Internet partnereink:

 

 

Támogatóink: 
Webdinamika.hu, Dinamikus weboldal készítés

 

Hírek  2004.

Archívum: 2002. 2003. 2004. 2005. 2006. 2007.

 

 

Hölgyeim, Uraim, Barátaim, Bajtársak, Mélyen tisztelt Honfitársaim!

 

A közelgő Új Év alkalmából engedjétek meg, hogy őszinte szívvel mondjak köszönetet ez évben végzett önzetlen, áldozatos munkátokért. Az Új Esztendőben kívánok sok sikert, jó egészséget, a magán életben nagyon sok boldogságot!

 

Szeged, 2OO3. december 3O.

 

                                       Dr. Palotai Jenő ny. alezredes

 MATASZ megyei elnök


 

 

 

 

 

2004. május 29.

TARTALÉKOS KATONÁK LÖVÉSZ VERSENYE

SZEGEDI SPORT LŐTÉREN

 

 

 A 2004 év első lövész versenyére került sor a Magyar Tartalékosok Szervezésében a szegedi sport lőtéren. A versenyre meghívtuk a fegyveres testületek csapatait is, így nagyszerű küzdelem és szép eredmények születtek. A versenyzőket Dr. Palotai Jenő ny. alezredes köszöntötte. A biztonsági rendszabályok betartására és a verseny szabályok követelményeire Horváth Andor t. százados. hívta fel a nagy számú résztvevők figyelmét. A legjobb eredményt a Megyei Rendőr Főkapitányság és a Határőrség csapata érte el, őket követték a MATASZ versenyzői. A verseny előkészítése és végrehajtása érdekében kiemelkedő munkát végzett Pál Mihály t. őrnagy. MATASZ szeged városi elnök helyettes és a lövészet értékelésére felkért verseny bírói kar. Tartalékosaink több gyakorlási lehetőséget igényelnének a jobb eredmények eléréséhez. A díjak átadásában részt vett Győrfi Pál alezredes Megyei Kiegészítő Parancsnok helyettes, Fróman Gábor t. mk. őrnagy megyei elnök h. Andrássy Árpád városi sportigazgatóság vezetője és a további díjakat felajánló védnökök.

 

A jó hangulatban végrehajtott lövészet a szózat hangjaival ért véget. A résztvevők jövőre is részesei lesznek a már hagyománnyá váló tartalékosok lövész versenyének.


  

 

 

 

 

 

 

2004. június 13.

TARTALÉKOS KATONÁK II. EJTŐERNYŐS HAROMTUSA VERSENYE

SZEGED  

Második alkalommal került sor szegeden a tartalékos katonák II. MATASZ ejtőernyős háromtusa versenyére. Az ejtőernyős ugrásokat a szegedi repülőtéren, a lövészetet a szegedi sport lőtéren és a tájékozódási futást a szegedhez közeli ásotthalmi erdőben hajtottuk végre. Versenyünkre Német és Szerbia-Montenegrói versenyzők is érkeztek, így versenyünk „nemzetközi” verseny lett. Az eredmények alapján holt-verseny alakult ki, így a végeredményt az ejtőernyős feladat teljesítésének eredményessége döntötte el. A csapat versenyt a „Három mesterlövész” Lippai Péter vezette szegedi csapat nyerte meg, az egyéni versenyt Gera István nyerte, a külföldiek közül Kern Hans Dietrich német és Dobó Zsejkó Szerbia-Montenegrói versenyző volt a legeredményesebb. A repülőtéri záróünnepségen a díjakat, okleveleket Dr. Palotai Jenő ny. alezredes MATASZ megyei elnöke adta át, Fróman Gábor t. mk. őrnagy mondott köszönetet a versenyzőknek és a közreműködőknek, a sport eredményeket Csorba József t. hdgy. értékelte. A jövő évi viszont látásig szabadkai Sport Barátaink egy hasonló versenyére előzetes meghívást fogadtunk el.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

A képre kattintva, az nagyméretben is megtekinthető.2004. szeptember 18-19.
Matasz-SKF Kupa
Nemzetközi Ejtőernyős Verseny

Ötödik alkalommal került sor szegeden a tartalékos katonák nemzetközi ejtőernyős versenyére. A versenyen a hazai versenyzők mellett részt vettek Szerbia-Crnagora, és Ukrajna sportolói is. Nagy mértékben segítette és egyben lehetővé tette, hogy a versenyt két nap alatt lebonyolítható legyen az Mi-8 helikopter, amit a Honvédség biztosított. A versenyt Bakó István ny. vezérőrnagy a MATASZ elnök helyettese nyitott meg. A képre kattintva, az nagyméretben is megtekinthető.

A kitűnő eredményekkel, néhány centiméteren múlt versenyt jó hangulatú záró ünnepség követte.
Az értékes díjakat a verseny védnökei adták át, a színvonalas versenyt Méhész István őrnagy versenyigazgató értékelte.
Dr. Palotai Jenő ny. alezredes köszönetet mondott a résztvevőknek a sportszerű részvételért, a szervezők fáradhatatlan munkájáéért, mindenek előtt pedig Fási Ildikónak és Csorba József t.fhdgy.-nak, az SKF csapágy szaküzlet anyagi támogatásáért. Beszédét pedig azzal fejezte be: viszontlátásra 2005 - ben,  újra Szegeden.

 

A képre kattintva, az nagyméretben is megtekinthető.
A képre kattintva, az nagyméretben is megtekinthető.

 


 

 

 

 

 

FELHÍVÁS!

 

Hölgyeim, Uraim, Honfitársaink, Bajtársak, Barátaink!

 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Csongrád Megyei Vezetősége felhívással fordul Önökhöz, Hozzátok!

Kérjük a Haza, a Honvédelem a Katonai szolgálat és a honvédelmi jellegű sportok iránt érdeklődő feddhetetlen előéletű Honfitársainkat, hogy lakóhelyeiken alakítsák meg a Szövetség helyi szervezeteit, klubjait, egyesületeit.

A Szövetségben politikai tevékenység nem folyik. Tag lehet minden büntetlen magyar állampolgár, korra, nemre, pártállásra, felekezetre stb. tekintet nélkül. Alapvető: a Haza és a Honvédelem ügye iránti elkötelezettség, a mindenkori Honvédelmi kormányzattal szembeni teljes lojalitás.

A Szövetség társadalmi szervezet, az Egyesülési Törvény és a Szövetség alapszabálya szerint működik. Alakuláshoz legalább 1O fő szükséges. Célszerű köztiszteletben álló katonaviselt emberek felkérése tisztségviselőknek és célszerű az Önkormányzatok segítségének kérése is. Valamennyi városunk Polgármesterét felkértük, Ők támogatásukról biztosítottak bennünket. Hívjatok, segítünk minden érdeklődőt. Munkátokhoz sok sikert, erőt, egészséget kívánunk!

 

Elérhetőségünk:

Dr. Palotai Jenő ny. alez: 20-955-16-84

Fróman Gábot t. őrgy. 30-415-67-60

Lehel Zoltán t. hdgy. 30-428-84-63

 

Csongrád Megyei Hadkieg. Parancsnokság

Szeged Hattyas sor 6-10.

(Matasz Lehel Zoltán t. hdgy. matasz titkár)

 

Szeged, 2004. szeptember 30.

 


 

MATASZ CSONGRÁD MEGYEI VEZETŐSÉG

 

 

A képre kattintva, az nagyméretben is megtekinthető.2004. október 23.
Lőtéravató Öttömösön

Széleskörű összefogással, Szűcs János és Dr. Lázár Szvetozár, továbbá a település polgármestere vezetésével, támogatásával és sok helybeli lakos közreműködésével, lőtéravatóra került sor október 23-án.
Az avató lövészetre meghívást kaptak a környék sportlövői és MATASZ csapatai is. A legjobb eredményt Fábián Lajos Bordány MTSZ csapata érte el.
 Az okleveleket és érmeket Szűcs János elnök és Dr. Lázár Szvetozár FB. Elnök, a MATASZ kupát Dr. Palotai Jenő nyá. alezredes, megyei elnök adta át.
A verseny jó hangulatban telt el, a résztvevőket a rendezők bográcsban főt pörkölttel vendégelték meg.
A térség sportvezetői a jövő együttműködési lehetőségeiről is terveket egyeztettek és a további szorosabb kölcsönös előnyöket ígérő lehetőségekről is tárgyaltak.

A képre kattintva, az nagyméretben is megtekinthető.
A képre kattintva, az nagyméretben is megtekinthető.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

HÍREK

 

 

2004 december 3 án VdRBwBezirsgruppe Mittelfranken meghívására négy tagú küldöttségünk utazik Nürnbergbe, ahol tárgyalásokat folytatunk a MATASZ Csongrád megyei vezetősége és a vendéglátók közötti együttműködés lehetőségeiről ,valamint közös érdeklődésre számot tartó más kérdésekről és részt veszünk egy lövész versenyen.

 

 A küldöttség tagjai:

Dr. Palotai Jenő ny. alezredes

Fróman Gábor t. mk. Őrnagy

Andrássy Árpád t. főhadnagy

Molnár Péter t. hadnagy

 

Terveink szerint ez alkalommal kerül sor az együttműködési megállapodás aláírására. Az együttműködés alap elve egymás munkájának megismerése tapasztalatok cseréje, kölcsönös tájékoztatás és a viszonosságon alapuló mértéktartó, mindkét fél számára előnyös együttműködés. Haza érkezés után részletes beszámolót készítünk a találkozóról.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beszámoló küldöttségünk Németországi útjáról

2004. december 2–8 között a MATASZ Csongrád Megyei Vezetősége négytagú küldöttsége hivatalos látogatást tett Bajorország Tartalékos Szövetsége Közép Frankföldi vezetőségénél.


A látogatás során a felek tárgyalásokat folytattak a két szervezet közötti együttműködés lehetőségeiről, formáiról, szervezeti kereteiről. Megállapodtak arról, hogy együttműködési szerződést kötnek a megállapodás részleteiről, melynek aláírására 2005 május hónapban szegeden ünnepélyesen kerül sor.

 

A szegedi küldöttség részleteiben tanulmányozott egy szimulációs lőteret, ahol harc szerű

Körülmények között gyakorolható a gyalogsági fegyverekkel végrehajtott lőgyakorlat, elektronikus úton, módszeresen ellenőrizhető a lő kiképzés minden részletének mozzanata objektív értékeléssel és jól dokumentálható módon. A berendezés költség takarékos, hatékony, és alkalmas alegység parancsnokok harc vezetési ismereteinek fejlesztésére is.

 

Megkoszorúztuk a II. Világ Háború során Nürnbergben elesett nyolc Magyar Katona sir helyét köztük egy Makói illetőségű volt légvédelmi tüzér katonatársunkét. A vendéglátók kérték, kíséreljük meg még élő hozzátartozók felkutatását, melyre ígéretet tettünk.

 

Látogatást tettünk egy harci helikopter ezrednél is, ahol részletes tájékozódás után megtekintettük egy pilóta napi tevékenységén keresztül az ezred és a légi bázis egy napját, és a technikai kiszolgáló rendszer működését. Találkoztunk az ezred parancsnokaival több beosztottjával köztük egy magyar származású repülőgép vezető tiszttel.

 

Találkozásunk alkalmából egy emlékkupát és egy emlék zászlót adtunk át vendéglátóinknak, mellyel külsőségekben is kifejezésre juttattuk együttműködési szándékunk távlatait és annak megfontoltságát.

Nagyon tartalmas négy nap után, sok tapasztalattal és maradandó élménnyel úgy köszöntünk el, hogy „folytatjuk, viszont látásra szegeden 2005 májusában, a meghívót küldjük.


 

 

 

 

KARÁCSONYI FÚVÓSZENEKARI HANGVERSENY

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN

 

Hódmezővásárhely patinás helyőrség, igazi katona város, ahol a lakosság is büszke katonáira és a katonák is büszkék városukra. A zenekar ujjá szervezésével új hagyományt teremtettek. Karácsony előtt ünnepi koncertet szerveznek – ez évben már harmadik alkalommal- és erre meghívják a város lakóit, vezetőit és az együtt működő társ szerveket és szervezeteket. Így kaptunk meghívást újra. A szép eseményre a Tartalékosok Szövetsége népes csoportja Szegedről autóbusszal érkezett, és maradandó élményekben volt részünk.

 

A patinás, felújított Fekete Sas Szálló disz termében Debrecen és Hódmezővásárhely összevont katona zenekara nagyon színvonalas műsorával ajándékozta meg a vendégeit. A hangversenyt az alakulat egykori parancsnoka Csorba Mihály ny. dandártábornok Hódmezővásárhely alpolgármestere nyitotta meg. A helyőrség jelenlegi vezetői tájékoztattak munkájukról, törekvéseikről és fogadáson köszöntötték a vendégeket és tolmácsolták újévi jó kívánságaikat.

 

Gratulálunk és köszönjük a szép tartalmas zenei élményeket. Gratulálunk Kovács István főhadnagy Úrnak a zenekar fiatal, lelkes, népszerű, fáradhatatlan karmesterének. Ennek a hagyományt teremtő kezdeményezésnek folytatódnia kell! Élve az alkalommal, további sok sikert, jó egészséget, Kellemes Karácsonyt és Boldog Újévet, magán életükben nagyon sok boldogságot kívánunk!

 

MAGYAR TARTALÉKOSOK SZÖVETSÉGE

CSONGRÁD MEGYEI VEZETŐSÉGE

 


 

 

 

 

 

 

 

BUÉK 2OO5

 

Bajtársak, barátaim, Hölgyeim és Uraim!

 

Munkában és eseményekben gazdag esztendő áll mögöttünk. A honvédelem ügye területén nagy jelentőségű változások történtek, 136 év után megszűnt a sorozott katonai szolgálat áttérünk az önkéntes haderőre, ez a tartalékosok körében is új feladatokat, újszerű helyzetet, újabb kihívásokat jelent. Biztos vagyok abban, hogy egyre gyarapodó és erősödő szervezeteink eredményesen fognak tevékenykedni ebben az új esztendőben is.

 

Ehhez a szép és felelősség teljes munkához kívánok jó munkát sok sikert, erőt egészséget, Boldog Újévet

 

Szeged, 2004. december 27.

 

 Dr. Palotai Jenő ny. alezredes

 MATASZ megyei elnök