Internet partnereink:

w6 Info Bt. - Weboldalak, komplett webes megoldások, tárhely, email, honlapkészítés, Joomla!

 

Támogatóink:

KORMÁNYOS AUTÓSISKOLA
6720 Szeged, Tisza L. krt. 14.
+3620-220-33-35
+3620-220-28-58
kormanyosautosiskola.hu
kormanyos97@invitel.hu

 

web fejlesztés:   w6.hu

Joomla! rendszerek átalakítása

 

Hírek  2010.

Archívum: 2002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. 2009. 2010.
KARÁCSONYI
FÚVÓSZENEKARI HANGVERSENY
HÓDMEZŐVÁSÁRHELY
2010. december 18.

Hódmezővásárhely patinás helyőrség, igazi katona város, ahol a lakosság is büszke katonáira és a katonák is büszkék városukra. A zenekar rendszeres nyilvános szereplésével hagyományt teremtettek. Ebben az évben ismételten Karácsony előtt ünnepi koncertet szerveznek, és erre meghívják a város lakóit, vezetőit és az együtt működő társ szerveket és szervezeteket. Így kaptunk meghívást újra. A szép eseményre nagy hóesésben, igazi téli viszonyok között érkeztünk, de megérte, mert szép, kellemes, maradandó kulturális, zenei élményekben volt részünk. Az egyesített zenekarok színvonalas műsora, a MH Központi férfikórus, szólistái nagyszerű műsorral szórakoztatták a műértő közönséget.

A patinás, Fekete Sas Szálló disz termében Debrecen és Hódmezővásárhely összevont katona zenekara nagyon színvonalas műsorával ajándékozta meg a vendégeit. A rendezvényen megjelent Almási István Úr Hódmezővásárhely megyei jogú város alpolgármestere, Dr. Böröndi Gábor dandártábornok a 5. Bercsényi lövész dandár Parancsnoka, Dr. Lukács János r. dandártábornok a megyei Rendőr Főkapitány, az alakulat parancsnokai hozzátartozóik, az együttműködő alakulatok és társ szervek vezetői A hangversenyt Hódmezővásárhely alpolgármestere nyitotta meg. A helyőrség jelenlegi vezetői tájékoztattak munkájukról, törekvéseikről és fogadáson köszöntötték a vendégeket és tolmácsolták újévi jó kívánságaikat.
A helyőrség lelkésze ünnepi áldását, szép gondolatait, a beosztásából más beosztásba távozó Helyőrség Parancsnokot tisztelettel és nagy figyelemmel hallgatta a közönség, beszéde végén sok sikert kívánt utódjának Kovács József alezredes Úrnak, a helyőrség új Parancsnokának.

A hangversenyt követő fogadáson került átadásra Farkas Imre ezredes Úrnak a Megyei Rendőrfőkapitány által adományozott Dísz tőr, és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Emlékérme Kovács István százados Úrnak, aki a MATASZ csaknem minden jelentős rendezvényén a Helyőrségi honvéd zenekar élén jelentős segítséget nyújtott a Tartalékos Szövetség munkájának megismertetése és elismertsége területén. A kitüntetést Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a Szövetség megyei elnöke adta át. A kitüntetés adományozásáról szóló határozat kivonatát Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester, a megyei titkár helyettese ismertette. A fogadáson pohárköszöntőt Dr. Böröndi tábornok Úr mondott. Megköszönte a helyőrség egész évben nyújtott magas színvonalú munkáját, emlékeztetett a külföldön, műveleti területen, családjuktól távol szolgálatot teljesítő társakról, akik munkáját a legmagasabb elismerés övezi. Ez elismerésben részesítetteknek gratulált, Megköszönte a távozó Parancsnok kiemelkedő munkáját, és sok sikert kívánt a Helyőrség Új Parancsnokának.

Sok szép, tartalmas gondolat hangzott el ezen a méltán maradandó színvonalas ünnepségen! Gratulálunk és köszönjük a szép tartalmas zenei élményeket. Gratulálunk Farkas Imre ezredes Úrnak, és köszönjük munkája során folyamatosan nyújtott segítésért, új felelősségteljes munkájához sok sikert, jó egészséget kívánunk. Gratulálunk Kovács István százados Úr lelkes, népszerű, fáradhatatlan karmesterének.
Ennek, az immár hagyományos színvonalas rendezvénynek folytatódnia kell! Fogalmazott az Alpolgármester Úr, és a Dandár Parancsnoka is. Fontos ez a Magyar Honvédség munkájának elismertetése, és ismertségének növelése szempontjából is. Élve az alkalommal, további sok sikert, jó egészséget, Kellemes Karácsonyt és Boldog Újévet, Hódmezővásárhely lakóinak, ott élő Tartalékosainknak, és a Helyőrség Katonáinak, Családtagjainak. További sok sikert, magán életükben nagyon sok boldogságot kívánunk!Hölgyeim, Uraim, Kedves Barátaim!

A www.honvedelem.hu /katonahírek rovatában „A JÓ NEMZET MEGBECSÜLI KATONÁIT” címmel (1-2) két részes interjú készült Dr. Simicskó István Honvédelmi Minisztériumi Államtitkár Úrral. Az interjú elolvasható és letölthető. Kérem, nézzétek meg.

A ciik itt érhető el:

http://www.honvedelem.hu/cikk/23431/a-jo-nemzet-megbecsuli-katonajat

Dr. Palotai Jenő ny. ezredes.

megyei elnök


FELHÍVÁS!

Kedves Barátaim! Bajtársak!

Makói Társunk, Bajtársunk Farkas Jenő t. zls. 23-éves Marianna Leányát 2010. október 14-én autó baleset érte és jelenleg is súlyos, kómában, életveszélyes állapotban, korházban ápolják!

Családja az óta további súlyos élethelyzetbe került! Elvesztette munkahelyét, nehéz lakhatási körülményei minden tartalékaikat felemésztette!

Farkas Jenő t. zls - nak és Családjának most segítségre van szüksége!

Kérem a Magyar Tartalékosok Szövetsége Nagy Családját, Tagjait anyagi lehetőségeinknek megfelelően segítsünk! Támogassuk Társunk Családját ebben a nehéz helyzetben, segítsünk a szeretet, megbecsülés, bajtársiasság, a karácsony ünnepe jegyében is!

Adományaitokat a 12069000-00767034-00100004 számlára kéri a Család

Megértő, segítő támogatásotokat kérem, azt várja Tőletek, Tőlünk a Farkas Család!

Dr. Palotai Jenő ny. ezredes

Magyar Tartalékosok Szövetsége

Csongrád Megyei elnöke


ÉVZÁRÓ KLUBGYŰLÉS

2010. December 10.

Mindszenti Klubunk évzáró összejövetelére került sor. Ez a rendezvény évek óta megrendezésre kerül, csak ajánlani tudjuk –akár módszertani jelleggel- minden klubunk számára ezt a fajta rendezvényt. A rendezvényen megjelent a Város Polgármestere Zsótér Károly Úr, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester megyei titkár helyettes, és a teljes klubtagság. A klub vezetősége gondosan előkészítette az évzáró összejövetelt, részletes beszámolót készítettek a tagság számára, melyet a meghívóval előzetesen megküldtek a tagságnak és a meghívottaknak.

Dávid István ny. mk. alezredes rövid szóbeli kiegészítője után Zsótér Károly Polgármester Úr elismeréssel szólt a Helyi Tartalékos Szervezet munkájáról. Kiemelte, hogy több városi akcióban vettek részt, több jó kezdeményezés történt a klub részéről, és ma egy hasznos helyi civil szervezetté vált a Tartalékosok helyi szervezete, ami a terveiket illeti, azon az úton van, hogy az egyik legeredményesebb civil szervezetté fejlődjön Mindszenten. Ez jó a városnak és egyben jó a Tartalékosok Szövetségének. Örül ennek az új szervezetnek, szükség van a munkájukra, és támogatásáról biztosította a jelenlévőket! Konkrét lépésként bejelentette, hogy –mint tartalékos katona- azonnal kér egy belépési nyilatkozatot, és tagja kíván lenni a Magyar Tartalékosok Szövetségének.

Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök és méltatta ennek a klubnak a munkáját, leginkább a jó ütemű fejlődését, tervszerű átgondolt tevékenységét, módszeres építő munkáját, melyben új lehetőségként beszélt az őrző védelmi tartalékos szolgálatvállalás lehetőségeiről, mely iránt a jelenlévő több fiatal társunk élénk érdeklődést mutatott. Elismeréssel szólt Dávid István ny. mk. alezredes Úr fontos meghatározó jelentőségű munkájáról, aki motorja a településen folyó munkának! Ő az elmúlt hónapban Miniszteri kitüntetésben részesült! Részletes tájékoztatás után több fiatal azonnal döntött a jelentkezésről. Elismeréssel szól a klubépítő munkájáról, és tapasztalatok alapján elmondta, „hogy aki jó erős, működő képes klubot akar, az először Élete Párját, másodikként a település Polgármesterét léptesse be a MATASZ ba, és onnan kezdve már csak idő kérdése, hogy mikor indul be az ütemes fejlődés”. Nagyon fontos a helyi együttműködés, melynek alapja a kölcsönös előnyök keresése, és megtalálása. Ismét meg erősítette, hogy a településeken létrehozott és működő tartalékos klubok lehetnek a Magyar Tartalékos Szövetség működtethető, életképes szervezeti formái, azok a tevékenységi területek, ahol a Tartalékos Szövetség megjelenik, és értékelhető tevékenységet végez!

Az elismerésekről szóló határozatot Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester ismertette:

Elismerésben és tárgyjutalomban részsült:

Dr. Abdúl Rahim t. orvos alezredes

Csernál Pál t. szakaszvezető

Barna Pálné Úrhölgy

Elismerő oklevélben részesült:

Szél Pál t. mk. törzszászlós

Balogh István t. őrmester

Dávid Gábor t. őrmester

Gabnai Erika t. őrmester

Szőke Beáta t. őrmester

Zótér Ákos t. őrmester

Az elismeréseket Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök adta át. Külön ki emelte Dávid István és Dr. Abdúl Rahim Urak kiemelkedő szervező munkáját, akik nélkül a városban a Tartalékos Szövetség munkája ma már nem képzelhető el. Kérte, hogy továbbra is az egység megtartása és a szervezet bővítése legyen a fő cél, tiszteljék, becsüljék egymást. Jó úton járnak, további sikereket kívánt a jövő elképzeléseihez!

Az elismeréseket átadását egy nagyon finom kakas paprikás elfogyasztása követte, melyhez a „kellékeket” Dr. Abdúl Rahim Barátunk biztosította, a főzést ez alkalommal is Csernák Pál t. szkv. Úr „mester szakácsunk” a Házi Gazda biztosította. A Résztvevők saját italaikkal, süteményeikkel színesítették a jelentős választékot, ezért is nehezen bontottunk asztalt. Élve az alkalommal Palotai ezds. a Klub Tagságának, Családjaiknak, a Polgármester Úrnak és Rajta keresztül a Település minden lakójának Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben gazdag Boldog Újévet kívánt!


Kedves Barátaim!
 
A www.honvedelem.hu katonahírek rovatában ÚJ ÉV ÚJ KÉPESSÉGEK cimmel egy tájékozató jelent meg, az egyes katonai objektumok tartalékosokkal történő jövőbeni őrzésével , felkészítésével, és képzésével kapcsolatosan. Tartalékosaink jelentkezését a jövőben is várjuk, a korábban ki kűldött jelentkezési lapokon. További konkrét részletekről a jelnetkezés után igények szerint tudunk tájékoztatást nyújtani.
 
Tisztelettel, Baráti Bajtársi üdvüzlettel:
 
Dr. Palotai Jenő ny. ezredes
Megyei elnök.

 

KEDVES BARÁTAIM!

A www.honvedelem.hu katona hírek rovatában hat részes interjú készült Dr. Hende Csaba Miniszter Úrral a "Katonai hivatás egy életre szól" cimmel. Az interjú a megjelölt helyről le tölthető!

A cikk itt található: http://www.honvedelem.hu/cikk/23157/letoltheto-a-miniszteri-interju

 
Dr. Palotai Jenő ny. ezredes
megyei elnök.


ALGYŐ

ÚJ KLUBUNK ALAKÚLT

2010. november 15.

Új klubunk alakult Algyőn! Algyő az egykori olaj és gázlelő hely, a Szegedi és Délalföldi
repülés bölcsője, a volt kis halászfalu, mostantól a Magyar Tartalékosok Szövetsége egy
újabb klubjának, sok lelkes társunknak otthona.

Alapos előkészítés után az alakuló gyűlésre a település házában került sor. Az alakulón
megjelent a település Polgármestere Herceg József Úr, a civil szervezetek összefogásában
érintett Alpolgármester Úr, és számos, a Szövetség munkája, működése iránt érdeklődő
Társunk. A tájékoztatót Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök tartotta meg. Tájékoztatta
a megjelenteket az eddig végzett előkészítő munkáról, a Szövetség országos és helyi
célkitűzéseiről, azokról a közeli, távolabbi tervezett változásokról, melyekkel munkánk
tartalmasabb, célszerűbb, teljesíthetőbb lehet.

A Polgármester Úr örömét fejezte ki az alakuló újabb civil szervezet létrejötte miatt. Algyőn
szükség van a haza a honvédelem népszerűsítését felvállaló társadalmi civil szervezetre,
támogatásáról biztosította megalakuló klubot, kérte, hogy a már működő szervezetekkel
törekedjenek jó együttműködésre, legyenek hasznos részesei a helyi közéletnek. Az
Alpolgármester Úr is erősítette a település ilyen irányú szándékait. Több kérdés és
hozzászólás hangzott el, mindenki hiányát érezte eddig egy ilyen társadalmi szervezetnek,
kérték, hogy legyen több alkalom, lehetőség a Haza védelmével kapcsolatos információk
megismerésre, a Honvédséggel kapcsolatok élőbbé tételére.

Palotai ezredes a felmerült kérdésekre válaszolva örömét fejezte ki, az érzékelhető jelentős
érdeklődés miatt. Elismerését fejezte ki a Polgármester Úr, és Helyettesének az egész
előkészítő munka során nyújtott segítségért. További segítő munkájáról biztosította a leendő
vezetőket, a klub minden tagját. A Tartalékos Szövetségnek ezen a településen sincsenek
konkurensei, csak szövetségesei, együtt akarunk működni mindenkivel, aki számára fontos a
társadalom, hazafias honvédelmi nevelése. Ezt a munkát a születéstől, a névadó ünnepségtől a
temetésig végezni kell.

A Honvédségnek állami feladatai vannak, Mi annak ernyő szervezete-ként sajátos, a
honvédelem ügyét kiegészítő, fontos társadalmi tevékenységet végzünk. Ha ezt teljesítjük, a
családokban, az iskolákban, munkahelyeken, szabadidőben, klubjainkban, akkor azt tesszük,
amire képesek vagyunk, hozzá járulunk a Haza a Honvédelem ügyének népszerűsítéséhez!
A Haza biztonságban van, rendkívüli helyzetekre fel van készülve! Ez nem egy társadalmi
szervezet feladata. Ez Nemzeti Állami Ügy!

Az előkészítő munka során kiemelkedő munkát végzett Leléné Juhász Erika, Fróman Gábor
t. mk. őrnagy Úr, és még sokan mások. Igy a jelenlévők, a megalakult klub elnökének Leléné
Juhász Erikát, a helyi közélet tisztelt és megbecsült munkatársát választották meg, alelnöknek,
a munkánkban kivételesen nagy jártassággal rendelkező Fróman Gábor t. mk. őrnagy urat, a
klub titkárának Benedek Káplár Csaba t. százados Urat választották meg.

Polgármester Úr a Település nevében, Palotai ny. ezredes a megyei vezetőség nevében
támogatásáról biztosította a klub tagjait és a megválasztott vezetőket. Első fontos feladatnak
a létszámuk növelését, a helyi lehetőségek áttekintését, és a helyi közéletbe történő
bekapcsolódást jelölték meg fontos feladatnak. Ezt követően folyamatosan fognak bővülni
a lehetőségek és a tennivalók. A bemutatkozó első fontos feladatnak a kultúra napján
történő megjelenést, mard a nemzeti ünnepeken történő szereplés, és Algyő napja ünnepség
sorozatokon való megjelenést tervezi a megválasztott klub vezetősége. Sok sikert és jó
egészséget kívánunk ehhez a szép munkához!


EÖTVÖS NAPOK
2010. november 12.

Az EÖTVÖS napok 2010 évi programjába felvették a tájékoztatót a Magyar Honvédségről, a Magyar Tartalékosok Szövetségéről. Általános tájékoztató megtartására került sor a Haza és a Honvédelem általános kérdéseiről, a Hivatásos, a Szerződéses és a Tartalékos katonai szolgálat lehetőségeiről. A tájékozatót Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei elnöke vállalta.

Tájékoztatást adott, a Haza védelmével kapcsolatos legfontosabb általános kérdésekről, a Honvédelmi Törvényről, a Honvédség tradicionális kérdéseiről, az elmúlt évek során, a honvédelem területén bekövetkezett, és folyamatban lévő változásokról. Tájékoztatójában ismertette a Honvédelem és különösen az önkéntes katonai szolgálatból adódóan, a hivatásos, a szerződéses, és az önkéntes tartalékos katonai szolgálat vállalásának jelenlegi, de leginkább a közeli változások utáni elképzelt lehetőségeit. Tájékoztatást adott a Magyar Tartalékosok Szövetségéről, szervezeti felépítéséről, és azokról a célokról, melyeket a tanuló ifjúság körében tervez a Szövetség, mindenekelőtt a középiskolákban történő honvédelmi oktatás program keretein belül. Úgy tekintünk erre a korosztályra, mint a legfontosabb „potenciális tartalékosokra” Ennek a korosztálynak különleges lehetőségei, szerepe és feladatai vannak, most kell megtanulni és megismerni mindazt, amit minden felnőtt állampolgárnak tudnia kell. Ezek jogi, erkölcsi, értelmi és érzelmi kérdések egyaránt.

Az előadó, különféle kiadványokat mutatott be és apróbb ajándékokat adott az érdeklődő fiataloknak. A téma iránt konkrét formában érdeklődő tanulók számára azt ajánlotta, hogy keressék fel – lakóhelyeiknek megfelelően- a helyi Toborzó és Érdekvédelmi Irodákat, ahol a további konkrét kérdésekre teljesen korrekt, konkrét válaszokat fognak kapni. Az irodák pontos elérhetőségeinek adatait, az érintett fiataloknak szintén át adta. A nagy érdeklődés és létszám ellenére a Fiatalok nagyon fegyelmezetten, érdeklődéssel hallgatták a tájékoztatót, melynek érdekében egy igen sok, okos kérdésből álló kérdéssort adtak át, így célirányos és egyben az érdeklődésre számot tartó kérdések és válaszokra kerülhetett sor. A Diákok a tájékozató befejezésekor nagy tapssal jutalmazták az előadást. Az előadó megköszönte az érdeklődést, és egyben megjegyezte, hogy nincs hozzá szokva az ilyen tetszésnyilvánításhoz, meglepte, mégis örül, hogy nagyon fegyelmezetten és érdeklődéssel hallgatták tájékoztatóját.


Jelentkezés fegyveres biztonsági őr /FBŐ/ szolgálat ellátására

Jelentkezési lap letölthető itt!


MAGYAR-SZERB

TARTALÉKOS TALÁLKOZÓ

SZEGED, 2010. március 10.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei vezetősége, és a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége Vajdasági és Szabadkai vezetői 2010. március 10.-én Szegeden baráti találkozót tartottak és megbeszélést folytattak a két együttműködő szervezet aktuális kérdéseiről. A Csongrád megyei küldöttséget Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ Csongrád megyei elnöke vezette, tagjai voltak Dávid István ny. mk alezredes, megyei elnökhelyettes, és Pál Mihály t. őrnagy, a MATASZ Szeged városi elnöke. A Szerb tárgyaló fél részéről Kovács Imre ny. alezredes a Szabadkai Tartalékos Elöljárók Szövetségének titkára és Goran Risojevics t. százados a Vajdasági Tartalékos Elöljárók Szövetsége tagja képviselte.

A tárgyaló felek felkeresték a Csongrád Megyei Védelmi Bizottságot, ahol Fehér István Úr, a MVB titkára fogadta a küldöttségeket. Meghallgatta a Szerb és a Magyar felek vezetőinek tájékoztatóját közös munkájukról, majd tájékoztatta a küldöttségeket a Védelmi bizottság munkájáról, a szervezet általános feladatairól. Értékelte a Magyar Tartalékosok Szövetségének törekvéseit a hazafias honvédelmi nevelő munka területén, a honvédelmi sportok, a szervezeti élet, a tartalékosok toborzása, a helyi közélet és a tartalékosok körében végzett hasznos, érdekvédelmi tevékenységük területén.

A tárgyaló felek áttekintették az elmúlt év közös tevékenységét, tájékoztatták egymást az elvégzett munka tapasztalatairól, közös sport versenyeken való részvétel kérdéseiről, a szervezeteinkben bekövetkezett változásokról. Felek megállapították, hogy a kedvezőtlen gazdasági világhelyzet, a szervezeteink munkájában is éreztették hatásukat, bár minden tervezett feladatot végrehajtottunk, szükség volt a személyes anyagi és más áldozat vállalásra. Pályázat útján is nyertünk támogatást közös munkánkhoz, ami jelentős segítséget jelentett. Jó volt a közös tevékenységünk az ejtőernyős sporttevékenység, az állami ünnepségeken való közös koszorúzások, és az iskoláskorú fiatalok körében végzett munka területén. Elsősorban a takarékossági okok miatt lassabban halad a lakóterületek tartalékos szervezetei kapcsolatainak fejlődése, az utazások és a látogatások gyakorisága.

Eredményesen fejlődnek az együttműködő szervezetek vezetőinek emberi, személyes kapcsolatai, melyek kedvező hatással vannak a gondok kezelésében. Közös munkánkban teljes a bizalom, a tapasztalatok, ismeretek kölcsönös cseréje, a kezdetektől fogva jellemző vonása volt közös munkánknak. 2010 évben ezt a hasznos tevékenységet tovább kell folytatni. Előre kell lépni a testvér települések keretein belül a tartalékos szervezetek kapcsolatainak bővítése érdekében, a minden oldalú, különös tekintettel a kulturális és családi kapcsolatok építése és fejlesztése fontos területein. Megállapodtak a tárgyaló felek, hogy bevonják egymást a meglévő és működő nemzetközi kapcsolataikba, külföldi sportversenyeken való közös fellépésekbe.

A két tárgyaló fél kölcsönösen tájékoztatta egymást a szervezetink vezetésében történt személyi változásokról, a szervezeteink jövőbeni tevékenységében a tervezett prioritásokról. Megállapodtak abban, hogy a MATASZ vezetőinek négytagú küldöttségét, A MATASZ korábbi Elnökét, Új Elnökét, Csongrád Megyei és Szeged Városi elnökét hivatalos baráti látogatásra 2010. március 30-án Szabadkára hívják, ahol egynapos látogatáson egyeztetni kívánják a két ország vezetői a további időszak feladatait.

A találkozó nyílt, őszinte, baráti alkotó légkörben folyt, minden felmerült kérdésben megállapodásra jutottak. A találkozón elsősorban Csongrád megye és Szabadka és térsége tartalékosainak együttműködési kérdéseit érintették. Mindkét küldöttség, tagjai nagyon aktívan eredményesen munkálkodtak, a sikeres, közös tevékenység érdekében. Viszont látásra Szabadkán!


Véradás Mindszenten

A Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezete, közösen a Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezetével 2010. november 02.-án és 09.-én 14.00 h-tól 18.00 h-ig, – ez évben már harmadik alkalommal – közös térítésmentes véradást szervezett, a Szentesi Vérellátó Állomással Mindszenten, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ színháztermében.

A Magyar Vöröskereszt korábban Mindszenten megalakult csoportja és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezete évek óta rendszeresen részt vesz a Szentesi Vérellátó Állomással közösen szervezett térítésmentes véradások mindszenti szervezésében és kivitelezésében.

Dr. Abdul Rahim tartalékos orvos alezredes – a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének elnöke – árulta el a jó együttműködés és a sikeres közös munka titkát, ami abban rejlik, hogy sok tartalékos katona dolgozik vöröskeresztes aktivistaként, illetve ad minden alkalommal vért Mindszenten.

Mint tudjuk, Magyarország vérellátáshoz, évente legalább 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg honfitársaink. Egy–egy alkalommal, négy és fél deciliter vért vesznek le a véradótól.

A véradás szervezését most is, Dávid Ibolya tartalékos törzszászlós, a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének titkára és Erhardt Árpádné (Katika) véradásszervező végezte, akik a véradás előkészítésében és szervezésében most is kiváló teljesítményt nyújtottak. A véradás sikeres megszervezéséhez nyújtott segítségért és önzetlen támogatásért, külön köszönet illeti a rendezvénynek helyet biztosító Keller Lajos Városi Könyvtárt és Kulturális Központot.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett első véradó napon 2010.11.02,-án, – tudtuk meg Dávid Ibolyától a mindszenti szervezet titkárától – 52-en jelentkeztek önkéntes véradásra, melyből 50-en adtak sikeresen vért. Egy héttel később, 2010.11.09.-én, 50 polgártársunk jelentkezett, melyből 47-en adtak sikeresen vért. A véradók között ez alkalommal 50. alkalommal adott vért Tóth József tartalékos őrmester a helyi tartalékos egyesület tagja, aki a jubileumi elismerését 2010.12.03.-án a Szentesen rendezett Véradó Nap-i ünnepségen veszi át.

Ahhoz, hogy az átlagosnál sikeresebb véradást tudhatunk a magunkénak, sok embernek és szervezetnek kellett hatékonyan együtt működnie. Ez úton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik fáradságot nem ismerve, szabadidejük terhére szervezték, segítették és támogatták a sikeres 2010. évi – harmadik alkalommal megrendezett – térítésmentes véradást Mindszenten.


Szélesedő együttműködési kapcsolatok

KonferenciaA MATASZ Missziós Tagozata megkeresést kapott a Felderítők Társasága Elnökségétől az együttműködési kapcsolatok szélesítése jegyében a „Békeműveletek információs támogatása” címmel megrendezett konferenciára, mely téma a Tagozat egyik fő érdeklődési körébe is tartozik.

Pontosabban, a tagozat 2010. évi tervében is szerepelt egy őszi konferencia a békemissziókkal kapcsolatban, így a Társaság programjához jól illeszkedtek a Tagozat korábbi elképzelései.

A Tagozat tagjainak képviselőin kívül a Programon részt vett a MATASZ elnöke és ügyvezető igazgatója is.

A konferenciát Dr Kis-Benedek József ny. ezredes előadása nyitotta meg „Napjaink kihívásai a NATO aktuális stratégiája és az EU vonatkozó elgondolásai tükrében” című előadásával

Ezt követően a konferencia résztvevői - kibővülve a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) Biztonságpolitikai Szakosztálya, valamint a Nemzetbiztonsági Szakosztálya képviselőivel is - dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelt tájékoztatóját hallgathatták meg a kormány elképzeléseiről, a Magyar Honvédség fejlesztésének irányairól és jövőjéről.

Az államtitkár többek között szólt az önkéntes tartalékos rendszer jövőjével kapcsolatban is. Megerősítette, hogy - tervek szerint - a ciklus végére mintegy 8000 kiképzett tartalékos áll majd rendszerbe. Az elképzelések szerint, első lépcsőben a jelenleg őrző-védő szolgálatot teljesítőket kívánják megszólítani, de számítanak – évi 700–750 – leszerelő (már leszerelt) szerződéses és hivatásos katonára, valamint a honvédséghez, a honvédelemhez kapcsolódó területen dolgozó szakemberekre is. Ehhez meg kell állapodni a munkavállalókkal és a munkáltatókkal egyaránt. Az önkéntes tartalékos rendszert, a honvédség és a társadalom közötti nyitás új lehetőségének nevezte. Egy olyan lépésnek, amely akár meg is változtathatja a haza védelmével kapcsolatos közgondolkodást.  Simicskó István elmondta:  valós, hiteles pályaképre, a szövetség, a honvédség igényeihez igazodó tisztképzésre és kiképzésre van szükség! Ennek érdekében újra kell gondolni nemcsak kiképzés, de az át- és továbbképzés egész rendszerét is. Felmerült az is, hogy "újjáélesztik" a katonai középiskolai rendszert.

Az előadást követően a tartalékosokat érintő kérdések is elhangzottak. Ezekre válaszolva az államtitkár megerősítette, hogy a jelzett változtatáshoz, előrelépéshez, rendelkezésre állnak majd a megfelelő erőforrások. A tárca költségvetési kerete jövőre is lehetővé teszi a tervezett átalakításokat. A munkavállalók és munkáltatók ösztönzésére, a tartalékosok támogatására a következő hónapokban dolgoznak ki érdekeltségi rendszert. Nem elképzelhetetlen például bizonyos rendelkezésre állási díj, ugyanakkor védeni kell a munkahelyeket, sőt a munkáltatót sem érheti hátrány, nem sújthatja többlet teher! Ehhez tárgyalni kell, és pozitív példákkal kell szolgálni.

Az államtitkár a katonák laktanyaőrzésével kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: a társadalom elvárja, hogy katonák őrizzék a saját laktanyáikat. Erre egyébként kiképzésük során fel is készülnek, hiszen ilyen jellegű feladatot a világ minden táján ellátnak.

Az államtitkári tájékoztatót követően a konferencia folytatta munkáját és a neves előadók sorában Fucsku Sándor ddtbk., az össz-haderőnemi parancsnokság törzsfőnöke is felszólalt, aki részletesen ismertette a Magyar Honvédség jelenlegi béketámogató műveleteit, a felderítés/hírszerzés helyét szerepét ezekben a műveletekben.

A konferencia hallgatói úgy nyugtázták az eredményes Tanácskozást, hogy érdemes volt az ország különböző részeiről Budapestre utazniuk, hiszen aktuális tájékoztatókat kaptak a béketámogató műveletekkel kapcsolatban, sőt a parlamenti államtitkár beavatta őket a kormány elképzeléseinek alakulásába, a Magyar Honvédség fejlesztése irányainak formálódását és jövőképének műhelymunkáit illetően.

A magas nívójú tanácskozás anyaga könyvkiadvány formájában is meg fog jelenni – ígérték a konferencia szervezői.

Összefoglalta: K. A. Fotó: FT archívum.

BÉKÉSCSABA

2010. OKTÓBER 15-16.

Nagy várakozással készültünk a MATASZ őszi programjának erre a kiemelkedő jelentőségű eseményére, melynek a Békésmegyei Társaink Középiskolás regionális összetett honvédelmi versenye adott otthont. Kiemelkedő jelentőségű esemény volt ez azért is, mert a Tartalékos Szövetség életében első olyan alaklom volt, fennállása óta, hogy rendezvényünket megtisztelte a Honvédelmi Miniszter Úr is.

A versenyen jelen volt a megye csaknem valamennyi középiskolás csapata, ott voltak a régió külföldi együttműködő partnereinek küldöttségei, a Honvédelmi Minisztérium Vezetői, a Vezérkar Főnöke, ott volt Dr. Deák János ny. vezérezredes Úr a MATASZ alapító, egyben tiszteletbeli elnöke. Jelen volt a rendezvényen a MATASZ minden megyei vezetője, tehát egy ritka összejövetel helyszíne volt ez a rendezvény, mellyen több fontos bejelentés és nyilatkozat született. A tényleges házigazda: A Magyar Tartalékosok Szövetsége volt.

Az első napon a protokoll, a bemutatók, látványosságok mellett az iskolások összetett honvédelmi versenyére került sor, melynek a Fürjes laktanya adott otthont. Ez a nagyszerű közösség összefogva a város, a környező települések és a megye vezetőivel, a MATASZ és együttműködői segítségével, egy olyan nagyszerű rendezvényt hozott össze, melyet valamennyien csak az elismerés hangjával illettünk.

Csongrád megyét a sport versenyen a Móra középiskola képviselte Kovács János Tanár Úr vezetésével, és nagyon erős mezőnyben, sportszerű küzdelemben, a megtisztelő II. helyezést érték el. Felkészítő tanár Vér László f. főhadnagy úr volt. Köszönetet mondunk a munkát mindenben segítő Feketü Béla főigazgató Úrnak és Vida Gellért főigazgató helyettes Úrnak minden oldalú segítő, támogató munkájáért.

A rendezvényen jelenlévő Dr. Hende Csaba Honvédelmi Miniszter Úr megerősítette a Honvédelmi Kormányzat elkötelezettségét a Honvédelem erősítése, a Honvédség fejlesztése, ezen belül a Tartalékosok szerepének növelése útján is. Itt került bejelentésre a laktanyák őrzésének változtatása, ebben a tartalékosoknak szánt újszerű elképzelések, melyek 2011 évben lépnek érvénybe.

A nap befejező részében hosszasan elnyúló beszélgetésekre került sor a jelenvolt MATASZ vezetők között. Ezen ki-ki elképzeléseinek, tájékozottságának, felkészültségének, megfelelően, vett részt a vitákban, a maga módján érvelt. Mi ebben nem vettünk részt, de másnap értesültünk ezeknek az „eszmecseréknek” a részleteiről.

Szombaton már zárt körben a megyei MATASZ vezetők meghallgatták az újra alakult katonai vezető szerveket, a személyügyi csoportfőnökség, a katonai igazgatási szervek létszám és feladatkör bővülését, a tervezett jogszabályi változások csaknem végső változatait. Ezek lényege a tartalékos katonák jogállásának rendezése, szélesebb körű bevonása a honvédelem rendszerébe. Ezek szükségessége teljesen nyilvánvaló, azonban ezek anyagi vonzatai, további megfontolásokat igényelnek.

Meghallgattuk Éliás György Úrnak a BMVB titkárának nagyon szakszerű alapos munkával készített előadását a tartalékosok jövőbeni tevékenységének elképzeléseiről. Az előadás és annak alap koncepciójával helyzet megítélésével egyetértve, megyénk álláspontját kiegészítésként Dr. Palotai Jenő ny. ezredes terjesztette elő. Lényege: A Tartalékos Szövetségnek mindenekelőtt saját magát kellene megszervezni, létre kellene hozni a településeken a Klubjainkat, ezek épüljenek be a helyi közéletbe, fogják össze és vezessék tagságukat, és így áttételek útján pontosan ismerjék a „központi akaratot” Fő célcsoportnak a fiatalokat és főleg a szakközépiskolás fiatalokat jelölte meg, és elmondta, hogy a MATASZ mint társadalmi szervezet, a mozgalmai munka, az egyesülési törvény alapján végezze a munkáját. Nem a különféle állami feladatok, állami felelősei helyett keresse a helyét, hanem azokkal összhangban, és nem velük szembe kerülve.

Újházi László Úr, tájékoztatást adott a CIOR munkájáról. Kiemelte, hogy a világ tartalékosai különféle módokon, de általában a lakóhelyüknek megfelelően koncentrálódva, klubokban egyesülve dolgoznak. Legfőbb értékük a bajtársi közösségi szellem, a folyamatos képzés, és a honvédelmük iránti elkötelezettség, és az önkéntesség.

Mikulán Róbert Úr, a MATASZ Békésmegyei elnöke –mint házigazda- nagyon magas szinten teljesítette vállalt feladatát. Nagy türelemmel, toleranciával adott otthont ennek a „korszakos” rendezvénynek, az elnökség jelenlétében megtartott megyei elnökök továbbképzésének. Kiemelkedő munkája elismeréseképp, a MATASZ emlékérem arany fokozatát adta át számára Dr. Czuprák ott Elnök Úr. Az gondoljuk, hogy teljesen megérdemelte ezt az elismerést. Tovább kell azon az úton menni, ahol a jól végzett munkát elismerik.

Fontosan ezek a rendezvények, sok gondolat merül fel ilyen rendezvényeken, ezek a kérdések nem is válaszolhatók meg egykönnyen. Mégis fontosak a jövő alakítása szempontjából.

Számos tanulsága mellett, újra vissza kellene térni egy korábbi javaslathoz, melynek lényege a regionális együttműködés erősítése. Azon több lehetőség lenne egyes konkrét kérdések megvitatása, az együttműködés, a költséghatékonyabb megoldások, a jobb emberi kapcsolatok kialakulása. Több toleranciára, megértésre lenne néha szükség, van sok területen azonosság, de sok eltérés is van a munkánk feltételei területén. Imponáló volt néhány társunk toleráns magatartása bizonyos vitás kérdések tisztázása során, és sajnálattal vettük tudomásul, hogy néhány társunk régóta képtelen megérteni mások álláspontját. Vitáikban nem ismernek határt. Nem is merek rá gondolni, hogy akár a cinikus, arrogáns, lekezelő, stílus nélküli megoldásait is elfogadhatónak tartják, meddig akarnak elmenni. Célszerű lenne az Elnökségnek ezekre a kedvezőtlen jelenségekre visszatérni, ezeknek komoly tanulságai lehetnek!

Egészében véve jó, magas színvonalú rendezvény volt. A Miniszter Úr személyes jelenléte üzenet is a tartalékosoknak, hogy „szükség van Rátok” Valami mégis „benne marat ebben a rendezvényben”Továbbra is kérdés maradt: mit kellene a legalapvetőbb feladatoknak tekinteni. Milyen legyen a módszer, a stílus, a struktúra, hol kellene az alapszabályt finomítani, az eldöntött kérdések valósuljanak is meg, az egyes feladatokhoz, milyen minimális feltételek szükségesek, együttműködésben pontosítani a HM támogatható elvárásait, és más további fontos kérdés. Nem helyes az egészségtelen türelmetlenség, de kilenc éves működésünk során úgy tűnik bizonyos kedvezőtlen gyakorlat az a bizonyos „mit, hogy, miért, nem lehet” kikerülhetetlen árnyékunkká vált.


Híd a honvédség és a társadalom között

2010.10.15.

Híd a honvédség és a társadalom között Az iskolai tanulók haditornájára Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye tizenkilenc intézményéből érkeztek a fiatalok. Az eseményre ellátogatott Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

Az iskolai tanulók haditornáját rendezte meg nyolcadik alkalommal a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés megyei szervezete a Békéscsaba melletti Fürjes laktanyában.
A vetélkedésre Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye tizenkilenc intézményéből nevezett huszonkilenc csapat, több mint kétszáz fiatal. A rendezvényt  Hende Csaba nyitotta meg.

Híd a honvédség és a társadalom között A miniszter a beszédében hangsúlyozta: a honvédelem minden állampolgár kötelessége. „Amikor a történelem során a magyarok összefogtak, mindig hatalmas sikert arattak. Így volt ez Nándorfehérvárnál, vagy Eger ostrománál, de honvédeink bizonyítottak az 1848-49-es szabadságharcban is a jóval erősebb császári csapatokkal szemben”- fogalmazott Hende Csaba. „Az is a honvédelem fontos törvénye, hogy ha egy ország nem tartja el a katonáit, akkor kénytelen lesz ezt más nemzet honvédeivel megtenni. Ezt a törvényt a történelem írta; ezért jó, ha tudomásul vesszük és megfogadjuk”- hangsúlyozta. „A jövő itt van mindig velünk. Amit ma megteszünk és megismerünk, az egyben a jövő is. A jövő ti vagytok, egy idő múlva rátok lesz bízva a haza és a nemzet sorsa! Ezért nem mindegy az, hogy a fiatalok honvédelmi képzése a napjainkban hogyan alakul”- szólt a haditorna résztvevőihez.

Híd a honvédség és a társadalom között A továbbiakban a honvédelmi miniszter elmondta: a MATASZ tíz éve alakult, és olyan embereket fog össze, akik hajlandóak és tudnak tenni a hon védeleméért. A tartalékos szolgálatnál különösen nehéz helyzet alakult ki, amikor 2004-ben a sorkatonai szolgálatot megszüntették. Megszűnt a kapcsolat a honvédség és a társadalom között. „A tartalékos szolgálatnak napjainkban ezt a kapcsolatot, a híd szerepet kell betöltenie!”- mondta Hende Csaba, majd szép napot és jó versenyzést kívánt a fiataloknak.

A haditorna az elméleti kérdések megválaszolásával kezdődött. Ezt követték a gyakorlati versenyek: futás, kézigránát-dobás, lövészet íjjal, légpuskával, airsoft fegyverrel, végül a kötélhúzás. A csapatokban hatan álltak rajthoz és közösen igyekeztek megoldani a feladatokat. Ebben segítettek azok a bemutató helyek, amelyek a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját népszerűsítették.


Híd a honvédség és a társadalom között A miniszter a helyszínen sajtótájékoztatót is tartott. Egy kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi kormány határozott abban a kérdésben, hogy a tartalékos rendszer újjászerveződjön. Ez azt jelenti, hogy 2014 végére hat-nyolcezer tartalékos katona rendszerbe állítását tervezik, s ezt az állapotot négy lépésben kívánja elérni a kabinet. Első lépcsőben 2011. január elsejétől tartalékos katonák fogják átvenni a katonai objektumok védelmét. Ezt a feladatot kiképzetten, gépfegyverrel, egyenruhában végzik majd!


Írta: Demeter Ferenc
Fényképezte: Krasznai-Nehrebeczky Mária


SZABADKA
2010. Október 10.

Szeged testvér városa Szabadka október 10-én ünnepelte felszabadulását. Ez a nap a város számára jelentős ünnep, évente megemlékeznek azokról az önkéntesekről, akik nagyon nagy áldozatokat hoztak szabadságukért. Büszkék a helyi emberek arra, hogy szinte saját erejükkel, összefogásukkal űzték el a betolakodókat, vetettek véget városuk megszállásának. Ezen a napon fiatalok és idősebbek elhelyezik az emlékezés és kegyelet virágait az elesett hősök emlékművénél, a pravoszláv temetőben az elhunytak emlékműénél is.

A megemlékezésre rendszeresen megívják együttműködők küldöttségeit is, így kapott meghívást több más Magyarországi együttműködő Partner között, a Magyar Tartalékosok Szövetsége is. Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök és Dávid István ny. mk. alezredes megyei alelnök, részt vett Szabadka Polgármesterének az ünnep alkalmából adott fogadásán, a város ünnepi közgyűlésén, helyezte el a Szövetség koszorúját, és vett részt a temetői megemlékezésen. Részt vettünk a Magyar Népkör éttermében a közös ünnepi ebéden.

Az ilyen ünnepségek hasznosak, erősítik az áldozatok emlékének megőrzését, a szónokok többször említették, hogy a soknemzetiségű városban fontos az összetartás, egymás tisztelete, megbecsülése, a népeket megosztó minden törekvés elleni fellépés. Az akkori harcokban elhunyt hősök emlékét megőrzik, és erre tanítják a fiatalokat. A koszorúzáson részt vettek a diplomáciai testületek tagjai, a fegyveres erők és rendvédelmi szervezetek vezetői, iskolák és természetesen Szabadka Város Vezetői is.


TARTALÉKOSOK XI. NEMZETKÖZI EJTŐERNYŐS CÉLBA UGRÓ VERSENYE
SZEGED, 2010. szeptember 18.

Az ejtőernyőzés erősen időjárás függő sport. Ezért minden versenyünket –bár két nap alatt végrehajtható- három naposra tervezzük, ebből egy nap a tartalék. Ennek helyessége ebben az évben nagyon jól beigazolódott. Kiadós eső zavarta meg a versenyt, de azért sikeresen teljesíteni lehetett a követelményeket és a verseny végül is értékelhető volt. A versenyen részt vett Szerbia, Bosznia, Montenegró, Macedónia és Magyarország tartalékosainak összesen 60 versenyzője. A jól felkészült versenyzők többsége nem először járt Szegeden sokan régi ismerősökként üdvözölték egymást. Több ismert hazai és külföldi versenyző sportszerű, színvonalas küzdelmére került sor.

Az ünnepélyes megnyitón jelen voltak Védnökeink, Képviselőik, többek között Dr. Boda József r. dandártábornok a MEBSZ Elnöke, Dr. Szabó Imre Úr a MATASZ ügyvezető igazgatója, Farkas Imre ezredes a helyőrség Parancsnoka. Dr. Bardócz Csaba r. ezredes a Rendőr szakiskola igazgatója, Dr. Németh Károly r. ezredes megyei Rendőrfőkapitány helyettes, Horváth András Úr az Sportigazgatóság igazgatója, Vida Gellért Úr, az egyesített Szak és Szakközépiskolák főigazgató helyettese. Kovács Imre ny. alezredes a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetségének Szabadkai Titkára, a fegyveres erők és testületek képviselői, a Batiz István ny. r. alezredes, Polgárőr Szövetség Elnöke. A Veteránrepülők képviselői és sok más Fontos Együttműködő Segítő Partnerünk.

A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar Kovács István százados vezetésével kiváló keretet biztosított az ünnepség lefolyásához. Térzenével szórakoztatta a jelenlévőket, és az ünnepség, az elismerés átadás és a koszorúzás végrehajtásához. Köszönet érte!

Az ejtőernyős verseny résztvevőit Dr. Palotai Jenő ny. ezredes köszöntötte a rendező szervek nevében, majd a verseny Dr. Boda József r.ddtbk. a MEBSZ elnöke nyitotta meg, majd Dávid István ny. mk. alezredes ismertette a MATASZ Elnökségének határozatát, elismerésekre vonatkozóan, ennek alapján Dr. Bardócz Csaba r. ezredest, huzamosabb időn át nyújtott segítő, támogató és eredményes együttműködő munkájáért MATASZ EMLÉKÉREM EZÜST fokozatával tüntették ki. A kitüntetést Dr. Szabó Imre Úr a MATASZ ügyvezető igazgatója adta át.

Ezután került megkoszorúzására, a koszorút Pusztai János, Pál Mihály t. őrnagy a MATASZ Szeged városi elnöke helyezték el. Pénteken minden előkészület után azonnal megkezdtük a versenyt, sok értékes ugrást sikerült végrehajtani mire eljött az esős idő. Szombaton délelőtt és vasárnap is az eső zavarta a versenyt, de szombat délután az időjárás jóra fordult, még a nap is kisütött, így szinte
sötétedésig folyt a verseny. sor a repülőhalált halt repülők és ejtőernyősök. Este a szokásos Hangár Bál, Zenés táncos esten szórakozott a mezőny. A vacsoráról Ugri György t. százados Szeged városi elnök helyettesünk, és Jovanov László t. őrnagy „szakács kettős” gondoskodott.

Az igen alapos, részletes, és kívülállónak bonyolultnak tűnő értékelés után, az alábbi eredmények születtek:

Csapat összetett versenyben I. helyezést ért el, így a 2010 évi MATASZ KUPA győztese:

SZOLNOKI HONVÉD I. CSAPATA

Csapat II. helyezett:

BOSZNIA PRIEDOR CSAPATA

Csapat III. helyezett:

SZERBIA GRIFON CSAPATA

Egyéni I. helyezett:

NENAD MARTINOVICS PRIEDOR BOSZNIA

Egyéni II. helyezett:

ORSY LÁSZLÓ SZOLNOKI HONVÉD

Egyéni III. helyezett:

KOLLÁR GÁBOR SZOLNOKI HONVÉD

Külön díjat nyert:

Legjobb külföldi versenyző: Nenad Martinovics

Legjobb női versenyző: Jelica Krajcseka

Legjobb Szegedi versenyző: Gera István

Legjobb tartalékos versenyző: Göbölös Ferenc t. törzsőrmester

A versenyt Kiss Antal őrnagy a verseny igazgatóhelyettese értékelte, díjakat Dr. Palotai

Jenő ny. ezredes, és a jelenlévő, védnökök és képviselőik adták át. Jó hangulatban úgy

búcsúzkodtunk el, hogy „viszont látásra 2011-ben újra itt várunk minden résztvevőt”II. KÖZÉPISKOLÁSOK KORCSOPORTOS
ÖSSZETETT HONVÉDELMI VERSENYE
SZEGED, 2010. Szeptember 18.

Második alkalommal került sor a Szegedi középiskolások Összetett honvédelmi versenyére a Szegedi Repülőtéren. A Széles körű felkészülés miatt úgy terveztük, hogy délelőtt a az iskolások versenyét hajtjuk végre, és a versenyük értékelését, a díjak átadását az ejtőernyős verseny nyitó ünnepségén adjuk át. Az időjárás azonban közbeszólt. A nagy eső alaposan megzavarta a jól előkészített versenyt. A résztvevők beszorultak a hangárba, itt tekinthették meg a Toborzó Iroda munkatársainak bemutatóját, ismeretterjesztő anyagait. A legnagyobb sikere ez alkalommal is a kézbe vehető hadi fegyvereknek volt. A jelen volt Pontyik Pál százados és Lehel Zoltán t. hadnagy megyei vezetőségünk titkára, jól állták a kérdezősködő gyerekek „rohamát” A teljesített feladatok (terepfutás, kézigránátdobás és lövészet) után
összesítettük az egyéni és csapat eredményeket, és eredményt hirdettünk. Az összeázott gyerekek az eredményhirdetésen nagy örömmel vidámam és lelkesedéssel vettek rész.

Csapatversenyben

I. helyezett:Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium

II. helyezett:Móra Ferenc Szakközépiskola

III. helyezett:Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

A mintegy 200 fős résztvevő iskolások mezőnye nagyszerűen megállta a helyét. Nem törődve az esővel, a szeles hűvös barátságtalan idővel, derekasan megállták a helyüket, fiuk, lányok nagyszerű hangulatban, sportszerűen és ügyesen teljesítették az előírt feladatokat. Külön mondunk köszönetet a verseny szervezőjének Csorba József t. hadnagy Úrnak, ejtőernyős klubunk vezetőjének, Andrássy Árpád t. főhadnagy Úrnak a regionális lövészsport szakág vezetőjének, a Szegedi lövész klub elnökének, Vér László t. főhadnagy Úrnak a Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző Iskola tanárának, régi kedves nagyszerű segítő Társunknak, továbbá az iskolák csapatait vezető és kísérő Tanároknak és Szülőknek. Alapos és pontos értékelés után, az okleveleket és az értékes díjakat Csorba József, Vér László és Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a Tartalékos Szövetség Csongrád megyei elnöke adta át.


Helikopter Bázislátogatás
Szolnok 2010 09 14.

A Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége és a MATASZ Missziós Tagozata, 2010. szeptember 14.-én látogatást szervezett Szolnok helyőrségben, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, amelyen részt vettek a MATASZ Csongrád megyei négyfős küldöttsége is, Dávid István ny. mk. alezredes megyei elnökhelyettes vezetésével.

A tagozat azért szervezete a látogatást, hogy a tartalékosokat megismertesse a missziós feladatokra felkészítő alakulat helyőrségben folyó felkészítő munkával, a kiképzéssel, a haditechnikai felszerelésekkel.

Az ország több megyéjéből érkező tartalékosokat a laktanyában, Koller József alezredes, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese és Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Missziós Tagozatának elnöke fogadta.

Az üdvözlést követően, a látogatók egy filmvetítéssel egybekötött tájékoztatót hallhattak az egység alaptevékenységéről, feladatairól, a helyőrségben folyó – a missziós feladatokra felkészítő – kiképzési munkáról Koller alezredes előadásában.

Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Missziós Tagozatának elnöke tájékoztatójában elmondta: „A látogatás célja a missziós tevékenység jobb megismerése, s az élő kapcsolat erősítése az alakulatokkal, mert a politikai és katonai vezetés szintjén komoly elképzelések vannak a tartalékos szolgálat jövőbeni működtetését és a feladatait illetően.” Elmondta továbbá, hogy nagyon fontos az, hogy azok a magyar állampolgárok, akik érdeklődnek a katonai élet és hivatás iránt, a tartalékosok szervezeteiben szerepet vállalhassanak: kapjanak lehetőséget az egyenruha viselésére és vegyenek részt a szervezett katonai felkészítésekben, kiképzésben.

A tájékoztatókat követően a látogatók kérdéseket tehettek fel az egység jelenlévő vezetőinek a missziós tevékenységgel, a kiképzéssel, a missziós szolgálatellátással kapcsolatosan, majd ezt követően a tartalékosok – a program részeként – közös ebéden vettek részt a helyőrség tagjaival.

Az ebédet követően a vendégek – a technikai program keretében – helikopter és repülő bemutatón vettek részt a laktanyához tartozó repülőtéren, majd a repülés történetét bemutató múzeumot látogatták meg. A 37 repülő gépet és szerkezetet bemutató szabadtéri kiállítás legérdekesebb része az a repülőgéproncs gyűjtemény volt, amit a második világháború befejezését követően – sokszor kalandos úton – ástak ki a földből, vagy emeltek ki a tavakból, folyókból és gyűjtöttek be a hadtörténész kutatók.

A látogatás végén, – tartalékosok nevében – a csoport vezetője, Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége Missziós Tagozatának elnöke köszönte meg az élményben és ismeretekben gazdag programot és a vendéglátást.

Megyénkben sok missziós szolgálatot teljesített tartalékos él. Nyilvántartásuk nincs megoldva, szervezeti összefogásuk úgyszintén. Megvizsgáljuk újra ennek lehetőségeit, és amennyiben ennek anyagi és minden oldalú feltételeit meg tudjuk teremteni, vagy önálló klubot, vagy missziót járt tagjainkat települési klubjainkba integrálva jobban bevonjuk a munkánkba, hiszen Ők azok a kiképzett tartalékosok, akik friss, azonnal használható ismeretekkel rendelkeznek.


TOBORZÓ, BEMUTATÓK, VETÉLKEDŐ!
SZEGED 2010. szeptember 11.

Szegeden a CORA áruház parkolójában toborzás, vetélkedők, és bemutatókra hívtuk Szeged város középiskolásait. Felkértük a Rendőrség, Tűzoltóság, Mentők és a Toborzó Irodát, hogy települjenek ki, mutassák be, és népszerűsítsék tevékenységüket, miközben a jelenlévő fiatalok, szülők és kísérők körében magunk is népszerűsítettük a Magyar Tartalékos Szövetséget és a Haza és a Honvédelem ügye iránt érdeklődők körében újabb társakat toboroztunk Szövetségünk számára. A rendezvényen jelen volt Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, és Dávid István ny. mk. alezredes megyei elnök helyettes.
Kezdetben az időjárás még nem zavarta munkánkat. Jelentős érdeklődés mutatkozott a Rendőrség, a Tűzoltóság, a Mentők és a Honvédség kitelepült bemutató helyein, ahol minden közreműködő egy vetélkedő anyaggal járult hozzá, a később összesített értékeléshez. A legjobb eredményt a Szegedi Radnóti gimnázium 10 fős csapata érte el, vezetőjük Dr. Mező Tamás Tanár Úr volt, és így Ők nyerték el a CORA áruház 100.000.-Ft. értékes pénz díját. Érdekes volt az egész verseny. Összetett jellegét erősítette, hogy elméleti és gyakorlati feladatok mellett megszemlélhették a különféle technikai eszközöket, ki próbálhatták mindazokat a lehetőségeket, melyekre csak kivételesen most nyílt lehetőség.
A legnagyobb sikere a tűzoltó autónak, a tűzoltók látványos bemutatójának és természetesen a Toborzók fegyvereinek volt. De folyamatosan sokan érdeklődtek a mentők mentési, újraélesztési bemutatójának, sokan ki próbálták, és nagy sikere volt a rendőrségi bemutatónak, a kerékpáros közlekedési vetélkedőnek, de az újnyom rögzítés helyszíni kipróbálásának is volt több vállalkozója a helyszínen. A bemutatók résztvevői valamennyien nagy türelemmel, hozzáértéssel végezték a munkájukat, figyelmességekkel, ajándékokkal látták el a résztvevőket. Érdekessége volt a tűzoltók bemutatójának a befejező mozzanata, ugyanis a helyszínről riasztották a bemutatón résztvevő tűzoltó alegységet, hirtelen összeszedve minden anyagot, felöltve a jelenvolt „harci felszerelésüket” szirénázva hagyták el a helyszínt és kitudja hova éles tűzoltó feladatra távoztak. Közben eleredt az eső, és még egy csoportkép készült a megmaradtakkal.
Gratulálunk a nyerteseknek, köszönet minden résztvevőnek. Külön köszönet az értékes díjakat biztosító CORA áruháznak, és a rendezvény fő szervezőjének: Csorba József t. hadnagy úrnak, ejtőernyős klubunk vezetőjének. Vendégeinket meghívtuk a szeptember 18-i repülőtéri ejtőernyős versenyünkre, és az azzal egy időben és azonos helyszínen tartandó iskoláskorúak összetett honvédelmi versenyére.


Nemzet és védelem

Aktuálpolitikai és egyben hagyományőrző műsor indul a Magyar Televízióban. A „Nemzet és védelem” minden héten, pénteken jelentkezik, s a készítők szerint új szempontból mutatja be a hon védelmét. Az első adás szeptember 10-én kerül műsorra.

„Az MTV közéleti főszerkesztősége pénteken új műsorral jelentkezik. A Nemzet és védelem című adás új szempontból mutatja be a hon védelmét, és választ keres arra a kérdésre, hogy jól sáfárkodtunk-e a reánk bízott javakkal, amelyeket egykor utódainknak kell továbbadnunk”- áll a Magyar Televízió szeptember 9-én kiadott sajtóközleményében. Az első részben – szeptember 10-én, pénteken 15 órakor kezdődő műsorban – nyilatkozik Boldizsár Gábor ezredes, az Afganisztánból nemrég hazatért 8. váltás parancsnoka. A missziót teljesítő katonatiszt – többek között - a két magyar katona halálát okozó támadásról, és a magyar katonák afganisztáni biztonságáról tájékoztatja a nézőket.NEMZETKÖZI TISZAI HALFESZTIVÁL
SZEGED 2010. szeptember 2 -5.

Egyre bővül az immár nemzetközivé bővült Szegedi Halfesztivál. Egyre több résztvevő, és még több látogatója van a Szegeden a nemzetközi halfesztiválnak. Valóságos népünnepély, családi, baráti és számos érdeklődésre számot tartó szakma, árus találkozó helye a belváros és a Tisza mindkét oldalán létesült helyszínek.
Összesen négy helyszínen folytak az események. A Tisza városi oldalán két helyszín, az Újszegedi oldalon egy, és a Tiszán, egy vízi színpadon folytak a műsorok, melyeknek folyamatosan, szinte megszámlálhatatlan nézője volt.
A Magyar Tartalékosok Szövetsége Harmonika Klubja által kapott bemutatkozási lehetőséget, melyet két részletben, egy-egy órás színvonalas műsor keretén belül Társaink nagyon jól fel is használtak. Igényesen összeállított műsorukat Kiss Ernő műsor vezetése mellett gördülékenyen jó hangtechnikai kiszolgálással a fellépők a szépszámú közönség előtt nagy sikerrel mutatták be.                  A műsor első részében fellépett:
Balázsfi Lajos                                                  Dr. Bálint Csilla
Bakos József                                                    Gonda József
A műsor második részében:
Kalusi Dénes                                                   Czikora Tibor
Nacsa János                                                    Dr. Mózes János
Mizsei Zoltán
Látványos és sikeres volt ez a műsor. Ott voltunk a város egyik legnagyobb, legjelentősebb rendezvényén, a közönség itt is hallhatott a Magyar Tartalékosok Szövetségéről, munkájáról, tagjairól. Köszönet a fellépett Társainknak, a munka szervezőinek Kiss Ernő Úrnak, Bánki András t. őrnagy Úrnak a Harmonika klub vezetőjének, megyei alelnökünknek. A jövő évben ezt az alkalmat egy további látványos MATASZ rendezvénnyel tervezzük össze kötni.


MEGYEI ELNÖKÖK RÉGIÓS TALÁLKOZÓJA

BÉKÉSCSABA 2010. augusztus 24.

A Délalföldi Régió MATASZ elnökeinek korábbi megállapodása alapján a rendező Békésmegye ez évi találkozójára kaptunk meghívást. A rendezvényre meghívták Dr. Czuprák Ottó Elnök Urat és Dr. Szabó Imre ny. alezredes Urat Új Ügyvezetőnket. A rendezvényen derült ki, hogy Békés megyei Barátaink, lényegében az eredeti célt változtatva, a találkozó lényege, az október 15-i Regionális Iskolai Bajtársi Haditorna verseny előkészítésére és a helyszínek bejárására módosult. Békés megyét Mikulán Róbert Elnök Úr, Csongrád megyét Dr. Palotai Jenő ny. ezredes képviselte. Bács-Kiskun megye képviselője a rendezvényen nem tudott részt venni. Mégsem töltöttük időnket feleslegesen, meg ismerkedtünk Dr. Szabó Imre alezredes Úrral, és Elnök Úr tájékoztatót tartott a leg aktuálisabb soron lévő kérdésekről. Tájékozódtunk Békés Megyei Barátaink nagyon alapos, részletes előkészítő munkájáról, együttműködő partnereikkel a feladatok összehangolásáról, segítő támogató munkájáról. A szintén jelen lévő Fürjes Laktanya Parancsnoka jó „Házi gazda” módjára most egy ízletes ebéddel, később ennek a jelentős rendezvénynek a sokoldalú biztosításával járul hozzá ennek a feladatnak a végrehajtásához.


Kongresszust tartott a világ legnagyobb tartalékos szerveződése

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (Confédération Interalliée des Offíciers de Réserve – CIOR) 2010. augusztus 9–15. között tartotta szokásos nyári kongresszusát a norvégiai Stavangerben, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetségével (CIOMR) és a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsával (NRFC) közösen.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) részéről a CIOR rendezvényein hazánkat Ujházy László CIOR alelnök képviselte (aki 2000–2005 között, amikor a MATASZ elnökhelyettese volt, már betöltötte ezt a tisztet). Az NRFC programjain Vanyur Tibor mérnök ezredes, a HM Személyzeti Főosztály Katonai Igazgatási Osztály osztályvezetője és Farkas Sándor alezredes, a HM Személyzeti Főosztály Katonai Igazgatási Osztály kiemelt főtisztje – mint törzstiszt – vettek részt.

 

A Szövetség egy politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, amelynek célja egyfelől megteremteni az együttműködés feltételeit a NATO tagállamok tartalékos szövetségei között, másfelől erősíteni a NATO iránti szolidaritást. A szövetség fő feladata a NATO politikájának támogatása, segítségnyújtás a NATO céljainak elérésében. A NATO Katonai Bizottsága 1988. március 27-én MC 248/1 számon ismerte el a CIOR működését. Hozzávetőlegesen 1,3 millió tartalékos tisztet képvisel, ezzel a világ legnagyobb tartalékos szerveződése. Az Észak-atlanti Szövetségen kívüli államok társult tagként, megfigyelőként, illetve vendégként vehetnek részt a szervezet munkájában. Jelenleg Ausztria, a Dél-afrikai Köztársaság, Finnország, Macedónia (hivatalosan: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság – The former Yugoslav Republic of Macedonia), Moldova, Svájc és Svédország társult tagja a CIOR-nak. Oroszország jogállása vendég. Minden államot egyetlen tartalékos szövetség képviselhet. A nemzeti tartalékos szövetségnek rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával. Magyarország a kilencvenes évek közepén kapott először tájékoztatást a CIOR munkájáról 1998 nyarán, Brightonban vettünk részt először CIOR kongresszuson. 2000. február 10-én váltunk a szövetség teljes jogú tagjává.

A CIOR fő rendezvénye a nyári kongresszus. (Egy szűkebb körű, rövidebb ülést (Mid-Winter Meeting) télen is tartanak. Erre mindig a NATO Központban kerül sor, február elején.) A nyári kongresszusokat többnyire valamelyik NATO tagállamban tartják hozzávetőlegesen ezer fő részvételével. Ezen a rendezvényen közel hatszázan voltak. A kongresszussal katonai sportverseny (Military Competition – MILCOMP) és Fiatal Tartalékos Tisztek Műhelye (Young Reserve Officers’ Workshop – YROW) is egybe van kötve. Ezek a programok a fiatalokat szólítják meg. Az idősebb korosztály részére létezik a nagybani küldöttek programja (Delegate at Large – DAL). Az egyéb munka plenáris illetve bizottsági keretek között zajlik. Jelenleg tíz bizottság segíti a szervezet munkáját (CIOR Nyelvi Akadémia Bizottság, CIMIC Bizottság, Védelmi Attitűdök és Biztonsági Ügyek Bizottsága, Jogi Bizottság, Katonai Sportverseny Bizottság, Partnerség a Békéért és Tájékoztató Bizottság, Közkapcsolatok Bizottsága, Konferencia Munkacsoport, Téli Szeminárium Bizottság és Fiatal Tartalékos Tisztek Bizottság). A bizottságokban arányos képviseletre törekszenek. Esténként szociális rendezvények színesítették a programot illetve biztosítottak keretet a további kommunikációra. A kongresszust a Kongsberg cég támogatta.

Utoljára 1996-ban rendeztek CIOR kongresszust Norvégiában (a 49-iket Lillehammerban). A kongresszus első napján, délelőtt az elnökség lehetőséget kapott meglátogatni a NATO Összhaderőnemi Hadviselési Központját (Joint Warfare Centre – JWC). A szervezetet a parancsnok, Wolfgang Korte altbgy. (Németország) mutatta be. Előadása során kitért a tartalékosok szerepére az új biztonsági környezetben – egy hivatásos katona perspektívájából. Délután, a hivatalos megnyitón videó üzenetben hasonló szellemben köszöntötte a hallgatóságot James Stavidris tngy. a NATO európai erőinek főparancsnoka (NATO Supreme Allied Commander Europe – SACEUR), egyben az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek főparancsnoka (Commander of the United States European Command – USEUCOM). A tengernagy kiemelten foglalkozott a tartalékosok, a tartalékos szövetségek kiemelkedő lehetőségeivel abban, hogy eljussanak a társadalom olyan szegmenseihez, akikhez a hivatalos diplomácia/katonadiplomácia nem tud eljutni.

 

A kongresszus fénypontjának számító egész napos szimpóziumra másnap került sor. Az egyfajta vitaindítónak is szánt rendezvény a NATO szerepéről szólt az átfogó megközelítésben (NATO’s Comprehensive Approach), különös tekintettel a tartalékosok szerepéről ebben a komplex megközelítésben. A következő nap délelőtt megnéztük a katonai sportversenyt (Military Competition). Ez egy háromfős csapatverseny, amelyen a csapat minden egyes tagjának együtt kell teljesíteni. A háromnapos esemény pisztoly és gépkarabély lövészetből, (földi és vízi) akadálypályából, térképolvasással kézigránátdobással és egyéb feladatokkal kiegészített tájfutásból áll. Délután bizottságokban folytatódott a munka.

Másnap a CIOR Tanácsában a spanyol CIOR alelnök beszámolt a nyári, barcelonai Európai Tartalékos Tiszthelyettes Szövetség (Association Européenne de Sous-Officiers de Réserve – AESOR) kongresszusról (a szervezet elnökségét ekkor vette át két évre Spanyolország). Mint mondta a két szervezetet nem lehet összehasonlítani. (A barcelonai kongresszuson, talán ha harmincöt fő vett részt, kevés érdemi munka folyt, többnyire kirándulások zajlottak.) Az AESOR hasonló akkreditációra törekedett az Európai Unióval, mint amilyennel a CIOR rendelkezik a NATO-val, ez a kísérlet kudarcba fulladt. Később bemutatkozott az új norvég CIOR elnökség, aki a következő két évben látja el feladatát. Tájékoztatást kaptunk a következő CIOR rendezvények időpontjáról. A téli ülés 2011. február 9–13. között, Brüsszelben lesz. A jövő évi nyári kongresszus 2011. augusztus 1–6. között Varsóban lesz. A kongresszus záró napján tájékoztatatást kaptunk a CIOMR és a CIOR kétéves munkájáról, majd Franciaország ünnepélyesen átadta a CIOMR elnökségét Németországnak, Hollandia pedig a CIOR elnökséget Norvégiának.

 

Összességében a CIOR Kongresszus rendezvényei mondanivalóval szolgálnak a teljes tartalékos tiszti spektrumnak, a hadnagytól a vezérezredesig (sportverseny, YROW, szimpózium, nagybani küldöttek programja). Érezhető volt, hogy a CIOR kiszámítható partnerként tekint hazánkra és nagy várakozással tekint a további együttműködés elébe, különösen, most amikor végre nálunk is beindul az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése, hiszen a CIOR programjainak zöme ezt az állománycsoportot célozza meg. Igazi tétje nálunk most lesz ennek a munkának, amikor az önkéntes haderő reguláris oldala mellett kiépül annak tartalékkomponense is. Ilyen körülmények között várhatóan felértékelődnek a tartalékosok, és a két behívás közti időszakban őket összekovácsolva tartó MATASZ, annak nemzetközi beágyazottságával.

 

Fotó: Henry Plimack


XIV. Nemzetközi Repülőnap és a Haditechnikai Bemutató
 Kecskemét 2010. augusztus 8.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezete kiránduláson vett részt a Kecskeméten 2010.08.07.-08.-án megrendezett XIV. Nemzetközi Repülőnapon és a Haditechnikai Bemutatón. Szombaton, a kezdeti ködös időjárás sem vette el a kedvét a kis csapatnak a kirándulástól, akik közül többen már évek óta rendszeresen megtekintik a repülőnapot. A kiránduláson résztvevők optimizmusa nem volt hiábavaló.

A kedvezőtlen – repülésre alkalmatlan ködös – időjárási viszonyok ideje alatt a haditechnikai kiállításokat tekintette meg a mindszenti csapat. "100 éves a Magyar Katonai Repülés" címmel megrendezett kiállítás mutatta be – az első magyar fiatal repülő tisztre, Petróczy István századosra emlékezve – az eltelt évtizedek technikai fejlődését. A korai kisteljesítményű és törékeny gépek megjelenése óta – a két világháborút követően – robbanásszerűen fejlődött a világ légierejének technikai arzenálja, melynek fényes bizonyítékát adták a rendezvényre 22 országból érkeztek vendégek és repülőgépeik.

A kiállításon nemcsak a modern repülőgépeket tekinthették meg az érdeklődők, de láthatóak voltak azok a magyar katonai hagyományok is, amelyre a mai modern légierőt és a modern honvédséget fel lehetett építeni. A rendezvény, a légi bemutatón kívül, lehetőséget biztosított arra is, hogy a légi bázison a Magyar Honvédség mindkét haderő nemének teljes felszerelését, technikai eszközeit és katonáit is megismerhessék a látogatók.

A kezdeti nehézségek után tíz órakor, ünnepélyes keretek között nyitotta meg a XIV. Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót Kecskeméten – MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison – dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. A megnyitót követően az államtitkár megtekintette a Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljának katonai közelharc bemutatóját. A megnyitó után megkezdődött az igazi repülős látványosság, mert a megnyitó után már annyira megjavult az idő, hogy felszállhattak az első repülőgépek.

A kecskeméti repülőnap az elmúlt évek során, Európa 5 legnagyobb repülő bemutatóinak egyikévé válva, Közép-Európa legszínvonalasabb és leglátogatottabb légi parádéja rangot vívta ki magának. Az idei esemény fényét emelte, hogy a résztvevők programjaikkal köszöntötték a 100 éves Magyar Katonai Repülés jubileumát, az úgyszintén 100 éves Magyar Géprepülés jubileumával együtt. Az évfordulók sorát gazdagította a világhírű Frecce Tricolori repülő kötelék születésnapja, ugyanis az olasz légierő büszkesége 50 éves, amit ez alkalomból Kecskeméten ünnepelt az olasz csapat.

A repülőbemutatón pilótáink felkészültségét tapasztalhattuk meg, de egy ilyen rendezvény arra is lehetőséget biztosít, hogy a pilóták önmagukat is tesztelhessék, hiszen komoly próbatételnek vannak kitéve. A bemutatón túl, ilyenkor lehetőség nyílik más nemzetek pilótáinak megismeréséhez is. A különböző hadi kultúrák között barátság alakulhat ki, a barátság pedig a biztonság alapja és záloga.

Megcsodálhattuk az egyéni repülőgépek bemutatóján túl, a több repülőgéppel, különböző formációkban végrehajtott gyakorlatokat is, melyből toronymagasan kiemelkedtek a népszerű Török Csillagok és az olasz Frecce Tricolori által bemutatott látványos bemutatók, melyek lélegzetelállító produkcióval lepett meg minket. Már a Török Csillagok meredek felszállás is sokak számára meglepőnek tűnt, ami pedig ezután következett, az pedig egyenesen ámulatba ejtette a közönséget. A Frecce Tricolori könnyeden manőverező, szűken fordulózó gépek, illetve az általuk húzott nemzetiszínű csíkok látványa szinte megbabonázta a közönséget. Még a nap végén is, a repülőtérről kifelé menet is, sok embert halhattunk a Frecce Tricolori és a Török Csillagok repüléséről beszélgetni.    

A Magyar Tartalékosok Szövetsége is képviseltette magát a repülőnapon. Dr. Szabó Imre, a Magyar Tartalékosok Szövetsége igazgatója elmondta, hogy bizony a civileket is nagyon érdekli a katonaélet, s ha olyan alkalom adódik, mint a mai, amikor kitárulnak a katonai objektumok, laktanyák kapui és akkor több ezren is ellátogatnak egy rendezvényre.
Ez az érdeklődés egyben azt is jelenti, hogy és a Magyar Honvédség iránt nagy az érdeklődés. A Magyar Tartalékosok Szövetsége ezen érdeklődés mentén tölti be hídszerepét, hidat alkotva a társadalom és a Magyar Honvédség között, s ezen keresztül válik a honvédelem nemzeti üggyé.

A sátor előtti asztalon kiadványok sokasága mutatta be és népszerűsítette, a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Magyar Honvédség céljait, tevékenységét, bemutatva a civileknek, hogy a katonák hogyan élnek s mire képesek.

A nap végén a magyar Gripeneket is láthattuk a levegőben. A katonai repülés iránt érdeklődők nem panaszkodhattak, hiszen a szervezők az idén is egy jól megszervezett és lebonyolított, látványos és sikeres repülőnapot hoztak össze Kecskeméten, ahol a látványos szórakozás mellett garantált és bőséges volt az ellátás is.

A rendezvényen részt vett a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége küldöttsége. Időjárási, közlekedési, de legfőbbképp szervezési okok miatt a küldöttség tagjai a tömegben elkeveredve sajnálatos módon nem kapták meg azt a segítséget, melyre szükségük lett volna, a rendezvény megtekintéséhez, parkoláshoz és az elfogadható ellátásukhoz! Ezért ezen az úton is elnézést kérünk a rendezvényen részt vett Szerb Tartalékos Barátainktól.


Véradó tartalékosok!
 Mindszent 2010. augusztus 3.

A Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezete, közösen a Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezetével 2010. augusztus 03.-án és 10.-én 14.00 h-tól 18.00 h-ig, – ez évben már második alkalommal – közös térítésmentes véradást szervezett, a Szentesi Vérellátó Állomással Mindszenten, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ színháztermében.

A Magyar Vöröskereszt korábban mindszenten megalakult csoportja évek óta rendszeresen részt vesz a Szentesi Vérellátó Állomással közösen szervezett térítésmentes véradások mindszenti szervezésében és kivitelezésében, melyben 2007. évi megalakulása óta részt vesz a helyi tartalékos katonák egyesülete is.

Dr. Abdul Rahim tartalékos orvos alezredes – a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének elnöke – árulta el a jó együttműködés és a sikeres közös munka titkát, ami abban rejlik, hogy sok tartalékos katona dolgozik vöröskeresztes aktivistaként, illetve ad minden alkalommal vért Mindszenten.

Mint tudjuk, Magyarország vérellátáshoz, évente legalább 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg honfitársaink. Egy–egy alkalommal, négy és fél deciliter vért vesznek le a véradótól.

A véradás szervezését most is, Dávid Ibolya tartalékos törzszászlós, a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének titkára és Erhardt Árpádné (Katika) véradásszervező végezte, akik a véradás előkészítésében és szervezésében most is kiváló teljesítményt nyújtottak. A véradás sikeres megszervezéséhez nyújtott segítségért és önzetlen támogatásért, külön köszönet illeti a rendezvénynek helyet biztosító Keller Lajos Városi Könyvtárt és Kulturális Központot.

A médiában naponta tucatjával közlik a közutak szomorú statisztikáját, hogy aznap mikor, hol és hányan szenvedtek közúti balesetet. A közúti baleseti sérültek ellátása mellet, a kórházakban, klinikákon fekvő betegek folyamatos gyógyításához is sok esetben, a pótolhatatlan emberi vérre van elsősorban szükség.

Az idén második alkalommal megrendezett első véradó napon 2010.08.03,-án, – tudtuk meg Dávid Ibolyától a mindszenti szervezet titkárától – 63-an jelentkeztek önkéntes véradásra, melyből 59-en adtak sikeresen vért. Egy héttel később, 2010.08.10.-én, 51 polgártársunk jelentkezett, melyből 48-an adtak sikeresen vért. A véradók között ez alkalommal is feltűnően sok volt a – beteg embertársain segíteni akaró – fiatal, első alkalommal vért adó – véradó, akiknek ez alkalommal Dr. Abdul Rahim tartalékos orvos alezredes, a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének elnöke és Dávid Ibolya tartalékos törzszászlós, a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének titkára adott át emlékkönyveket.

A véradás alkalma adta lehetőséggel élve Dávid Ibolya titkár, most is toborzást végzett a véradók között, melynek eredménye képen a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezete 17 új támogatóval gyarapodott.

Ahhoz, hogy az átlagosnál sikeresebb véradást tudhatunk a magunkénak, sok embernek és szervezetnek kellett hatékonyan együtt működnie. Ez úton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik fáradságot nem ismerve, szabadidejük terhére szervezték, segítették és támogatták a sikeres 2010. évi – második alkalommal megrendezett – térítésmentes véradást Mindszenten.


Minél több fiatalt kell megnyernünk a honvédelem ügyének

Beszélgetés Czuprák Ottóval, a MATASZ elnökével

2010.08.02. 06:46 / Demeter Ferenc

 

Napjainkban sok szó esik a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének megújításáról, főbb elemeinek megreformálásáról: egyetértés van abban, hogy a jelenleg meglévő szervezet mellett szükség van egy jól működő tartalékos rendszer kialakítására és fenntartására, mely hatékonyan segítheti a feladatok végrehajtását.

A tartalékos szervezet jövőjéről Dr. Czuprák Ottóval, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége (MATASZ) elnökével beszélgetünk.

Milyen célokkal vágott neki a tartalékos rendszer megújításának, és hol tartunk most?

Amikor az elmúlt év novemberében megválasztottak a szövetség elnökének, mindössze „három perces” lehetőséget kaptam az elképzeléseim felvázolására. Ezek a stratégiai célok a mai napig változatlanok maradtak és ezeket szeretném is megvalósítani. Az egyik ilyen fontos feladat a MATASZ megfiatalítása, mivel jelenleg a szervezetünk eléggé „felső korhatáros”. A hatályos törvények szerint az önkéntes tartalékos rendszerben az ötvenéves korhatárt írják elő, és ezért is elsődlegesen a fiatalabbakat kívánjuk a jövőben foglalkoztatni. Bár megjegyzem, a nemrégiben lezajlott bemutatkozó látogatásomon felvetettem a miniszter úrnak, hogy nem az életkorhoz kellene kötni a tartalékos rendszer megszervezését. Példaként a skandináv országok gyakorlatát hoztam fel, ahol hatvan-hatvanöt éves korig az alkalmazhatóság alapjaként a fizikai, valamint az egészségügyi alkalmasság mellet elsősorban a szakmai hozzáértést veszik figyelembe. A másik fő célként a szervezet teljes körű, országos kiterjesztését és valamennyi szinten történő aktív szerepvállalását jelöltem meg, ami feltételezi az előző sikerét. A harmadik az volt, hogy a nemzetközi kapcsolatokból minél többet profitáljanak a tagjaink, mert így válhatnak alkalmassá a haderőben elvárt szerepük betöltésére.

Mit kell tennie a szervezetnek ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak?

A szervezetet és a toborzó munkánkat ennek megfelelően kívánjuk átalakítani úgy, hogy szükség van a katonai tapasztalattal rendelkező idősebb szakemberekre és arra, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg a honvédelem ügyének. Emellett szeretnénk megkeresni azokat a katonai szolgálatból viszonylag fiatalon kiváltakat, akik nemrégiben kerültek ki a hivatásos vagy a szerződéses rendszerből. Az előző kormánynál a négyezer tartalékos volt a cél, most úgy néz ki, ezt nem nyolc és tizenkét év alatt vezetjük be, hanem ennél jóval rövidebb idő alatt szükséges a rendszert felállítani. E rendszer megszervezésével egyébként a jelenleg funkcionáló honvédség feladatrendszere is jelentősen átalakulhat, követelmény lesz például a külön rendelkezésre állás, ami sokat fog segíteni a békeidős és külszolgálati feladatok ellátásában. Ezért nekünk meg kell keresnünk azokat az embereket, akik az önkéntes tartalékos rendszerben az állománynak a zömét adhatják. Folytatva a fiatalokkal, konkrétan itt van előttünk a Katonasuli program, amelyhez több megyében a tartalékos szervezetek már bekapcsolódtak és napjainkra nagyon szép eredményeket értek el. Békés, Nógrád, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, valamint Pest megye egy-egy nagy iskolával lépett be a rendszerbe, amelynek több tagintézete is van és ezekben szeptembertől elkezdődik, illetve egyes helyeken folytatódik a katonai ismeretek oktatása. Itt az oktatásba elsősorban azokat a MATASZ tagokat vonjuk be, akik megfelelő iskolai végzettséggel, valamint oktatási tapasztalattal rendelkeznek.

 

A célokat, feladatokat figyelembe véve hogy tudná összefoglalni szervezetük fő koncepcióját?

Az elmúlt évek tapasztalatait, eredményeit elemezve a jövőben a Magyar Tartalékosok Szövetsége szervezetfejlesztési céljait korosztályokhoz, illetve funkciókhoz illesztetten kívánjuk realizálni. A prioritásokat honi vonatkozásban két korcsoportra fókuszálva látjuk célszerűnek megvalósítani, amely egy harmadik korcsoport tapasztalataira támaszkodva egészülhet ki. Egy nemzeti alapú megközelítés biztosíthat hazai és nemzetközi vonatkozásban is elvárt és kívánt eredményt. E koncepció lényege az alábbiakban foglalható össze: a tizennégy és tizennyolc éves korosztály az, amely érzelmileg, intellektuálisan leginkább nevelhető a hazaszeretetre, a nemzetünk iránti elkötelezettsége miatt a hazafias és honvédelmi nevelés hatékony befogadására. Ez az elkötelezettség nemcsak a nemzeti identitás hangoztatásában, de a tettrekészségük vonatkozásában egyaránt igazolható. Ezen korosztálynál szükséges megtalálnunk azt a motivációt, amely elősegíti kívánalmaik kielégítését szervezett foglalkoztatás keretében. Ezzel kifoghatjuk a szelet azon csoportok, szervezetek vitorlájából, amelyek az elmúlt években tőkét kovácsoltak a fiatalok e motivációjának kielégítetlenségéből. A hazaszeretet, a nemzetünkért való tettrekészség a magyar irodalom és a történelem tanóráin keresztül évszázadok óta beleivódik az ifjúság egy jelentős részének génjeibe, amiért áldozatot képesek vállalni. Ma, amikor már fél évezrede szövetséghez tartozás nélkül nem vagyunk képesek függetlenségünket megvédeni, szükséges e szándékot befolyásolni, kontrollálni és a hazafiasságot leginkább európai módon megközelítő politikai erő mellé állítani. Ezért a Magyar Tartalékosok Szövetsége az elmúlt két évszázad példáit követve felvállalná azon fiatalok befolyásolását, másként fogalmazva. nemzeti identitásuk kezelését, akik sajátos beállítottságuk révén tettlegesen támogatják a haza függetlenségének megőrzését, akár az EU, akár a globalizáció ellenében. Ez a feladatátvállalás nem lehetséges domináns politikai támogatás hiányában. Ma a fiatal közép-, és a felsőoktatásban tanulók egy részének befolyásolása, hazafias nevelésük, honvédelmi elkötelezettségük növelése sajátos motivációk kielégítésével lehetséges.

Milyen egyéb céljai vannak még a szövetségnek?

Ma a lakosság közel két százalékának tényleges igénye van a haditechnikai eszközök megismerésére, az egyenruha viselésére, a rendre, a szervezettségre, a harcmódok megismerésére, az ősök, a régmúlt századok katonái tevékenységének másolására, ami sajátos pszichikai igényekből ered. Ezen többségükben igen értelmes, nemzeti öntudattól átitatott fiatalok befolyásolása, a társadalmi elvárásoknak megfelelően csak úgy lehetséges, ha ezen igényeik domináns részét kielégítjük. Ennek úgy tudnánk eleget tenni, ha létrehoznánk egy olyan szervezeti elemet a Magyar Tartalékosok Szövetségén belül, amely – a középiskolai és főiskolai felkészítéssel parallel – az előbbi elvárásaiknak eleget tenne hétvégeken, illetve szabadidőben, a tavaszi, és a nyári szünet idején. Ez csekély erőforrás-felhasználással is megtörténhet. Ennek egyetlen lehetséges és költséghatékony megoldása lehetne, ha a Magyar Tartalékosok Szövetsége – valamely gyakorló, illetve lőtér közvetlen közelében hozzájutna egy olyan objektum használatához, amely hatékony kihasználása következtében például a hétvégéken, illetve oktatási szünetekben olyan elfoglaltságot nyújtana e tevékenység iránt elkötelezett, hajlandóságot, mutató fiataloknak, ahol levezethetnék ilyen irányú kielégítetlen igényüket. A kispuskalövészet, egy-egy járőrverseny, vagy túlélő foglalkozás, esetleg alaki kiképzés, technikai ismertek fejlesztése, hegyi képzés. Ezek mind olyan levezető tevékenységet jelentenének, amelyek egyben a honvédelmi képességek kialakítását is megalapozhatnának, ezzel legalábbis a mai törvényeink alapján potenciális tartalékossá előképezhetnénk, illetve hadifegyverekkel történő lövészet esetén már akár potenciális tartalékossá képezhetnénk az önkénteseket. Egyenruhával való folyamatos ellátásuk csak a szolgálatuk idejére, illetve önkéntes tartalékosi szolgálat esetén lenne ajánlott. Nem szükséges különösebb felmérés, de az ifjúságunk közel tizenöt százaléka elveti a sorkötelezettség eltörlését és szívesen részt vállalna katonai alapképzésben a nyári tanulmányok ideje alatt, négy-hat hét időtartamban. Ugyanakkor a jelenlegi társadalmi, globális ellentmondásból adódó feszültség domináns része egy célirányos oktató-nevelő munkával egy általuk is kívánt feszített ütemű, kihívást jelentő képzéssel levezethetővé válna, mint a történelemben már ez többször sikerrel és nemzeti érdekből releváns haszonnal járt.

 

Mi a helyzet az önkéntes tartalékos katonákkal?

Mindenképpen külön kell foglalkoznunk az önkéntes tartalékosokkal, akik meghatározott időre, a jelenlegi koncepciók alapján három-öt évre vállalnak szolgálatot. Ma, a 21. század második évtizedének kezdetén a katonai és a politikai vezetés egy része abban az illúzióban ringatja magát, és hiteti el másokkal is, hogy lesz kellő szolgálatot vállaló, négy, hatezer, vagy akár tízezer önkéntes is. Az előre látható három évben valószínűleg ez igaz lehet, addig, amíg még tizenkét százalékos a munkanélküliségi ráta. Azonban, a mai illuzionisták arról az apró tényről feledkeznek meg, hogy a kényszer-katonák nem tartalékosi szolgálatot, hanem elsősorban szerződéses, vagy hivatásos szolgálatot vállalnak. Azok, akiknek biztos munkahelyük van, azok többsége nem vállalja a munkahely elvesztésének rizikóját, mert ma nincs olyan szabad munkáltató, aki a minőségi munkaerőtől némi adóengedmény ellenében a profitjáról lemondana, de ez a jövőben is igaz lesz. Különösen, ha ez a munkáltató egy multinacionális cég vezetője, és ugye hány középméretű, illetve nagyobb vállalat van ma hazánkban, amelyek magyar állampolgár tulajdonában van? Nos, ebből adódik, hogy nem lehet 2004. évi felmérésre, illetve ma íróasztal mellet „elvi kutatásra” alapozott reális prognózist végezni.

Mi lehet a megoldás?

A mai civil-katona, másképpen fogalmazva: egyenruhás-állampolgár felkészítési koncepcióról az az összegzett vélemény, hogy 20–25 nap alatt nem lehet profivá válni, mivel a többéves gyakorlott szerződéses katona többsége sem lesz mindig valóban profi, csak annak mondott. Így a valós katonai feladatot annak kell végeznie, aki minden génjében, gondolatában katona, és begyakorlott, nem pedig amatőr módon egyenruha kedvelő, kedvtelő. Ezért a másodlagos feladatot – azaz honi békefeladatot, és kiegészítő tevékenységet –, valamint olyan speciális feladatot kell, a megfelelő biztosítás mellett ellátnia az önkéntes tartalékosnak, akinek a szakmai reagáló döntési képessége lehetővé teszi a feladat átgondolását a következményig, és nem az azonnali tudatos, határozott szabályozott, szakszerű, profi cselekvést. Ezért a szolgálatban lévő szerződéses és hivatásos állományt kell olyan felkészítésben részesíteni, akik mindig – a legjobb felszereléssel – profi módon cselekszenek a legkritikusabb helyzetben is. Ezen állomány békebeosztásának pótlására szükséges alkalmazni az önkéntes tartalékosokat, akik két-három vállalt időszakot követően megközelíthetik a profi katonai tevékenység szintjét. Ugyanakkor, ez a helyzetértékelési elem is jelzi azt, hogy az önkéntes tartalékosok alkalmazása igen nagy differenciáltságot követel majd meg. Ez jelentheti azt is, hogy a külszolgálatra csak azok vezényelhetők majd – természetesen nem egy belső őrzési, védelmi feladatra gondolok, hanem valóban kihívást, harci kihívást jelentő feladatra – akik valóban minden tekintetben felkészültek, és megcsapta őket a „harci hatás, akár a halálfélelem”. Ez nem érhető el a folyamatos tréningeztetés nélkül, nem elegendő az időnkénti egyenruha felöltés, az évenkénti egyszeri lő-, illetve harcászati gyakorlás, ami különösen előre – száraz, optimális hőmérsékleti időre – tervezett, és lelkileg hónapokon keresztül készülhet a szerződtetett arra a néhány napra. A váratlan feladatra, a kiszámíthatatlanságra való reagálásnak itt is jelen kell lennie. A váltásos bevonultatás nemigen biztosítja a valós körülményekre történő felkészítés lehetőségét. Éppen ezért szükséges egy olyan szervezet működtetése, amely hosszabb távra előkészíti a szerződéskötésre az állampolgárokat, de nem a kényszer, megélhetési tartalékosokat, hanem akiknek az életük elemeként, kiegészítéseként jelenik meg a katonai szolgálat szükségessége, a harcos készenlét, a katonáskodás igénye. Azon hivatásos és szerződéses katonákat – mégpedig nemre való tekintet nélkül –, akik már nem képesek missziós szolgálatra, vagy egyáltalán nem vállalják ezt a feladatot, azokat nem lenne szabad, illetve szükséges kiegészítő, látszatfeladatok ellátásával a haderő állandó, tényleges állományában tartani. Ilyen „báziskatonák” állandó állományban tartása minden tekintetben kidobott pénz. Ezen személyek bevonása az önkéntes tartalékosi kategóriába ajánlott, mivel mások elől vonják el a lehetőséget, akik felkészültek és külszolgálatot kívánnak teljesíteni.

 

Nem vitatva az ön által elmondottakat azért az is tény, hogy egy idő után elfárad a katona a rendszeres misszióba járástól.

Ez így igaz. Továbbá nem ajánlatos azon katonákra bízni azokat a komplementer feladatokat – képzés, előképzés, felkészítés bizonyos fázisai –, amelyek jelentős részét a civil szervezetek, vagy más olcsóbban funkcionáló szervezetek is elvégezhetnék. Ne a profi katonák végezzék el azt, ami nem feltétlenül katonai feladat, hanem annak előkészítése.

Mostanában hallani lehet az önkéntes készenléti tartalékos kifejezést is. Ez mit jelent pontosan?

Egy másik tartalékos kategória lehet az önkéntes készenléti tartalékos, ami számos katonai feladatot felvállalhat úgy, hogy még illetményt sem igényel. Egyet kér, legyen felkészítve a haza fegyveres védelmére állampolgári jogon az Alkotmány előírása, lehetősége szerint, mint például Szlovéniában. Ez az állománycsoport a munkáját megtartani szándékozó, de a hazájáért tenni akaró állampolgárok csoportja. Látunk ilyet más területen, illetve szektorban is. Ezek a fiatalok többségében negyven éven aluliak. Ők azok, akiknél az adrenalin kívánt szintre emelkedik, ha a hétvégét értelmes fizikai és szellemi kihívásokkal tölthetik el. Ez a csoport – akik nincsenek kevesen – számos olyan feladat ellátására lennének képesek, amellyel sok-sok millió forintot lehetne az állam számára megspórolni, amikor arról beszélünk, hogy befogadóképesség, terület, illetve objektumvédelem... Ezen állampolgárok önkéntes honvédelmi tevékenységét a kihívás, az erőpróba, a verseny, az egyenruhában való megjelenés motiválja.

Eddig a célokról és az elképzelésekről beszéltünk, de essen most szó magának a szövetségnek a jövőjéről is!

A szervezetvezetés szempontjából – a MATASZ elnökség mellett – az előző fő feladatok megoldásához és a nemzetközi rendszerhez igazítottan a tiszti és tiszthelyettesi tagozatok, mégpedig egyre nagyobb önállóság megjelenítésével kapnak szerepet a jövőben. A szervezeten belül pedig az elkövetkezőkben az alábbi tagozatok élveznek prioritást: Missziós Tagozat; Önkéntes Tartalékos Tagozat; Fizikai Felkészítés és Sport Tagozat; Hagyományőrző Tagozat; Katasztrófa-elhárítási Tagozat, Nemzetközi kapcsolatok Tagozata; Ifjúsági Tagozat; Toborzó Tagozat; Hadisír és Emlékhelyápoló Tagozat; Készenléti Tartalékosok Tagozata.

 

Milyen más feladatokat tűzött még ki célul a MATASZ elé?

Természetesen fel kell vállalnunk az önkéntes tartalékosok érdekvédelmét is. Egyebek mellett ha a tartalékosoknak lehetőségük lesz a nemzetközi szolgálatvállalásra, akkor az érdekvédelem kiegészül a családtámogatási feladatrendszerrel is, amit feltétlenül fel szeretnénk, illetve tagjaink részére fel kell vállalnunk. A feladatok közül sokkal foglalkozhatnék még, de egy dolog van, amiről külön szeretnék beszélni, és ez a PR tevékenységünk. Az idei árvíznél több mint százhúsz emberünk vett részt munkálatokban, elsősorban a Duna melletti részeken, de természetesen ott voltunk Felsőzsolcán is. Személyesen voltam ott a hagyományőrzőkkel ezen a településen és minden elismerés megilleti a fiatalokat, akik nagyon szépen helyt álltak. Ők voltak azok, akik az első felszólításra, már másnap jelentkeztek a mentési munkákra és segítettek a bajbajutottakon. Sajnos ez a részvétel éppen a PR munkánk hiánya miatt nem kapott nyilvánosságot és kellő publicitást.

Egy korábbi interjúban nagyon fontos tényezőként említette a nemzetközi kapcsolatokat. A szervezetnek jelenleg milyen nemzetközi kapcsolatai vannak?

Nagyon széleskörű és jelentős kapcsolatot alakítottunk ki a nemzetközi tartalékos szervezetekkel, többek között nemrégiben volt a 7. Német Tartalékos Konferencia Veszprémben, de nagyon ismertek a hagyományőrzőink a határainkon belül és kívül is. A hagyományőrzők Jásdi Balázs vezetésével nagyon sok helyen vettek már eddig is részt, a különböző nemzetközi rendezvényeken. A volt hadszíntereken, Németországban, Ausztriában, Romániában képviselték az ország tartalékosait. Jelentős külkapcsolatokkal rendelkezik a Missziós Tagozatunk, amit Széles Ernő dandártábornok vezet, aki egyben az ENSZ Tartalékos Missziós Európai Regionális Szervezetében képviseli szövetségünket. Komoly nemzetközi kapcsolat alakult még ki a Hadisír és Emlékhelyápoló Tagozat és más országok hasonló szervezetei között. Közösen igyekeznek feltárni azokat a ma még ismeretlen sírokat, amelyek a világháborúk során keletkeztek, és ezeket a továbbiakban méltó módon kívánják gondozni. Közel két évtizede lényeges szerepet vállalt fel hazánk a cseh, horvát, lengyel, német, magyar, osztrák, olasz, svájci, szlovák és szlovén tartalékosokat tömörítő Gamingi Kezdeményezés nemzetközi szervezetben, ahol 2010–11-ben a soros elnöki tisztét hazánk látja el, Irsay-Nagy Dénes tartalékos főhadnagy személyében. Az idei pinerolói találkozó hazánk számára különös jelentőséggel bírt, hiszen a résztvevő országok felhatalmazták szövetségünket az általam kezdeményezett, és javasolt „Európai Tartalékosok Szövetsége” létrehozása koncepciójának kidolgozására, illetve az őszi konferencián történő beterjesztésére. Az az elképzelés, amely az 1989-es Gamingi Kezdeményezés eddigi sikeres tevékenységére épül, olyan új mozgás- és erőteret teremthet az európai tartalékosok számára, amely egyrészt szélesebb alapot képezhet az európai állampolgárok biztonságának erősítésére, másrészt integrált megoldásokat kínálhat a meglévő és a jövőben várható biztonsági kihívások, veszélyek és fenyegetések kezelésére. Ugyanakkor, a kezdeményezés európai támogatása komoly kihívás elé állítja a Magyar Tartalékosok Szövetségét, amely a reá háruló feladatok végrehajtásában stratégiai partnerként számít a Honvédelmi Minisztériumra és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre is. Javaslatunk fő motiváló elemét képezi az a tény, hogy Magyarország tölti be 2011 első félévében az Európai Uniós soros elnöki tisztét.

 

Érdemes megemlíteni a szövetség bilaterális kapcsolatait is.

Igen, hiszen kétoldalú kapcsolataink is jól működnek. Tizennégy országgal ápolunk kiegyensúlyozott partneri kapcsolatokat. Ezek közül ki lehet emelni Ausztriát, Németországot, Olaszországot, de meg kell említeni azt is, hogy napjainkra nagyon jó kapcsolatunk alakult ki Szerbiával. A szerbek szeretnének minél előbb Európához csatlakozni és a Szerb Tartalékos Szövetséggel nagyon baráti együttműködés jött létre. Már ebben az évben két alkalommal találkoztunk és ők minden támogatást megadnak nekünk az európai szövetséggel kapcsolatos elképzeléseinkhez. Nem mellékes az sem, hogy őszintén és nyíltan tudtunk beszélni a problémákról és az elért eredményekről. Kérték, hogy szeretnének a megalakuló európai katonai közösségben rész venni és aktív szerepet vállalni, amelyhez támogatásunkra számíthatnak. Természetesen ezen kívül kapcsolatunk van még a horvátokkal, szlovákokkal, de nagyon jó a együttműködésünk többek között a svájciakkal is. Van viszont néhány olyan ország, ahol nagyon sok tartalékos szervezet van, és a kis szervezeteknek nincs meg az országos körű felhatalmazása, ezért ezekkel nagyon nehéz a kapcsolatok rendezése, az együttműködés. Ugyanakkor részt veszünk a CIOR – a NATO Tartalékos Tisztek Szövetségének – munkájában. Állandó képviselőnk Ujházy László őrnagy, aki minden konferencián és nagyobb rendezvényen részt vesz. Ő az, aki az első önkéntes szerződéses tartalékos volt és ennek a szervezetnek a munkájában tartalékosként részt vett. Tudom, hogy ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez erőforrások kellenek. Bízom benne, hogy a jelenlegi honvédelmi vezetés biztosítja az ehhez szükséges támogatást, mert a céljaink megegyeznek a honvédelmi tárca elképzeléseivel. Mi igyekszünk felvállalni azokat a feladatokat, amelyeket teljesíteni tudunk és átvehetők. A megítélésünk szerint ez az együttműködés nagyon fontos az ország honvédelemi céljainak a szolgálata érdekében.

Úgy tudom, hogy a szerbekkel kapcsolatosan volt egy, az ön személyét érintő feladat is.

Két héttel ezelőtt rész vettem Újvidéken a szerb tartalékosok ünnepségén, ahol a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége és a Magyar Tartalékosok Szövetségnek vezetése is tartott egy hivatalos találkozót. Ezen a találkozón került sor a két szervezet közötti együttműködés alapelveinek a tisztázására, a jövőbeni feladatok egyeztetésére. A tartalékosok ünnepségén a szövetségünk elnöksége döntésének a megfelelően az Emlékérem Arany Fokozatát adományoztam Dr. Milord Drobac tartalékos ezredesnek, a szervezet korábbi elnökének és Ezüst Fokozatát Szakállas Ottó tartalékos őrnagynak, a szövetség külügyekért felelős vezetőjének.De ha már említettük a tartalékosok ünnepét, akkor el kell mondanom azt is, hogy a közelmúltban két kollégámmal részt vettem Ingolstadtban a Német Tartalékosok Szövetsége megalakulásának 50. évfordulóján. Erről az eseményről talán annyit szükséges megemlíteni, hogy csak a bajor szövetséget közel 300 küldött képviselte, a számos vendég között a miniszterelnök köszöntötte a tartalékosokat ünnepükön.


MINDSZENT
Társadalmi munkaakció!
2010. július 24.

A mindszenti „Civil Szervezetek Tanácsa” kezdeményezésére a Mindszenten működő civil- és társadalmi szervezetek bevonásával kerül sor arra a társadalmi-munkaakcióra, melynek célja a Tisza-parti strand megtisztítása az árvíz által lerakott hulladékoktól, a kihelyezett fajátékok és épületek festése, valamint a strand folyóparti homokos részének tereprendezése.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Területi Szervezete, – a 2010. július 05.-én Mindszenten, a Művelődési Házban megtartott Civiltanács ülésén elhangzottaknak megfelelően – jelentkezett a felhívásra azzal, hogy lehetőségeihez mérten kíván részt venni, a „Civil Szervezetek Tanácsa” által szervezett és 2010. augusztus 24.-re meghirdetett társadalmi munkaakción.

A 2010. július 24.-i hűvös, de napsütötte reggelen 12 fő tartalékos állt készen arra, hogy – Kovács Ildikónak, a mindszenti Kulturális Központ vezetőjének iránymutatása alapján – részt vegyen abban a munkában, amelynek célja a Tisza-parti strand rendbetétele volt, hogy a megnyitót követően, kellemes és kulturált környezetben strandolhassanak és pihenhessenek a helyiek és az idelátogatók.

Az akción részt vett a Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Területi Szervezete Ifjúsági tagozata is, akik a tereprendezésben jeleskedtek dr. Abdul Rahim tartalékos orvos alezredes vezetésével, aki ez alkalommal a sztetoszkópot lapátra cserélte fel. Széll Pál tartalékos törzszászlós a strand területén lévő közösségi helyiségeket festette ki, Balogh István tartalékos őrvezető a köztéri játékok festését újította fel.

Csernák Pál tartalékos szakaszvezető és felesége Marika a munkában résztvevő tartalékosok ellátását biztosította. Pali – mint szolgálatvezető – és Marika gondoskodott arról, hogy hűtött italok álljanak a dolgozók rendelkezésére, valamint ők főzték a „katonagulyást” a bográcsban.

A délelőtti rövid zápor sem vette el a lelkes kiscsapat kedvét a munkától. Az eső miatti kényszerpihenőt a tízórai elfogyasztásával töltötték a tartalékosok. Bozó Lajosné finom pogácsával kedveskedett a társadalmi munkán résztvevőknek, amíg Abdul doktor meghívott mindenkit fagylaltozni.

A délelőtt ütemesen haladt a strand megtisztítása az árvíz által lerakott hulladékoktól, s a kihelyezett fajátékok és épületek festése is befejeződött délre, hiszen a tartalékosokon kívül még sok civil egyesület és szervezet képviseltette magát. A strandon folyó tereprendezés is szépen haladt, ami után jól esett a bográcsban főtt gulyás. A délután befejezett akciót követően, a helyi önkormányzat már nyugodtan kiadhatja a zöld jelzést a Tisza-strand megnyitására. A strand régi fényében pompázva, szeretettel várja a helyieket és az idelátogatókat egyaránt.


MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE
CSONGRÁD MEGYEI VEZETŐSÉG

Kedves Barátaim!

Tartalékosok műszaki gyakorlatán („ELBE BIBER 2010”) Csorba József t. hadnagy,  Úr ejtőernyős klubunk –pedagógus végzettségű- vezetője Lipcse megyében járt és ott kapcsolatot létesített a gyakorlaton résztvevő Vöröskereszt Szervezet képviselőjével Jens Dohrmann Úrral. Kapcsolataik tovább fejlesztése során Dohrmann Úr jelenleg rész vesz a napokban itt, egy ejtőernyős rendezvényen és itt találkoztam és tárgyaltam Vele, melynek során az alábbi javaslatot tette:

Váltásokkal gyermek táborokat szerveznek, teljes ellátással, szervezett programokkal 8 – 12 Számos más közhasznú tevékenység mellett a nyári időszakban, tábori körülmények között éves gyermekek számára. Ezeknek a táboroknak a célja az életkori sajátosságoknak megfelelő, pihentetése, tartalmas programokkal közösségi „emberekké nevelés” pályára orientális stb.

Megbeszéléseink során szervezetük nevében vállalta, hogy az elkövetkezendő év nyarára, (2011) a jelzett korosztály számára 10 gyermek és 2 fő felnőtt kísérő számára térítés nélküli lehetőséget biztosítanának, ennek a pihentetési, táborozási formának a bemutatása, ki próbálása,, népszerűsítése céljából.

Kérlek Benneteket, főleg Pedagógus és ilyen korú gyermekekkel rendelkező Szülő, továbbá ezen a területen jártassággal rendelkező Tagjainkat, hogy gondolkodjatok ezen a lehetőségen, csupán az oda, és a haza szállítás költségei terhelnék a résztvevőket és ez nagyon kedvező lehet számunkra. Megfontolásra lehet érdemes, a nehéz anyagi helyzetben élő Családok számára is, szervezett jellege miatt helyi önkormányzati támogatás is lehetséges lehet ebben a munkában. (szállítás)

Fontoljátok meg ezt a lehetőséget, érdeklődés esetén várom vissza jelzéseteket, és abban az esetben a tovább tárgyalunk a részletekről. Addig kértem, hogy egy ilyen turnus tervezett programját küldjék meg számunkra, hogy bővebb információkkal rendelkezzünk a tervezéshez, szervezéshez.

Szeged, 2010. július 9.

Baráti Bajtársi üdvözlettel:
Dr. Palotai Jenő ny. ezredes
Megyei elnök


HARMONIKÁS TALÁLKOZÓ
Szeged, 2010. július 2.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége keretein belül, közelmúltban alakult Harmonikás Klub Novi-Saad-i első fellépése után, Szegeden a Bálint Sándor Művelődési Házban tartotta,  sikeres, Délalföldi bemutatkozó találkozóját. Még a rendezőket is meglepte az a jelentős érdeklődés, és lelkesedés, ami a rendezvényt jellemezte.

A helyi klub vezetői, a Szegedi harmonikásokon kívül meghívta az ország különböző helyein élő Zenész Barátokat, így tizennyolc résztvevővel, egy „Fesztivál” kerekedett a találkozóból, és a megjelent nagyszámú közönség egy tartalmas, zenei élményekben gazdag estét tölthetett együtt. A fellépők között gyermekektől a nyolcvan ötéves szépkorú, a kis iskolás tanulótól, a diplomás javakorabelieken át a nyugdíjasokig, a kétkezi dolgozóembertől az orvosig sok szakma és foglalkozási ág képviselve volt. Név szerint mindenkit felsorolni szinte lehetetlen, Nagyszerű Emberek, önzetlen munkája úgyszintén. Közös mindenkiben a zene, a harmonika, szeretete, a barátság, és a vonzódás a kultúrához, egy kivételes nagyszerű közösséghez.

A nagy meleg, a közel három és fél órás műsor próbára tette elsősorban a fellépő zenészeket és táncosokat, de a közönséget is. A szervezők gondoskodtak a résztvevők kiszolgálásáról, az ellátás, a kellemes környezet feltételeiről.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége jól döntött, amikor szervezeti kereteibe fogadta és illesztette ezt a nagyszerű közösséget, melynek részei, az elmúlt héten Novi-Saadon már bemutatkozott. Igazi jó követeinek bizonyultak Hazánknak, Csongrád Megyének, és a Tartalékosok Szövetségének. A mostani rendezvény nagyságrendekkel meghaladta Szerbiai fellépésüket, létszámában, technikai háttér feltételekkel, külsőségekben, lényegesen nagyobb műsorral, egy nehezen feledhető élményt nyújtott számunkra. A közönség sem volt hálátlan, számos esetben vastapssal, felállással, hangos tetszésnyilvánítással jutalmazta, és követelte vissza a fellépett harmonikásokat. Szép színfoltja volt a műsornak a tánccsoport fellépése, színvonalas bemutatója, akik szintén „úton vannak” a Tartalékos Szövetség felé, az erre vonatkozó tartalmi döntés már megvan, a formai részletek vannak már csak hátra.

A műsorzáró mozzanata most is a „finálé” volt, ahol az összes fellépő ismert Szegedi dallamokkal tette felejthetetlenné ezt a tartalmas műsort. Befejezésként Bánki András t. őrnagy a harmonika klub elnöke okleveleket adott át minden fellépő számára, szereplésük emlékére, majd Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, a fő szervezőnek, az egész rendezvény letéteményese számára Bánki őrnagy Úrnak egy oklevelet, és egy emléktárgyat, egy dedikált könyvet adott át, Személyén keresztül kifejezve, a Tartalékos Szövetség köszönetét és elismerését a rendezvény minden résztvevőjének, további sikereket kívánt munkájukhoz.

Ennek a rendezvénynek is számtalan tanulsága van, melyet a rendezők természetesen elemezni fognak. Az egészen biztos, hogy ez az út helyes, ezen tovább kell haladni, a műsor összeállításánál, a rendezés, a rendezvény hazai, külföldi propagálása és sok más részlet területén lehetnek tapasztalatok, melyek értékesek a jövő számára. Köszönet a házigazdáknak, támogatóknak, akik helyet, lehetőséget biztosítottak, ehhez a színvonalas, műsorhoz!SZRVSZSZ – MATASZ VEZETŐI
TALÁLKOZÓ
ÚJVIÉK NOVI SAAD
2010. június 26.

Hivatalos baráti találkozóra került sor Szerbia Tartalékos Elöljárók Szövetsége Vezetősége és a MATASZ vezetői között Szerbiában ÚJVIÉKEN (Novi Saadon) 2010. június 26-án. A Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége a Rigómezei csata emlékét választották a Vajdasági Tartalékosok Baráti Találkozójának, amely tovább fejlődve a a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetségének országos összejövetelévé változott az évek során. A találkozón számos külföldi szervezet kapott meghívót, köztük a Magyar Tartalékosok Szövetsége.

A Magyar küldöttség összetétele:
Dr. Czuprák Ottó Elnök
Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök
Bánki András t. mk. őrnagy megyei elnök h.
Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester megyei titkár h.

A tanácskozás széles érdeklődés mellett, a legszélesebb nyilvánosság előtt a Hadsereg házában került sor. A rendezvény során, értékes előadást hallgattunk meg. Ebben az évben a Hadsereg képviselője, előadást tartott a Szerb Hadsereg missziókban vállalt tevékenységéről.

Az ünnepség során került sor a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége Közötti együttműködés kialakítása, szervezése és vezetése területén kiemelkedő munkát végzett Szerb Tartalékos Vezetők elismerésére.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Emlékérem Arany fokozatát kapta:
Dr. Milorad Drobac t. ezredes
a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége korábbi elnöke
,
A Magyar Tartalékosok Szövetsége Emlékérem Ezüst fokozatát:
Szakállas Ottó t. őrnagy
A Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége külügyekért felelős vezetője.

A kitüntetéseket Dr. Czuprák Ottó Úr, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Elnöke –a Magyar ceremónia szerint- adta át. Köszönetet mondott a kitüntetettek értékes munkájáért, további munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánt. Az elismeréseknek nagyon pozitív vissza jelzéseit tapasztaltuk, részben mindkét elismerést kapott Érintett, köztiszteletben álló, olyan Vezető, akik nagyon sokat tettek Szervezeteink együttműködéséért, másrészt ez az elismerés is, további aktivitásra ösztönzi, szervezetink tagjait.

A küldöttségek Vezetői kölcsönösen tájékoztatót hallgattak meg tevékenységeinkről, céljainkról, elért eredményeinkről és gondjainkról. A legutolsó találkozó óta történt és folyamatban lévő változásokról. Szóba került az együttműködés a környezetvédelem, a katasztrófa elhárítás esetleges időszakaiban, a kulturális és sportélet, az egészséges életmódra nevelés területén. A fő terület az ifjúság, főleg az iskolás fiatalok területe. Magyarországon a kormány váltás során egy egész sor területen változások várhatóak, ennek részletei jelenleg vannak kimunkálás, javaslatok és döntések előtt és alatt.  Nagyon fontosnak tartottuk a meglévő testvér települések bázisán az együttműködést, mert ennek anyagi tárgyi, személyi feltételei így biztosíthatóak leginkább. Pontosítottuk az ez évi Szegedi ejtőernyős rendezvény részleteit, továbbítottuk a Szegedi rendezők kéréseit. Általános és közös probléma mindkét szervezetnél a világgazdasági válság miatt jelentkező pénzhiány, amit jó szervezéssel, együttműködéssel és a közös pályázatok adta lehetőségekkel próbálunk enyhíteni.

A rendezvény során megtekintettünk egy katonai, haditechnikai bemutatót, majd egy hangulatos katona ebédet fogyasztottunk el vendéglátóinkkal. Az ebéd közben mutatkozott be a Csongrád Megyei Tartalékosok közelmúltban alakult Harmonika Zenekara. A sikeres bemutatkozás után a Tartalékos Harmonika Klub vezetője Bánki András t. őrnagy, megyei elnök helyettes meghívta a jelenlévőket, harmonikásaink 2010 július 2-i első Szegedi koncertjére.

Látogatásunk szervezetten, fegyelmezetten valósult meg, tovább erősödött, bővültek ismereteink és személyes kapcsolatunk, barátságunk, együttműködő Barátainkkal a Szerb Tartalékos Katonai elöljárók Szövetségével.BARÁTI BAJTÁRSI TALÁLKOZÓ
Újszeged 2010. június 25.

Szerény hagyományainknak megfelelően minden évben baráti, bajtársi összejövetelt szervezünk, ahol helyi vezetőinkkel, a „fehér asztal” mellett egyeztetjük gondolatainkat. Összejövetelünkre meghívtuk Együttműködő Barátainkat Szerbiából, így ez a baráti-bajtársi vacsora alkalmat adott a határ menti legfontosabb dolgaink elemzésére is.

A főzés ez alkalommal is Dorka Gyuri Barátunk feladata volt, melyet ez alkalommal is, hiba nélkül oldott meg. Harmonikásaink is megleptek bennünket, így a hangulat alakításában jelentős szerepet vállaltak. Itt tovább ismerkedtek a „régiekkel” az „újabb” tisztségviselők, és jó alkalom volt, hogy ne csak a közélet dolgainak intézése közben, hanem magán emberként is találkozhassanak egymással. Ez már korábbi tapasztalatunk, hogy az ilyen összejövetelek erősítik a baráti, emberi kapcsolatokat, melyekre munkánk során nagy szükség volt eddig is, és szükség lesz a jövőben is.

Felköszöntöttük Kovács Imre alezredes Urat, aki elsőként kapta meg a Honvédelemért magyar kitüntetést, aki meghatározó szerepet vállalt, és teljesített a Magyar és a Szerb Tartalékosok között létrejött és működő kapcsolatokban. Itt volt Felesége is, hiszen minden sikeres katona mögött egy kitűnő Társ kell, hogy álljon. Itt volt M. Drobac ezredes Úr Vajdaság Tartalékosainak korábbi elnöke, és G. Risojevics t. százados a Vajdasági Tartalékosok egyik kapcsolatainkban fontos szerepet vállaló tagja.  Ezen az összejövetelen köszöntük meg támogató munkáját Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagy Úrnak, aki hosszú éveken keresztül elnöke volt a Szövetségnek. Természetesen köszönetet mondtunk egymásnak is, hiszen a közös munkánk képezi az elkövetkezendő időszak egyetlen, de megbízható tartalékát.

Ez egy jó közösség, vannak közös értékeink, ezeket tovább kell gyarapítani. Tudjuk, hogy számtalan feladatot kell még megoldanunk, lesznek amelyet, sikerül, valószínű lesz olyan is amit nem tudunk megoldani. Sikereink további záloga: a helyes célok, a feltételek és a szorgalmas munkánk, egymás segítése és támogatása. A találkozó jó, baráti hangulatban tartott volna akár tovább is, de külföldieknek, vidékről érkezett Barátainknak a haza utazás, és a 26-i Szerbiai utazásunk miatt sokunknak a további feladatok teljesítésére is készülniük kellett. Szükség van az ilyen össze jövetelekre, ez a munka mellett összekovácsolja a közösségeket, átsegít bennünket, az alig ki kerülhető nehézségeken.Partnerségi látogatás

Großhaslach 2010.06.17 – 20.

A Bundeswehr Német Tartalékos Katonák Szövetségének Großhaslachi Bajtársi Szervezete és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Rúzsai Területi Szervezete között, 2009. július 17.-én Rúzsa községben aláírt együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően, 2010. június 17.-én harmadik alkalommal került sor egy partnerségi látogatás keretében arra az utazásra, mely során a rúzsai tartalékosok meglátogatták a großhaslachi bajtársakat.

A két szervezet közötti gyüttműködés alapja, az a 2002. november 16.-án, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (a MATASZ) és a német Bundeswehr Tartalékos Katonák Szövetségének elnökei által aláírt Együttműködési Megállapodás, valamint a VdRB e.V. Közép Frankföldi és a MATASZ Csongrád Megyei vezetői által, 2005. május 20.-án Szegeden aláírt Együttműködési Szerződés volt, amely alapján alakult ki – immár ötödik éve – egy kétoldalú, gyümölcsöző partnerségi kapcsolat.

A 2010. márciusában Németországból érkezett meghívó alapján, a Bundeswehr Német Tartalékos Katonák Szövetségének Großhaslachi Bajtársi Szervezete, 2010. június 17.-e és 20.-a között, partnerségi találkozóra hívta a Magyar Tartalékosok Szövetsége Rúzsai Szervezetét, amit a szervezet nevében Farkas András t. százados, az egyesület elnöke, el is fogadott. A kölcsönös levélváltás folyamán a két szervezet egyeztette a Németországban való tartózkodás részletes programját és feltételeit.

A meghívásnak eleget téve, a rúzsai tartalékosok a helyi önkormányzattól kapott kisbusszal 2010. június 17.-én hajnalban elindultak Bajorországba, hogy a közép frankföldi Großhaslach tartalékosaival közösen, részt vegyenek egy négy napos partnerségi találkozón. A partnerségi találkozóra utazó 9 tagú küldöttséget, Farkas András t. százados, a szervezet elnöke vezette. Tagjai voltak, Bernáth László t. főtörzsőrmester, Csikesz Péter t. őrnagy, Frank Kügler t. őrvezető, Katona Csaba t. törzszászlós, Löw Szabolcs t. őrmester, Pálinkás Zoltán t. zászlós, valamint Szél János t. alezredes. A küldöttséget elkísérte Dávid István nyá. mk. alezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Szervezetének alelnöke, aki vállalta a tolmács-kisérő szerepet is. A vendéglátó német tartalékos szervezet által, előzetesen megküldött részletes program szerint, változatos és gazdag, szakmai programokban is bővelkedő négy nap várta a Németországba utazókat.

A 2010.06.17.-én csütörtökön, a koraesti órákban Großhaslach főterére érkezést és a baráti fogadtatást követően, Hans Boß bajtársnál kerül sor, a magyar tartalékos dele-gáció ünnepélyes üdvözlésére, amit egy kis szendvics és frissítő követett. Az üdvözlést és a rövid pihenőt követően kerül sor, az elszállásolásra Neuhöfleinben.

Este 20.00 órától került sor arra a bajtársi estre a "Zur Linde" (a Hársfához címzett) vendégfogadóban Neuhöfleinben, ahol.az ízletes bajor vacsora elfogyasztását követő-en, közvetlen baráti beszélgetésre került sor a magyar és a német tartalékosok között. A már korábban kialakult barátságokat a nyelvi különbségek sem akadályozták meg abban, hogy ismét egymásra találva közös beszélgetésbe merüljenek.

Másnap délelőtt Ansbachban, a tartományi kormányépületben elhelyezkedő Megyei Védelmi Parancsnokságon, Peter Krämer alezredes parancsnok fogadta a magyar tartalékos küldöttséget, majd a közös polgári-katonai együttműködés vonatkozásában,  ismertette katasztrófák esetében a Megyei Védelmi Parancsnokság feladatait, illetve a tartalékos katonákkal végrehajtandó közös feladatokat. Ezt követően egy ebéden vettek részt a jelenlévők, majd közös látogatásra került sor az Őrgrófi Rezidenciában Ansbachban. Ezt követte délutáni programként Vestenbergben, a „Lövenbräu“ ser-főzde meglátogatása, ahol a serfőzde megtekintése után, egy kiadós sörkóstolón vettek részt a magyar tartalékosok. A napot finom vacsorával és közös beszélgetéssel zárta a két szervezet.

A következő napon, 2010. június 19.-én délelőtt Marktbergelben, a német légierő 1926-ban létesített lőszergyártó üzeméből (MUNA) kialakított Katonai Múzeumot tekintették meg a vendégek, ahol a kiállított dokumentumokon, fényképeken, végigkísérhették az üzem történetét, amelyszerint, 1945-ben a bevonuló amerikai csapatok előszőr katonai laktanyát alakítottak ki az üzem területén, majd 1965-ben átadták a laktanyát és az üzemet a Bundeswehrnek. 1996-ban bezárták a laktanyát, majd 2000-ben átadták a cserkészeknek. Az üzemépületekben kialakított helytörténeti múzeumban figyelemmel kísérhető volt az I. és a II. világháború időszaka, majd az azt követő évek változásai is. Természetesen rengeteg egykor használatos ruházat, kitüntetés, felszerelés, jármű, fegyver, hatástalanított lőszer, robbanószer és technikai eszköz is kiállításra került az egykori üzemépület helyiségeiben, illetve az udvaron.

Az ebéd a Flachslandeni Lőtér éttermében várta a magyar tartalékosokat, akik az ebéd elfogyasztása után, – szakmai programként – részt vettek az épület alagsorában kiépített elektromos lőtéren, közösen a német tartalékosokkal, egy barátságos lövészversenyen, ahol kiskaliberű puskalövészetben és nagyöblű maroklőfegyverekkel végrehajtott közös lövészeten mérték össze tudásukat. A lövészet során lehetőség nyílott a Bundeswehrnél rendszeresített modern gépkarabély megtekintésére és kipróbálására is.

Este 19 órai kezdettel került sor arra a bajtársi estre, amin részt vett a település polgármestere Lutz Egerer, valamint Hans Geyer ezredes is. A bajtársi est kezdetével, ünnepélyes keretek között, a Honvédelem Napja alkalmából, a “Honvédelemért” érdemkereszt ezüst fokozatával kitüntetett Mathias Lucke alezredes vehette át Dávid István nyá. mk. alezredestől a kitüntetését, amit a 2010. május 19.-i központi ünnepségen – szolgálati elfoglaltsága miatt – nem vehetett át. Az est további részében vacsoraként, finomra sütött bajor specialitásokkal szolgáltak a vendéglátók. Az est fénypontja azonban, az a magyar bográcsgulyás volt, amit Reinhard Gernandt alezredes, a Középfrank Megyei Tartalékos Szövetség elnöke a Magyarországon vásárolt bográcsban főzött és szolgált fel. Meglepve vele a magyar és a német vendégeket. A vacsora után került sor a délutáni lövészverseny ünnepélyes eredmény hirdetésére. Nagykaliberü pisztolylövészetben a német tartalékosok jeleskedtek, de kispuska-lövészetben Farkas András t. százados hozta el az első helyezettnek járó kupát és oklevelet. Az ünnepélyes eredményhirdetés után, a magyar tartalékosok adták át vendéglátóiknak ajándékaikat. Az ajándékok átadása után az est, baráti beszélgetésekkel folytatódott.

Másnap 2010. június 20.-án vasárnap, elérkezett a búcsúzás napja. A reggeli után felkerekedő magyar tartalékos csapatot Großhaslachban a Polgármesteri Hivatalban lévő egyesületi teremben fogadta a házigazda csapat. Farkas András t. százados búcsúszavaiban köszönetet mondott a magyar delegáció nevében azért a bajtársi vendégszeretetért, amelyben a vendéglátók a magyarokat részesítették, illetve ismételten meghívta a Bundeswehr Német Tartalékos Katonák Szövetségének Großhaslachi Bajtársi Szervezete küldöttségét Magyarországra, Rúzsára, amit Hans Rudelsberger, a szervezet nevében el is fogadott. Ezt követően adták át a vendéglátók a magyar tartalékosoknak búcsúajándékaikat, amit Farkas András t. százados köszönt meg a magyar delegáció nevében. Köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy a bajtársi találkozóknak, az egymás kölcsönös megismerése, és ez által az együttműködés elmélyítése a célja, valamint a közös tapasztalatok kölcsönös kicserélése, illetve a kétoldalú bajtársi kapcsolatok kialakítása és ápolása, a két bajtársi egyesület tagjai között.

Zárszavában utalt arra, hogy a partnerségi kapcsolatnak, a népek közötti megértést, a már megkötött együttműködési megállapodás szellemének megfelelően, a bajtársiasságot, s a Német és a Magyar nép közötti megértés jegyében történő barátságot és az együttműködést kell szolgálnia.

Ennek a látogatásnak legfőbb tanulsága, hogy a települések közötti kapcsolat a nemzetközi tevékenységünknek a legfontosabb területe. Azonosnak kell lenni a Tartalékosok kapcsolatának az önkormányzatok kapcsolatainak, itt lehet biztosítottnak tekinteni az anyagi, a társadalmi és minden más egyéb oldalú hátteret. Természetesen szükséges ehhez a településen élő Tartalékosok áldozatos munkája és a települések Vezetőinek támogatása. Ezen az úton is, elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki a résztvevőknek a színvonalas munkájukért, és Sánta Gizella Polgármester Asszonynak a sokoldalú segítségéért és támogatásáért. További munkájukhoz sok sikert kívánunk!


VII MATASZ EJTŐERNYŐS

NÉGY TUSA VERSENY ÉS EJTŐERNYŐSTÁBOR

SZEGED 2010 06 11-13.

 

Az év elején elkezdtük szervezni a Magyar Tartalékos ejtőernyősök, már jelentős hagyományokkal rendelkező ejtőernyős négy tusa verseny megrendezését. Az előzetes felmérések alapján jelentős külföldi érdeklődéslátszott a verseny iránt, mintegy 22 ejtőernyős hazai és külföldi csapat jelezte érkezését.

Az előkészületek rendben folytak, amikor munkánkat alaposan megzavarta az időjárás, katasztrófavédelmi helyzet. A hatalmas árvíz nem tette lehetővé az Ukrán, a Lengyel, Horvát csapatok részvételét, kevesebben jöttek Szerbiából, Németországból és a hazai, főleg katona csapatok közül. Mégis több új csapat, a MEBSZ csapatai, a ZMNE, a Rendőrség, a Nemzetőrség, és több helyi sport és tartalékos csapat színesítette a mezőnyt.

Tizenhárom csapat jelent meg a nyitó ünnepségen a Szegedi Toborzó irodában, ahol Csorba József t hadnagy főszervező bevezető üdvözlő szavai után Dr. Palotai Jenő ny ezredes a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megye elnöke köszöntötte a mezőny résztvevőit, a szervezőket és a közreműködőket. Elismerését és köszönetét fejezte a gondos előkészítő munkáért a résztvevőknek, sportszerű, rendkívüli eseményektől mentes küzdelmet kívánt minden résztvevőnek, és a versenyt megnyitotta.

Az első tusa, maga az ejtőernyős ugrások a Szegedi repülőtéren, az úszás a Szegedi sport uszodában, a lövészet a Rendőr szakközépiskola lőterén, és a negyedik tusa, a tájékozódási futás a Ruzsai erdőkben került végrehajtásra.

A rendkívüli meleg, nagy próbára tette a versenyzők fizikai állóképességét, mégis nagy verseny fej-fej melletti küzdelmet, sportszerű versengést hozott. A verseny jól meg volt szervezve, minden rendelkezésre álló idő, pontosan ki lett számolva, ezért a versenyzőknek alig maradt ideje pihenésre, városnézésre.

A versennyel egy időben, azzal párhuzamosan egy tartalékos ejtőernyős tábor is működött, melyet Csorba József t hadnagy Úr vezetett. Ezen öt Német tartalékos, és hét helyi fiatal sajátította el az RS típusú, körkupolás ejtőernyő használatának szabályait. Az elvégzett tanfolyam eredményes befejezése, az előírt ugrások után a „fiatalok” megkapták járandóságaikat, a tanfolyam eredményes elvégzését igazoló oklevelet.

A fiatalokat azért írtuk idéző jelbe, mert ugyan valóban volt több fiatal, kezdő első ugró, de a résztvevő Német Tartalékosok egyáltalán nem voltak kezdők, Ők gyakorlott tartalékos ejtőernyős tiszthelyettesek voltak, csupán ezzel az ejtőernyő típussal nem ugrottak még, de sikeresen teljesítették a követelményeket. Számukra egy korlátozott kulturális és szabadidő program, Szegedi és Hódmezővásárhelyi, további megpróbáltatásokat jelentett, mert alig maradt idejük pihenésre, regenerálódásra. Mégis jól érezték magukat, ebben a sajátos alföldi környezetben. Egységes, imponáló, nagyszerű fellépésükkel, tovább erősítették a Német tartalékosok elismertségét és megbecsültségét.

Köszönet a szervezőknek, rendezőknek az alapos munkáért, a repülőtér dolgozóinak, tartalékosainknak, minden közreműködőnek! Szinte nehéz lenne felsorolni a számos segítőt név szerint, ezért egységesen mondunk köszönetet az elvégzett munkáért. A versennyel egy időben több más rendezvényünk is folyt, ezért kapacitásainkat nagyon meg kellett osztani, figyelembe kellett venni Társaink más irányú elfoglaltságait is.

Eredmények:

Csapat összetett I. SZEGED I. Csapata

Csapat összetett II. VÖRÖS METEOR

Csapat összetett III. SZEGED II. Csapata

Egyéni összetett I. Vilisics Vilmos

Egyéni összetett II. Csorba József t. hdgy.

Egyéni összetett III. Hartman Jörg t. főtörm.

A rendezvényt nagymértékben támogatta a Rendőr Szakközépiskola Parancsnoka, a Magyar Honvédség, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége, a Városi Sportigazgatóság, a Ruzsai Önkormányzat, a Közlekedési Vállalat, a Repülő tér, és még sokan Mások. A versenyre külön díjakat ajánlott fel a Szegedi Városi Sportigazgatóság igazgatója, és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei elnöke, a helyi repülő egyesület és a résztvevő ejtőernyős tanfolyam Német csapata. Köszönjük!

A rendezvény egy stílusos szabadtéri magyaros gulyás elfogyasztásával, és az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult. A házigazdák kérték a résztvevőket, hogy a következő években is jöjjenek el, legyenek résztvevői, és hírnökei a következő versenyeinknek.


"A jósors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat"

„Amicos secundae res parant adversae probant” Seneca elhíresült mondása kiállta az idők próbáját, számos alkalommal halottuk már, most a napi életünk ismét gazolja.

Ismert a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége hét éve kötött együttműködési megállapodása. Ebben folyamatosan tervezzük, szervezzük együttműködésünket, melynek része egymás segítése, támogatása.

Aggódó telefonhívás érkezett Szabadkai Bajtársunktól Kovács Imre ny. alezredes Úrtól, a közelmúltban Magyar Honvédelmi Miniszter által kitüntetett Szabadkai Barátunktól. Ismerve az észak Magyarországi állapotokat, a térségünkben várható árvízi helyzetet, érdeklődött az itteni állapotokat és a várható helyzetet illetően.

Jelenleg I. II. III. fokú árvíz és belvíz védelmi helyzet van a megyénkben, a védelmi igazgatás teljes mértékben urai a helyzetnek. Tájékoztatásomat megnyugvással és örömmel vette tudomásul, és felajánlotta, ha romlana a helyzet, a Szerbiai Szabadkai Tartalékosok készen állnak arra, hogy konkrét segítséget nyújtsanak Csongrád megye számára.

Remélhetően, nem lesz szükség a segítségre, mégis megnyugtató, hogy ilyen Barátaink, Együttműködő Partnereink vannak, akik nem feledkeznek meg rólunk akkor sem, amikor bajba kerülhetünk.


Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei
Tartalékos Szervezetei
Vezetői Tagjai!

MÜKÖDÉSI TERÜLETEIKEN!

Felhívás!

Kedves Barátaim, Bajtársak!

Az észak magyarországi területeken lehullott nagymennyiségű csapadék, valószínű a Tiszán keresztül fogja elhagyni hazánkat. A kialakult veszélyes bel és árvízi helyzetre, - figyelembe véve megyénk földrajzi helyzetét- két búvár és egy repülő, ejtőernyős csoportot hoztunk létre. Képességeiknek megfelelően Ők speciális feladatok végrehajtására képesek, melyeket felajánlunk a MVB részére, alkalmazásukra a védelmi igazgatás döntéseinek megfelelően kerülhet sor.

Lakóterületeinken a belvízvédelmi munkálatok már beindultak, ebben tartalékosaink már mindenütt részt vesznek! Kérem megyénk Tartalékos Vezetőit és Tagjait, a továbbiakban is, hogy működési területeiken, szervezzék meg a –helyi feladatok végrehajtására alkalmas- tagjaink készenlétét, mérjék fel védekezésre alkalmas anyagaikat, eszközeiket, (kézi szerszámok, csónakok, kis hajók, szivattyúk stb.) önállóan, és ha szükséges jelentkezzenek lakóhelyeiken a Polgármesteri hivataloknál, a Védelmi munkákat szervező és irányító helyi szervnél.

Cselekedjetek bátran önállóan, szakszerűen, a védelmi szervezetek igényeivel összehangoltan, tartsátok be a balesetvédelmi szabályokat! Segítsétek a bajbajutott társaitokat, szomszédjaitokat, az idős beteg, rászoruló családokat.

EZEKBEN A NAPOKBAN EZ A FELADAT JELENTI HAZA VÉDELMÉT!

Szeged, 2010. 06. 05.

                                                                     Dr. Palotai Jenő ny. ezredes
                                                                                 megyei elnök
                                                                 Magyar Tartalékosok Szövetsége


ÚJSZENTIVÁN
EMLÉKTÁBLA AVATÁS
2010. 06. 05.

Az Újszentiváni volt radarszázad egykori laktanyája helyszínén emléktábla avató rendezvényre került sor. A rendezvényen a Tartalékos Szövetséget Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, és Dávid István ny. mk. alezredes képviselte.

A rendezvényen sok lelkes támogató segítségével, a Polgármester Úr hatékony támogatásával, a környező települések Polgármestereinek közreműködésével, és a volt RT. Század egykori parancsnokainak lelkes munkájával, személyes szervező tevékenységével, a jogutód szervezet –a légtér biztosító ezred- Parancsnokának és munkatársainak áldozatos munkájával egy nagyszerű bensőséges rendezvényen vehettünk rész.

A rendezvényen közreműködtek repülőink, hagyományőrzőink, és statikus ejtőernyős bemutatóval ejtőernyőseink. Különösen nagy sikere volt a Dr. Vass László t. alezredes Úr vezette hagyományőrzők látványos bemutatójának, disz őrségének, és a korabeli ágyúval végrehajtott dísz lövésének.

A rendezvény a reggeli órákban kezdődött. Az elázott talajon, teljesen úrrá lettek a szervezők. Nagyon szervezetten, terv szerint folytak az események. Mazsorett bemutatóval, a volt Parancsnokok visszaemlékezésével, a korábbi és a jelen Polgármestereinek megemlékezéseivel, Néptánc bemutatóval, Énekkari közreműködőkkel, Hagyományőrzők bemutatóival, különféle haditechnikai és veterán hadijármű bemutatókkal, és sorolni lehetne az egész napos színvonalas programot, melyet csak a finom, babgulyás elfogyasztásának idejére szakítottunk meg.

Az emléktábla avató ünnepségen a nagyszámú helyi vendég mellett öröm volt látni a volt az egykori parancsnokokat, tiszteket, tiszthelyetteseket, katonákat. Nagy öröm volt találkozni más megyékből ide érkezett MATASZ Vezetőkkel, együttműködőkkel, támogatókkal, akik valamikor tagjai voltak ennek a felszámolt RT. Alegységnek.

Csak dicséret és elismerés illeti a két nagyszerű szervező: Cékmán István ny. alezredes és Kispál Jenő ny. őrnagy Urakat, egykori Parancsnokokat, akik hatalmas szervező munkával, fáradtságot nem ismerve dolgoztak, és valósították meg ezt a színvonalas, hagyományőrző, egyben ennek az alakulatnak emléket állító rendezvényt. Ez a rendezvény is azt igazolja, hogy jó célokért, sok munkával, lehet támogatókat szerezni, és színvonalas rendezvényeket szervezni.


TARTALÉKOSOK
HARMONIKA KLUBJA ALAKÚLT

SZEGED,2010. 05.31.

Szegeden a Bálint Sándor Művelődési házban megalakult a Matasz Csongrád Megyei Vezetősége Dél-alföldi Harmonikabarátok Klubja. A hosszas, és gondos előkészítés után megjelent 19 fő először meghallgatta Dr Palotai Jenő ny. ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei elnökének tájékoztatóját. A Tartalékosok Szövetsége, az egyesülési törvény alapján létrejött közhasznú társadalmi szervezet, a Honvédség egyik ernyő szervezete. Célja, részvétel a társadalom hazafias, honvédelmi, kulturális nevelésében. Tisztelettel, szeretettel várjuk ennek a közösségnek a tagjait sorainkban, megtiszteltetésnek hisszük közeledésüket, és biztosíthatjuk leendő tagjainkat, hogy megbecsüljük munkájukat és támogatjuk, teret biztosítunk művészi munkájuknak. Kiss Ernő a Művelődési Ház Igazgatója, - akinek kezdeményezésére indult a klub szervezése- ismertette az alapszabályt és a Klub Szervezeti és Működési Rendjét. A klub céljai között kiemelte:

Azon magán és jogi személyek, összefogása, akik a Harmonikát, mint hangszert, és zenét szeretik. Szabadidős tevékenységükkel elősegítik megismerését, népszerűsítést.  Támogatják a harmonikás képzést. Szívügyüknek tekintik, hogy a fiatalok ismerjék meg a harmonika zenét, ezáltal tanuljanak a hangszeren játszani. A harmonikán játszóknak legyen lehetőségük, tudásukat tovább fejleszteni. Fellépési lehetőségek felkutatása, fellépések szervezése, a Tartalékosok célkitűzéseinek megvalósításában –főleg a kulturális területen, hazai, akár nemzetközi munkánk területén is- aktív részvétel útján.

A résztvevők egyhangúan elfogadták az előterjesztést kimondták a Klub megalakulását, tagjainak belépését a Magyar Tartalékosok Szövetségébe. Megválasztották a megyei vezetőségbe a küldötteket, Dr Bálint Csilla elnökségi tag, Bánki András klub elnök, és Kiss Ernő Klub titkár személyében.

A résztvevőknek Duliskovich Sándor harmonika tanár adott ízelítőt a francia műsettek világából, nagy sikerrel. A szakértő közönség vastapssal honorálta az alkalmi produkciót, bizonyos, hogy ez a legújabb közösségünk, sok kellemes órát fog szerezni tagjainak és közönségének. Az első konkrét feladatok máris megfogalmazásra kerültek, bemutatkozás a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége június 26-i rendezvényén Újvidéken, július 2-én egy önálló műsor Újszegeden.

A klub létrejöttében, szervezésében, nagyon fontos, értékes munkát végzett Bánki András tartalékos őrnagy Úr, - Megyei elnök helyettesünk – Kiss Ernő tartalékos főhadnagy Úr. Sok sikert kívánunk további munkájához.


REPÜLÉSTÖRTÉNETI EMLÉKNAP
HŐSÖKNAPJA MEGEMLÉKEZÉS
CSALÁDI GYERMEKNAP.
ALGYŐ 2010. 05. 30.

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre Algyőn Családi és Gyermeknap keretén belül a VII. Algyői Repüléstörténeti emléknap és a Hősök Napja megemlékezés. Az ünnepi beszédet Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a Tartalékos Szövetség megyei elnöke mondta.

Beszédében méltatta Algyő fontos szerepét a délalföldi repülés meghonosítása, népszerűsítése területén, ez a település volt a repülés bölcsője ennek a régiónak, polgári, sport és katonai repülők egész nemzedéke itt ismerkedett meg a repülés alapjaival, és váltak később a repülés képzett neves mestereivé. Beszélt Szentgyörgyi Albert Nobel díjas orvos professzorról, a C-vitamin feltalálójáról, aki szintén itt tanulta a repülés alapjait. Elismerését fejezte ki a jelenlévő veterán repülőknek, akik újra azon fáradoznak, hogy a repülést újra visszahozzák Algyőre, újra élesszék a repülőteret, és sikereket kívánt a település vezetőinek, akik támogatják ezt a kezdeményezést.

A Hősök napja keretein belül beszélt arról, akik a haza szolgálatában szereztek soha el nem halványuló érdemeket, akik életüket adták a hazáért. Közülük sokan hazai földben, sokan idegen földben alusszák örök álmaikat. Gondoljunk Rájuk hálával, őszinte nagyra becsüléssel. Megemlékezett a katonákról, akik jelenleg is teljesítik kötelességeiket, itthon és külföldön, a legnagyobb elismerés mellett. Beszélt a mai nap civil hőseiről is, akik becsületesen végzik a munkájukat, dolgoznak, tanulnak, családot nevelnek, Nőkről és Férfiakról, Fiatalokról, Öregekről, akik vállukon viszik a település összes gondját, készen állnak a kötelességeik teljesítésére. Kedves folyónk a Tisza a település szomszédja, most mérges arcát mutatja. Lehet, hogy árvízvédekezésre fog, sor kerülni. Az itt élő emberek számára ez nem ismeretlen, csaknem minden árvízvédekezésnél ez így volt.

Az összejövetel alkalmat kínált a Magyar Tartalékosok helyi klubjának megalakítása konkrét formában történő megfogalmazására. A jelen lévő Ugri György t. százados, Szeged városi elnökhelyettes, nagy szakszerűséggel, türelemmel, hasznos, gyakorlatias tanácsokkal látta el a feladatra felkért Leléné Juhász Erikát, akit az Önkormányzati vezetők lelkesen ajánlották a település megalakuló helyi klubja elnökének. Sok sikert kívánunk és támogatni fogjuk munkájában. A tartalékosok klubja csaknem a huszadik egyesület a településen, de a mi számunka egy fontos egyesület, melyet türelmes, hasznos munkára, a már meglévő egyesületekkel a jó együttműködésre bátorítottunk.

Az egész nap a pihenés, szórakozás, kikapcsolódás, a sportok és a gyermekeké volt. További sikereket kívánunk ennek az eddig az olajról és a gázról ismert Csongrád megyei település, minden polgárának.


NÉMETORSZÁGI UTAZÁST ELŐKÉSZÍTŐ
 Vezetőségi ülés
 Rúzsa 2010. 05. 30

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Rúzsai Szervezete 2010. május 30.-án Rúzsán, a helyi tűzoltóság tanácstermében tartotta rendkívüli vezetőségi ülését, melynek egyetlen napirendi pontja a 2010. június 17.-e és 20.-a közötti német-magyar partnerségi találkozóval kapcsolatos feladatok megbeszélése volt.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Bundeswehr Tartalékos Szövetségének együttműködési szerződése alapján, a Csongrád Megyei Vezetőség és a Közép Frankföldi Vezetőség hat éve tart kapcsolatot egymással. Ennek alapján a német és a magyar megyei vezetőségek közös kezdeményezésére a két település, Rúzsa és Großhaslach tartalékosai, a korábbi kölcsönös látogatások után, kezdeményezték a két település tartalékosainak szerződésben rögzített együttműködését.

Ennek megfelelően - a rúzsai MATASZ szervezet néhány évnyi ismerkedés és kölcsönös látogatások után, elsőként Magyarországon - együttműködési megállapodást írt alá a WdRBw Grosshaslach-i Szervezetével.

A 2009. július18.-án, - alapos egyeztetés után - a díszes formában előkészített szerződés ünnepélyes aláírására, a Ruzsai önkormányzat tárgyaló termében került sor. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Sánta Gizella polgármester asszony, valamint a képviselő testület több tagja. Jelen volt továbbá, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes, a MATASZ Csongrád megyei elnöke, Dávid István ny. mk. alezredes, a Csongrád megyei vezetőség tagja, Reinhard Gernandt t. őrnagy a Közép Frankföldi BRDW megyei vezetőség első elnök helyettese, Helmut Gottschalk-Gaudig t. alezredes az érintett vezetőség tiszteletbeli elnöke, és a két szervezet valamennyi képviselője. 

Az ez év márciusában Németországból érkezett meghívó, 2010. június 17.-e és 20.-a között, - a korábban megkötött együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően - partnerségi találkozóra hívta a Magyar Tartalékosok Szövetsége Rúzsai Szervezetét, amit a szervezet nevében Farkas András t. százados, az egyesület elnöke, el is fogadott. A kölcsönös levélváltás folyamán a két szervezet egyeztette a Németországban való tartózkodás részletes programját és feltételeit. Az ebből adódó feladatok kerültek a rendkívüli vezetőségi ülésen egyeztetésre és kiosztásra a felelősök között.

A partnerségi találkozón résztvevő 9 tagú küldöttséget, Farkas András t. százados, a szervezet elnöke vezeti. Tagjai még, Bernáth László t. főtörzsőrmester, Csikesz Péter t. őrnagy, Frank Kügler t. őrvezető, Katona Csaba t. törzszászlós, Löw Szabolcs t. őrmester, Pálinkás Zoltán t. zászlós, valamint Szél János t. alezredes. A küldöttséget elkíséri Dávid István nyá. mk. alezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Szervezeté-nek alelnöke is.
Az utazáshoz a helyi önkormányzat biztosít gépjárművet. A vendéglátó német tartalékos szervezet által, előzetesen megküldött részletes program szerint, változatos és gazdag, szakmai programokban is bővelkedő négy nap várja a Németországba utazókat.

Az érkezést követő napon, Rudolf Schwemmbauer tartományi tanácsos fogadja a magyar tartalékos küldöttséget a Tartományi Hivatalban Ansbachban. Ezt követi egy látogatás a Megyei Védelmi Parancsnokságon, ahol Peter Krämer parancsnok ismerteti a Megyei Védelmi Parancsnokság feladatait, illetve a közös polgári-katonai együttműködés vonatkozásában, a katasztrófák esetében végrehajtandó feladatokat. Szerepel a programban az Őrgrófi Rezidencia megtekintése Ansbachban, valamint a Vestenberg sörfőzde meglátogatása is, egy kiadós sörkóstolóval egybekötve. Szakmai programként a magyar tartalékosok részt vesznek a Flachslandeni Lőtéren, a német tartalékosokkal nagyöblű NATO fegyverekkel végrehajtandó közös lőgyakorlaton, majd megtekintik a Marktbergeli Katonai Múzeumot.

A rendkívüli vezetőségi ülésen döntés született arra vonatkozólag, hogy a gépjárművet felváltva Katona Csaba t. törzszászlós és Széll János t. alezredes fogja vezetni. A delegációt elkísérő Dávid István nyá. mk. alezredes, a tolmács szerepét vállalta.

Farkas András t. százados zárszavában hangsúlyozta, hogy a programban szereplő bajtársi találkozókon, az egymás kölcsönös megismerése, és ezáltal az együttműködés elmélyítése a cél, valamint a közös tapasztalatok kölcsönös kicserélése, illetve a kétoldalú bajtársi kapcsolatok kialakítása és ápolása, a két bajtársi egyesület tagjai között.

Utalt a látogatás kapcsán arra, hogy a partnerségi kapcsolatnak, a népek közötti megértést, a már megkötött együttműködési megállapodás szellemének megfelelően, a bajtársiasságot, s a Német és a Magyar nép közötti megértés jegyében történő barátságot és az együttműködést kell szolgálnia


Új honvédelmi miniszter

2010.05.29.

Május 29-én, szombat délután az Országgyűlésben letette a hivatali esküt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az új honvédelmi minisztert katonai tiszteletadás mellett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke fogadta a Honvédelmi Minisztériumban.
Minél előbb meg kell erősíteni a honvédséget, a honvédség imázsát a réginél is magasabb szintre kell emelni, és katonai életpálya-modellt kell kialakítani - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután katonai tiszteletadással fogadták új munkahelyén, a minisztériumban.Hende Csaba a Honvédelmi Minisztérium (HM) udvarán az állományhoz intézett beszédében összefogást kért a katonáktól azért, hogy együtt tudják felépíteni a 21. század modern hadseregét.
A honvédekhez szólva azt mondta, "számíthattok rám, és én számítok rátok. Számítok arra, hogy eskütökhöz híven minden bajtól és veszélytől oltalmazzátok édes hazánkat". A miniszter hangsúlyozta: "a katonai esküt ti is, én is letettük már régen, ezért tudhatja mindenki, tudhatja az egész világ, hogy a magyar nemzet szabadságáért, jogaiért és méltóságáért és a haza függetlenségéért mi együtt, ha kell, az életünket is feláldozzuk".
Beszéde végén az újságíróknak azt mondta, hogy a hivatalos átadás-átvételre nem most, hanem hétfőn kerül sor. Most csupán alkotmányos kötelességeit teljesíti a megfelelő papírok aláírásával.
A miniszter a Fidesz-KDNP ünnepi nagygyűlése után - többek között Simicskó István kijelölt parlamenti államtitkár és Csampa Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága alelnökének társaságában - a Kossuth térről gyalog ment a HM udvarára, ahol Fodor Lajos kijelölt közigazgatási államtitkár, valamint Tömböl László vezérkari főnök fogadta őt. A hivatal udvarán ott voltak a katonai vezetők, továbbá Nemeskürty István akadémikus és Für Lajos volt honvédelmi miniszter.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszéde:


Kossuth Lajos szobrától jövök. Sereggel jöttem a seregemhez, a Magyar Honvédséghez. A seregemben ott masíroztak és elkísértek a ’48-as szabadságharc huszárjai, az első világháború bakái, a második világháború magyar katonái és ’56-os szabadságharcunk dicső forradalmárai is.

Honvédek! A mai naptól a szolgálati elöljárótok vagyok, ezért elrendelem és megparancsolom, hogy a két sereg örökre egyesüljön és forrjon eggyé! Megparancsolom, hogy minden magyar katona, hogy minden magyar honvéd, aki ma szolgál a Magyar Honvédségben, lélekben szorítsa meg az egykor volt dicső honvédő erőknek kezét azért, hogy együtt tudjuk majd felépíteni a 21. század korszerű Magyar Honvédségét.

Honvédek! Elöljárótok vagyok, de tartalékos honvéd tisztként régebben is, most is és a jövőben is elsősorban a bajtársatoknak érzem magam. Egyek vagyunk! Minden időben, jóban és rosszban számíthattok rám. Mindig a szemem előtt fog lebegni Zrínyi Miklós intelme, amely úgy szól: „Azért bízták rád a hadat, hogy gondot viselj rá!”

Ti számíthattok rám és én is számítok rátok. Számítok arra, hogy eskütökhöz híven, minden bajtól és veszélytől oltalmazzátok édes hazánkat. Köztünk sok szóra nincsen szükség, hiszen régóta ismerjük egymást. A katonai esküt ti is, én is letettük már régen. Ezért aztán mindenki tudja, és tudhatja az egész világ, hogy a magyar nemzet szabadságáért, jogaiért és méltóságáért és a haza függetlenségért, mi együtt, ha kell, az életünket is feláldozzuk! A néppel tűzön, vízen át! A hazáért mindhalálig!


   
   

   
   
   
   
   
   
Esküt tettek az új miniszterek


Esküt tettek az Orbán-kormány miniszterei szombaton az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt. A miniszterelnök kabinetjének tagjai: Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterként dolgozik a kabinetben.
Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy egy órával az eskütétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat.
Orbán Viktor kormányfő az eskütétel előtt egyenként bemutatta a minisztereket. Véleménye szerint olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek, megfelelő jártasságot szereztek, tapasztalt emberek, vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, vagyis döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelősséget.
Mint mondta, nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve mentén.
Elsőként Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert mutatta be. Kiemelte, tőle azt várják az emberek, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. "Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson" - tette hozzá.
Martonyi János külügyminiszter kapcsán úgy fogalmazott: tőle azt várják az emberek, hogy irányításával szerezze vissza Magyarország a nemzetközi tekintélyét, vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés felépülhessen.
Orbán Viktor közölte: Pintér Sándort a Belügyminisztérium vezetésére kérte fel. Tőle azt várja minden magyar választópolgár, hogy állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot. A kormányfő szerint a belügyminiszter esetében a legnehezebb a munka, mert, mint hangsúlyozta, nincs vesztegetni való idő. Ide egy tapasztalt rendőri vezető kell, aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét - jelentette ki.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kapcsán úgy nyilatkozott: azt várja tőle Magyarország, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont. Hozzátette: reményei szerint a miniszter be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazda, és lehetséges az is, hogy az állami fejlesztések gyorsan, korrupció nélkül és hatékonyan bonyolódjanak. Fellegi Tamás az az ember, aki rendelkezik a megfelelő tudományos, politikai és üzleti tapasztalattal.
A kormányfő elmondta, Réthelyi Miklós vezeti a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát. A magyar emberek azt várják a minisztertől, hogy mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedék számára. Réthelyi Miklós a kormány legtapasztaltabb tagja - tette hozzá.
Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztériumot vezeti - mondta Orbán Viktor. Az állampolgárok azt várják tőle, hogy végre legyen valaki, aki a magyar vidéket talpra állítja, és bebizonyítja, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik. Megjegyezte, Fazekas Sándor 20 éve Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag polgármestere.
Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt várja, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködés rendszerében. Mint mondta, vele szemben külön elvárása még az, hogy vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos szereplője legyen.
Orbán Viktor bemutatta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, miniszterelnök-helyettest is, akinek, mint mondta, az lesz a feladata, hogy a szétcsúszóban lévő közigazgatási rendszert újjászervezze. A központi közigazgatás újjászervezése már meg is kezdődött - tette hozzá.
A kormányfő bemutatta Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert és miniszterelnök-helyettest is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az új kormány nem koalíciós kormány, hanem egy pártszövetség alkotta kormányzat. Semjén Zsolttól azt várja, hogy képviselje a kereszténydemokrata politikai filozófiát és a keresztény szociális gondolkodásmódot a kormányzati munkában.
Bár támogatóink jelentős része nem hívő keresztény, de ők is keresztény magyar kultúra részei. Szüksége van a kormánynak egy értékrendszerre, egy igazodási pontra, egy horgonyra, hogy ne tévesszen utat, hogy ne tévessze szem elől a dolgok mélyebb értelmét, és ehhez várja Semjén Zsolt segítségét - fogalmazott a kormányfő.
A miniszterek ünnepélyes eskütétele után a Szózattal zárult a parlament ülése, ahol a rendszerváltás utáni kilencedik kormány alakult meg.


TISZTUJÍTÁS
POLGÁRŐR BARÁTAINKNÁL
SZEGED 2010. 05. 29.

Polgárőrség Csongrád Megyei Szövetsége tisztújító közgyűlésére került sor. A megyei küldött gyűlésen értékelték az elmúlt négy év munkáját. Megállapították, hogy számos területen vannak gondjaik, szinte minden területen sikerült előre lépniük. Ezt állapította meg a beszámoló és ezt erősítették a meghívott vendégek is. Jelen volt a PŐR Szövetség Elnöke, A megyei közgyűlés alelnöke, a megyei rendőrfőkapitány, valamennyi városi rendőrkapitány. A Tartalékos Szövetség népes küldöttségét Dr. Palotai Jenő ny. ezredes vezette, tagjai voltak Dávid István ny. mk alezredes, megyei elnök helyettes, Dr. Abdúl Rahim t. o. alezredes, Mindszenti alelnökünk, Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester megyei titkár helyettes és Farkas András t. százados Ruzsai elnökünk.

A leköszönő Megyei PŐR Elnök, Magyari Béla t. százados, - egykor volt katona társunk- elismeréssel szólt az eredményes, tartalmas, együttműködő munkáról, többek között a Magyar Tartalékosok Szövetsége megyei és a településeken folyó, közös tevékenységről. Ezt erősítette Túrós tábornok Úr is, a PŐR Szervezetek Szövetsége elnöke is felszólalásában, kiemelte a lakóterületen folyó, az egész társadalom által elismert fontos és hasznos munkát.

A PŐR megyei szövetség alelnökének is megválasztották Társunkat Dávid István ny. mk. alezredes Urat, aki a szervezet etikai és jogi bizottságának is az elnöke lett. Értékes munkáját, jutalommal és emléktárggyal ismerték el.

A Csongrád Megyei PŐR Szervezetek Szövetségének új elnöke: Batiz István ny. r. alezredes, aki eddig az alelnöki tisztséget töltötte be, így minden feltétele biztosított a további eredményes együttműködésünknek.


TOVÁBB KÉPZÉS
BUDAPEST 2010. 05.. 28.

A Tartalékos Szövetség éves munkaterve alapján a MATASZ vezetők továbbképzéséra került sor a Stefánia Palotában. A továbbképzésen értékes előadások hangzottak el a HM. Katonai igazgatási osztály és az át alakult humán szolgálat részéről. Az előadásokat kérdések és konzultáció követte.

Ezután Mikulán Róbert Úr Békés megyei elnök tartott előadást a megyében folyó, az iskolás fiatalok területén megvalósuló hazafias honvédelmi nevelő munkáról. A munkában jól hasznosítják, a korábban követett jó gyakorlatot. Bázis iskolában folyó honvédelmi és rendvédelmi oktatás igen hatékony és tartalmas, jelentős érdeklődés tapasztalható, úgy a fiatalok, a szülők, és az érintett területek, a polgármesterek, és a megye országgyűlési képviselői részéről. Több kérdés hangzott el az előadással kapcsolatban, az egyenruha viselés lehetőségeivel, a tartalékosok jogi helyzetének rendezése szükségességével kapcsolatosan, melyekre adott válaszok hasznosak a jövőre nézve.

Megyénket Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, és Dékány Lajosné megyei titkár helyettes képviselte. Álláspontunk szerint is a jövő letéteményesei a fiatalok. Javasolta az adott megyék regionális együttműködését is, a szerény lehetőségek hatékonyabb működtetése céljából. Szerintünk a jövő célkitűzéseinek helyes meghatározása, végrehajtható, feltételekkel célok kellenek, és ki kell alakítani azokat a szervezeti kereteket, melyek biztosítják az eredményes tevékenységet.  Figyelembe kell venni az egyes területek eltérő sajátosságait, lehetőségeit. Munkánk fő célcsoportja az ifjúság, az iskolák, de nem hagyhatók ki a családok, a hölgyek, a tapasztalt és még aktív munkára képes idősebb korosztály tagjai sem. A társadalom így épül fel! Kerülni kell a diszkrimináció miden formáját, így a kor, nem, felekezet, képzettség, végzettség szerinti, esetlegesen sértő meg különböztetést! A tevékenység értékelésének alapja, az elvégzett munka legyen! Itt a települések szintjén létrehozandó, a helyi önkormányzatok támogatását élvező, a helyi érdekeket értő, klubokra, tagokra vezetőkre, segítőkre, együttműködőkre gondolunk. Ennek az összefüggésében célszerű az alapszabály módosítása is.

A vitában többen nyilvánítottak véleményt, új és régebbi Társaink, melyet Dr. Czuprák Ottó elnök Úr foglalt össze. Hasznosnak, előremutatónak értékelte a továbbképzést. Tovább kell folytatni az eredményes munka tapasztalatainak bemutatását, népszerűsítését, a hasznos, jó módszerek elterjesztését. Elismeréseket adott át az elnökségből kivált Dr. Borbíró Zoltán és Buth Sándor Uraknak huzamosabb időn át végzett eredményes munkájuk elismeréséért.


Toborzás
Szeged Napján
2010. május 22.

Szeged története régre vezethető vissza. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a vidék az újkőkor kezdeti szakasza óta lakott volt. A Római Birodalom korában a császári futárszolgálat Szegeden át közlekedett. Szeged környéke a fejedelmi törzs szálláshelyéhez tartozott a honfoglalás idején A település lakossága István király uralkodása idején már magyar volt. Szeged és környéke ekkor királyi birtok lett, s 1241-et követően épült vára révén, a déli Tisza vidéknek fontos központja lett. 1247 előtt nem sokkal Szeged városi rangot nyert. A XV. század elejétől, e város lett, a dél felé irányuló hadjáratok, kiindulópontja.
A Hunyadiak idején tulajdonképpen Szeged volt az ország központja. 1456-ban Hunyadi János innen indult Nándorfehérvár felmentésére. 1522-re Szeged az ország egyik legnépesebb városa volt több mint 7000 fővel. 1526. szeptember 28-29-én Ibrahim nagyvezér seregei elfoglalták a várat, a várost pedig kifosztották és felgyújtották. 1686. október 23-án a császári csapatok felszabadították Szeged várát. Miután a vár osztrák tulajdonba került.
1719. május 21-én Szeged ismét szabad királyi város rangot kapott. Ekkor készült a ma is használatos szegedi címer. Az 1728-ben lezajlott boszorkányperek, szegénység és természeti csapások miatt rossz híre volt a városnak. 10 évvel később pestis járvány pusztított.
1848, októberében Szegedre érkező Kossuth Lajos a Klauzál téren, a Kárász ház erkélyéről elmondta utolsó magyarországi beszédét. 1879. március 12.-én a Tisza védőtöltése átszakadt, s víz szinte az egész várost elpusztította. Tulajdonképpen az árvíznek köszönhető, hogy Szeged olyan pompázó várossá vált, mint amilyen ma is.
Az Első Világháborúban a város18 ezer fia vett részt. Egyharmaduk hősi halált halt, a maradék harcos katonák közül pedig nagyon sokan megsebesültek. A trianoni békeszerződés Szegedet határ menti várossá tette.
A Második Világháború súlyos károkat okozott a szám szerint összesen hat angol-amerikai légitámadás. Az utolsó bombázás alkalmával a vasúti híd a Tiszába zuhant. A háború befejezése után, a fejlődés nehezen indult meg Szeged városában.
A hatvanas években jelentős fejlődésnek indult a térség mezőgazdasága, és ekkor telepítettek Szegedre számos gyárat is. 1970-ben Szegedet kis híján egy újabb katasztrófa érte. A Tisza a 1879-es árvizet meghaladó vízszinttel áradt. Köszönhetően a városi lakosság védelmi munkálatokban való részvételének, a város megmenekült.

A város 2010, májusában egy tíz napos rendezvénysorozattal ünnepelt, melyhez kihelyezett toborzással csatlakozott, a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság szegedi 2. Toborzó- és Érdekvédelmi Iroda személyi állománya (Mészáros Antal őrnagy, Lele András százados, Pontyik Pál százados, Bán Péter törzszászlós és Lénárt Edina zászlós), valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete (Dr. Abdul Rahim t. orvos alezredes és Dávid István nyá. mk. alezredes) is.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Szervezetének évek hosszú során kialakult jó kapcsolata van a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság szegedi 2. Toborzó- és Érdekvédelmi Irodájával, akik önzetlenül, s saját szabadidejük terhére vesznek részt a megyei tartalékos szervezetek rendezvényein, emelve a rendezvények szakmai színvonalát, népszerűsítve az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot.

A toborzó napon – a kialakult jó együttműködés keretein belül, a szerződéses katonai szolgálat népszerűsítése mellett – lehetőség nyílt tartalékosok toborzására is.

A rendezvényre látogató több ezer emberből sok érdeklődő állt meg a toborzó sátor előtt, ahol megismerkedhettek a Magyar Honvédség szervezetével, a Honvédségnél vállalható szerződéses katonai szolgálat lehetőségeivel, a szerződéses katonai szolgálattal kapcsolatos felvételi eljárással. A rendezvény sok érdeklődőt vonzott, s közöttük megtalálható volt minden korosztály. Az érdeklődők többsége azonban fiatal volt, de több szülő is érdeklődött a gyermeke számára, – a véleménye szerint is – biztos jövővel kecsegtető katonai szolgálat iránt. A sátor melletti állványon – a Magyar Honvédség alakulatait népszerűsítő kiadványok közül – mindenki kikereshette a számára szimpatikus fegyvernemet, vagy laktanyát.

A rendezvény legvonzóbb része ezúttal is, a toborzó sátor körül elhelyezett számos technikai jármű, eszköz, valamint az asztalokon elhelyezett kézifegyver bemutató, illetve MH. ÖHP Repülő Felkészítési Osztály által kitelepített és üzemeltetett repülőgép szimulátor volt, mit sok vállalkozó szellemű érdeklődő ki is próbált.

A toborzó sátornál állandó volt a tömeg, ahol a toborzó iroda munkatársai a Magyar Honvédséget, a katonai szolgálat vállalását népszerűsítették, a vállalható tiszti és tiszthelyettesi beosztások, a katonai pálya és karrier lehetőségeinek bemutatásával, de az érdeklődők közül sokan kértek információkat a katonai képzések rendszeréről, a honvédség külföldi misszióiba való bekerülés lehetőségeiről is.

Mérsékeltebb volt az érdeklődés a tartalékos toborzás iránt, amit a legtöbb látogató azzal indokolt, hogy nem igazán ismeri ezt a civil szervezetet, melynek tagjai ugyanolyan egyenruhát hordanak mint a katonák. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Szervezetét képviselő Dr. Abdul Rahim tartalékos orvos alezredes, türelmesen magyarázta az érdeklődőknek, hogy a szervezet célja, az átalakult haderővel való kapcsolattartás, az egyfajta hídszerep vállalása, ami összeköti a társadalmat és a hadsereget.  Szervezetünk, – mint civil egyesület – legfőbb célja azonban, őrizni a magyar katonai hagyományokat, erősíteni a bajtársiasságot és a barátságot, tevékenyen részt vállalva és képviselve a helyes katonai etikai és viselkedési módokat, őrizve ezen értékeket. Elmondta továbbá, hogy az egyesület fontosnak tartja tagjai fizikai állapotát, egészségének megőrzését, katonai, sportversenyeken és kulturális programokon való részvételét. Célja továbbá, a szövetség érdekvédelmi tevékenységének további fejlesztése, bővítése.

Dávid István nyugállományú mérnök alezredes, az érdeklődők kérdéseire elmondta, hogy a Magyar Tartalékosok Szövetsége egy demokratikusan működő szervezet, s mint civil egyesület, nem folytat politikai tevékenységet, pártoktól független, politikai pártokat nem támogat, s a hivatalban lévő kormánnyal szemben mindig lojális. Az együttműködőinkkel együttműködési szerződések alapján végezzük munkánkat. Legfontosabb együttműködő támogatónk a Honvédelmi Minisztérium, de együttműködésre törekszünk a hazafias honvédelmi nevelésben, sport és kulturális kérdésekben érdekelt minden állami és társadalmi szervezettel.

Közelebbi és közvetlen célunk a megye minden településén olyan civilszervezet létrehozása, amely törekvéseit tekintve azonos a település érdekeivel, a közjó szolgálatával, s megalakított szervszervezetünkben a hasznos, baráti, és alkotói légkör kialakítása. Egyre erősödő közösségünkben, a lehetőségeknek megfelelő önálló tevékenység folytatása, kihasználva a helyi lehetőségeket és igényeket.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége jelszava: ”Legyünk barátok békeidőben, hogy a bajban igazi bajtársak lehessünk!”
Ez jól kifejezi mindazt, amit most tenni akarunk. Mi nem háborút, hanem békés, boldog alkotó munkát, élhető életet akarunk. Családunk és barátaink körében úgy akarjuk jól érezni magunkat, úgy kell boldogulnunk, hogy hazánkkal kapcsolatos kötelességünket is teljesítsük, melyhez várunk sorainkba minden érdeklődő honfitársunkat korra, nemre, felekezetre való tekintet nélkül. Egyetlen követelménynek kell megfelelni: becsületes hazafiként elfogadni alapszabályunkat.

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj sátrát is sokan felkeresték, mert az ott szolgálatot teljesítő katonák, a bemutatott technikai eszközök mellett egy olyan berendezést is bemutattak, amely mindenféle szennyezett vízből, laboratóriumilag is tiszta és iható ivóvizet állít elő, amivel csomagolt formában katasztrófáknál szennyeződött ivóvízrendszer kiváltásaként ellátható a lakosság. Nos, katasztrófa igaz nem volt, de a nap erősen sütött és sokan ennek a katonák által ingyen osztogatott zacskós víznek köszönhetően nem szomjaztak a déli nap hevétől.

A sok színes programban bővelkedő, s a késő délutánba nyúló rendezvény, jó hangulatban végződött abban a reményben, hogy a nagy érdeklődés ellenére szerény eredménnyel záruló toborzás eredményeképpen jelentkezettek, megtalálják helyüket abban a szervezetben, amely jó szívvel és gondoskodó törődéssel fogadja őket.„ELBEBIBER” „ELBAI HÓD”
TARTALÉKOSOK GYAKORLATA
RIESA NÉMETORSZÁG.
2010, május 7-9.

Riesa ez a Szász, Drezda megyei, Elba menti, harmincötezer lakosú város Tartalékosainak vendégei voltunk. A Bundeswehr Tartalékos Szövetsége rendezésében, Tartalékosok gyakorlatán vett rész a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csapata. Fejér megyei Barátaink együttműködő Partnerei hívták meg a Magyar Tartalékos Szövetség csapatát, melyet Csongrád megyei Tartalékosok egészítettek ki.

A gyakorlaton részvett csapat:
Bartók Ákos Fejér megye
Csorba József t. hadnagy Csongrád megye
Bernáth László t. zászlós Csongrád megye
Tóth Nándor t. őrmester Csongrád megye

A verseny alaposan előkészítve, pontos rendezésben, baráti hangulatban zajlott. A feladatok összetettek, melyben a nemzetközi résztvevőkön kívül a helyi polgári védelem csapatai is részvettek. 20.-km. Menetgyakorlat közben egyes foglalkozási helyeken különféle feladatokat kellett a csapatoknak megoldani, ezért fontos volt a csapatokon belüli jó együttműködés. Mindezt időre kellett teljesíteni.

A feladatok között, fel nem robbant robbanó szerkezetet kellett felderíteni, jelenteni, majd az Elba folyón kellett gumicsónakkal átkelni, meghatározott ponton jelentkezni és a felderítési anyagokat átadni, majd egy balesetnél a sérültek ellátása, és a helyszín biztosítása volt a feladat. Következő feladat egy patak felett kötélpályán kellett átkelni. Ez követően lövészeten vettünk részt ahol a csapat együttes teljesítményét értékelték. A következő ponton tűzoltási, és tűzből mentési feladatot oldottunk meg, majd következtek az elméleti feladatok.

50. kérdésből álló teszt lapot töltöttünk ki, ebben a térképolvasáson, tájékozódáson át, a különféle jelek jelzések ismerete, és biztonságpolitikai kérdések is szerepeltek.

Csapatunk az összesített eredmények alapján 3. helyezést érte el. A külföldi csapatok között a Cseh Tartalékosok csapata mögött a megtisztelő 2. helyezést értük el. Átadtuk a MATASZ Csongrád megyei elnöke által küldött EHREN POKALT vendéglátóinknak, és több előre készített oklevelet. Érdekes, és értékes utunk, a szívélyes vendéglátás, a baráti hangulat és az elért eredmény jelentősen hozzájárult a MATASZ tevékenységének megismertetéséhez, és elismertetéséhez.


ÉVADNYITÓ KÖZGYŰLÉS
2010. május 7.

Évadnyitó közgyűlést hívtak össze Mindszenti Barátaink. Az összejövetelre meghívtuk több megyei, és megyénkben lévő társ szervezet vezetőit is azzal a szándékkal, hogy az összejövetelt „módszertani jelleggel” mutassuk meg többi vezetőnek, és ezt a helyes gyakorlatot terjesszük el, megyénk minél több szervezetében.

A rendezvényen részt vett Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, Pál Mihály t. őrnagy Szeged városi elnök, Dékány Lajosné t. ftörm. A megyei vezetőség titkár helyettese, és természetesen a helyi szervezet vezetői és tagjai, meghívott vendégek.

A levezető elnöki feladatokat Széll Pál t. mk. tzls. nagyon ügyesen végezte, jól vezette a vitát. Dávid István ny. mk. alezredes elnök, az előre megküldött beszámolót tartalmasan egészítette ki. Nyíltan beszélt a gondokról, őszintén és szerényen az eredményekről, méltatta a közösség szorgalmas munkáját, az egyes rendezvényeiket, mely jó alkalmat biztosított a Tartalékosok helyi szervezetében folyó munka megismertetésére és elismertetésére.

Palotai ezredes méltatta a közösség vezetőinek, és a közösség szorgalmas, ügyes munkáját. Elmondta, hogy ez az egyik legjobban szervezett és vezetett szervezet, ahol a jó gyakorlatot meg kell ismertetni és el kell a megyében minél több szervezetnél terjeszteni. Felhívta a figyelmet az apró, teljesíthető feladatokra, melyeknek összhangban kell lenni a helyi Kis Embereknek az érdekeivel, és legyenek meg mindenhez a feltételek. Fontosnak tartotta, a helyi önkormányzattal az együttműködést, és kerülni kell a jövőben is a „politizálást”

A megbeszélés közben érkezett hívás Németországból, ahol a „Kiszemelt együttműködő Partnet Weiszenburg” képviselői erősítették együttműködő szándékukat, kis türelmet kértek a tervek realizálásához, kérték, hogy az év második felében térjenek vissza a részletekre.
Derűs színfoltja volt a a rendezvénynek a távollévő, Abdúl Rahim alelnök, a település igen népszerű szabadságról haza tartó körzeti orvosának telefonos bejelentkezése, aki családjával úton hazafelé megérkezett a Ferihegyi repülőtérre.

A megyei elnök elismerő szavakkal köszönte meg az egész Közösségnek az éves tevékenységet, bátorította és sikert kívánt az ez évi tervekhez, oklevelet és tárgy jutalmat adott át Csernák Pál t. szakaszvezető Úrnak. Köszönetet mondott a jelenlévő Feleségének is, és emlékeztetett arra az igazságra, hogy „minden sikeres ember mögött egy nagyszerű Asszony áll” ezért ezt felismerve, szervezetink erősítése javasolta: vonjuk be a családjainkat is minél nagyobb számban a MATASZ munkájába. Az összejövetel zárása képen egy finom babgulyásos, közös vacsorán vettek részt a jelen lévők, melyet természetesen a korábbi kakaspörkölt verseny győztese, az ünnepelt és méltán népszerű Csernák Pál t. szkv. főzött. A helyi társak a volt verseny egyik legkifejezőbb képét, bekeretezve adták Részére. Jó volt itt lenni, és ezt már a vendégek állapították meg. Célszerű, ezeket a mozgalmi tapasztalatokat népszerűsíteni és terjeszteni a Szövetségben.


A Magyar Tartalékosok Szövetsége elnöke

 

pályázatot hirdet

ügyvezetői

beosztás ellátására!

A jogviszony időtartama: határozott idejű szerződéses jogviszony

Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő, rugalmas munkavégzéssel, amely a feladatoktól függően a hétvégenkénti igénybevételt is jelentheti

A vezetői megbízás időtartama: A vezetői megbízás határozott időre, legfeljebb egy évig szól.

A munkavégzés helye: Budapest, 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.

A beosztáshoz tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:

 • a MATASZ napi szintű működéséhez szükséges tevékenységek ellátása,

 • a MATASZ szervezeti tevékenységének irányítása, koordinálása,

 • kapcsolattartás a MATASZ hazai és nemzetközi partnereivel,

 • a MATASZ elnökség munkájának támogatása,

 • közreműködés a MATASZ koncepciójának megvalósításában, jóváhagyott alapfeladatainak teljesítésében.

Illetmény és juttatások: külön szerződés alapján.

Pályázati feltételek:

 • büntetlen előélet,

 • aktív MATASZ tagsági jogviszony,

 • felhasználói szintű számítógépes ismeretek,

 • elismert katonai múlt;

 • jó kapcsolatteremtési készség,

 • angol nyelv ismerete.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

 • vezetési-szervezési képesítés, gyakorlat,

 • pénzügyi-gazdasági képesítés,

 • B kategóriás jogosítvány,

 • német / francia / szláv nyelv valamelyikének ismerete,

 • katonai szolgálati nyugdíj,

 • katonai körökben ismertség.

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:

 • részletes szakmai önéletrajzot, amely tartalmazza eddigi szakmai munkájának és a munka eredményeinek ismertetését (ezt elektronikus adathordozón - CD-n vagy DVD-n - Word fájlformátumban is be kell nyújtani!),

 • 3 hónapnál nem régebbi keletű erkölcsi bizonyítványt,

 • a végzettséget, nyelvtudást igazoló oklevelek hiteles másolatát (amennyiben nem magyar nyelven kerültek kiállításra, úgy azok hitelesített fordítását),

 • közvetlen személyes elérhetőségét (telefon, e-mail)

 • nyilatkozatot arról, hogy a pályázat tartalmát a pályáztatón és a pályázati bizottság tagjain kívül a pályázat véleményezésére illetékes elnökség és a MATASZ tagsága is megismerheti,

 • hozzájárulást ahhoz, hogy sikeres pályázat esetén a fényképes bemutatkozó életrajzot a MATASZ kommunikációs és tájékoztatási célokra felhasználhatja,

 • MATASZ tagság;

A beosztás betölthetőségének időpontja: A beosztás legkorábban 2010. 07. 01. napjától tölthető be.

A pályázat benyújtásának határideje: 2010. május 30.

A pályázatok benyújtásának módja: Postai úton, a pályázatnak a Magyar Tartalékosok Szövetsége elnöke címére történő megküldésével (Budapest, 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). Kérjük a borítékon feltüntetni a munkakör megnevezését: „ügyvezető”.

A pályázat elbírálásának módja, rendje: A pályázókat eseti bizottság a pályázat beadási határidejétől számított 15 napon belül interjú keretében hallgatja meg. A bizottság véleményezi a beérkezett pályázatokat, majd a pályázókat rangsorolva, jelentést tesz a MATASZ elnökségének. A MATASZ elnöksége – az eseti bizottság véleményének ismeretében – javaslatot tesz a megbízandó jelölt személyére.

A pályázat elbírálásának határideje: 2010. június 20.

A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje:

 • A MATASZ honlapja – 2010. május 9.

A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ:

A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.matasz.com honlapon szerezhet, illetve a kiírótól.

Budapest, 2010-05-07
Dr. Czuprák Ottó
– elnök –


KAPCSOLAT KERESÉS
A LODZ MEGYEI TARTALÉKOSOKKAL.

Az elmúlt évben több jubileumi megemlékezésre adott okot a megyében élő, nagyon aktív életet élő Lengyel közösség, és az életüket figyelemmel kísérő honfitársaink számára. A II. Világháború idején a megyében két településen működött befogadó tábor, Mórahalom és Csanádpalota településeken, ahol az elmúlt évben emléktáblákat helyeztek el.

Ezeken az ünnepségeken részt vettünk, és már akkor felmerült, hogy a meglévő és jól működő állami, önkormányzati kapcsolatokat bővíteni lehetne a tartalékosok területén is. Az első lépéseket már helyben megtettük, ehhez a Megyei Közgyűlés illetékeseitől is kaptunk biztatást.

Ez év május 6.-án felkerestük Dr. Biernacki Karol Urat a megyei levéltár Igazgatóját, Aki Lengyel származása mellett a helyi Lengyel Közösség egyik legbefolyásosabb vezetője. Tájékoztattuk elképzeléseinkről, lehetőségeinkről, lehetséges céljainkról. Kértünk ennek a munkának a segítő támogatását.

Biernacki Úr megismerve elképzeléseinket, segítő támogatásáról örömmel biztosította terveinket, elképzeléseinket. Reméljük a Magyar – Lengyel kapcsolatépítésnek ez a részlete, jól fogja kiegészíteni a jól működő élő megyei állami kapcsolatokat, és jól fog illeszkedni a formálódó országos kapcsolatokat a két tartalékos szövetség között. Ehhez szándékaink is és a támogatás is egyre inkább megvalósulni látszik. A megbeszélésen Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök, és Dávid István ny. mk. alezredes megyei alelnök képviselte a Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei vezetőségét. A képeken két eredeti „féltve őrzött ereklye” a hetven évvel ezelőtti események egyik dokumentuma, melyet Biernacki Úr, dolgozószobája falán őriz, itt tartottuk megbeszélésünket. Megbeszélésünk végén teljesen egyetértettünk abban, hogy ezzel a munkánkkal, ha szerényen is, folytathatjuk, elődeink tevékenységét.


Majális Mindszenten
       
A Mindszenti Civil Szervezetek Tanácsa 2010. május 1-jén egy színvonalas, különböző kulturális műsorokban bővelkedő, főzőversennyel egybekötött majálist rendezett, a civil szervezetek, klubok, szakkörök, baráti társaságok, valamint a Mindszenten élő családok számára.

Kora reggel kisbíró dobolta ki a Mindszenti Majális rendezvényeinek programjait, mely a helyi civil szervezeteknek nyújtott egyben lehetőséget főzőtudományuk bemutatására. A Civil Szervezetek Tanácsa négy évvel ezelőtt jött létre Mindszenten azzal a céllal, hogy felkarolja, támogassa, összefogja tevékenységüket, képviselje érdekeiket, összehangolja a helyi önkormányzat és a szervezetek munkáját, valamint olyan rendezvényeket szervez, amely nagy tömegeket mozgat meg a városban.

A Mindszenti Majális délelőtti kulturális rendezvényekkel kezdődött, ahol a játéké és mozgásé volt a főszerep. A város apraja nagyja mutatkozhatott itt be. Az óvodások katonai bemutatója, amely a régi katonai kiképzéseket parodizálta, nagy tetszést aratott. Lehetett focizni, kerékpáros ügyességi versenyen részt venni, íjászkodni, versenyszerűen vattacukrot enni.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezete, a délelőtti órákban kezdte meg a főzéshez szükséges feltételek megteremtését. Felállításra került a sátor, amit padokkal és asztalokkal rendezett be a csapat, s kitűzésre került a szervezet zászlaja is. A főzés a „tábori gulyás ágyú” felkészítése és betöltése Csernák Pál t. szakaszvezető vezetésével kezdődött meg. A harci feladat „Kakas Obsitos módra” étel elkészítése volt. Hát serénykedett is mindenki. Csernák Pali, – a szervezet szolgálatvezetője – rendre levezényelt mindent. Mindezt, kellemes zenei program mellett végezte a csapat.

A kakas időben elkészült, amit folyamatában több alkalommal is megcsodált a helyi közönség és a zsűri. A délelőtti várakozás után, – a sok előkészülettel és munkával készült kakas - felkerült az asztalra az ebéd, amit jó étvággyal falatozott mindenki. Az ebéd után a zsűri kihirdette a 23 szervezet részvételével indult főzőverseny eredményét, ahol a Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezete ételkülönlegessége II. díjat nyert.

A délután folyamán, a rendezvény színhelyén felállított színpadon, a civil szervezetek, egymást követően adták a különböző kulturális műsorokat. Bájos zenés-táncos programmal szerepeltek a helyi színjátszó kör tagjai, majd a népdalkör, s a citerazenekar adta elő programját. Nem maradtak ki a jövő nemzedékei, a Gyerekek sem! Nagy tetszést arattak a hastáncos lányok, akik két korosztállyal is szerepeltek a rendezvényen. Egyéni előadók követték az együtteseket, akiket ismét zenészek követtek. Ez így ment estig.

 Az eredményes rendezvényt egy rock együttes hajnalig tartó koncertje zárta.


Műszakiak és a Rendőrség Napja Szentesen

Ez évben is közösen rendezték meg Szentesen 2010. április 13-án a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, valamint a Szentesi Rendőrkapitányság szervezésében a Műszakiak Napját és a Rendőrség Napját a laktanyában.

Az ünnepélyes zászlóalj sorakozóval, majd a csapatzászló fogadásával megkezdődött ünnepségen, Nyers József mk. ezredes, a Műszaki Zászlóalj parancsnoka köszöntötte a meghívott vendégeket és a rendezvényen megjelent látogatókat, s értékelte 2009. évben a zászlóalj által végrehajtott feladatokat. Köszöntő beszédében kiemelte, most együtt ünnepelnek az alakulatok műszaki katonái, Damjanich laktanyában egykor szolgált, és az ország különböző tájairól most újra visszalátogatott öreg katonák, az idősebb nyugállományú kollégák, a műszaki tisztek, tiszthelyettesek. Hangsúlyozta, hogy nagy öröm, és megtiszteltetés, az alakulat és a szentesi Rendőrkapitányság között fennálló, jól működő együttműködés eredményeként, hogy közösen ünnepelhetünk a mai napon a rend őreivel, akik most itt, laktanyánkban rendezték meg a Rendőrség Napját.
Megemlékezett azokról a műszaki katonákról, mérnökökről, hajóácsokról, mesteremberekről, akik 161 éve, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc komáromi csatájában 1849. április 25-re virradó éjszaka hajókból, bárkákból, szükség eszközökből hidat építettek a Dunán. Valamint minden műszakiról, akik ma is szolgálnak a honvédség különböző helyőrségeiben és hírnevet szereztek a műszaki katonáknak. Végezetül köszönetét fejezte ki az állománynak a helytállásáért, a végrehajtott teljesítményéért, mellyel tisztességes, elismerésre méltó munkát végeztek. A köszöntő beszédek elhangzása után, parancsok felolvasása és elismerések átadása következett.
Buszok sora szállítottak az iskolásokat, óvodásokat a rengeteg programra, amely a nyílt kapu akció során várta őket. A vendégek az ünnepi sorakozót lezáró díszmenet után a napi programok özönében találták magukat. A laktanyában több helyszínen, szárazon vagy vízen, kisebbeknek és nagyobbaknak, szórakozni vagy versenyezni vágyóknak, egyaránt biztosítva volt, hogy igényeinek megfelelően találjanak elfoglaltságot. Katonai programok között közelharc és fegyver bemutató kápráztatta el a közönséget. A berendezett katonai tábor mellett, a jelentős számú haditechnikai eszközökön és felszereléseken kívül megtekinthették a Mi-24 harci helikoptert, BTR-80 harcjárművet. A fiatalabb korosztály örömmel vette birtokba ezeket a különleges eszközöket, és a vezető ülésekből mindenhol vidám, mosolygó tekintetek sugározták – látjátok, ezt én vezetem.

A bemutatók között kiemelt jelentősége volt a rendőrség bemutatójának, hiszen ők is ünnepi műsorral készültek. Az elfogások, gépkocsik akciók, kommandós feladatok sora, a közelharc, a fegyverropogás, tette teljesé a bemutató hangulatát.

A különböző kulturális programokat, tűzoltóság bemutatóját, az 5/62 lövész zászlóalj zenekarának térzenéjét, a középkori lovagok bemutatóit, gyermekprogramokat, ugrálóvár, íjászat, egészséges életmód tanácsadás, katonai toborzás, szakszervezeti tanácsadás, autómárka képviseletek bemutatóit sokan megtekintették. A Műszakiak Napján rengetegen látogattak el az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj laktanyájába, kifejezve, a műszaki katonák, a rendőrök iránti tiszteletüket, megbecsülésüket. A rendezvényen a Magyar Tartalékosokat küldöttségünk és Hagyományőrző Társaink képviselték, Dávid István ny. mk. alezredes megyei elnökhelyettes vezetésével.


ELNÖKSÉGI ÜLÉS
BUDAPEST 2010. április 16.

Az éves munkatervnek megfelelően ülésezett a MATASZ Elnöksége. A legtöbb időt és alaposságot a Missziós Tagozat helye és szerepe, céljai a 2010 év feladatai igényelte. Fontos területe ez a tartalékosok tevékenységének. Részletes elemzésre kerültek a lehetőségek, az elvégzett munka. Ezek tapasztalatai élénk érdeklődést és nem egy kérdésben eltérő vélemények megfogalmazást eredményeztek. A munkában aktívan részt vettek a BM, és a különböző szolgálatok egykori résztvevői, akik ma a MATASZ missziós tagozatában tervezik a további szervezett, hasznos tevékenységüket. A napirend előadója Széles Ernő dandártábornok Úr volt. Több missziós feladatban részt vett Társunk mondotta véleményét, tapasztalatait. A vitát az Elnök Úr foglalta össze.

Több meghívott szervezet terjesztette elő tagszervezeti csatlakozási kérelmét. Az Elnökség és a meghívottak meghallgatták a kérelmeket, tudomásul vették a szándékaikat. Az a javaslat hangzott el, hogy tagjaik tagozódjanak be a MATASZ szervezetekbe, ismerjük meg közös tevékenységeinket, javaslatok hangzottak el egyes kérdések pontosítására vonatkozóan. Mivel ennek a kérdésnek az elbírálása a küldöttgyűlés jogköre, érdemi döntésre később kerüljön sor.

Az elismerési rendszer kialakítására, pontosítására Békés és Csongrád megye kapott márciusi elnökségi ülésen megbízatást, Dávid István alezredes Úr terjesztette elő a javaslatokat. Az elnökség és a meghívottak megtekintették a tervezeteket, az írásos előterjesztéseket, és a jelenlévők egybehangzó véleménye szerint, a kidolgozott anyagok tartalmasak, kulturáltak, alkalmazásuk jelentős mértékben segítheti a Magyar Tartalékosok Szövetségében folyó munkát, a tevékenység értékelését, elismerését.

Az Elnökség egyéb kérdésekben pontosította a közelebbi és további feladatait, határidőket, és egyéb feladatokból adódó tennivalókat, és a végrehajtás felelőseit. Lehetőséget biztosít a készletében lévő sapkák, pólók, jelentős kedvezménnyel történő megvásárlására, ennek részletei a MATASZ honlapján megtalálhatók.


A hétvégén a második világháború eseményei elevenedtek meg a pákozdi Katonai Emlékparkban. Hagyományőrzők elevenítették fel korhű ruházatban és fegyverekkel a világháborús eseményeket, bemutatva az egykori Margit-vonal mentén történteket a korszak és a múlt hadikrónikája iránt érdeklődőnek.

A rendezvény a Mészeg-hegy kiemelkedő pontján lévő emlékhelyen kezdődött. Itt a nemzeti színű zászló felvonásra került sor, majd azt félárbocra eresztették. A hagyományőrző katonák így tisztelegtek a Lengyelországban repülőszerencsétlenségben meghalt állami és katonai vezetők emléke előtt. Ezt követően Görög István ezredes köszöntötte a rendhagyó élő történelemórán megjelent vendégeket, és ismertette a következő két óra programját. Az „óra” első részében a vendégek a szabadtéri tanteremben hallgathatták meg Babucs Zoltán hadtörténész előadását a második világháború főbb eseményeiről és arról, hogy a Mészeg-hegyen látottak miként kapcsolódnak a világháború eseményeihez.

 

A történész előadásában elmondta: nagyon lényeges annak tisztázása, hogy a Magyar Királyi Hadsereg hogyan sodródott bele ebbe a pusztító küzdelembe. Ahhoz, hogy ezt megértsük, az I. világháborút lezáró békeszerződésig, Trianonig kell visszanyúlni. Az bizonyos – hangsúlyozta –, hogy Trianon a történelemben példátlan diktátum volt. A politikusok jól tudták, hogy a vesztesek e döntés revíziójára fognak törekedni. Ezért itt nem békekötés történt, hanem egy "húsz évre szóló fegyverszüneti egyezményt" írtak alá. A békediktátum nagyon sok megkötést tartalmazott a Magyar Királyi Hadseregre nézve: meghatározták a hadsereg létszámát – az állományban hivatalosan 35 ezer katona lehetett –, a kiképzést, a fegyvernemeket, valamint a fegyverzetet. Ezt a helyzetet Magyarország különböző módon és fedőszervezettekkel igyekezett kijátszani. Ebben csak az 1938. augusztus 29-én aláírt bledi egyezmény hozott változást, amikor a Nyugat elismerte Magyarország fegyverkezéshez való jogát annak fejében, hogy a magyar vezetés lemondott a közvetlen fegyveres revíziós törekvéseiről.

A történész elmondta még: Magyarország az első és második bécsi döntést követően trianoni határai által körbezárt területét kétszeresére növelte és ennek fejében kellett bekapcsolódnia a második világháború eseményeibe. A világháború során nagyon kritikus helyzet alakult ki a Don-kanyarnál, ahol védelemre a magyar csapatoknak 210 kilométeres szakaszt kellett átvenniük a németektől úgy, hogy a hátuk mögötti területeken mélységi biztosítás nem volt. Az első lépcső  lövészárkaiban lévő katonáknak öt lőszerük volt, ezzel kellett felvenniük a harcot az őket támadó szovjet csapatokkal szemben - hangsúlyozta az előadó. A fegyver- és lőszerutánpótlást a németeknek kellett volna biztosítaniuk. Ilyen helyzetben érte a frontvonalon harcolókat 1943 januárja, amikor a szovjetek áttörték a védvonalat és megkezdték az előrenyomulást.

 

A magyar csapatok felvették a harcot a szovjet csapatokkal szemben, ami több mint 40 ezer áldozatot hozott. A 2. Magyar Hadsereg megmaradt egységei ezt követően tértek vissza az országba. A szovjetek 1944 augusztusában érték el az országhatárt és kezdték meg a hadműveleteket Magyarország területén. A szovjet csapatok megállítására építették ki a Margit-vonalat, ami a Dunántúlon mintegy 220 kilométer hosszú állásrendszer volt. A védvonal keleti széle északon a Dunánál volt, és a Velencei-tavat, valamint Balatont érintve egészen a Dráváig húzódott. A rendszer lövész- és összekötő árkokból állt, a támpontok fa-, föld-, néhány helyen betonmegerősítést kaptak, ezeket műszaki zárak és aknamezők védték. A keleti szektor főellenállás vonala Duna-Nagytétény-Baracska-Kápolnásnyék-Velencei tó északi partján át húzódott, és ezt mutatja be a Katonai Emlékparkban, a Mészeg-hegyen kiépített árokrendszer is. Az itt lévő védvonal-rendszer hű mása az egykoron kiépített árok rendszernek. A Margit-vonal déli szárnyát 1944 decemberében, a keleti szektorát 1945 márciusában tudták áttörni a támadó szovjet csapatok - fejezte be történelem óráját Babucs Zoltán.

A vendégek ezt követően megnézhették a magyar tüzérek szorgoskodását a tüzelő állásban, akik Jásdi Balázs hagyományőrző hadnagy vezényletével a gyerekek nagy örömére még lőttek is egyet. A megjelentek láthatták, hogy a katonák hogyan rendezik be a tüzelőállásaikat, mivel álcázzák magukat és a fegyvereiket az ellenség elől. Kipróbálhatták a korabeli fegyvereket, valamint azt is, hogy az ágyú csövét hogyan lehet mozgatni és hova kell a célzáskor nézni.

 


HAGYOMÁNYŐRZŐK

A Szövetség központi hagyományőrző tagozata Jásdi Balázs Úr vezetésével nagyon értékes, aktív munkát végez. Most egy fényképalbumot bocsájt rendelkezésünkre, kérjük, tekintsék meg. Ez úton is további munkájukhoz sok sikert kívánunk.

A fényképalbum letölthető innen!


Államtitkári látogatás
Hódmezővásárhely 2010. április 6.

A megyében működő társadalmi szervezetek vezetőit a Hódmezővásárhelyi laktanyában Dr. Vadai Ágnes Államtitkár Asszony, a Honvédelmi Minisztérium Államtitkára tájékoztatóra hívta, ahol az elmúlt évek során felmerült és felvetett kérdésekre, javaslatokra adott válaszokat, egyben kérte, hogy a továbbiakban is segítsék, támogassák a honvédelem, és a katonák érdekeit. Megfogalmazta, hogy a legnagyobb érték a humán erőforrás, maga a KATONA, akik jól teljesítik a feladataikat.

A MATASZ megyei vezetőségét Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök és Dávid István ny. mk. alezredes megyei alelnök képviselte. Államtitkár Asszony tájékoztatta a résztvevőket a megoldott feladatokról, meghallgatta a további megoldásra váró kérdéseket.

A tartalékosok körében végzendő feladatokkal kapcsolatosan Palotai ezredes elmondta, hogy számunkra, a legnagyobb gondot az okozza, hogy jelenleg a TARTALÉKOS KATONA jogi helyzetének teljes körű rendezése sok kívánnivalót hagy maga után. Rendezni kellene a számukra elképzelt feladatok egész rendszerét, a munkához szükséges feltételeket, az ezen a területen végzett munka további megbecsülését. Elmondta, hogy munkánkat nehezíti a társadalom megosztottsága, hiányoznak azok a közösségek, melyek keretei között működhetnének a tartalékos katonák közösségei. Ennek áttekintéséhez a jövőben szükség lenne.

Palotai ezredes kérte Államtitkár Asszonyt, hogy a Tartalékos Szövetség a HM szintjén kapja meg munkájához a jövőben is a nélkülözhetetlen támogatást, a Felső Vezetés kezelje helyükön a Tartalékosokat, egyúttal köszönetet mondott a jelenlévő Parancsnokoknak az eddig végzett munkánkhoz nyújtott, rendkívül értékes, nélkülözhetetlen segítségért, és ezt kérte az eljövendő időszak további tervezett feladataihoz.


ORVSZSZ-MATASZ
Vezetői Találkozó
Szabadka 2010. március 30.

A Szerbia Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége meghívására, a Magyar Tartalékosok Szövetsége küldöttsége egynapos hivatalos látogatást tett Szabadkán és megbeszéléseket folytatott a Vendéglátó Szövetség Vezetőivel. A Magyar küldöttséget Dr. Czuprák Ottó Elnök Úr vezette, tagja volt Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagy a MATASZ korábbi elnöke, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes Csongrád megyei, és Pál Mihály t. őrnagy Szeged városi elnök. A Szerb tárgyaló küldöttséget Dr. Djorgye Malankovics Elnök Úr vezette, részt vett a megbeszélésen a Vajdasági Elnök, Gorán Risojevics Úr, Szakállas Ottó Úr, Vladimir Vecsics Úr, Voiszlav Raicsovics Úr a Szabadkai elnök és Kovács Imre Úr a Szervezet Szabadkai titkára.

A megbeszélésre a Szabadkai Városháza zöld termében került sor, melyen részt vett, és köszöntötte a tárgyaló feleket, Szabadka alpolgármestere.

A Szerb Tartalékosok Elnöke tájékoztatta a résztvevőket a szervezet helyzetéről, majd Dr. Czuprák Ottó Elnök Úr tájékoztatta a résztvevőket a MATASZ általános helyzetéről, lehetőségeiről, az elkövetkező időszak legfontosabb feladatairól, a közelmúltban bekövetkezett változásokról. Megköszönte a munkájához nyújtott értékes támogatást Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagy Úr, és további sikereket kívánt az együttműködéshez.

A tárgyaló felek minden megtárgyalt kérdésben egyetértettek, tartalmas jövőt az elkövetkezendő időszak együttműködése, főképp a határ menti területeken, de a lehetőségeknek megfelelően célszerű lenne több tartalmas települések közötti együttműködést kialakítani. Egyeztettük a közeli időszak rendezvényeit, meghívások és ünnepségek programjait, közös munkánk további lehetőségeit, módjait, állást foglaltunk az eddigi eredményes együttműködés folytatásának szükségessége mellett.

A találkozó a barátság, a megértés és a jó hangulat jegyében zajlott.Március 15.-ei ünnepség Mindszenten

Mindszent város önkormányzata legnagyobb nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából, reggel 09.00 órakor koszorúzással egybekötött ünnepséget rendezett a városháza előtt. Az ünnepségen, amelyen megjelentek – a helyi önkormányzat képviselői mellett – a helyi civil szervezetek képviselői is, valamint az ünnepségre meghívott vendégek és a város lakosai.

A közösen elénekelt Himnusz hangjait követően, Répási Éva oktatási referens emlékezett a 162 évvel ezelőtt történtekre, méltatva az 1848-as események jelentőségét. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, bukása ellenére – a honfoglalás és az államalapítás óta – a magyar nép legnagyobb tette volt, s a forradalom első napja, március tizenötödike pedig, a szabadság szimbólumává vált. Az ünnepségen Antal István képviselő, díszbeszédét, egy idézettel kezdte, a „Dicsőséges nagyurak” című versből.

Az ünnepi megemlékezést követően került sor a koszorúzásra, a városháza falán elhelyezett centenáriumi emléktáblánál, valamint az épület előtti parkban felállított 1848-as kopjafánál. A helyi önkormányzat képviselőinek koszorúzását követően a mindszenti civil-, és társadalmi szervezetek között – a helyi MATASZ szervezetet képviseletében – Dávid István mérnök alezredes elnök és Széll Pál mérnök törzszászlós alelnök helyezte el, az emlékezés és a tisztelet koszorúját az 1848-as hősök emlékére állított kopjafán.


A MATASZ JÖVŐJÉNEK EGYIK ELKÉPZELHETŐ TERÜLETE: SZERVEZETT RÉSZVÉTEL AZ IFJÚSÁG HAZAFIAS HONVÉDELMI NELÉSÉBEN!

Becsöngetett a KatonaSuli Virtuális laktanyában is barangolhatnak a diákok Alig néhány hónap, és máris itt az érettségi időszaka. Számtalan fiatal már most nekiállt kidolgozni a tételeket történelemből, irodalomból vagy matematikából. Ám vannak olyan diákok, akik a kötelező tárgyak mellé már felvették a katonai alapismeretek tantárgyat is, így igazán katonásan készülhetnek a nagy napra. Munkájukat egy új honlap is segíti.

2010. március 13-án a fővárosi Stefánia Palotában a Szakmai Középiskolásokért KulturálisEgyesült által, a középiskolás diákok számára szervezett vetélkedő országos döntőjének keretében került bemutatásra a megújult katonasuli.hu honlap és a Katonai alapismeretek tankönyv. Így azok, akik jövő évtől veszik fel a tárgyat, már az új tankönyvből készülhetnek az érettségire, ráadásul egy megújult honlap is segítségükre lesz a tanulásban.

 

Mióta - 2004-től - a sorozás "veszélye" elmúlt, a fiatalok túlnyomó többségének semmilyen tapasztalata nincs arról, mit is jelent pontosan a honvédség, a katonaság, vagy hogy egyáltalán milyen is belülről egy laktanya. Ennek ellenére ma is szép számmal vannak olyan tizenévesek, akik vágynak rá, hogy többet tudjanak meg erről a témáról, ne csak szakirányú felsőoktatásban, az egyetemen találják magukat szembe a honvédelem alapvető kérdéseivel. 

- Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy most, 2010 márciusában megmutathatom a nagyközönség számára a tartalmában és külalakjában is megújult, színvonalas, a kor követelményeinek maximális mértékben eleget tevő Katonai alapismeretek tankönyvet – mondta el megnyitó beszédében Dr. Lakatos László okl. mk. vezérőrnagy, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályának (HM TKF) vezetője, aki a beszédét követően helyettesével, Magyar Ferenc ezredessel közösen mutatta be a fiataloknak a tantárgy "virtuális segédanyagának" is nevezhető új honlapot.

A KatonaSuli program természetesen nem csupán a középiskolások életében van jelen. A felsőoktatásban már Honvédelmi alapismereteket is tanulhatnak a diákok, és azoknak, akik korábban már a középiskolában elsajátították a Katonai alapismereteket, jóval könnyebb dolguk van. Marti Richárd és Marton Szabolcs jelenleg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem másodéves hallgatói. Bátonyterenyén a Fáy András Szakközépiskolába jártak, és ők is tanultak katonai alapismereteket.

- Igaz, a mi időnkben még csak szakkör szintjén tudtuk felvenni a tantárgyat, de szinte ugyanazt vettük, amit a mai középiskolások. Bár a Zrínyin mindketten "civil szakra" járunk, mégis nagy segítséget jelent mai is, hiszen egy jó alapot kaptunk. – tudtuk meg Szabolcstól és Richárdtól.

Ivádi Zsolt tavaly érettségizett Katonai alapismeretekből, majd ezt követően biztonságszervezői szakon folytatta tanulmányait. - Szeretnék majd egyetemen továbbtanulni, ha lehetőségem lesz rá, katona szeretnék lenni, de arról még nem döntöttem melyik alakulatnál – tudtuk meg Ivádi Zsolttól, aki egy iskolából érkezett Gál Beatrixszel. Mindketten a Fáy András Szakközépiskolában tanulnak, de a törékeny lány fiatalabb. Neki még két év van hátra érettségiig.

- Most tizedikes vagyok. Mindig érdekelt a honvédelem, a katonaság, szerettem volna többet is megtudni róla. Ezért iratkoztam be abba az osztályba, ahol tanulunk katonai alapismereteket. Az elmélet mellett természetesen vannak gyakorlati óráink is. Ilyenkor alaki gyakorlatokat végzünk, menetelünk, koszorúzunk… ilyesmi. Rajparancsnok vagyok, tehát ilyenkor én vezénylem a többieket. – mondta el Beatrix, aki annak ellenére, hogy ennyire elmélyült a katonai jellegű tanulmányokban, még nem döntött arról, hogy szeretne-e egyenruhás foglalkozást űzni. Ám mindenképpen úgy gondolja, hogy akár civil lesz, akár katona, mindenképpen hasznára válik az évek alatt megszerzett tudás.

A négy fiatal mindegyikét tanította Csank Csaba, aki maga is részt vett a szombati rendezvényen. A tanintézmény vezetője már igen sokrétű tapasztalatra tett szert, hiszen a Fáy András Szakközépiskolában már évek óta tanítja a tantárgyat, sőt, ő maga is tartalékos hadnagy. Az általa vezetett intézmény évek óta élen jár a védelmi ismeretek oktatásában, a tantárgy akkreditálása előtt szakkör jelleggel oktatták a diákokat honvédelmi ismeretekre. Nem véletlen, hogy a diákok közül szinte minden évben felvételiznek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, vagy éppen a Rendőrtiszti Főiskolára, esetleg Katonai Szakközépiskolába.

Tapasztalataikról, terveikről, és az elért eredményeikről Csank Csaba előadást is tartott. Magyar Ferenc ezredes a KatonaSuli program múltjáról, jelenéről, jövőjéről tartott előadást, amelyben elmondta: nagyon nagy az érdeklődés az országban a katonai alapismeretek tantárgy iránt, és - amellett, hogy majd tucatnyi iskolában tanítják jelenleg is - több intézmény tervezi a közeljövőben felvenni az általuk tanított tantárgyak közé.

 

Fotók: Rácz Tünde

A teljes cikk itt olvasható


MAGYAR-SZERB

TARTALÉKOS TALÁLKOZÓ

SZEGED, 2010. március 10.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei vezetősége, és a Szerb Tartalékos Katonai Elöljárók Szövetsége Vajdasági és Szabadkai vezetői 2010. március 10.-én Szegeden baráti találkozót tartottak és megbeszélést folytattak a két együttműködő szervezet aktuális kérdéseiről. A Csongrád megyei küldöttséget Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ Csongrád megyei elnöke vezette, tagjai voltak Dávid István ny. mk alezredes, megyei elnökhelyettes, és Pál Mihály t. őrnagy, a MATASZ Szeged városi elnöke. A Szerb tárgyaló fél részéről Kovács Imre ny. alezredes a Szabadkai Tartalékos Elöljárók Szövetségének titkára és Goran Risojevics t. százados a Vajdasági Tartalékos Elöljárók Szövetsége tagja képviselte.

A tárgyaló felek felkeresték a Csongrád Megyei Védelmi Bizottságot, ahol Fehér István Úr, a MVB titkára fogadta a küldöttségeket. Meghallgatta a Szerb és a Magyar felek vezetőinek tájékoztatóját közös munkájukról, majd tájékoztatta a küldöttségeket a Védelmi bizottság munkájáról, a szervezet általános feladatairól. Értékelte a Magyar Tartalékosok Szövetségének törekvéseit a hazafias honvédelmi nevelő munka területén, a honvédelmi sportok, a szervezeti élet, a tartalékosok toborzása, a helyi közélet és a tartalékosok körében végzett hasznos, érdekvédelmi tevékenységük területén.

A tárgyaló felek áttekintették az elmúlt év közös tevékenységét, tájékoztatták egymást az elvégzett munka tapasztalatairól, közös sport versenyeken való részvétel kérdéseiről, a szervezeteinkben bekövetkezett változásokról. Felek megállapították, hogy a kedvezőtlen gazdasági világhelyzet, a szervezeteink munkájában is éreztették hatásukat, bár minden tervezett feladatot végrehajtottunk, szükség volt a személyes anyagi és más áldozat vállalásra. Pályázat útján is nyertünk támogatást közös munkánkhoz, ami jelentős segítséget jelentett. Jó volt a közös tevékenységünk az ejtőernyős sporttevékenység, az állami ünnepségeken való közös koszorúzások, és az iskoláskorú fiatalok körében végzett munka területén. Elsősorban a takarékossági okok miatt lassabban halad a lakóterületek tartalékos szervezetei kapcsolatainak fejlődése, az utazások és a látogatások gyakorisága.

Eredményesen fejlődnek az együttműködő szervezetek vezetőinek emberi, személyes kapcsolatai, melyek kedvező hatással vannak a gondok kezelésében. Közös munkánkban teljes a bizalom, a tapasztalatok, ismeretek kölcsönös cseréje, a kezdetektől fogva jellemző vonása volt közös munkánknak. 2010 évben ezt a hasznos tevékenységet tovább kell folytatni. Előre kell lépni a testvér települések keretein belül a tartalékos szervezetek kapcsolatainak bővítése érdekében, a minden oldalú, különös tekintettel a kulturális és családi kapcsolatok építése és fejlesztése fontos területein. Megállapodtak a tárgyaló felek, hogy bevonják egymást a meglévő és működő nemzetközi kapcsolataikba, külföldi sportversenyeken való közös fellépésekbe.

A két tárgyaló fél kölcsönösen tájékoztatta egymást a szervezetink vezetésében történt személyi változásokról, a szervezeteink jövőbeni tevékenységében a tervezett prioritásokról. Megállapodtak abban, hogy a MATASZ vezetőinek négytagú küldöttségét, A MATASZ korábbi Elnökét, Új Elnökét, Csongrád Megyei és Szeged Városi elnökét hivatalos baráti látogatásra 2010. március 30-án Szabadkára hívják, ahol egynapos látogatáson egyeztetni kívánják a két ország vezetői a további időszak feladatait.

A találkozó nyílt, őszinte, baráti alkotó légkörben folyt, minden felmerült kérdésben megállapodásra jutottak. A találkozón elsősorban Csongrád megye és Szabadka és térsége tartalékosainak együttműködési kérdéseit érintették. Mindkét küldöttség, tagjai nagyon aktívan eredményesen munkálkodtak, a sikeres, közös tevékenység érdekében. Viszont látásra Szabadkán!KÜLDÖTT GYŰLÉS

Budapest. 2010. február 27.

Jó hangulatú küldött gyűlés megtartására került sor Budapesten, ez a fórum a Magyar Tartalékosok Szövetsége legmagasabb fóruma. A küldött gyűlésen részt vett a HM. Képviselője, az ÖHP Törzsfőnök Helyettese, és más fontos Vendég. Meghallgattuk, az elmúlt négy munkájáról szóló beszámolót, az ellenőrző bizottság jelentését, fontos döntéseket hoztunk, az elkövetkezendő időszak feladataira vonatkozóan. Változtattunk, a kor követelményeihez igazítottuk a Szervezeti és Működési Szabályzatunkat, és tájékoztatót hallhattunk meg az iskolás fiatalok körében végzendő tervezett feladatok módjáról, lehetőségeiről. Új Tagszervezetet vettünk fel és egy korábbi tagszervezet tagságát erősítettük meg. Majd, jutalmakat adott át az elnökség a legeredményesebb munkát végző tagjainknak, együttműködő partnereinknek. Megyénket hattagú küldöttség képviselte, tagjai voltak Dr. Palotai Jenő ny. ezredes, Dávid István ny. mk. alezredes, Bánki András t. mk. őrnagy, Dr. Abdúl Rahim t. o. alezredes, Ugri György t. százados és Dékány Lajosné t. főtörzsőrmester.

A küldött értekezleten a küldöttek 72%-a vett rész, mely nagyon gördülékenyen, alkotó légkörben zajlott, a lényegre, az érdemi munkára, a fő, és fontos kérdésekre koncentráltak a résztvevők. Elmaradtak a korábbi időkre jellemző „fontoskodó” az igazi problémákat megkerülő, néha személyeskedő kérdések. Jó volt ez így, nagyon sok fontos érdekes kérdés megtárgyalására volt lehetőség. A vitában és a munkában küldötteink is részt vettek, küldöttségünk nevében Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök szólalt fel. Röviden beszélt, és méltatta, és a továbbiakban is kérte az új elnökség helyes törekvéseit, a MH. segítő támogatását, az iskolai együttműködés helyes távlatait, és a MH. OM. ÖM. További együttműködésének szükségességét, a tartalékosok körében végzett munka alapvető tényezőjének, magának a Tartalékosnak a végzett munkájának a megbecsüléséről és elismeréséről.

A résztvevők és a Vendégek elégedetten tapasztalhatták egy változó és sok várakozással teli Tartalékos Szervezet munkáját, életét tükröző alkotó vitát. A résztvevők is úgy érezhették, hogy régebbi és új Vezetők teljesen egyetértenek abban, hogy össze kell fogni, változó helyzetben, korábbi és újabb céljaink alkalmasak arra, hogy ha –egyenlőre- nem is javuló környezetben, de a korábbi lelkesedéssel, továbbra is eredményesen tudunk dolgozni tevékenységünk megismertetése, és elismertetése érdekében. Ehhez úgy tűnik egy erős, az egész országot átfogó civil egyesületi szervezető rendszerre lesz szükség, melyek alakításában, megyénkben több, jó kezdeményezés, területi szervezet működik. Közös ebéd után a délutáni órákban küldöttségünk rendben haza érkezett.


Buth Sándor ny. Ezredes Úr Fejér megyei Kollégánk tájékoztató meghívója eredetiben :

FIGYELEM!

Tudta Ön, hogy Székesfehérvár északi területén, a Zámolyi medencében 1945 januárjában Magyarország második legnagyobb páncélos csatája dúlt, ahol 3000 katona vesztette életét?

Tudta Ön, hogy 2007–től Zámolyon a Kétszáz Èves Magtár-ban egy tapintható helytörténeti tárlat emlékezik erre a csatára, amelyet 13-16 éves iskolások készitettek?

Tudta Ön, hogy a zámolyi  helytörténeti egyesület az itt feltárt lövészárkokat bemutatja és életre kelti?

Hadtörténeti és.... ....néprajzi tárlatok.

Erdei kaland és .... .....történelmi élménytúrák.

Magyarországon egyedülálló hadszintérkutató- és helytörténeti tárlat várja Önt, egy olyan történelmi helyszínen, ahol a múlt ismét megelevenedik előttünk.

Vegyen részt Ön is túráinkon és ismerje meg a régió történetét!

WWW.EXPEDICIO.NET

Weimper Zoltán

(ügyvezető) 

Tel: 0036-24-483-819 / mobil: 0036-70-243-2970

expedicio@googlemail.com

EXPEDICIÒ KFT 2337 Délegyháza, Határ út 4

Adószám:13997410-2-13Véradó tartalékosok Mindszenten

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezete és a helyi vöröskeresztes csoport, 2010. február 02.-án 14.00 h-tól 18.00 h-ig, közös, térítésmentes véradást szervezett, a Szentesi Vérellátó Állomás közreműködésével Mindszenten, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ színháztermében.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezete – megalakulását követően – évente rendszeresen részt vesz a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezete és a Szentesi Vérellátó Állomás által közösen szervezett térítésmentes véradásokon.

A hazai vérellátáshoz évente legalább 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg honfitársaink. Egy-egy alkalommal, négy és fél deciliter vért vesznek le a véradótól.

A véradás szervezését és a rendezvény előkészítését dr. Abdul Rahim t. orvos alezredes a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének elnöke Erhardt Árpádné Katika véradásszervezővel közösen végezte. A szervezésben, illetve a véradás lebonyolításában Katikát segítette Dávid Ibolya t. törzszászlós, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezetének titkára, akik a véradók mozgósításában és a véradás szervezésében, most is kiváló teljesítményt nyújtottak. A véradás sikeres megszervezéséhez nyújtott segítségért és önzetlen támogatásért, külön köszönet illeti még a rendezvénynek helyet biztosító Keller Lajos Városi Könyvtárt és Kulturális Központot.

A médiában naponta tucatjával közlik a közutak szomorú statisztikáját, hogy aznap mikor, hol és hányan szenvedtek közúti balesetet. A sérültek ellátása mellet a kórházakban, klinikákon fekvő betegek folyamatos gyógyításához kell sok esetben a pótolhatatlan emberi vér.

A 2010. évi első véradó napon 63-an jelentkeztek önkéntes véradásra, melyből 55-en adtak sikeresen vért. A véradás alkalma adta lehetőséggel élve Dávid Ibolya titkár, most is toborzást végzett a véradók között, melynek eredménye képen a Magyar Tartalékosok Szövetsége Mindszenti Szervezete 12 új támogatóval gyarapodott.

„Ahhoz, hogy az átlagosnál sikeresebb véradást tudhassunk a magunkénak, sok embernek és szervezetnek kell összefognia és hatékonyan együtt működnie.” – mondta dr. Abdul Rahim t. orvos alezredes, a Magyar Vöröskereszt Mindszenti Szervezetének elnöke, aki korát meghazudtoló energiával és töretlen lelkesedéssel szervezi a városi véradó rendezvényeket, ahol maga is – mint többszörös véradó - jó példát mutatva, szinte elsők között ad vért.
„Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik időt és fáradságot nem ismerve, szabadidejük terhére szervezték, segítették és támogatták, a sikeres 2010. évi – első alkalommal megrendezett – térítésmentes véradást Mindszenten, illetve azoknak az önzetlen honfitársainknak, akik vérük felajánlásával mások életét kívánták így megmenteni!” folytatta dr. Abdul Rahim.

„Ilyen és ehhez hasonló - kétséget kizáróan közhasznú - tevékenységünkkel tudjuk igazán megismertetni és elismertetni szervezetünket. Egy ilyen feladat teljesítésében való részvétel fontosságát, nem kell külön magyarázni, ezekhez nem kell törvényt módosítani, ennek fontosságát, hasznosságát a legegyszerűbb ember is megérti. A településeken erre is gondolni kell!


AKTUÁLIS!
2010. január 23.

Néhány kérdés 2010 év indításakor. A kérdéseket Demcsák Zoltán t. hadnagy a MATASZ Csongrád Megyei Vezetőségének elnök helyettese a kommunikációs feladatokért felelős tagja fogalmazta meg. Válaszol: Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök.

Az év elején egy szokásos kérdés: Hogy sikerült a 2009. évi elképzeléseket teljesíteni, melyek a 2010. év legfontosabb célkitűzései?

Szerényen, de sikerült rendezvényeinket, tájékoztatóinkat, a MH szerveivel, és csapataival, hazai és külföldi együttműködő partnereinkkel kapcsolatainkat megőrizni és szerényen fejleszteni. Ennek értékét növeli, hogy a gazdasági környezetünk a világgazdasági válság miatt sokat romlott. Nagy szükség volt Társaink önzetlen, odaadó, szorgalmas és okos munkájára. A következő év kilátásai az ismert gazdasági viszonyok miatt sem jobbak. Túlzás nélkül mondhatom, hogy nem kedvezőek. Még nehezebb lesz az elmúlt évi szintű rendezvényeket, találkozókat, szervezeti és más tervezett feladatokat megvalósítani ez évben. Egy egész sor feladatot messze a lehetőségeink határán túl oldottunk meg. Ez Társaink nagyfokú áldozatvállalásával, szorgalmával, az Elnökség és Partnereink támogatásával, Együttműködőink segítségével volt lehetséges.

Melyek voltak az elmúlt év legjelentősebb eseményei, melyek a főbb irányok, melyek a munkánkat jellemezni fogják jövőre?

A Tartalékos Szövetség Országos Vezetésében tisztújításra került sor. Az új Elnök Dr. Czuprák Ottó ny. alezredes Úr, a Nemzetvédelmi Egyetem Tanszékvezető Egyetemi tanára. Tőle sokat várunk! Az elnökség nagy része cserélődött. Lényegesen fiatalabb összetételű, struktúrájában, terveiben, szándékaiban megújult, de alapvető céljaiban követi az eredeti jó elképzeléseket. Kisebb létszámban, hatékonyabb munkát tervez. Új Tanácsadó Testület alakult! Részletekben tisztázandó, hogy mire van lehetősége, és szüksége a társadalomnak, a tartalékosokkal kapcsolatosan. Parlamenti döntés született, az önkéntes tartalékos rendszer szélesebb körben történő bevezetésére. Az elnökség formálja saját munkamódszerét, új utakat, lehetőségeket, módszereket, együttműködőket, partnereket, fiatal, tehetséges embereket keres. Várjuk Elnökségünk további folyamatos, célirányos megalapozott lépéseit!

A Honvédelmi Miniszter Úr 4.000 Önkéntes Tartalékosról beszélt, melyre a Honvédségnek szüksége lenne. Ezzel kapcsolatban, a MATASZ mit tehet?

Röviden a lényeg: az Önkéntes Tartalékos rendszer eddig is létezett, működésének tapasztalatait elemezni kellene. A sorkatonai szolgálat eltörlése, a tartalékosokkal kapcsolatosan is, de egyébként is, nagyon sok megválaszolatlan kérdést vetett fel. Ezekkel lényegében, fontos összefüggésekben, számunkra érzékelhető módon senki nem foglalkozott. Ha a korábbi helyzet továbbra is hasznosnak ítélhető abba „új életet kell lehelni” Ezt a dolgot újra kellene gondolni, korszerűsíteni! Feltételeket biztosítani!

Ezzel összefüggésben a Tartalékos Szövetségnek is több részfeladat képzelhető el. Ebben az évben Parlamenti választások lesznek. Sokat várok a választások után alakuló honvédelmi kormányzat elképzeléseitől, lehetőségeitől. A Honvédelem úgy gondolom, változatlanul állami feladat marad! A MATASZ pedig közhasznú társadalmi civil szervezet! Addig is, politikamentesen, mint, a Honvédelem egyik ernyő szervezete, számára több tennivaló képzelhető el. Példaképpen, a honvédelem ügyének további népszerűsítése, segítő részvétel a hazafias honvédelmi nevelésben, azt senkitől sem átvállalva. Együttműködés a csapatokkal, toborzó intézményekkel, iskolákban a katonai alapismeretek oktatásának népszerűsítése és társadalmi szervezetekkel. Szervezetünk további erősítése, helyi szervezetek létrehozása, az „új és a régi”a tartalékosok szervezeti összefogása, a társadalmi háttér kezelése, képzeletbeli híd építése, és működtetése a társadalom és a honvédelem ügye között, ennek elismertetése és ehhez a támogatás megszerzése és folyamatos, megbízható biztosítása, civil szervezetként részvétel a helyi közéletben stb.

Az új elképzelések bevezetésével megoldódhat a „korábbi sorozott, és az új önkéntes” tartalékosok jogi helyzetének állami szintű rendezése, elismerése, megbecsülése. Szervezeti kereteink, struktúrák fejlesztése, korszerűsítése és működtetése, javaslatok kidolgozása stb. Erre most még csak a jelen szervezeti kereteink között vállalkozhatunk, de ehhez is több támogatásra, segítésre több pénzügyi anyagi, de inkább erkölcsi, eszmei támogatásra volna szükség. Alapos szemléletbeli változtatás nélkül egy sor dologban a jövőben is csak „gyenge amatőrök” maradhatunk!

Sokat várok a leendő tartalékosok megjelenésétől. Tervek szerint Ők 25 napos alapkiképzés után 10-15 napot, esetleg még rövidebb időt fognak évente katonai szolgálatot teljesíteni. A rendelkezésre állási köztes időszakban szervezeti összefogásukat településeiken működő tartalékos klubokban, egyesületekben, valószínű Tartalékos szervezeteink fogják végezni. Ez egy teljesen új fiatal, rendfokozati arányaikat tekintve egy jobb, szemléletükben, gondolkodásmódjukban, képességekben, lehetőségeikben egészen más tartalékos állomány megjelenését eredményezheti.

A rendszer működőképességét, állami szinten 2012 évre kell elérni. Ennek beindítása valószínű fokozatosan fog történni. Részben a rendelkezésre álló anyagiak, a tervezett és hazánk biztonságpolitikai helyzete tükrében. Tehát a megfontolt haladás érdekében, kellő előrelátással, megalapozottan kellene átgondolni, a problémákat hosszabb időtávlatokra érvényes módon megoldani. Az alapokat a HM - MATASZ erre vonatkozó megállapodása fogja jelenteni, melyet az Elnökség köt meg. Az ölbe tett várakozás, és a türelmetlenség egyformán káros lenne, ezért a megfontolt, megalapozott, egyeztetést, a célirányos haladást tartanám jónak.

Az Iskolák főleg a középiskolák körében eddig is sok erőfeszítést tettünk, a jövőben ezen a területen lesznek e változások, milyen új elképzelések lehetőségek vannak?

Valóban, az ifjúság a mi esetünkben is a jövőt jelenti. Megyénkben sok középfokú tanintézet van ahol, - minden eddigi törekvésünk ellenére - a helyzetünk lehetne lényegesen jobb. Megyénkben a második legnagyobb munkáltató a MH, ezért is a toborzás, és nyilvánvalóan az önkéntes tartalékosok szerepe fontos lehet. Nem is beszélve az igazán rajtunk múló települési Tartalékos szervezetek további alakítása, és életszerű működtetéséről. Itt vannak olyan fontos társadalmi összefüggések, melyek ugyan néhol meghaladják lehetőségeinket, de sürgősen keresni, kutatni kell azokat a Társakat, akikre addig is alapozhattuk eredményeinket, és a jövő egyik megoldása is ebben az irányban keresendő. Változtak a középiskolai honvédelmi oktatás lehetőségei is, a tantárgy érettségi tárgyként is választható, ezek felsőbb szintű egyeztetések után fognak számunkra is távlatokat jelenteni. Itt több információ kellene!

Nemzetközi tevékenységünk sikertörténet volt eddig is, ezen a területen, hogy állunk, milyen tennivalók, esetleg gondok tapasztalhatók?

Az elmúlt év is igen sikeresnek tekinthető, szinte erőnkön felül teljesítettünk, Úgy Szerb, mint Német együttműködő partnereinkkel színvonalas munka folyt 2009. évben. Ruzsai szervezetünk együttműködési szerződést írt alá egy Német település tartalékosaival. Mindszenti szervezetünknél is előre haladott állapotban vannak a szervezeti kapcsolatépítést illetően. Hasonló aktivitásra lesz szükség a közeli Szerb Tartalékosokkal a kapcsolatok építése területén. Itt a kisebb távolság, a könnyebb kapcsolattartás, és a hivatalosan működő testvér települési kapcsolatok sokat segíthetnek. Hasonló a helyzet a Lengyel – Magyar működő önkormányzati kapcsolatokkal is. Fontos, hogy a tapasztalatokat mértékkel, helyükön kezelve, hasznos következtetéseket vonjunk le a számunkra. A tapasztalatokat részleteikben elemezve, helyesen adaptálva tudjuk hasznosítani. Figyelembe kell venni az eltérő sajátosságokat. Ezekből pedig minden ország viszonylatában számtalan van.

A 2010. év várható sajátosságai?

Ez évi életünkre a világgazdasági válság leküzdése lesz jellemző! Nyilvánvaló, hogy ennek a hatásait az egész társadalom, így a társadalmi szervezetek is érzékelik. Úgy gondolom, hogy azt érdemes tervezni, amit meg is tudunk valósítani. Élni fogunk a pályázatok lehetőségeivel, a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésekkel, külső szervek támogatásával, szponzorok szerény segítségével, lehetséges vállalkozás indításával. De végső esetben a tervezett feladatok, rendezvények számának csökkentésének nem kívánt lehetséges eszközével is kell számolnunk. Nagyon fontosnak tartom a realitások figyelembe vételét, és a döntő „láncszemek” keresését és megtalálását! A személyes érdekek helyett a közösségi érdekek megfogalmazását és teljesítését képzelem el, a kölcsönös előnyök alapján! A választások után az új vezetés „összecsiszolódása” után egy lendületesebb időszakot várok!

Közvetlen feladataink kijelölése milyen állapotban van, a bekövetkezett változások hogyan fogják érinteni tevékenységünket?

A kívánt és megvalósítható célok reális megfogalmazása mellett, az igények, lehetőségek, feltételek összhangja, az emberi kapcsolatok folyamatos javítása, fejlesztése, egymás segítése és támogatása lehet az a tartalék, ami területén én úgy érzem még nem merítettünk ki minden lehetőséget. Keresni kell tovább azokat az önzetlen jó közösségi embereket akik, segítőink támogatóink lehetnek. Változatlanul fontosnak tartom helyi szervezeteink létrehozását lakótelepüléseinken, és aktívan bekapcsolódni, a helyi közéletbe az élet minden területén, legfőbbképp a falvakban. Itt a kölcsönös előnyök, motivációk keresése és megvalósítása vihet előre! Készen kell állnunk lakóterületeinken az önkéntes tartalékosok befogadására, személyiségeik integrálása, beépítése napi életünkbe. De várjuk az Elnökség, segítő támogatását is a feltételek megteremtésében!

A Tartalékos Szövetségnek jó lenne, ha tükrözné a MH szerkezeti összetételét. Lényegesen több legénységi, tisztesi, tiszthelyettesi, kevesebb tiszti állomány kategóriába tartozó önkéntes tartalékosra lenne szükség. (mint ahogy ez a valóságban is van) Összetételünknek, ez mellett nagyjából a társadalom szerkezetének megfelelően kellene alakulnia. Nem lenne jó megfeledkeznünk a folyamatos fiatalításról, a mozgalmi munka módszereinek folyamatos frissítéséről, az élet napi kihívásainak megválaszolásáról. A fiatalokat egyre szélesebb körben kell bevonni a munkánkba. Tisztázni kell, az egyes szerepeket, mivel foglalkozzék az Országos vezetés, a megyék a városok, és a lakó területi szervezetek. A konkrét szervezeti élet, a végeken kell, hogy folyjon! Ott van erre igény, lehetőség és szükség! Minden egyéb szervezet, testület Ő értük jött létre és működik! Ezt okosan, módszeresen a civil szervezetek lehetőségeinek és érdekeinek megfelelően kell végezni. Az ezt a célt szolgáló alapszabály módosító javaslatainkat továbbítottuk! A kötelező katonai szolgálat szüneteltetésével ennek a jelentősége egyre jobban felértékelődik. Hasonló módon kell eljárnunk a Lányokkal és egyáltalán a Hölgyekkel.

Nemzetközi tevékenységünk területén rendben vannak a dolgok, Mórahalom és Mindszent városi, Ruzsa községi vezetőségünket segíteni fogjuk, Német illetve Lengyel kapcsolatuk alakítása terén, és Szerbiai kezdeményezésre segíteni fogjuk városaink vezetőségeit, a meglévő testvérvárosi kapcsolatok bővítését a Tartalékosok szervezeti együttműködés szintjén is.

Fel kell készülni az önkéntes tartalékos rendszer erősödése során ezeknek a tartalékosoknak a szervezeti összefogására. Legfontosabb erőforrásunk az EMBER! El kell ismerni a jövőben még szélesebb körben és módon a Tartalékosok között végzett munkát. Az erkölcsi elismerés és megbecsülés még a nehéz gazdasági viszonyok mellett is megvalósítható, új motivációk keresése is szükséges. Ennek a feltételei meg vannak, továbbiak megteremtése, okos jó javaslatokkal képzelhető el! Remélhetően nem egy hosszú téli álom következik, hanem az új helyzetben a lehetőségek számbavétele, reális tervek készítése, a feltételek keresése és megteremtése, és amit lehet, megvalósítunk. 2010 évben is kérem, várjuk minden Társunk segítő támogatását.

Sikerekben gazdag Boldog Újévet Kívánok a Tartalékos Szövetség Minden Tagjának!


ELNÖKSÉGI ÜLÉS
Budapest
2010. 01. 21.

Ülésezett a MATASZ Elnöksége. Megtárgyalta a MATASZ nemzetközi kapcsolatainak kérdéskörét. Egy jó előterjesztés alapján, megállapította, hogy a dolgok alapvetően rendben vannak, komoly átgondolt tervek alapján megalapozott tevékenység folyik a kétoldalú és a többoldalú kapcsolatok terén egyaránt. Rámutatott, hogy a kedvező folyamatok mellett, néha nem kívánatos jelenségek is tapasztalhatóak, nem készülnek el minden esetben időre az úti beszámolók, elmaradnak néha az összegezések, a tanulságok, tapasztalatok és javaslatok összegezése. Ezen a jövőben módosítani kell. Egyben állást foglalt abban, hogy az anyagi lehetőségek függvényében bővíteni célszerű a kétoldalú kapcsolatokat, igazodva, a meglévő, állami, önkormányzati kapcsolatokhoz, és részletes tájékoztatást kér az Elnökség a spontán kialakult és országosan is használható, bővíthető kapcsolatok lehetőségeiről.

Megtárgyalta az Elnökség a február utolsó hétvégére tervezett küldött gyűlés tervezett kérdéseit, az előkészítés és végrehajtás személyi kérdéseit, jóváhagyta a küldött gyűlés programját. Továbbá az év anyagi működésének feltételeit szolgáló lehetőségeket, új alapítvány létrehozásának elképzeléseit.

Egyéb kérdések között megtárgyalta az elismerések további lehetőségeit, javaslatot hallgatott meg, egy új elismerési forma a „Magyar Tartalékosokért Emlékérem” alapításáról, leírásáról, szabályozásáról. A javaslathoz értékelhető, konkrét formában elbírálható mellékletek, és pontos anyagi számvetés alapján állást foglalt az Elnökség az anyagi feltételek megteremtése, és a végrehajtás módozatai a szükséges feladatok végrehajtása mellett. Számos észrevétel és javaslat hangzott el, a PR. tevékenység javítása, új irányok, lehetőségek kutatása, HM. És más fontos szervezetekkel való tartalmas alkotó együttműködések alakítása tárgyában.

Az Elnökség ebben az évben első ülését tartotta, ahol az alkotó légkört a jól előkészített napirend, a konstruktivitás és az aktív, őszinte véleménynyilvánítás biztosította. Az ülésen részt vett megyénkből meghívottként: Dr. Palotai Jenő ny. ezredes, és Dávid István ny. mk. alezredes, az elnökség tagja.


Társunk, Barátunk, Támogatónk!

Adója 1%-ának felajánlásával

Kérjük, támogassa munkánkat!

MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE

Közhasznú Egyesület.

Adószámunk: 18104965-1-412

Kereskedelmi és Hitelbank

10402142-21480517-00000000Utolsó frissítés: 2013-06-08