdésekre, de volt több olyan kérdés, melyekre – mai tudásunk szerint – nem adhattunk választ, melyek bár nagyon természetesek voltak, a további idők, megoldásai közé tartoznak.

Labádi Ernő Úr felkérésünket megtisztelőnek, érdekesnek találta. Elmondta, hogy több társadalmi megbízatása van, melyeket szintén kedvvel végzi, de azt mindenképpen vállalta, hogy lehetőségeihez képest segíteni fog a Magyar Tartalékosok Szövetsége Székkutasi klubjának létrehozásában. Palotai ezredes megköszönte, és a jelenlévő Vezetők teljes bizalmukról és segítő támogatásukról biztosították, döntését köszönettel vették, meg fogják küldeni a munka megkezdéséhez szükséges anyagokat.

Figyelmet érdemel a megbeszélés helyszíne – egy vendéglátóhely – mely egyben tükrözi is azt a helyzetet, mely rá mutat munkánk hiányos feltételeire, lehetőségeire. Egyben jelzi azt, hogy a Tartalékos Szövetség szervezeti fejlesztése, működésünk szempontjából, újabb és újabb kihívásokat jelent, melynek megoldására minden szinten gondolnunk kell. Munkánk értékét soha senki nem vonta kétségbe, de azt is látni kell, hogy mindezeknek, költségei, ára is van, melyet a tulajdonosi viszonyok változása miatt, pénzben szoktak kifejezni!


KEDVES BARÁTAIM!

TISZTELETTEK KÉREK MINDEN TÁRSUNKAT, AZ ALPSZABÁLYNAK MEGFELELŐEN, KLUBJAITOKBAN, A
2.000.-FT/ÉV TAGDÍJ
FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEITEKNEK TEGYETEK ELEGET! 2013 ÉVES KÖZÖS MUNKÁNKHOZ SOK SIKERT, JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK!

Dr. Palotai Jenő ny. ezredes
megyei elnök

 
TOBORZÓ!
Szeged 2013. Február 14.

A Magyar Honvédség és a Szegedi Tudomány Egyetem közötti együttműködési megállapodás alapján, megkezdődött a toborzás a Szegedi Tudomány Egyetem hallgatói körében. A jövőben a katonai toborzás egyik célcsoportja a fiatal 18-30 év közötti korcsoport, és ezen belül is az egyetemisták főiskolások Szegedi, mintegy harminc ezer fős nagy tábora.

Minden héten, szerdán 9-12 óra között, a most kezdődött szorgalmi időszak kezdetétől kihelyezett toborzó hely létesült, és fog működni Szegeden. A szükséges külsőségek, számítógép, „megállító” tábla, szóró, tájékoztató anyagok, és egyéb feltételek mellett, jelen volt Áment Balázs Úr a HÖOK képviselője, Ruza György őrnagy Úr a 2. sz.. Toborzó és érdekvédelmi központ részleg vezetője, Pontyik Pál százados úr, valamint Váradi P. Panna tartalékos műveleti szakaszvezető, az egyetem I. éves bölcsész hallgatója.

Az Egyetem ideális központi – reprezentatív - helyén rendezték be a toborzó helyet, ahol a hallgatók döntő többsége naponta megfordul. Figyelemfelkeltő volt a katonai egyenruha, a megállító tábla, így több érdeklődő volt már. Két Fiú jelentkezett az első napon, az egyik bölcsészhallgató, a másik orvostanhallgató. A jelenlévő toborzó tisztek szakszerű tájékoztatója után minden jelentkezőt a „részletek” a jelenlévő Váradi P. Panni tájékoztatója, az alapkiképzés élményei, az azzal járt követelmények, nehézségek részletei felől érdeklődtek. Számukra – mint hallgató társuk – részéről érdekes, és főleg hiteles volt a tájékoztató, élménybeszámoló. Minden érdeklődőt megnyugtatott a válaszaival és csak ajánlotta, javasolta ezt a sajátos kihívást! Elmondta, hogy a MATASZ a honvédelem társadalmi háttér tevékenységével foglalkozik. Javasolta egyben a Magyar Tartalékosok Szövetsége által ajánlott ejtőernyős, lövész, búvár, és gépjárművezetés képzés lehetőségeit, ahol jelentős kedvezményekkel vehetnek részt a jelentkezők. Minden érdeklődőt tájékoztató anyagokkal, és a Szövetség elérhetőségeinek címeivel látott el. Érdekes, eredményesnek, figyelem felkeltőnek nagyon jó volt ez az alkalom!


Mobil Toborozó Pont nyílt az SZTE TIK épületében

2013. február 13., szerda • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Az SZTE és a Magyar Honvédség 2012. december 6-án megkötött megállapodásának értelmében a számos együttműködés mellett a Honvédség Mobil Toborzó Pontot nyitott az SZTE JATIK épületében. Az első megjelenésre 2013. február 6-án került sor, ahol a Honvédség munkatársai az Önkéntes Műveleti Tartalékos rendszerről tájékoztatták az SZTE hallgatóit és az érdeklődőket.

A Mobil Toborzó Pont (MTP) a szorgalmi időszak minden szerdáján 9 és 12 óra között települ ki a JATIK épületének előterébe. Az MTP keretén belül a hallgatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség által kínált lehetőségekről, kiemelten az Önkéntes Műveleti Tartalékos rendszerről. Emellett információkat kapnak a hivatásos és a szerződéses katonai szolgálatról, mint hivatásról. Jellemzően az egyetemen frissen végzett szakemberek nem gondolkoznak a honvédségi hivatásban, mint lehetséges elhelyezkedésben, pedig a Magyar Honvédség számos szakterületet a civil felsőoktatásban végzett szakemberekből tölti fel, kiemelten kezelve a jogász, az orvos és a zenész képzésen végzetteket.

A Honvédség munkatársai tájékoztató anyagokkal, kérdőívvel, szakmai magazinokkal és értékes ajándékokkal várják az érdeklődőket.

A teljes cikk itt található!ALAKI KIKÉPZÉS
KECSKEMÉT 2013. Február 9.

A MATASZ Újszentiváni Klubja a 2013. február 9.-én, Kecskeméten, alaki kiképzésen vett részt, melyet a kecskeméti Kiskun Huszár-, és Katonai Hagyományőrző Egyesület szervezett, a Magyar Huszár-, és Katonai Hagyományőrző Szövetség támogatásával.

A Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületet, és a MATASZ Újszentiváni Klubját képviselve voltunk jelen. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Újszentiváni klubja tagjaiból, összesen 7-en csupán voltak, de a kiképzésen nagyon szorgalmasan és lelkesen vettek részt. A 48-as hagyományőrzők elsajátíthatták a korabeli tisztelgések, fegyverfogások, menetek, állások, fordulatok, és egyéb csatározási hadmozdulatokat. Mindezt a Gál Sándor ezredes úr által magyarra fordított osztrák szolgálati szabályzat alapján.

A Hagyományőrzők, a lényegesen nagyobb működési tapasztalatokkal, jól és hatékonyan működnek együtt, fognak össze, és ez a közös tevékenység jelentős, kölcsönös előnyökkel jár a közös feladatok teljesítése területén. Részt vett tagjaink számára példaadó, és hasznos ez az együttműködés, hiszen nyilvánvaló, hogy a közös cél, a katonai és huszár hagyományok őrzése, a kölcsönös közös munka célja érvényesült! Katonaemberek jól tudják, hogy a kiképzés nem annyira látványos tevékenység, sokkal inkább fárasztó, de ez a feltétele, hogy a látványosabb bemutatók, valóban szépek, látványosak, szakszerűek legyenek! E kiképzés felkészülés volt, az év jelesebb ütközeteire és csatáira, mint például Szolnokra március 9-én, Tápióbicskére április 4-én, vagy Isaszegre április 6-án. A Klub, Újszentiváni lelkes, fegyelmezett résztvevőit, Kiss Kornél hő. hadnagy Úr, a klub titkára, vezetett. Az egyik képen még a kiképzés terveit, lehetőségeit vitatták, és döntöttek a részvételen. Gratulálunk a sikeres végrehajtáshoz! További sok sikert kívánunk!


Vége a képességcsökkentés korszakának

Értékelő és feladatszabó értekezletet tartott a honvédelmi miniszter

2012-ben helytálltunk. Röviden ennyi az elmúlt év summázata − mondta Hende Csaba Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában január 31-én. (Videóval frissítve!)„Elvégeztük a munkánkat, mindazt, amivel a nemzet megbízott minket, azokkal az eszközökkel, amelyeket ehhez a rendelkezésünkre bocsátott” – fogalmazott a honvédelmi miniszter az éves értékelő és feladatszabó értekezleten, amelyen részt vettek az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai, a minisztériumi szervezetek képviselői, a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai, illetve a miniszter irányítása alá tartozó szervezetek vezetői.

Hende Csaba kiemelte: az elmúlt esztendő igen fontos eredményeként elkészült a következő tíz évre szóló forrásprognózis. „A honvédelem jövője tervezhetővé válik, a képességcsökkenés korszakának egyszer és mindenkorra vége!” – mondta a tárcavezető, hozzátéve: a kormány 2013-ban kicsit több, mint három százalékkal, több mint hétmilliárd forinttal emeli a honvédelmi költségvetés összegét 2012-höz képest, ami a GDP 0,8 százalékának felel meg.Az elmúlt évi eredményekről szólva Hende Csaba kiemelte, hogy sikerült megerősíteni azt a képességet, amely a hazai légtér biztosításáért felel. Medinán elkészült a radartorony, amely hamarosan magába foglalja a harmadik 3D-s radarberendezést. Emellett megerősödött legmodernebb fegyverrendszerünk, a Gripen. „A szerződés rendkívül kedvező módosításának köszönhetően a második tíz évben feleannyiba kerülnek majd csúcskategóriás gépeink, mint az első tíz évben” – hangsúlyozta.

„Honvédeink 2012-ben a missziókban is kimagasló teljesítményt nyújtottak. Nemcsak mi, de szövetségeseink is rendkívül elégedettek az általuk elvégzett munkával, amit a legjobban az mutat, hogy a továbbiakban milyen feladatok ellátására kérték fel a Magyar Honvédséget” – mondta a honvédelmi miniszter, aláhúzva, hogy 2013-ban fontos feladat jut a Katonai Tanácsadó Csoportnak az afgán egységek mentorálásában. Emellett előreláthatóan újabb hat hónapra elvállaljuk a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét, parancsnokaink pedig továbbra is fontos beosztásokat töltenek be a különböző missziók törzseiben.Ugyanakkor az idei év legfontosabb feladata a Tartományi Újjáépítési Csoport hazatelepítése és az afganisztáni misszió átalakítása lesz – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy 2013-ban is fontos lesz a balkáni szerepvállalás, a határaink közvetlen közelében zajló békemissziókban való részvétel.

„2013-ban keresztül kell vinnünk a nemzeti helikopterképesség megerősítésének döntő lépéseit. E képességnek békében és éles helyzetekben egyaránt komoly jelentősége van. Helikopter nélkül érdemben nem mozdulhatnak szárazföldi erőink, és nem tudunk megfelelni a katasztrófahelyzetek kihívásainak sem” – fogalmazott Hende Csaba.Kiemelte: az elmúlt év a magyar hadiipar újjáépítésének első fontos lépéseit is meghozta. Megkezdődött a HADIK-terv végrehajtása, amely „reményeink szerint évről évre több munkahelyet fog teremteni”. 2012-ben felállt az önkéntes tartalékos rendszer, amelynek jelenleg 4300 tagja van. A rendszer teljes kiépítése folytatódik, 2014-re el szeretnék érni a nyolcezer fős létszámot.

„2012-ben sem jutottunk el a végső célhoz, de nagy lépéseket tettünk ezen az úton. 2013-ban sem jutunk el a végcélhoz, de az a kérdés, hogy mennyivel jutunk hozzá közelebb” – összegezte az elmondottakat Hende Csaba, aki szerint az idei év is nehéz és munkával teli lesz. Ugyanakkor a célt – a Magyar Honvédség és Magyarország teljes megújítását – csak így lehet elérni.Fotó: Rácz Tünde


ÚJ KLUBUNK ALAKÚLT!
SZŐREG
2013. január 29.

Szőreg Újszeged szomszédságában, Európában híres rózsakertészetéről, a Szőregi Csatáról, és szorgalmas, dolgos lakóiról nevezetes. Ebben a se nem falu, se nem város településen a művelődési házban jöttek össze a Haza, a Honvédelem, a Tartalékosok Szövetsége munkája iránt érdeklődő Honfitársaink egy csoportja, hogy megalakítsák a Magyar Tartalékosok Szövetsége Szőregi Klubját.

A kezdeményező szervezést Balázs István t őrmester Barátunk vállalta, és jól teljesítette is ezt a nem könnyű sok gonddal, és utánjárással járó szervező munkát.

Az alakuló megbeszélésen jelen volt Dr. Palotai Jenő ny ezredes a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei elnöke, és Dékány Lajosné t főtörzsőrmester, a megyei vezetőség titkárhelyettese.

A Tartalékos Szövetséget Dr. Palotai Jenő ny ezredes mutatta be. Tájékoztatójában elmondta, hogy a Haza Védelme állami, nemzeti Ügy, a Magyar Honvédség feladata, melyet a Hadsereg maradéktalanul el is végez. A Szövetség, mint egyik sajátos társadalmi szervezet a társadalmi háttér formálásában tud eredményes munkát végezni. Hazafias emberi közösségek alakításában és működtetésében, az ifjúság nevelésében, felkészítésében, a hazafias nevelésben és a honvédelmi sportok, az egészséges életmódra, tisztességes hazafias és családi nevelés, egyre fontosabb területein. Politikával nem foglalkozunk, teljesen lojálisak vagyunk a regnáló kormányok honvédelmi politikájával, fegyelmezett, törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, ezt várjuk tagjainktól is!

A jelenlévők megválasztották a klub vezetőségét. A klub elnöke: Balázs István t őrmester, alelnöke: Tatár Emilné, titkára: Székesi Istvánné. A jelenvolt vendégek köszönetet mondtak az alapítás, és toborzásban végzett munkáért, sok sikert, jó munkát, eredményeket, egészséget, boldogságot kívántak az elkövetkezendő időszak eseményeihez.

A Klub összetétele, nem éppen a legfiatalabb korosztályok tagjaiból áll, de ez az a korosztály, aki a legtöbb tapasztalattal „háta mögött”, az ifjúság nevelésében ezernyi, sokszor próbált ismerettel, példaadó tudással rendelkezik, és azokra a jövő nemzedékeinek soha nem látott szüksége van, és lesz a jövőben is. Nem tudjuk pontosan mennyit, de Ők sok katona fiút neveltek a Hazának, akik becsületesen teljesítették, katonai kötelességüket! Bizonyosak lehetünk abban, hogy ezzel a klubunkkal is gazdagabb lett a Szövetség! Lelkes tagjai is megtalálják a szükségnek, érdeklődésüknek és a lehetőségeknek megfelelő elfoglaltságot. Természetesen szeretettel várjuk a településen élő fiatalokat, iskolákat, a közösségeket szerető, érdeklődő Honfitársainkat. Külön köszönjük Balázs István tartalékos őrmester Úrnak lelkes, ügyes toborzó, szervező munkáját.


AKTUÁLIS!
2013. január.

A kérdéseket Demcsák Zoltán ömt hadnagy a MATASZ Csongrád Megyei Vezetőségének alelnöke, a kommunikációs feladatokért felelős tagja fogalmazta meg. Válaszol: Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök.

Hogy sikerült a 2012. évi elképzeléseket teljesíteni, melyek a 2013. év legfontosabb célkitűzései?

Megyénkben, az általános helyzet, a környezetünk állapota nem javult, sőt sok területen még romlott is, ez a körünkben végzett munkában szerencsére éppen ellenkezőleg alakult. Szerényen, de sikerült rendezvényeinket, tájékoztatóinkat, a MH szerveivel, és csapataival, hazai és külföldi együttműködő partnereinkkel kapcsolatainkat megőrizni és szerényen fejleszteni. Ennek értékét növeli, hogy a gazdasági környezetünk a világgazdasági válság miatt tovább romlott. Nagy szükség volt Társaink önzetlen, odaadó, szorgalmas és okos munkájára. A következő év kilátásai az ismert gazdasági viszonyok miatt sem jobbak. Túlzás nélkül mondhatom, hogy nem kedvezőek. Még nehezebb lesz az elmúlt évi szintű rendezvényeket, találkozókat, szervezeti és más tervezett feladatokat megvalósítani ez évben. Egy egész sor feladatot messze a lehetőségeink határán túl oldottunk meg. Ez Társaink nagyfokú áldozatvállalásával, szorgalmával, az Elnökség és Partnereink támogatásával, Együttműködőink segítségével volt lehetséges.

Melyek voltak az elmúlt év legjelentősebb eseményei, melyek a főbb irányok, melyek a munkánkat jellemezni fogják jövőre?

Ifjúsági Tagozatunk több érdekes toborzó jellegű rendezvénnyel, ifjúsági lövészeteket, tájékoztatókat szervezett. Eredményes volt az általunk kezdeményezett és a megyénkben megtartott országos szeminárium egy kihelyezett elnökségi ülés kereteibe ágyazva. Sikeres volt, a tavaszi ejtőernyős tábor, az ejtőernyős négy tusa és az ejtőernyős, Németekkel megvalósított kiképző tábor. Kétségtelenül a legkiemelkedőbb rendezvény volt az Ejtőernyős Célba ugró verseny, a Hallé fesztivál, és a hozzá kapcsolódó rendezvények, és a II. Harmonika fesztivál, mint kiemelt rendezvények. Nagyon nagy segítséget kaptunk a Honvédelmi Miniszter Úrtól, a MH megyében lévő alakulatok Parancsnokaitól, a Hallé Fesztivál tulajdonosától, és legfőbb kép Tagjainktól, Klubjainktól! Ezeken meg mértük „saját Magunkat” kellemes csalódások egész sorát állapíthatjuk meg. Ez azt is igazolja, hogy jó úton járunk, valahol ez a megvalósítható! Ezeket meghaladó terveket nem érdemes szövögetni, ha nem változnak meg jelentősen a támogatás feltételei. Változatlanul értelmetlen irreális terveket készíteni, mert annak biztos csalódás lenne a vége. Társadalmi szervezetként nem szabad állami feladatokba beavatkozni, de az állami feladatokat ismerve, követve, annak a társadalmi háttér tevékenységét alaposabban kellene ismerni, és bátrabban kellene vállalnunk. Vártuk, és most is várjuk, Elnökségünk célirányos megalapozott lépéseit, az intézményes feltételek megteremtését, a HM megállapodást, ahol a részletek tisztázásra kerülnek!

Miben és milyen új helyzet alakult ki a Tartalékosok, Tartalék Erők létesítése terén? Ezzel kapcsolatban, a MATASZ mit tehet?

Első lépésként korábban az Őrző Védő Tartalékos állomány alakult meg, lényegében az eddigi un. „fekete sereg” került beöltöztetésre, a MATASZ egyértelmű, tervszerű, módszeres, nagyvonalú megkerülésével. Tehát ez a lehetőség a szervezeti kereteink erősítését tekintve elúszottnak látszik. Ez ma már tény! Csupán egy kérdés maradt! Ez kinek, mért volt jó?
Honvédelem állami feladat, nemzeti ügy, az egész nemzet ügye!
Mégis, ezt az ÖVT „akciót” – bár tévednék - úgy érzem, nem így kellett volna megoldani. A műveleti tartalékosok szervezése, toborzása területén hasonló tendenciákat lehet felfedezni, ez pedig nem jó! A MATASZ társadalmi civil egyesület! A Honvédelem egyik ernyő szervezete, de az Elnökség, és a Szövetség, ezt a lehetőséget látszólag nem ismerte fel, vagy másképp gondolta! Ki foglalkozzon a Tartalékosok szervezeti társadalmi összefogásával, ha nem a MATASZ? Ami történt, finomam fogalmazva, elgondolkodtató, és számomra érthetetlen!

Kétségtelen a dolgok megoldhatók így is, de számtalan megvalósítható tennivaló a jövőben is megoldatlan maradhat!  Példaképpen, a tartalékosok társadalmi összefogása, a honvédelem ügyének további népszerűsítése, segítő részvétel a hazafias honvédelmi nevelésben, azt senkitől sem átvállalva. Együttműködés a csapatokkal, toborzó intézményekkel, iskolákban a katonai alapismeretek oktatásának népszerűsítése és társadalmi szervezetekkel. A MATASZ erre van nevesítve, megjelölve, egyszerűbben: erre lett kitalálva! ! Szervezetünk további erősítése, helyi szervezetek létrehozása, az „új és a régi”a tartalékosok szervezeti összefogása, a társadalmi háttér kezelése, képzeletbeli híd építése, és működtetése a társadalom és a honvédelem ügye között, ennek elismertetése és ehhez a támogatás megszerzése és folyamatos, megbízható biztosítása, civil szervezetként részvétel a helyi közéletben stb.

Az új elképzelések bevezetésével megoldódhat a „korábbi sorozott, és az új önkéntes” tartalékosok jogi helyzetének állami szintű rendezése, elismerése, megbecsülése. Szervezeti kereteink, struktúrák fejlesztése, korszerűsítése és működtetése, javaslatok kidolgozása stb. Erre most még csak a jelen szervezeti kereteink között vállalkozhatunk, de ezt alaposan bővíteni kell, ehhez több támogatásra, segítésre több pénzügyi anyagi, de inkább erkölcsi, eszmei támogatásra van szükség. A Szegedi Szeminárium szerint: „alapos szemléletbeli változtatás nélkül” egy sor dologban a jövőben is csak „gyenge amatőrök” maradhatunk!

Sokat vártam és kevés valósul meg a műveleti tartalékosok megjelenésétől, Szövetségünkbe való integrálódása terén is. Tervek szerint Ők az alapkiképzés után fognak, valóban, katonai szolgálatot teljesíteni. A rendelkezésre állási köztes időszakban szervezeti összefogásukat településeiken működő tartalékos klubokban, egyesületekben, Tartalékos szervezeteinkben képzeltük, képzeljük végezni. Ezzel kapcsolatban számos javaslatunk van, melyeket illetékesekkel eddig is és érdeklődés esetén a jövőben is – a közreműködés készségével – megosztunk! Ez egy teljesen új fiatal, rendfokozati arányaikat tekintve, jobb, szemléletükben, gondolkodásmódjukban, képességekben, összefoghatóságukban, lehetőségeikben egészen más tartalékos állomány megjelenését eredményezheti. A megvalósuló valóság most kicsit más képet mutat!

Ennek beindítása valószínű fokozatosan fog történni. Részben a rendelkezésre álló anyagiak, a tervezett és hazánk biztonságpolitikai helyzete tükrében. Tehát a megfontolt haladás érdekében, kellő előrelátással, megalapozottan kellene átgondolni, konzultálni, a problémákat hosszabb időtávlatokra érvényes módon tervezni, szervezni, megoldani. Az alapokat a HM - MATASZ erre vonatkozó megállapodása fogja jelenteni, melyet az Elnökség köt meg. Az ölbe tett várakozás, és a türelmetlenség egyformán káros lenne, ezért a megfontolt, megalapozott, egyeztetést, a célirányos haladást tartanám jónak.

Láthatóan az „igazi tartalékot a fiatalok fogják jelenteni”! Az Iskolák főleg a középiskolák körében eddig is sok erőfeszítést tettünk, a jövőben ezen a területen lesznek e változások, milyen új elképzelések lehetőségek vannak?

Valóban, az ifjúság a mi esetünkben is a jövőt jelenti. Megyénkben sok középfokú tanintézet van ahol, - minden eddigi törekvésünk ellenére - a helyzetünk lehetne, akár lényegesen jobb. Megyénkben a második legnagyobb munkáltató a MH, ezért is a toborzás, és nyilvánvalóan az önkéntes tartalékosok szerepe fontos lesz. Nem is beszélve az igazán rajtunk múló Tartalékos szervezetek további alakítása, és életszerű működtetéséről. Itt vannak olyan fontos társadalmi összefüggések, melyek ugyan meghaladják lehetőségeinket, de sürgősen keresni, kutatni kell azokat a Társakat, akikre addig is alapozhattuk eredményeinket, és a jövő megoldásai is ebben az irányban keresendők. Változtak a középiskolai honvédelmi oktatás lehetőségei is, a tantárgy érettségi tárgyként is választható, ezek felsőbb szintű egyeztetések után fognak számunkra is távlatokat jelenteni. Itt több információ kellene! A „Suli Program „ jó, de az lényegében egy iskolai ügy! Nagyon nagy kár, hogy most az oktatás területén az illetékesek „teljesen mással foglalják le saját magukat”!

Nemzetközi tevékenységünk sikertörténet volt eddig is, ezen a területen, hogy állunk, milyen tennivalók, esetleg gondok tapasztalhatók?

Az elmúlt év is igen sikeresnek tekinthető, szinte erőnkön felül teljesítettünk, Úgy Szerb, mint Német együttműködő partnereinkkel színvonalas munka folyt 2012. évben is. Ruzsai szervezetünk együtt működik egy Német település tartalékosaival. Mindszenti szervezetünknél megtorpant a munka a szervezeti kapcsolatépítést illetően. Hasonló aktivitásra lesz szükség a közeli Szerb Tartalékosokkal a kapcsolatok építése területén. Itt a kisebb távolság, a könnyebb kapcsolattartás, és a hivatalosan működő testvér települési kapcsolatok sokat segíthetnek. Erre a Szerb fél kifejezetten törekszik! Hasonló a helyzet a Lengyel – Magyar működő önkormányzati kapcsolatokkal is. Alakulóban van Olasz együttműködés lehetősége, melyben a kultúra, ez alkalommal katalizátor szerepét tölti be. (néhány korábbi kétkedő meggyőzésére) Fontos, hogy a tapasztalatokat mértékkel, helyükön kezelve, hasznos következtetéseket vonjunk le a számunkra. A tapasztalatokat részleteikben elemezve, helyesen adaptálva tudjuk hasznosítani. Figyelembe kell venni az eltérő sajátosságokat. Ezekből pedig minden megye viszonylatában számtalan van.

A 2013. év várható sajátosságai?

Az élet más területein szokás, hogy az egyes éveket nagy ívű jelzőkkel címkézik fel. Én egyszerűen, egy dolgos, tartalmas, eredményes évnek szeretném, az elkövetkező évet hinni. Úgy gondolom, hogy azt érdemes tervezni, amit meg is tudunk valósítani. Saját magunkat kell megszervezni, mert ennek a lehetőségei megvannak! Sokat bővíteni nem lehet, csupán az Olasz Tartalékosokkal tervezünk, elsősorban zenei, kulturális területen, új elképzelésekbe kezdeni. Élni fogunk a pályázatok lehetőségeivel, - amennyiben a jelenlegi szünet nem a pályázati lehetőségek végleges megszűnését jelentik - a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésekkel, külső szervek támogatásával, szponzorok szerény segítségével, lehetséges vállalkozás indításával. De végső esetben a tervezett feladatok, rendezvények számának csökkentésének nem kívánt lehetséges eszközével is kell számolnunk. Nagyon fontosnak tartom a realitások figyelembe vételét, és a döntő „láncszemek” keresését és megtalálását! A személyes érdekek helyett a közösségi érdekek megfogalmazását és teljesítését képzelem el, a kölcsönös előnyök alapján! Optimista ember lévén egy megfontoltabb, álgondolt időszakot várok!

Közvetlen feladataink kijelölése milyen állapotban van, a bekövetkezett változások hogyan fogják érinteni tevékenységünket?

A célok reális megfogalmazása mellett, az igények, lehetőségek, feltételek összhangja, az emberi kapcsolatok folyamatos javítása, fejlesztése, egymás segítése és támogatása lehet az a tartalék, ami területén én úgy érzem még nem merítettünk ki minden lehetőséget. Keresni kell tovább azokat az önzetlen jó közösségi embereket akik, segítőink támogatóink lehetnek. Változatlanul alapvető elemi fontosságúnak tartom a járási és helyi szervezeteink létrehozását lakótelepüléseinken. Megszervezni magunkat!!!  Bekapcsolódni, a helyi közéletbe az élet minden területén, legfőbbképp a falvakban. Itt a kölcsönös előnyök keresése és megvalósítása vihet előre! Készen kell állnunk lakóterületeinken az önkéntes tartalékosok befogadására, személyiségeik integrálása, beépítése napi életünkbe. De várjuk az Elnökség, segítő támogatását is a feltételek, a nélkülözhetetlen megállapodások megkötése, a Szövetség megfelelő súlyú képviselete, az lehetőségek és az érdekek érvényesítése megteremtésében!

A Tartalékos Szövetségnek jó lenne, ha tükrözné a MH szerkezeti összetételét. Lényegesen több legénységi, tisztesi, tiszthelyettesi, kevesebb tiszti állomány kategóriába tartozó önkéntes tartalékosra lenne szükség. Nem lenne jó megfeledkeznünk a folyamatos fiatalításról, a mozgalmi munka módszereinek folyamatos frissítéséről, az élet napi kihívásainak megválaszolásáról. A fiatalokat egyre szélesebb körben kell bevonni a munkánkba. Tisztázni kell, az egyes szerepeket, mivel foglalkozzék az Országos vezetés, a megyék a járások a megyei jogú városok, és a lakó területi szervezetek. A konkrét szervezeti élet, a végeken kell, hogy folyjon! Ott van erre igény, lehetőség és szükség! Minden egyéb szervezet, testület Ő értük jött létre és működik! Ott fog eldőlni minden! Ezt okosan, módszeresen a civil egyesületek lehetőségeinek és érdekeinek megfelelően kell végezni. Az ezt a célt szolgáló alapszabály módosító javaslatainkat továbbítottuk! Hasonló módon kell eljárnunk a Lányokkal és egyáltalán a Hölgyekkel.

Nemzetközi tevékenységünk területén rendben vannak a dolgok, Algyőn, Deszken, Mórahalom és Mindszenten, Ruzsán, Szőregen és máshol, községi vezetőségeinket segíteni fogjuk, Német, Szerb, Lengyel, és Olasz kapcsolatuk alakítása terén. Szerbiai kezdeményezésre segíteni fogjuk városaink vezetőségeit, a meglévő testvér települési kapcsolatok bővítését a Tartalékosok szervezeti együttműködés szintjén is.   

Fel kell készülni az önkéntes műveleti tartalékos rendszer bővülése során ezeknek a tartalékosoknak a szervezeteinkbe történő befogadására, összefogására. Legfontosabb erőforrásunk az EMBER! El kell ismerni a jövőben még szélesebb körben és módon a Tartalékosok között végzett munkát. Az erkölcsi elismerés és megbecsülés még a nehéz gazdasági viszonyok mellett is szükséges és megvalósítható, és új motivációk keresése is szükséges. Ennek a feltételei meg vannak, továbbiak megteremtése, okos jó javaslatokkal képzelhető el! Remélhetően nem egy hosszú téli álom következik, hanem az új helyzetben a lehetőségek számbavétele, reális tervek készítése, a feltételek keresése és megteremtése, és amit lehet, megvalósítunk. 2013 évben is kérem, várjuk minden Társunk segítő támogatását.

Elképzeléseinket, főbb feladatainkkal összhangban egy mellékleten mutatjuk be a közigazgatás területén kialakult változásokat, melyeket a Szövetség területén, a megyében célszerű követnünk:VÍZ OSZTÁS!
MAKÓ 2013.

Délalföld – bár felettébb árvízveszélyes terület - egészséges ivóvíz készlete, nem minden településen áll korlátlanul az itt élők rendelkezésre. Az elmúlt évtizedek gazdálkodásának egyik kedvezőtlen következménye, hogy a víz, főleg arzén és különféle nitrátok szennyezettsége igen magas, néhol az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladja. Az ilyen összetételű víz fogyasztása főleg a gyerekek, a fiatalok számára nem jó.

Központi döntés alapján, most is – ki tudja hányadszor – újra a katonák segítik az itt élő Embereket.  Korábban a nagy ár és belvizek idején már sok helyőrség katonája járt itt, most ismét a Hódmezővásárhelyi Katonák jöttek és látják el a Makóiakat is egészséges ivó vízzel. A „megszokottól kissé eltérő, de egyáltalán nem idegen módon” hasznosan teszik a dolgukat a Katonák!

Harc ez is, fegyverek nélkül, az egyik legfontosabb értékért, Honfitársaink egészségéért, a jövő nemzedékéért! Talán lenne gondolkodni azon, - hogy, ki váltva a leterhelt, „harcoló katona állományt” – az ÖVT analógiája alapján, hogy itt műveleti tartalékos katonák is szerepet kaphatnának ilyen és ehhez hasonló feladatok megoldásában!?

Természetesen nem a járadékos műveleti tartalékos tisztek, főtisztek, csoportjára, sokkal inkább a munka, megélhetés és értelmes célok nélkül élő, fiatal, legénységi állományba toborozható fiatalokra gondolunk! Mentálisan, értelmileg és érzelmileg is mást jelent közmunkásként, a megalázó segélyeken élni, és (vagy) mást jelenthetne, illetményért, rendelkezésre állási díjért, megtisztelő, jogszerző, önkéntes műveleti tartalékos katonai szolgálatot teljesíteni!?

Utolsó frissítés: 2014-01-02