Internet partnereink:

 

 

Támogatóink: 
Webdinamika.hu, Dinamikus weboldal készítés

 

 


 

 

 

Hírek  2006.

Archívum: 2002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007.


 

 


 

 


 

SZERBIA ZOMBOR
2006. december 15.

 

Baráti látogatásra Szerbiába Zomborba utazott a MATASZ négytagú küldöttsége Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagy vezetésével. A küldöttség tagja volt Dr. Palotai Jenő ny. ezredes Csongrád megyei elnök, Pál Mihály t. őrnagy Szeged városi elnök és Szádecky Attila t. százados, Baja városi MATASZ elnök. Az egykori Megyeháza épületében küldöttségünket fogadta a Polgármester Úr, Dr. Milorad Drobac t. ezredes Úr A Szerb Tartalékos Szövetség Elnöke és legközelebbi Munkatársai, Zombor és Szabadka Tartalékos Szövetségének Vezetői.

A két Küldöttség Vezetője ünnepélyes keretek között írta alá a két Szervezet közötti együttműködési szerződés szerb változatát, majd kölcsönös tájékoztatóra került sor, és a 2007. év legfontosabb közös feladatait beszélték meg. Ezt követően színvonalas kulturális program meg valósítása következett. Bezdánban együtt ebédelt a két küldöttség, majd kölcsönös jó kívánságok, sikeres Boldog Új Év reményében köszöntünk el egymástól.

A találkozó baráti légkörben, a teljes egyetértés, jó hangulat és egymás segítésének szándékával fejeződött be. Szükség van az ilyen találkozókra, a tapasztalatok átadására, és a közeli időszakok feladatainak pontos meg határozása céljából!

  

KOSZORÚZÁS-MEGEMLÉKEZÉS
2006. december 11.

 

Barátaink, Együttműködő partnerünk a Honvéd Hagyományőrző Egyesület meghívására megemlékező koszorúzási ünnepségen vettünk részt. Az I. Világháborús 5. Szegedi Honvéd Gyalog Ezred Hősies harci Útját méltató beszéd után a résztvevők meg koszorúzták az Ezred DÓM falán elhelyezett emléktábláját. Az ünnepséget Dr. Masek Rudolf ny. százados HOHE megyei elnök Úr vezette. Koszorút helyezett el a Polgármesteri Hivatal, a Honvéd Nyugdíjas Klub nevében László ny. őrnagy Klub Elnök és Kovács János ny. alezredes, a Honvéd helyőrség koszorúját Mészáros Antal őrnagy Úr. A Tartalékos Szövetséget Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök és Ugri György t. százados Szeged Városi elnök helyettes képviselte.


 

2006. ÉVI ORSZÁGOS BAJTÁRSI
HADITORNA VERSENY
Békéscsaba 2006. október 6.

 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Vezetősége kiírásában és kiváló szervezésében, szép őszi időben, a Fürjes laktanyában került sor a verseny meg rendezésére, mellyen meg jelentek: Urbán Lajos altábornagy, Bakó István vezérőrnagy a MATASZ Elnökség tagjai, továbbá a közélet megyei és városi vezetői, a MATASZ megyei, és a csapatokat elkísérő felkészítő tanárok és kísérők.

Közel 300 résztvevő, köztük Csongrád megyét a Csonka János Szakközépiskola Kollégiumának csapata és Szeged Várost a Móra Ferenc Szakközépiskola és Kollégiumának csapatai képviselték. Becsülettel meg állták a helyüket az elméleti és a gyakorlati feladatok teljesítése során.

A rendezők nagy körültekintéssel szervezték meg a versenyt. Az elméleti kérdések az 1848 Szabadságharc és az 1956 Forradalom eseményei eseményeinek ismeretéből, a gyakorlati feladatok egy színvonalas akadály pálya, kötélhúzás, és egy íj, és légfegyveres lő feladat teljesítése volt.

Versenyzőink jól meg állták a helyüket. A Móra F. Közép iskola csapata kitűnően szerepelt. A középiskolák versenyében a II. helyezést, az abszolút kategóriában a III. helyezést érték el.
A kiváló szereplést meg koronázta a „Békés megyén kívüli legjobb eredményt elért csapat” számára alapított tiszteletdíj elnyerése. A Csapat tagjai: Szélpál Krisztina, Keller Aliz, Kreininger Attila, Bánfi Tibor, Peták Ferenc és Tripe Richárd.

A Csapatok felkészítéséhez, és a feladat végrehajtásának feltételei megteremtéséhez nagy segítséget nyújtott Dr. Szabóné Virág Katalin igazgatónő, Kocsis Ístván t. alezredes igazgató Úr, Vér László t. fhdgy és Dani Tibor t. hdgy tanár urak és Ugri György t. százados a MATASZ Szeged városi elnök helyettese, és Pontyik Pál ftörm. Úr értékes munkájával. Végzett munkájukért őszinte szívvel mondunk köszönetet.

Az egész napos rendezvényt kitűnő babgulyás ebéd és egy magas színvonalú önvédelmi bemutató zárta, felejthetetlen élményt szerezve ezzel a résztvevő csapatoknak, versenyzőknek.ELŐLÉPTETÉS

 

2006. október 1.-i hatállyal a Honvédelem érdekében, a Magyar Tartalékosok Szövetségében végzett munkájáért elő léptette ŐRNAGGYÁ Barátunkat DORKA GYÖRGY nyá. századost. További jó munkát, erőt, egészséget kívánunk! 

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS
SZEGED 2006. szeptember 20.

 

A MATASZ Csongrád Megyei Vezetősége és a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége 2006. szeptember 20. napján együttműködési megállapodást kötött, melyet Magyari Béla Megyei elnök és Dr. Palotai Jenő ny. ezredes megyei elnök írt alá.

Csongrád Megyében a Polgárőr Szervezetek Szövetsége jól működő, szervezett rendszere, jelentős segítséget adhat a Tartalékosok Szövetsége helyi szervezetinek meg erősítéséhez és működéséhez. Az együttműködés lényege, hogy egymás tisztelete és megbecsülése, a kölcsönös előnyök szem előtt tartásával, a két közhasznú szervezet megyei szinten támogatja egymás munkáját, és segítik területi, főleg a kisebb településeken a Tartalékos Szövetség klubjai, egyesületei létre hozását.

Minkét közhasznú szervezet megyei vezetője a jó és gyümölcsöző emberi kapcsolatokra alapozva komoly lehetőségeket lát az együttműködés területeinek fel mérésében, és a kölcsönös előnyök figyelembe vételét, biztosítéknak tartja a az elkövetkezendő időszak eredményes munkájára.

 

 


VII. MATASZ KUPA
NEMZETKÖZI CÉLBAUGRÓ EJTŐERNYŐS VERSENY
SZEGED 2006. szeptember 15-17.

 

Bár öt éve alakult meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége, mégis a hetedik alkalommal került sor erre a méltán jelentősnek nevezhető ejtőernyős célba ugró versenyre. Öt évvel ez előtt, egy már működő, ám meg szakításra tervezett sorozatba kapcsolódtunk be az akkor alakult MATASZ és annak is a Szegedi ejtőernyős szakosztálya Csorba József t. hadnagy és a Szegedi Repülő klub tartalékos tisztjei kezdeményezésére és közreműködésével. Azóta hosszú idő telt el, és versenyeink egyre javuló színvonalon és egyre sokasodó résztvevővel folyik, és remélhetőleg folytatódni is fog a jövőben.

Ebben az évben is a szakág verseny szabályainak megfelelően, három naposra terveztük rendezvényünket, mellyen Szerbia, Bosznia, Montenegró, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna és Magyarország tartalékos csapatai vettek részt, összesen 15 csapatba tömörítve. Sok versenyző régi ismerősként üdvözölte a résztvevőket. A verseny jó hangulatban, jó feltételek között kezdődött, csupán az időjárás (erős szél) zavarta meg a versenyt.

A versenyt Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagy Úr nyitotta meg. Méltatta a nagy létszámú versenyző kitartását a Szegedi verseny mellett, a sok ország részvétele okán a szép nemzetközi mezőnyt, a jól felkészült versenyzők munkáját, a segítők, támogatók nélkülözhetetlen hozzá járulását, a szervezők összefogását ügyességét és áldozatos munkáját. Jó példa ez, az összefogás egymás segítése, megbecsülése, támogatása, és nem utolsó sorban Szeged város Önkormányzata és a Hódmezővásárhelyi Honvéd helyőrség Parancsnokának a támogatása egy nagyon színvonalas rendezvényt eredményezett, melynek jó hírét a versenyzők el fogják vinni haza.

 Köszönjük a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar színvonalas közreműködését, Szeged Város Önkormányzatának, a Sportigazgatóság és mások értékes segítségét, munkatársaink nélkülözhetetlen munkáját.

Vasárnap került sor a verseny záró eseményeire, a szép számú, értékes, és jól megérdemelt díjak, érmek átadására. A versenyt a verseny igazgatója értékelte. A díjakat Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ megyei elnöke adta át.

A MATASZ KUPÁT a csapatverseny I. helyezettje:
A SZHESE csapata 24 ponttal érte el.
Tagjai: Orsy László, Jung Tibor, Kollár Gábor, Récz Attila

Az EGYÉNI verseny győztese:
Jung Tibor
SZHESE versenyzője

A LEGREDMÉNYESEBB SZEGEDI VERSENYZŐ:
Bánszki György
A Szeged I. csapatának versenyzője

A LEGEREMÉNYESEBB NŐI VERSENYZŐ
Vucenovic Jelena
A PRIJEDOR-RIJEKA csapatából.

További kiemelkedő eredményt elért csapatok 2-3 helyezettjei, érmeket, értékes díjakat, és okleveleket kaptak. A MATASZ megyei elnöke záró beszédében megköszönte a segítők támogatók együttműködők nélkülözhetetlen segítségét, támogatását, a védnökök hozzájárulását a rendezvényhez, a résztvevők lelkes munkáját, sportszerű, eseménymentes részt vételét, további munkájukhoz sok sikert kívánt és így köszönt el a verseny résztvevőitől: "viszont látásra 2007-ben"

 

 

 


Rövid távú Tájékozódási Futó Országos Bajnokság
HÓDMEZŐVÁSÁRHELY 2006. szeptember 9.

 

Hódmezővásárhely volt a házigazdája a 2006. évi Rövid Távú Tájékozódási Futó Bajnokságnak. A versenyzők a Kossuth Térről indultak, a város több utcáját érintve, az impozáns strandfürdőben ki alakított célban fejezték be versenyeiket.

Az országos versenyre az egész ország területéről mintegy 800 versenyző érkezett. A különböző kategóriákban, sok tartalékos katona vett részt, köztünk megyénk MATASZ csapata is. Bár csapatversenyben eredményt nem hirdettek, versenyzőink egyénileg jól meg állták a helyüket. Kategóriájában a legjobb eredményt:

Dr. Tóth Imre t. hdgy.
és
László Károly t. mk. őrnagy Urak

érték el. Eredményeikhez őszinte szívvel gratulálunk és további eredményes sportszervezői, és versenyzői sikereket kívánunk. Ez a sportág komoly fizikai, szellemi,  és sok, más irányú felkészülést is igényel,  célszerű lenne a Szak Szövetséggel kapcsolatainkat tovább szélesíteni, erősíteni.

A verseny megszervezésében és lebonyolításában a Tájékozódási Futó Szövetség Városi Vezetősége és a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár Lőrincz Gábor őrnagy Úr sporttisztje útján, nagyszerű munkát végzett. A versenyt magas színvonalú szervezettség, és technikai háttér, kiváló hangulat, nagy társadalmi támogatottság és jelentős érdeklődés jellemezte.

A díjakat Dr. Kószó Péter alpolgármester, Dr. Palotai Jenő ny. ezredes MATASZ megyei elnöke, Dr. Tóth Imre a Tájékozódási Futó Szövetség megyei elnöke, több támogató, köztük Pekárik János vállalkozó adták át. Legeredményesebb MATASZ versenyzőink közül, Tóth Imre t. hadnagy Úr már a következő napon, Orosházán állt rajthoz, László Károly t. mk. alezredes Úr Bulgáriába utazott és ott a Világbajnokságon fogja képviselni Hazánkat. 

 

 


 


 

MARKTBERGEL
2006. július 28-30.

 

Ruzsai tartalékosok képviselték Csongrád megyét a Német Tartalékosok Közép Frankföldi lövész versenyén. A legutóbbi megyei vezetői találkozó alkalmával a Felek (Közép Frankföldi és Csongrád megyei Tartalékosok vezetői) abban is meg állapodtak, hogy kétoldalú kapcsolataikat abban az irányban fejlesztik, hogy Városok és kistelepülések létesítsenek és tartsanak település szintű kapcsolatokat, melynek természetes része a tartalékosok kapcsolata is.

Így esett a választás a Csongrád megyei település Ruzsára, ahol a falu Polgármestere is fel karolta a gondolatot, és jelentős mértékben segítette és segíti a tartalékosok helyi szervezetét, és munkáját. A csapat vezetője: Katona Csaba zls. Tagjai: Farkas András t. százados a helyi klub elnöke, Szél János t. őrnagy, és Lasanc István t. főtörzsőrmester. A csapatot el kísérte a falu „ifjúsági polgármestere” Nagy Hajnalka aki egyben a tolmács feladatát is el látta és a gépkocsi vezetője Tóth István t. szakaszvezető.

A csapatot jól felkészítették, melyen részt vett Papp János Polgármester Úr, és Dr. Palotai Jenő ny. ezredes a MATASZ megyei elnöke is. Idézni kell a Polgármester Úr szavaiból, „Ti most Ruzsa követei lesztek, becsületesen álljátok meg a helyeteket, mutassátok be, hogy élünk és hogy dolgozunk itt, és ne feledjétek, Németországban Hazánkat és a Magyar Tartalékosokat fogjátok képviselni” A csapat felhatalmazást kapott arra, hogy a vendéglátók hasonló összetételű küldöttségét meg hívják és később egyeztetett időpontban.

A Csapatban több generáció képviselve volt Nagy Hajnalka személyében a huszonévestől, a nyolcvan éves Farkas András egykori százados, klub elnökig. A csapat a rá bízott feladatokat kiválóan oldotta meg. Részt vettek a tervezett rendezvényeken, részt vettek a helyi lövész klub alakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett egész közép frankföldet érintő ünnepségein. Ezen, több mint ötven település tartalékosai között szerepeltek a Ruzsai tartalékosok. A találkozó kitűnő hangulatban folyt, és a folytatásra is lehet számolni. A küldöttség, viszont látogatásra hívta meg a vendéglátókat, melyre vagy ez év szeptemberében, vagy a jövő évi falu napra.

Ennek a találkozónak a fő tanulsága, hogy az igazi kapcsolatok az egyes települések legkisebb szervezeti egységének képviselői között alakulnak ki és lesznek tartósak. Az általunk ki választott településen is több Német - Magyar vegyes házastársi kapcsolat van, több Német tulajdonú ház és tanya van. És ami a legfontosabb, a település első embere, egykorvolt katona, maga is szükségesnek, fontosnak és támogatásra érdemesnek tartja a Magyar Tartalékosok
Szövetségének helyi szervezete támogatását.

Tisztelet, elismerés és megbecsülés illeti a csapat minden tagját. Katona Csaba zászlós urat a csapat vezetőjét, Szél János t. őrnagy urat, Farkas András t. százados urat, a klub elnökét, Lasanc István t. főtörzsőrmester urat, a lövészeten elért eredményeikért, Nagy Hajnalka kisasszonyt, tolmácsot, Tóth István t. szakaszvezetőt, gépkocsivezetőt, Szövetségünk tagjait.

A küldöttség, haza érkezésük után egy nagyon bensőséges baráti összejövetelen számolt be végzett munkájukról, mellyen, jó hangulatban idéztek az utazás feledhetetlen részleteit, katonaszokásoknak megfelelően szeretettel, őszinte megbecsüléssel „ugratták egymást”a késő estébe nyúló közös vacsorán. Így kell ezt csinálni! Pénz nagyon kevés van, de szív, odaadás, lelkesedés, barátság, tapasztalatok, és haza szeretet szerencsére még van!
 


 


 

 

 

 


 

CSONGRÁD MEGYEI TARTALÉKOSOK A GÁTAKON
2006. május 4.

A 2006. évi árvízvédekezés bizonyára úgy fog be vonulni az árvízvédekezések történetébe, hogy a „Nagy 2006.-os Tiszai árvíz” Ez így igaz, mert a legutóbbi árvízi csúcsot csaknem fél méterrel meg haladta Szegednél a vízállás, és hosszan elhúzódó, jelenleg is tartó apadás, a legnagyobb figyelmet, hozzáértést, sok ember, áldozatos munkáját igényli. A védelem irányítása példaszerű, eredményes.

Tartalékosaink a pontosan szervezett rendszer része a védelmi munkáknak. A készenléti szolgálatoktól, a legkülönfélébb, de főleg búvár jellegű szakmai feladatok teljesítéséig. Szívet melengető látvány volt, amikor az egykori Szegedi műszakiak, volt vízi rendőrök, búvárok, felderítő katonák, ma is biztonságosan tudnak manőverezni a hatalmas híd elemekkel, biztosan hajóznak, szállítanak, most éppen homokzsákokat. Búváraink szakszerűen és biztonságosan merülnek és dolgoznak a víz alatt, végeznek bonyolult, nem egyszer veszélyes feladatokat.

Még tart a veszélyhelyzet, még nem szűnt meg a nehéz védekezés időszaka. A víz apad, a veszély lassan csökken, de az éber készenlétre még szükség van. A fő feladatokat a védelembe bevont, szervezetszerű erők, katonák és más szervezetek közösen végzik. A legfőbb terheket a szervezett védelmi erők jelentik. Képzett tartalékosaink erejükhöz, lehetőségeikhez és a szükséghez mérten, ha szerény mértékben is, de figyelemre méltó módon járulnak hozzá a védelmi munkákhoz.

Tartalékosaink ott voltak a kezdettől fogva, ahol szükség volt munkájukra, és ott lesznek a továbbiakban is, mindaddig, amíg munkájukra szükség van. A végső következtetések levonása még korai lenne, de erre sokoldalúan vissza kell majd erre térni. Néhány képet végzett munkánkról, a Körös toroktól a Szegedi védekezésig.

 


ÁRVIZI KÉSZENLÉTI CSOPORT
Hódmezővásárhely 2006. április 28.

 

A hosszantartó és elhúzódó árvízi helyzetre tekintettel a MATASZ Hódmezővásárhelyi Vezetősége 10.-fős azonnali készenlétű árvízvédelmi csoportot hozott lére, első sorban a Tiszai szükséges árvízvédelmi helyzet esetére.

A csoport létrehozását, lehetőségeit riasztásának módját bejelentették, Hódmezővásárhely Mj. Város Védelmi Bizottságánál. A Csoport azonnali készenléti helyzetben van és kész feladatok végre hajtására. A Csoport vezetője: Caservák Zoltán t. százados, városi elnök.

Elérhetőség: telefon: Cservák Zoltán t. százados 30-20-55-090
email: cservakzoli@freemail.hu

Kérjük a továbbiakban is, hogy tartalékosaink, szövetségünk tagjai, lakóhelyeiken, lehetőségeikhez, és a szükséghez képest, vegyenek részt, a térségünket ért, minden idők legnagyobb árvízvédelmi munkájában.


MATASZ KLUB ALAKÚLT
RUZSA 2006. április 29.

Újabb MATASZ klub alakult a Csongrád Megyei Ruzsán. 2006. április 29.-én. Kitartó szervezőmunka előzte meg, a tartalékosok helyi szervezetének meg alakulását. A Település Polgármestere, támogatásával, a helyi Tűzoltó egyesület aktivistáinak közreműködésével és Farkas András régi kedves Barátunk lankadatlan munkájának eredménye kép, meg alakult a helyi tartalékosok egyesülete.

Fő célkitűzései közé tartozik, hogy a településen vegyen részt a hazafias honvédelmi nevelő munkában, illeszkedjen be a többi társadalmi szervezet és a falu közhasznú tevékenységébe. Segítse elő a közös célkitűzéseket, fogja össze a különféle sportok, főképp a lövészet iránt érdeklődő fiatalokat. Amennyiben sikerül a feltételeket létre hozni, Ruzsán rendezzük meg a Tartalékosok ejtőernyős nemzetközi három tusa verseny terepfutás és lövészet verseny számát. Ez a verseny jól népszerűsítené a térségben a tartalékosok körében folyó munkát.Az alakuló ülésen a soron lévő feladatokat Fróman Gábor t. mk. Őrnagy a megyei elnök helyettes fogalmazta meg. Jelenlévők a klub elnökének, a köztiszteletben álló Farkas András Urat választották meg, elnök helyettes választására később kerül sor, titkárnak: Székesi Istvánnét választották meg. Új tagjainknak, a vezetőségnek sok sikert és eredményes munkát kívánunk.


 

 

 


ÁRVÍZRŐL
Szeged 2006. április 27.

 

A Tisza és mellék folyóin megindult a lassú apadás. A veszély azonban nem múlt el, hosszú és lassú apadásra lehet számítani. A jelenlegi vízszint még mindig 38 centiméterrel meg haladja a korábban mért rekordot.

Társaink részben a körös toroknál, részben más területeken, különféle módon, részt vesznek a védelmi munkálatokban, egyébként készenléti helyzetben vannak. A munka még javában tart! Befejezésekor egy részletes beszámolóval, tájékoztatjuk olvasóinkat, addig szíves türelmüket kérjük.

 BOGRÁCSOS
KISKUNDOROZSMA 2006. április 21.

 

 

Szeged Városi Vezetőségünk okos ötlete volt a szezonnyitó bográcsos baráti összejövetel. A meghívók elkészítésekor még nem gondoltuk, hogy az összejövetel, minden idők legnagyobb árvízének idejére esik.

A kiváló kakas pörkölt, az ügyes harmonikás, a nagyszerű házigazda és a városi vezetőség és közülük is Ugri György t. százados mindent meg tettek, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Többen, bár jelezték jövetelüket, vagy késve, vagy az árvízi események miatti, elfoglaltságuk okán távol maradtak.

Az ízletes vacsora nagyobb része, a védekezésben résztvevő búvár csoportok vezetői, a repülők, és ejtőernyősök munka megbeszélése volt, nagyon sok érdekes élménnyel és nem kevés tanulsággal. Mégis maradt idő néhány igazi katonanótára, szokásos, hagyományos katona történetre, egymás baráti „ugratására” Jó volt az ötlet, szükség van ilyen össze jövetelekre. Ezek jó alkalmat adnak a közösségek ki alakulására, összekovácsolására, egymás meg ismerésére. Gratulálunk, a rendezőknek, csak ajánlani tudjuk más közösségeknek is.


 

ÁRVIZVÉDELEM

 

Megyénkben a Tisza és mellékfolyói vízhozama tovább növekszik, a tetőzés meg haladta az eddig mért legmagasabb szintet, és a folyó tovább árad. A kormány elrendelte azt aminősített helyzetet, melyben a helyi hatóságok kizárólagos kezébe került a legfontosabb intézkedések meg hozatalának joga, kötelessége és felelőssége. A rendelet ki hirdetésre került, érvényben van.

A korábban jelzett két búvár csoport Gajó Gusztáv t. hdgy, illetve Hoffman Zoltán t. örgy. vezetésével Makó, Szeged, Deszk, Szatymaz, Apátfalva stb. térségében bevetésre kerültek és jelenleg is a helyszínen végzik munkájukat, illetve készenlétben vannak.

A helyzetre való tekintettel, tovább kutattuk azon partnereinket, akik speciális képességeikkel jelentős segítséget tudnak nyújtani az árvízvédelmi feladatokhoz. A Repülő klub 4 db. repülő géppel, 7 fő kíválóan képzett tartalékos tiszt pilótákkal, és speciális felszereléseikkel, együtt, az első szóra a legteljesebb együttműködést ajánlotta fel egy esetleges árvízvédelmi feladatra. A csoport 2006. április 18. 16,00-tól készenléti helyzetben készen áll az alkalmazásra. Az állomány, mint ki képzett repülők, különleges lehetőségekkel és képességekkel rendelkeznek, árvízvédelmi és mentési munkáknál.

1 db. AN-2 12+1 megfigyelő fő ideiglenes le és felszálló helyről tud üzemelni.
1 db. Z-142 1 fő megfigyelő szállítható repülőtérről üzemeltethető.
1 db. Z-326 1 fő megfigyelő szállítható, repülőtérről üzemeltethető.
1 db. PZL 101/A 3 fő megfigyelő szállítható, ideiglenes le és felszálló helyről üzemeltethető.

 

Pilóta állomány: Podolcsák András t. százados
  Rácz Tamás t. főhadnagy
  Dr. Nagy Sándor t. főhadnagy
  Gyöngyösi Gyula t. hadnagy
  Harcsás Zoltán t. hadnagy
  Rissnyovszky Károly t. mk. Hadnagy
  Somosi László t. hdnagy

Ezen túlmenően az ejtőernyős szakosztály 10 fő tartalékos ejtőernyőssel 2006. április 19.-én 08,00-ra eléri a készenléti helyzetét és képes az árvízvédelemmel kapcsolatos különféle ejtőernyős feladat végre hajtására..

A lehetőséget be jelentettük a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál. Elérhetőség:

SZEGEDI REPÜLŐ EGYESÜLET 6728 Szeged Bajai út. Repülőtér
Rácz Tamás t. mk. Főhadnagy, 62-459-500 email: podolcsak.andras@aeroszeged.hu

SZEGEDI REPÜLŐ EGYESÜLET 6728 Szeged Bajai u. Repülőtér
Csorba József t. hadnagy 06-30-97-30-384 email: csorbajozsef@vnet.hu


MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE 6725 Szeged Hattyas Sor 6-10.
Dr. Palotai Jenő ny. alezredes 20-95-51-684 email: colonelpalotai@mi-net.hu

Szomszéd megyénk Bács-Kiskun Megye Tartalékos Szövetségének Megyei Elnöke szükség esetén egy kisebb csoport kézi munkaerő helyszínre küldésével segítségét ajánlotta fel.

Kérjük további tagjainkat, különleges képességekkel rendelkező aktivistáinkat, keressék és vegyék ki részüket, a kialakulóban lévő veszedelmes árvízi helyzetből adódó munkálatokban.

 

Magyar Tartalékosok Szövetsége
Csongrád Megyei Vezetősége

 


ÁRVIZVÉDELEM

 

Megyénkben a Tisza és mellékfolyói vízhozama tovább növekszik, lehet, hogy a tetőzés meg haladja az eddig mért legmagasabb szintet. Ennek megfelelően a kormány elrendelte azt aminősített helyzetet, melyben a helyi hatóságok kizárólagos kezébe került a legfontosabb intézkedések meg hozatalának joga, kötelessége és felelőssége. A rendelet meg született és ki hirdetésre került.

A korábban jelzett könnyűbúvár csoport Gajó Gusztáv vezetésével Makó térségében be vetésre került és jelenleg is a helyszínen végzik munkájukat.

A helyzetre való tekintettel, meg kerestük régi ki próbált együttműködő Bajtársunkat a HATTYU KFT Vezetőjét Hoffman Zoltán ny. őrnagy Urat, aki ki képzett nehéz búvár csoportjával Társaival és speciális felszereléseikkel, anyagaikkal, járműveikkel, szivattyúkkal stb. együtt, az első szóra a legteljesebb együttműködést ajánlotta fel egy esetleges árvízvédelmi feladatra. A csoport azonnali készenléti helyzetben készen áll az alkalmazásra. A búvárok, mint ki képzett speciális műszaki felderítők különleges lehetőségekkel és képességekkel rendelkeznek, árvízvédelmi és mentési munkáknál. A lehetőséget be jelentettük a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál. Elérhetőség:

HATTYU KFT NEHÉZ BÚVÁR CSOPORT SZEGED
Hoffman Zoltán ny. őrnagy 30-205-62-17 email: hattyukft@freemail.hu


MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE 6725 Szeged Hattyas Sor 6-10.
Dr. Palotai Jenő ny. alezredes 20-95-51-684 email: colonelpalotai@mi-net.hu

Szomszéd megyénk Bács-Kiskun Megye Tartalékos Szövetségének Megyei Elnöke szükség esetén egy kisebb csoport kézi munkaerő helyszínre küldésével segítségét ajánlotta fel.

Kérjük további tagjainkat, különleges képességekkel rendelkező aktivistáinkat, keressék és vegyék ki részüket, a kialakulóban lévő veszedelmes árvízi helyzetből adódó munkálatokban.

 

Magyar Tartalékosok Szövetsége
Csongrád Megyei Vezetősége

 


 

ÁRVIZVÉDELEM

 

Csongrád megyében élők számára nem ritka a folyóink okozta, árvízi helyzet. A Körös, Maros és a Tisza több alkalommal okozott veszélyes állapotokat, tartalékosaink a legtöbb védekezési munkában részt vettek, részben, mint volt műszaki katonák.

A közelgő magas árvízi szint hírére, meg kerestük régi ki próbált együttműködő partnerünket, az AQUA-PRO BUVÁR és VIZIMENTŐ ISKOLA vezetőjét Gajó Gusztáv t. hadnagy Urat, aki –mint eddig minden alkalommal- most is, Társaival együtt, az első szóra a legteljesebb együttműködést ajánlotta fel egy esetleges árvízvédelmi feladatra. A búvárok, mint ki képzett speciális műszaki felderítők különleges lehetőségekkel és képességekkel rendelkeznek, árvízvédelmi és mentési munkáknál. A lehetőséget be jelentettük a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál. Elérhetőség:

AQUA-PRO BÚVÁR és VIZIMENTŐ ISKOLA 6725 Szeged Vám tér 5/b
Gajó Gusztáv t. hdgy. 30-965-75-22 email: gajo@delfin.hu

MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE 6725 Szeged Hattyas Sor 6-10.
Dr. Palotai Jenő ny. alezredes 20-95-51-684 email: colonelpalotai@mi-net.hu

Kérjük további tagjainkat, különleges képességekkel rendelkező aktivistáinkat, keressék és vegyék ki részüket, a kialakulóban lévő veszedelmes árvízi helyzetből adódó munkálatokban.

 

Magyar Tartalékosok Szövetsége
Csongrád Megyei VezetőségeLÁTOGATÁS A SZENTGYÖRGYI DEZSŐ
LÉGIBÁZISON KECSKEMÉTEN

2006. április 14.

 

A Szegedi repülőtér és repülő klub, az egyik első együttműködő partnerünk, évtizedekre visszanyúló kapcsolatot és barátságot ápol a Szentgyörgyi Dezső repülő bázissal. Pilóták elő képzésével, pályára irányításával, folyamatos munka folyik Szegeden. Ezért évente kölcsönös látogatások történnek, melynek tartalékosaink is részesei. A MATASZ megyei érdeklődőit Fróman Gábor t. mk. Őrnagy, megyei elnök helyettes vezette. Ebben az évben 94 érdeklődő vett részt a ki ránduláson, ahol a „protokoll” után egy részletes tájékoztatás hangzott el, a bázis napi életéről. A legnagyobb „attrakció” a Grippen megtekintése volt.

A statikus bemutató után a vendégek meg tekintették az aznapi repülési feladatokat. A MÍG-29 és az ALBATROS ki képzési repüléseit. Az étkezés után a repülés igazi nagy szerelmesei még tovább maradtak, további részletekről, az együttműködés további lehetőségeiről tanácskoztak. Felejthetetlen szép nap volt ez (is) úgy a szakembereknek, mint a repülés iránt érdeklődők számára is.

 

 Húsvét
 

SIKERES BEMUTATKOZÁS
BÍZTATÓ FOLYTATÁS

prilis 11.-én a Csonka János kollégium igazgatója Kocsis István igazgató Úr volt a házigazdája annak a előadásnak, melyet a MATASZ szervezett Szegeden. A rendezvény célja az volt, hogy folytassuk az ADY hét keretein belül rendezett bemutatkozó sorozatot, melynek célja az, hogy középiskolásaink körében meg ismertessük a MATASZ és a katonai pálya iránt érdeklődő fiatalok lehetőségeit. Az élet kínálta aktuális kérdések után Fróman Gábor mk. őrnagy tartotta meg a bevezető előadását.

 

A továbbiakban a Bevetés klubok adta lehetőségekről, a katonai pálya iránt érdeklődő pályaválasztó fiatalok részére Pontyik Pál főtörzsőrmester úr, a Szegedi toborzó iroda munkatársa tartott érdekes, képekkel, folyóiratokkal és szóró anyagokkal ki egészített tájékoztatót. Műszaki újdonságok, laktanya látogatások, lövészetek, a rádiózás jövője stb. témakörök iránt érdeklődtek a jelen lévő fiatalok. Az előadók megválaszolták a fel merült kérdéseket. Befejezés kép, Dr. Palotai Jenő ny. alezredes arra kérte a jelen lévő érdeklődő fiatalokat, hogy hozzanak létre önálló MATASZ klubot, mellyel a további munka szervezeti keretei is létre jönnek. Ehhez az Igazgató Úr segítségéről biztosította a jelen lévőket.

 

Ez a rendezvény is igazolta, hogy a fiatalok körében végzett, hazafias honvédelmi tájékoztatás fel becsülhetetlen jelentőségű. Jól érzékeltük, hogy a fiatalokat érdeklik a honvédelemmel kapcsolatos kérdések. A személyes találkozások, az életszerű közvetlen tájékoztatás, a régóta ismert. Az lapvető egyszerű természetes oktatási, nevelési eszközök és módszerek hatékony alkalmazása fontos. A számunkra megfizethetetlen, TV reklámok, méreg drága szóró anyagok számunkra nem elérhetők. Hatékonyságuk az egykori katonaviselt Nagyapák és Apák mese szerű élményeinek hatásfokát sem érik el. A személyes tájékoztatás, az élő emberi szó, az egészséges közösséghez tartozás élménye, az azonnali reagálás lehetősége semmivel nem pótolható! Legfeljebb csak kiegészíthetőek.


MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE
KÖZHASZNÚ TÁRSADALMI SZERVEZET

Kéri a Honvédelem, hazafiság, társadalmi támogatása iránt
érdeklődő, segíteni akaró és elkötelezett Honfitársainkat, hogy
ADÓJAIK 1 % -ÁNAK
Felajánlásával támogassák Szövetségünket!
ADÓSZÁMUNK:
18104965-1-41
MATASZ
Köszönjük.

NEMZETKÖZI ADY-HÉT
SZEGED 2006. április 3-6.

 

Egész heti színvonalas program keretében emlékezett a Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Kollégium ADY ENDRE munkásságáról. Április 4.-e délután volt a Haza és a Honvédelem ügyének szentelve. Ekkor mutatkozott be a megyei Toborzó Iroda és nagy érdeklődés mellett népszerűsítette a katonai hivatást, ezen belül is a Bevetés Klub népszerű és színvonalas lehetőségeit. Toborzó Iroda színvonalas anyagaival, fegyvereivel, kitűnően felkészült munkatársaival nagyszerűen népszerűsítették a katonai hivatást, a haza védelmét, a Bevetés Klub kínálta szabadidős tevékenységeket.

 

Élve az alkalommal a MATASZ is ki települt, részt vett a munkában és a helyszínen tag toborzó munkát folytatott, majd a Szegedi Lövész Klubbal együtt működve részt vett a 12 hazai továbbá Romániából és Szerbiából érkezett „nemzetközi” diák lövész verseny végrehajtásában.

Kocsis István kollégium Igazgató Úrral a jelen lévő megyei elnök és helyettes meg egyeztek abban, hogy ennek a figyelem felkeltő rendezvénynek a hatását fel használva április 11.-én egy MATASZ bemutatkozó előadást tartunk, melynek megtartására a helyszínen Fróman Gábor t. mk. őrnagy urat kértük fel. Ez alkalommal a Bevetés Klub lehetőségeiről is tájékoztatást kapnak az érdeklődő fiatalok.

 


ELISMERÉS

A MATASZ Csongrád Megyei Szervezetének alapító tagja Andrássy Árpád t. főhadnagy huzamosabb időn át végzett kiemelkedő munkája elismerése kép MATASZ Emlékplakett elismerésben részesült. Az elismerést a 2006 április 1-én a Küldöttgyűlésen Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagy a MATASZ elnöke adta át.

Értékes munkájáért köszönetünket fejezzük ki, további munkájához sok sikert, jó egészséget, magán életében sok boldogságot kívánunk!

 


 

Bográcsos!

 

Bográcsos!

 


 

 

SZTRÁDA FUTÁS
RÖSZKE-SZEGED 2006. március 11.

 

Az ország határig ér az E-5 autópálya! Március 11. én a Miniszterelnök Úr rövid avató beszédével átadásra került Röszke - Szeged között az országhatárig érő autópálya utolsó 14,7 kilométeres szakasza. Ez a sztráda a második, ami a határig ér, és összeköti korszerű közúton Hazánkat Szerbia-Montenegróval. Jelentősége a térség közlekedésén, gazdasági fejlődése távlatain túl, Európa szempontjából is nagyon jelentős.


Az avatás rendhagyó volt. Először nem a járművek, hanem a napraforgó futó egyesület szervezte futók vették birtokba a az autó pályát. A futáson részt vett a 270. futó között Kóka János gazdasági miniszter is. A részt vevők között gyerekkorú fiuk és lányok, középkorú, de jelen voltak a hatvan év feletti hölgyek és urak is. Becsületükre legyen mondva, tisztességgel végigfutották a nem minden napi távot, teljesítményük, a megállapított szint időn belüli volt.

A versenyen résztvevők összetétele, kiváló küzdő szelleme, nagyban járult hozzá a sok mozgással járó, helyes, egészséges életmódra nevelés, egymás tisztelete és megbecsülése, a közösségi életre neveléshez.

A versenyre meghívást kaptak tartalékosaink és a szomszédos Szerbia-Montenegró Tartalékos szövetségének versenyzői is. Bár néha még egy-egy zápor is esett a mezőny jól teljesítette a feladatot. A kitűnő szervezés a bensőséges záró ünnepségre a Röszei sportcsarnokban került sor. A sok értékes díjat Magyari László Polgármester Úr, Lévai Imre ny. alezredes Úr a verseny fő szervezője, és a díjakat fel ajánlók képviselői adták át. A legeredményesebb külföldi tartalékos csapatnak a MATASZ megyei vezetősége díjat ajánlott fel.

A legjobb eredményt elért külföldi tartalékos csapat Szabadkáról érkezett. A MATASZ kupát Dr. Palotai Jenő ny. alezredes adta át a csapat tagjainak, akik derekasan meg állták a helyüket ebben a nagy jelentőségű, embert próbáló versenyben. Elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki a házigazdának Magyari László Polgármester Úrnak, a Fő szervezőnek, Barátunknak, Lévai Imre ny. alezredes Úrnak, fáradhatatlan sokoldalú munkájáért.


HÓDMEZŐVÁSÁRHELY
Megalakult a MATASZ városi vezetősége

2006. március 8.

 

A tiszti klub adott helyet a Magyar Tartalékosok Szövetsége városi szervezete alakuló ülésének. Hosszas előkészítő munka ért a végére, és vette kezdetét egy várhatóan sokkal hosszabb és fontosabb munka. Meg alakult a MATASZ városi szervezete. Az alakuló ülésen részt vett Dr. Palotai Jenő ny. alezredes megyei elnök, aki elismerését és köszönetét fejezte ki a szervezőmunkában részt vett tartalékosoknak. Mindenek előtt Cservák Zoltán t. százados Úrnak, aki élére állt a régóta nélkülözött tartalékos szervezet alakításának.

A tervezett feladatok között fogalmazódott meg a taglétszám növelése, a haza, a honvédelem ügye iránt érdeklődők össze fogása, a MATASZ célkitűzéseinek megvalósítása. Önzetlen segítség, hozzáértés, szakszerűség fogalmazódott meg a hozzá szólások során. Javaslatok, kezdeményezések, régóta megoldásra érett kérdések merültek fel, melyre még nem késő el kezdeni a közös munkát. 40. Fő, az új tagok létszáma, akik elkötelezettek a Haza és a Honvédelem ügye iránt, sok segítséget és támogatást érdemelnek.

A jelen lévő megyei elnök segítéséről és támogatásáról biztosította a jelen lévőket, elsősorban becsületes átgondolt feladatokkal, helyes célokkal, a végzett munka értékelésével és elismerésével. Őszintén fel tárta, hogy anyagi lehetőségei a MATASZ nak nincsenek. A legelemibb feltételeket helyileg kell meg teremteni, a lehetőségekkel összhangban álló célokat kell meg határozni és azok teljesíthetők is lesznek.

Hódmezővásárhely jelentős katonai hagyományokkal rendelkező város, patinás helyőrség. Jelentős létszámú tartalékos él ebben a városban. A tervezett feladatok között szerepel a katona nyugdíjasokkal az együttműködés meg szervezése, a városban élő, egykor missziós szolgálatot teljesített katonák szervezeti össze fogása, és élve a város vonzáskörébe tartozó falvakban a helyi MATASZ szervezetek (klubok, egyesületek) meg alakítása. Kapcsolat létesítése a helyi tanintézetekkel és segíteni az iskolákban folyó hazafias honvédelmi nevelőmunkát, és újra éleszteni a különféle honvédelmi jellegű sportokat.

A jelen lévők egyhangú szavazással meg választották a MATASZ városi vezetőségét:

Elnök:
Cservák Zoltán t. százados
Elnök helyettes:
Molnár Árpád t. főhadnagy
Titkár:
Vincze Imre t. honvéd

 

A jelenlévők ügyes ötlettel, együtt ünnepelték meg az alakulás napján a Hölgy tagjaikat a nőnap okán és köszöntötték névnapjaikon a Zoltán nevű férfiakat. Jó volt itt lenni. Senki nem beszélt a fizetségről, mindenkit az a gondolat vezetett, hogy mit lehetne tenni, amivel, megismertetni és elismertetni tudjuk a tartalékosok között végzendő munkát. A megyei elnök, gratulált az új tisztségviselőknek, segítségéről és támogatásáról biztosította az új szervezet minden helyes törekvését, jó munkát és sok sikert kívánt a további munkához.

 


"VIDÁM CSATATÉR"
SÁNDORFALVA CSIKÓS CSÁRDA
2006. február 25.


Veterán hadijármű és hagyományőrző találkozóra került sor 2006. február 25.-én a Sándorfalva melletti egykori Csikós csárdánál. Bár hűvös esős volt az idő a nagyszámú érdeklődőt ez nem riasztotta el. Sok család Feleségekkel, Gyerekekkel jött el és sok érdekes szinte soha sehol nem látható régi katonaruhákkal, fegyverekkel és hadi technikai eszközzel ismerkedhettek meg.

Érdekes, hasznos beszélgetések, családias, baráti találkozások, majd egy korábbi háborús esemény "ki ragadott eseményének" gyakorlatias végre hajtása tette érdekessé a bemutatót. Főleg a gyerekek körében volt „lenyűgöző” a fegyverropogás, az igazi puskaporszag, a harci járművek mozgása a terepen, a korhű egyenruhák, technikai eszközök és a fegyverek.

A helyszínen készült bab gulyás, igazi katonás körülmények közti elfogyasztása, „katona sztorik” apróbb figyelmességek, „ugratások” tettek ez eseményt minden vendég számára érdekessé. Az eseményt jelentős médiaérdeklődés kísérte, melyért az MTV, az RTLKLUB, és a HIRTV jelen volt munkatársait őszinte elismerés illeti. Egyetlen kérdés a levegőben maradt.
Mikor veszik észre az illetékesek, hogy ilyen nagyszerű, fontos feladatokat ellátni képes civil szerveződés miért nem kap elemi, „filléres” támogatást?

  

KOSZORÚZÁS
DÓC 2006. február 25.

70. évvel ezelőtt gyakorló repülés közben a Szegedi repülőtérről felszállt Nyári György repülő főhadnagy, feltehetően műszaki hiba miatt gépével lezuhant és a katasztrófa áldozata lett. A történelmi körülményekről, a végzetes repülésről, a mentés részleteiről Lőrinc Ferenc Barátunk színvonalas kutatómunka eredményeként rövid tájékoztató emlékezést tartott. A sok érdeklődő figyelmesen hallgatta a tájékoztatót.

A megemlékezést követően került sor az emlékezés koszorúinak elhelyezésére. Koszorúval emlékezett Kovács József ezredes Úr Hódmezővásárhely helyőrség parancsnoka. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei és a Szerb-Montenegró Tartalékos Elöljárók Szövetsége Szabadkai Szervezete koszorúját Dr. Palotai Jenő ny. alezredes és Kovács Imre ny. alezredes közösen helyezték el. Az EMVHG koszurúját Gémes Endre elnök és Bartucz Géza alelnök helyezte el.

 


HATÁR MENTI EGYEZTETÉS
Szeged 2006. február 22.

 

Találkozóra és a soron lévő feladatok egyeztető megbeszélésére került sor Szegeden a Szerbia-Montenegró Szabadkai és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád megyei képviselői között. Egyeztettük a tavasszal várható feladatainkat. Meg beszéltük, hogy meghívjuk Szegedre a Szabadkai Tartalékosok Csapatát a március 11.-i sztrádafutó versenyre, valamint a február 25.-i „VIDÁM CSATATÉR” hagyományőrző és veterán hadijármű találkozóra.

Megbeszélésünk során tájékoztattuk egymást soron lévő feladatainkról, egy esetleges közös részvétel lehetőségeiről a térség tartalékosainak lehetséges szerepéről, a térség biztonság politikai kérdéseinek elemzésében. Tájékoztattuk egymást várható rendezvényeinkről, és az aktuális rendezvényünkre meghívtuk vendégeinket, akik a meghívásunkat elfogadták.

 


 

SZTRÁDAFUTÓVERSENY

 

Az E-5 autópálya Szeged - Röszke szakaszának megnyitása alkalmából egy egyedülálló sztrádafutó verseny megrendezésre kerül sor. Ezzel a jövőben korszerű autópályán lehet az ország határtól Budapestig (szélesebb értelemben Európába) eljutni. A verseny kiírást ezúton tesszük közzé. Kérjük az érdeklődőket, az egészséges életmód, a sport, és a kihívást kedvelő társainkat, hogy a verseny kiírás szerint nevezzenek és vegyenek részt ezen a kivételes helytállást igénylő rendezvényen.

NAPRAFORGÓ SZTRÁDAFUTÁS
M5 - RÖSZKE-SZEGED
Az M5-ös autópálya határig tartó szakaszának avató futóversenye

VERSENYKIÍRÁS

2006. március 11. 15.00 óra

A rendezvény fővédnöke:
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter
A rendezvény védnökei:
Olivier Bonnin AKA Zrt. vezérigazgató
Magyari László Röszke polgármestere
Dr.Botka László Szeged polgármestere
Rendező:
Napraforgó Futóklub
A verseny távja:
14 km

Limit idő: 100 perc

Díjazás: A női és férfi abszolút verseny 1-6. helyezettjei a STRABAG Építő Rt. és a COLAS Hungária Kft. pénzdíjazásában részesülnek.

1. helyezett 60.000 Ft,
2. helyezett 50.000Ft,
3. helyezett 40.000Ft,
4. helyezett 30.000Ft,
5. helyezett 20.000 Ft,
6. helyezett 10.000 Ft.

Ajándék:
A rajtszám átvételekor emblémázott póló (az első 250 nevezőnek)
Röszke Önkormányzatának különdíja
Rajtszám tombola, többek között képzőművészeti könyvsorozat nyeremény a BUMBUM kiadótól.

Nevezés lehetséges a helyszínen a verseny napján 12:00-14:00 között, illetve előnevezéssel március 9-ig:
A nevezési díj befizethető postai utalványon a Napraforgó Futóklub címére (6757 Szeged, Napraforgó u.31/b, vagy az ERSTE banknál vezetett 11991119-06428428-10000001 sz. számlára.
- levélben, a Napraforgó Futóklub címére (6757 Szeged, Napraforgó u. 31/b) 2006 március 06.-ig feladott nevezési lap és a nevezési díj befizetését igazoló csekk másolatával (ERSTE bank számlaszám: 11991119-06428428-10000001)
- interneten a www.radioplusz.fm honlapról letölthető nevezési lap kitöltésével és a nevezési díj befizetését igazoló csekk másolatának március 06.-ig történő elküldésével a napraforgoklub@freemail.hu e-mail címre, vagy a 62/427 153 FAX számra.
- Személyesen február 27. és március 09. között a Szeged Városi Sportigazgatóság, 6726 Szeged, Temesvári krt.33. I. em. 110. sz. irodájában 10.00-tól 15.00-ig

Nevezési díj:
Előnevezéssel: 1200 Ft/fő (diákigazolvánnyal és nyugdíjas igazolvánnyal 600 Ft/fö. A rajtszám átvételekor jogosultságot kérjük igazolni)
Helyszíni nevezés: 1500 Ft/fő, diák- és nyugdíjas igazolvánnyal 800 Ft/fő. A verseny napján a versenyközpontban 12:00-14:00-ig.

Versenyközpont, regisztráció, rajtszámok átvétele:
Sportcsarnok, 6758, Röszke, József Attila u. A versenyközpont az E75 sz. főútról, a Forró Fogadónál balra letéréssel vagy Szeged Szentmihály felől (Felszabadulás u.) közelíthető meg.
A versenyközpontban öltözési és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak a rendezők.

Rajt:
M5 autópálya, 173 km szelvény, Röszke, IBUSZ parkoló. A rajthoz a versenyzőket a Sportcsarnokból a rendezők autóbusszal szállítják.

Figyelem!
A futók az előzősávot nem használhatják!
(Az előző sáv a rendezők és a közvetítő kocsi közlekedésére van fenntartva.)

Cél:
M5 autópálya, Szeged 159 km szelvény. A céltól a rendezők a versenyzőket autóbuszokkal a röszkei versenyközpontba folyamatosan visszaszállítják.

Frissítés:
Csak a célban. (meleg tea, ásványvíz, csoki)

Eredményhirdetés: 18.00. órakor, a versenyközpontban. Az a versenyző, aki az eredményhirdetésen nem jelenik meg pontosan, nyereményét később nem veheti át.

Egyéb:
A versenyzők saját felelősségükre indulnak a versenyen. A rendezők a verseny ideje alatt orvosi ügyeletről és rendőri biztosításról gondoskodnak. 12 éven aluli futó nevezéséhez a rendező nem járul hozzá. A versenyzőket a versenyközpontból 14.15. -kor autóbusz szállítja a rajthoz. A versenyzőket autóval, kerékpárral kísérni a rendezőkön és a sajtóbuszon kívül tilos.
A versenyen rajtszám nélkül indulni nem lehetséges. A limitidőt nem teljesítő versenyzők kötelesek a záró autóbuszra felszállni, őket az autóbusz a célba, majd a versenyközpontba szállítja. A rendezőség az elveszett felszerelésért, ruházatért, értéktárgyakért nem vállal felelősséget. A rosszul vagy hiányosan kitöltött nevezési lapok után reklamációt nem tudunk elfogadni. Az eredményeket a versenyt követően a www.radioplusz.fm honlapon lehet megtalálni.

Információ: Lévai Imre 30/ 255-3526, Napraforgó Futóklub, 6757 Szeged, Napraforgó u. 31/b telefon: 62/ 427-153, e-mail: napraforgoklub@freemail.hu és imrelevai@freemail.hu

A verseny támogatói:
AKA, ÁAK, Colas, STRABAG, GKM, Rádió Plusz

 

NEVEZÉSI LAP
NAPRAFORGÓ FUTÁS - Röszke - Szeged M5 futóverseny

 


 

Ki bővített ülést tartott a megyei vezetőség.
2006. január 17.

 

A Szeged város Elnökhelyettesével ki bővített ülést tartott a megyei vezetőség. Megtárgyalta a program szerinti soros feladatokat, és az alábbi döntéseket hoztuk:

1./ Palotai ny. alezredes tájékoztatta a vezetőséget Szerbia Montenegró Újvidéki látogatásról, tagja volt a MATASZ küldöttségnek. Küldöttségünket megbecsüléssel fogadták, több kérdésben fel merült Szabadka és Szeged közötti jó kapcsolat. Ezt a tárgyaló felek úgy értékelték, hogy úttörő jelentőségű volt, a két ország MATASZ kapcsolataiban, és már szomszéd megyei Baja város is kapcsolatot létesített Zombor város tartalékosaival. Az irány jó tartalommal kell ezt a munkát meg tölteni.

2./ A MATASZ jelenjen meg Szeged város honlapján, rövid bemutatkozással a városban működő egyesületek sorában. Mutassuk be tevékenységünket, főbb törekvéseinket jelöljük meg elérhetőségeinket. Főleg Szeged városi vezetőségünket és a város vonzás körzetében mutatkozó lehetőségeket mutassuk be.

3./ A rendezvény tervben szereplő tavaszi lövészetre az elő készületeket meg kell kezdeni, a rendezvényre a Szegedi sport lőtéren kerüljön sor. A személyi és szakmai feladatokat Szeged város egyeztesse, a megyei vezetőség a szükséges segítséget biztosítsa. A versenyre meg kell hívni nemzetközi együttműködő partnereinket is. A számvetések ennek figyelembe vételével készüljenek el. A feladatba be kell vonni a megyei tájékozódási futó szövetséget is.

4./ Az anyagi feltételek megteremtése érdekében készüljön két pályázat. Részben az forradalom 50. évfordulója alkalmából, részben az NCA pályázati kiírásában megjelölt kérdés körökben. A vezetőség tisztázta azokat a kérdéseket, mellyel az 50. évforduló kapcsán találkozhatunk, ezért olyan döntés született, hogy az évforduló sport és honvédelmi vonatkozásait emeljük ki, és ilyen irányultságú legyen a rendezvény. A meglévő városi és falusi szervezeteket is hívjuk meg és megyei szintig, a verseny legyen felmenő rendszerű. A pályázatokat ilyen módon továbbítjuk, az Elnökség felé.

5./ Korábban az Elnökség irányába tett elismerésre vonatkozó javaslatainkat kiegészítve, újabb formákat találtunk. Ezeket árajánlattal fel terjesztjük állásfoglalás és döntés végett az Elnökség elé.

6./ Folytatni kell a taggyűlés döntése alapján a szervezeti bővítést és a folyamatos szervező munkát. Főleg a megye lakott településein, de a különféle méretű városokban is gyorsítani kell a szervezetbővítést, a taglétszám emelését. A Vezetőség a fenti döntésekben egyhangúlag foglalt állást. 

MATASZ Küldöttség látogatása Szerbia Montenegróban.
Újvidék - Pancsova

 

Az elmúlt év utolsó napjaiban Borszéki Tivadar ny. vezérőrnagy vezetésével, Kerekes Sándor ny. alezredes ügyvezető alelnök és Dr. Palotai Jenő ny. alezredes Csongrád megyei elnökkel, háromfős küldöttségünk hivatalos látogatáson vett részt Újvidéken és Pancsován . A találkozón a két küldöttség át tekintette az eddig végzett közös munkát, és azt igen eredményesnek értékelte. Működik a Szeged és Szabadka és létre jött Zombor és Baja közötti együttműködés. Más irányokba is segítő közreműködést ajánlott a MATASZ elnöke.

A küldöttség részt vett a Vajdasági fiatal tartalékos tisztek avató ünnepségén, több Magyar és Szerb kulturális intézmény munkáját ismerhettük meg, és látogatást tettünk a Vajdasági parlament Elnökénél, Pancsova polgármesterénél, látogatást tettünk a Petrol Hemija vegyi üzemben, meg tekintettük a Péterváradi vármúzeumot, és „KOZARÁT” a Dunai Katonai Flotilla zászlós hajóját, annak éttermében, nagyon hangulatos közös vacsorán vettünk részt.

Látogatásunk minden helyszínén, a tárgyalásokon, a kulturális és baráti találkozókon érzékelhető volt Vendéglátóink baráti figyelmessége, őszinte bajtársias, baráti, udvarias tájékoztatása. Szabadkai Partnereink végig jelen voltak munkánk során, tárgyaltunk kétoldalú feladatainkról, közelebbi terveinkről is. Küldöttségünk a munkáját eredményesen végezte. Meg teremtettük a feltételeit, hogy a MATASZ és az ORVS együttműködési megállapodásának aláírására 2006 évben egy később pontosításra kerülő időpontban Budapesten sor kerüljön. Ez úton is, elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki Vendéglátóinknak a színvonalas és tartalmas figyelmes munkájukért.


 


Utolsó frissítés: 2013-01-15